Κοροναϊός : «Μάχη» για το εμβόλιο κατά του φονικού ιού
Σε όλο τον κόσμο, πολιτικοί, φαρμακευτικές εταιρίες και ρυθμιστικές αρχές διατυπώνουν αντιφατικές προβλέψεις για το πότε θα είναι έτοιμο ένα εμβόλιο για την COVID-19. Πολλά εξαρτώνται από το τι σημαίνει «έτοιμο»
Πραγματικός πόλεμος έχει ξεσπάσει στον απόηχο της ανακοίνωσης της Ρωσίας για την ανάπτυξη εμβολίου κατά του κοροναϊού. Ρωσία και ΗΠΑ βρήκαν νέο μέτωπο αναμέτρησης των δυνάμεών τους, ενώ στην αντιπαράθεση φαίνεται να μπαίνει και η Γερμανία.
Σε όλο τον κόσμο, πολιτικοί, φαρμακευτικές εταιρίες και ρυθμιστικές αρχές διατυπώνουν αντιφατικές προβλέψεις για το πότε θα είναι έτοιμο ένα εμβόλιο για την COVID-19. Πολλά εξαρτώνται από το τι σημαίνει «έτοιμο» και για ποια ομάδα ανθρώπων.
Λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση της Ρωσίας ότι ενέκρινε το πρώτο εμβόλιο κατά του κοροναϊού, ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι ο Ντόναλντ Τραμπ ενδέχεται να προβεί ακόμα και εντός της ημέρας σε ενημερώσεις σχετικά με την ανάπτυξη του αμερικανικού εμβολίου κατά του covid-19.
«Ο πρόεδρος λαμβάνει ενημέρωση για το εμβόλιο εδώ στον Λευκό Οίκο σήμερα, και είμαι σίγουρη ότι θα το ανακοινώσει σε μια ανοικτή εκδήλωση προς τον Τύπο και επίσης πιθανόν στην ενημέρωση των δημοσιογράφων αργότερα σήμερα», ανέφερε η σύμβουλος του Λευκού Οίκου Κέλιαν Κόνγουεϊ, μετά την ανακοίνωση της Ρωσίας.
Το ρωσικό εμβόλιο, που έχει αναπτυχθεί από το Ινστιτούτο Γκαμαλέγια της Μόσχας, ονομάζεται «Sputnik V» (το V αναφέρεται στο vaccin/εμβόλιο) και παραπέμπει στον πρώτο τεχνητό δορυφόρο που μπήκε σε τροχιά από την Σοβιετική Ενωση το 1957, ωστόσο έχει εγείρει αμφιβολίες στην επιστημονική κοινότητα.
Ο Κίριλ Ντμίτριεφ, ο πρόεδρος του κρατικού επενδυτικού ταμείου RDIF το οποίο συμμετείχε στην ανάπτυξη του εμβολίου, δήλωσε ότι η Ρωσία έχει ήδη δεχθεί παραγγελίες από 20 χώρες που αντιστοιχούν σε 1 δισεκατομμύριο δόσεις.
Ο ίδιος διευκρίνισε ότι η φάση ΙΙΙ των κλινικών δοκιμών αρχίζει αύριο, ενώ η έναρξη της παραγωγής τοποθετείται τον Σεπτέμβριο.
Οι αντιδράσεις του ΠΟΥ
Tα δεδομένα ασφάλειας του ρωσικού εμβολίου κατά του κοροναϊού, με το οποίο εμβολιάστηκε και η κόρη του Βλαντίμιρ Πούτιν, θέλει να εξετάσει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.
«Είμαστε σε στενή επαφή με τις ρωσικές υγειονομικές αρχές και συνεχίζονται οι συζητήσεις σχετικά με την πιθανή προέγκριση του εμβολίου από τον ΠΟΥ» δήλωσε ο εκπρόσωπος της υπηρεσίας υγείας των Ηνωμένων Εθνών. «Η επιτάχυνση της προόδου δεν σημαίνει συμβιβασμό στην ασφάλεια» διεμήνυσε ο Ταρίκ Γιασάρεβιτς, σύμφωνα με το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων.
