Η πολιτική αντιπαράθεση μεταξύ της ηγεσίας των Δημοκρατικών στο Κογκρέσο και του Λευκού Οίκου συνεχίστηκε και χθες, Δευτέρα, σχετικά με το ποιος έχει την ευθύνη για το αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις για το νέο πακέτο βοήθειας, κατά των οικονομικών συνεπειών της εξάπλωσης της COVID-19.

Η αντιπαράθεση αυτή είναι δηλωτική της απόστασης που υπάρχει μεταξύ των δύο πλευρών και αποτελεί την τελευταία ένδειξη ότι μία διακομματική συμφωνία για την εκκίνηση της αμερικανικής οικονομίας φαίνεται απίθανο να επιτευχθεί στο άμεσο μέλλον, σχολιάζει το POLITICO.

Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ με μία ανάρτησή του στο Twitter ισχυρίστηκε ότι η Δημοκρατική πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόσι, αλλά και ο ηγέτης της μειοψηφίας των Δημοκρατικών στη Γερουσία Τσακ Σούμερ «θέλουν να συναντηθούν για την επίτευξη συμφωνίας» για ένα πακέτο βοήθειας, αλλά οι βοηθοί τους λένε πως κανένας από τον Λευκό Οίκο δεν τους προσέγγισε μετά το ναυάγιο των διαπραγματεύσεων το Σαββατοκύριακο.

«Νομίζουν ότι έχουν το πολιτικό πλεονέκτημα έναντι του προέδρου»

Ο ηγέτης της ρεπουμπλικανικής πλειοψηφίας στη Γερουσία Μιτς Μακόνελ, κατηγόρησε στο μεταξύ την Πελόσι και τον Σούμερ ότι χρησιμοποιούν τις οικονομικές δυσκολίες που ταλαιπωρούν δεκάδες εκατομμύρια Αμερικανών για να πιέσουν τον Τραμπ, αλλά και τους Ρεπουμπλικάνους της Γερουσίας για την επίτευξη μιας συμφωνίας.

«Νομίζουν ότι έχουν το πολιτικό πλεονέκτημα έναντι του προέδρου των ΗΠΑ και έτσι επιθυμούν προσωπικά να μεγαλώσουν τον πόνο για τις αδύναμες οικογένειες, εκτός και αν αποκτήσουν το δικό τους λόγο σε ζητήματα, που δεν σχετίζονται με τον κορονοϊό» ισχυρίστηκε ο Μακόνελ στην ολομέλεια της Γερουσίας.

«Οι Ρεπουμπλικάνοι ήθελαν να συμφωνήσουν στα πράγματα που μπορούμε να συμφωνήσουμε. Οι Δημοκρατικοί είπαν ή με τον τρόπο μας ή αποχωρούμε» πρόσθεσε ο Μακόνελ.

Ωστόσο, ο Σούμερ αντέκρουσε τους παραπάνω ισχυρισμούς, δηλώνοντας ότι ο Λευκός Οίκος και οι υψηλόβαθμοι Ρεπουμπλικάνοι στη Γερουσία ήταν αυτοί που αρνήθηκαν να συμβιβαστούν, οδηγώντας σε απραξία σε σημαντικά ζητήματα, συμπεριλαμβανομένων των διαγνωστικών τεστ, της χρηματοδότησης για την παιδεία, αλλά και την παροχή επιπλέον κινήτρων για την επανεκκίνηση της οικονομίας.

«Αντί να συμβιβαστούν, οι Ρεπουμπλικάνοι συνάδελφοί μας είπαν, “Φύγετε,”» είπε ο Σούμερ.

«Ουσιαστικά σχεδόν μας είπαν στην αίθουσα: “Θα γίνει όπως θέλουμε εμείς ή τίποτα. Δεν θα σας συναντήσουμε στη μέση», πρόσθεσε ο Σούμερ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