Αυστηρή αξιολόγηση
Ο Οργανισμός δήλωσε ότι οποιαδήποτε σφραγίδα έγκρισής του για υποψήφιο εμβόλιο COVID-19 θα απαιτήσει αυστηρή αξιολόγηση δεδομένων ασφαλείας, αφού η Ρωσία ανακοίνωσε την Τρίτη ότι ενέκρινε το εμβόλιο, με την ονομασία «Sputnik V».
«Είμαστε σε στενή επαφή με τις ρωσικές υγειονομικές αρχές και συνεχίζονται οι συζητήσεις σχετικά με την πιθανή προέγκριση του εμβολίου από τον ΠΟΥ» δήλωσε ο Γιασάρεβιτς σε δημοσιογράφους στη Γενεύη.
«Η προέγκριση οποιουδήποτε εμβολίου περιλαμβάνει την αυστηρή εξέταση και αξιολόγηση όλων των απαιτούμενων δεδομένων ασφάλειας και αποτελεσματικότητας» τόνισε ο αξιωματούχος.
Γερμανικό ινστιτούτο: Σύντομα το εμβόλιο
Την αισοδιοξία του οτι σύντομα θα είναι διαθέσιμα εμβόλια κατά του νέου κοροναϊού εκφράζει ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Πάουλ Έλριχ (Paul Ehrlich Institut), καθηγητής Τσίχουτεκ Κλάους.
«Φρονώ ότι θα υπάρξουν εγκρίσεις στα τέλη του 2020 και στις αρχές του επόμενου έτους, υπό την προϋπόθεση ότι τα στοιχεία της τρίτης φάσης των δοκιμών θα είναι θετικά», δήλωσε σε συνέντευξή στις εφημερίδες του «Δικτύου Συντακτών της Γερμανίας».
«Είναι ιδιαίτερα θετικό το γεγονός ότι διάφορα υποψήφια εμβόλια προκαλούν ανοσολογική αντίδραση στους ανθρώπους έναντι του SARS-CoV- 2. Επιπλέον, αυτό επιτεύχθηκε με δόσεις που αποδεικνύονται ανεκτές», πρόσθεσε ο Τσίχουτεκ.
Ταυτόχρονα όμως, σύμφωνα με το ΑΠΕ ΜΠΕ, μείωσε τις ελπίδες ότι οι ισχύοντες κανόνες για την τήρηση αποστάσεων και της υγιεινής κατά του κοροναϊού ιού θα καταστούν αμέσως περιττοί μετά την έγκριση των πρώτων εμβολίων: «Το ότι το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού θα εμβολιάζεται και στη συνέχεια θα προστατεύεται δεν σημαίνει ότι μετά μπορούμε πραγματικά να αποφύγουμε τα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας. Θα προτιμούσα να πω: ελπίζω ότι μπορούμε να το κάνουμε αυτό το επόμενο έτος», δήλωσε ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Πάουλ Έλριχ.
Το Ινστιτούτο Πάουλ Έλριχ είναι το Ομοσπονδιακό Ινστιτούτο Εμβολίων και Βιοϊατρικών Φαρμάκων. Μεταξύ άλλων, είναι αρμόδιο για την κρατική έγκριση των εμβολίων και των βιοϊατρικών φαρμάκων.
Ξεκίνησαν οι δομικές του κινέζικου εμβολίου
Η κινεζική κυβέρνηση έχει εγκρίνει κάποια πειραματικά εμβόλια για χρήση σε επιλεγμένους ασθενείς εκτός κλινικών δοκιμών. Είναι όμως απίθανο να είναι άμεσα διαθέσιμα στη Δύση. Οι εγχώριοι ρυθμιστικοί φορείς θα χρειαστεί να τα εγκρίνουν ενώ οι κλινικές δοκιμές από κινεζικές εταιρίες εκτός Κίνας συνεχίζονται.
Η Ινδονησία άρχισε σήμερα τη δοκιμή σε 1.600 εθελοντές του κινεζικού υποψήφιου εμβολίου κατά του κοροναϊού που παρασκευάσθηκε από το εργαστήριο Sinovac Biotech.
Με την ονομασία Coronavac, είναι ένα από τα πολύ λίγα εμβόλια που βρίσκονται στη φάση 3, το τελευταίο στάδιο των κλινικών δοκιμών πριν από την ομολογοποίηση.
Το εμβόλιο αυτό δοκιμάζεται ήδη αυτή τη στιγμή σε 9.000 εθελοντές στη Βραζιλία, τη δεύτερη χώρα που έχει πληγεί περισσότερο στον κόσμο από την πανδημία του κοροναϊού, μετά τις ΗΠΑ.
Πότε θα γνωρίζουμε αν ένα εμβόλιο είναι αποτελεσματικό;
Πάνω από πέντε φαρμακευτικές εταιρίες σε όλο τον κόσμο διενεργούν προηγμένες κλινικές δοκιμές, καθεμία με δεκάδες χιλιάδες συμμετέχοντες, και αρκετές αναμένουν να γνωρίζουν εάν τα εμβόλιά τους για την COVID-19 είναι αποτελεσματικά και ασφαλή έως τα τέλη του έτους.
Το πιο αισιόδοξο χρονοδιάγραμμα έρχεται από την AstraZeneca, η οποία διενεργεί μελέτη στη Βρετανία που λέει ότι μπορεί να ολοκληρωθεί ακόμα και αυτό τον μήνα.
Ο δρ Άντονι Φάουτσι, ο επικεφαλής επιδημιολόγος των ΗΠΑ, δήλωσε στο Reuters την περασμένη εβδομάδα ότι η δοκιμή της Moderna μπορεί να έχει καθοριστικά αποτελέσματα έως τον Νοέμβριο ή τον Δεκέμβριο. Άλλες θα ακολουθήσουν αργότερα, κάποιες ίσως ακόμα πιο μετά.
Ορισμένοι ειδικοί διατυπώνουν επιφυλάξεις ότι οι δοκιμές, που πρέπει να μελετήσουν πιθανές παρενέργειες σε διαφορετικούς ανθρώπους, μπορεί να ολοκληρωθούν τόσο γρήγορα. Ο Πίτερ Χότεζ, πρύτανης της Εθνικής Σχολής Τροπικών Φαρμάκων στο Baylor College of Medicine στο Τέξας, λέει ότι η συλλογή επαρκών στοιχείων προκειμένου να αποδειχθεί ότι ένα εμβόλιο είναι ασφαλές για τον κόσμο μπορεί να τραβήξει έως τα μέσα του 2021.
Πότε θα είναι έτοιμα τα πρώτα εμβόλια;
Αρκετές φαρμακοβιομηχανίες αυξάνουν την μεταποιητική τους δυνατότητα ούτως ώστε να μπορέσουν να ξεκινήσουν την παραγωγή μόλις τα εμβόλια εγκριθούν από τις ρυθμιστικές αρχές. Κάποιες προσπάθειες έχουν τη στήριξη αμερικανικού κυβερνητικού προγράμματος που ονομάζεται ‘Operation Warp Speed’.
Ο Φάουτσι δήλωσε στο Reuters ότι αναμένεται «δεκάδες εκατομμύρια» δόσεις να είναι διαθέσιμες στις αρχές του 2021, και ότι έως τα τέλη του έτους θα μπορούσαν να υπάρχουν πάνω από ένα δισεκατομμύριο. Αυτό έρχεται σε αντίθεση με τις πιο αισιόδοξες κατευθυντήριες γραμμές από τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, που δήλωσε ότι ένα εμβόλιο μπορεί να είναι έτοιμο πριν από τις προεδρικές εκλογές της 3ης Νοεμβρίου, αν και δεν διευκρίνισε τον όρο «έτοιμο».
Αρκετές εταιρίες, μεταξύ των οποίων η Moderna, η AstraZeneca και η Pfizer, έχουν ανακοινώσει ότι αναμένουν να παράγουν έκαστη πάνω από 1 δισεκ. δόσεις την επόμενη χρονιά. Αυτό μπορεί να σημαίνει αρκετά δισεκατομμύρια διαθέσιμα έως τα τέλη του 2021.
Πότε μπορώ να το κάνω;
Οι πρώτες προμήθειες στα τέλη της φετινής χρονιάς ή στις αρχές της επόμενης πιθανόν θα δοθούν σε ανθρώπους σε πλούσια κράτη που θεωρούνται από τις κυβερνήσεις τους ότι εργάζονται σε κρίσιμης σημασίας κλάδους ή που κινδυνεύουν περισσότερο από τον ιό. Αυτό πιθανόν να περιλαμβάνει ανθρώπους με προβλήματα υγείας, όπως διαβήτη, εργαζομένους των υγειονομικών υπηρεσιών και στρατιωτικούς.
Χώρες, όπως ο Καναδάς, η Ιαπωνία, η Βρετανία και οι ΗΠΑ έχουν συνάψει συμφωνίες που θέτουν τους πολίτες τους στην πρώτη γραμμή εμβολιασμού όταν τα εμβόλια αυτά γίνουν ευρέως διαθέσιμα κατά τη διάρκεια του 2021.
Τα περισσότερα εμβόλια βρίσκονται σε φάση δοκιμών καθώς δύο δόσεις χορηγούνται με διαφορά ενός μήνα, παρέχοντας πλήρη προστασία μόνο μετά τη χορήγηση της δεύτερης δόσης.
Πότε θα εμβολιαστεί ο κόσμος;
Ο χρόνος αναμονής για τα εμβόλια της COVID-19 πιθανόν να είναι μεγαλύτερος για ανθρώπους σε αναπτυσσόμενες χώρες, οι οποίες δεν έχουν συμφωνίες προμήθειας. Κάποιοι ίσως δυσκολευθούν να πληρώσουν τα εμβόλια που μπορεί να κοστίζουν πάνω από 40 δολάρια το άτομο, δήλωσε ο Χότεζ.
«Ανησυχώ ότι τα εμβόλια της Operation Warp Speed δεν θα φθάσουν σύντομα σε αναπτυσσόμενες χώρες», δήλωσε ο Χότεζ.
Η Gavi, μια συμμαχία για εμβόλιο σε αναπτυσσόμενες χώρες, σκοπεύει να διασφαλίσει 2 δισεκ. δόσεις εμβολίου το 2021, αρκετές για να εμβολιαστεί το ευπαθέστερο 20% του πληθυσμού σε φτωχότερες χώρες. Αρκετές εταιρίες και φορείς, όπως το Serum Institute of India, ετοιμάζονται να προχωρήσουν σε παραγωγή για φτωχές χώρες και κράτη μεσαίου εισοδήματος.
- Πανδαισία: Highlights από τα κορυφαία ευρωπαϊκά πρωταθλήματα – Όλα τα γκολ (vids)
- Θέλτα – Μπαρτσελόνα 2-2: Γκέλα στο «Μπαλαΐδος» για τους Μπλαουγκράνα
- Πάρμα – Αταλάντα 1-3: Έπιασε την Ίντερ στην κορυφή – 7η σερί νίκη!
- Εργασία: Η δυσαρέσκεια εργαζομένων χτυπάει κόκκινο, πιθανότητα μαζικών παραιτήσεων
- ΗΠΑ: «Ο υποψήφιος του Τραμπ για διευθυντής της Αντιτρομοκρατικής είναι απατεώνας» – Βγήκαν τα μαχαίρια
- Γκουαρντιόλα: «Δεν έχουμε ζήσει τέτοια κατάσταση οκτώ χρόνια»