«Προτιμώ να πεθάνω στο σπίτι μου» : Σύμμαχος του κοροναϊού στο Μεξικό ο φόβος για τα νοσοκομεία
Το Μεξικό παλεύει με μια από τις χειρότερες εξάρσεις κοροναϊού σε όλο τον κόσμο. Με περισσότερα από 52.000 κρούσματα, βρίσκεται στην τρίτη θέση των χωρών που υφίστανται το ισχυρότερο πλήγμα. Και η μάχη γίνεται ακόμη πιο δύσκολη από ένα εξαιρετικά εκτεταμένο φαινόμενο: ένα βαθύ φόβο των πολιτών απέναντι στα νοσοκομεία.
Το Μεξικό παλεύει με μια από τις χειρότερες εξάρσεις κοροναϊού σε όλο τον κόσμο. Με περισσότερα από 52.000 κρούσματα, βρίσκεται στην τρίτη θέση των χωρών που υφίστανται το ισχυρότερο πλήγμα. Και η μάχη γίνεται ακόμη πιο δύσκολη από ένα εξαιρετικά εκτεταμένο φαινόμενο: ένα βαθύ φόβο των πολιτών απέναντι στα νοσοκομεία.
Το πρόβλημα είναι συνηθισμένο σε κράτη που υποφέρουν συχνά από άγνωστες ασθένειες. Κατά τη διάρκεια της επιδημίας του Έμπολα το 2014, πολλοί πολίτες της Σιέρα Λεόνε πίστευαν ότι τα νοσοκομεία ήταν οι μεγαλύτερες παγίδες θανάτου. Έτσι, οι ασθενείς έμεναν στο σπίτι τους και, αναπόφευκτα, κολλούσαν την ασθένεια στους γονείς και τους γείτονές τους.
Κάτι αντίστοιχο συμβαίνει τώρα και στο Μεξικό, σύμφωνα με τους New York Times. Καθώς η πανδημία ασκεί αφόρητες πιέσεις σε ένα ήδη εξασθενημένο σύστημα δημόσιας υγείας, καθώς τα πτώματα στοιβάζονται σε φορτηγά-ψυγεία, πολλοί Μεξικανοί αντιμετωπίζουν τους θαλάμους ασθενών κοροναϊού ως έναν τόπο που επιφυλάσσει μόνο θάνατο – και που θα πρέπει να αποφεύγεται με κάθε κόστος.
Δεν προλαβαίνουν καν να εξεταστούν
Οι συνέπειες, σύμφωνα με τους γιατρούς, τους νοσηλευτές και τις υγειονομικές αρχές, είναι σοβαρότατες. Οι Μεξικανοί δεν αναζητούν περίθαλψη μέχρι η υγεία τους να είναι σε τόσο άσχημη κατάσταση, ώστε οι γιατροί να μην μπορούν πλέον να τους βοηθήσουν. Χιλιάδες πεθαίνουν πριν βρεθούν στο εσωτερικό ενός νοσοκομείου, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, υποκύπτοντας στον ιό μέσα στο ταξί που τους μεταφέρει εκεί ή ακόμη και στο κρεβάτι τους στο σπίτι.
Σύμφωνα με τους επιδημιολόγους, οι ασθενείς που δεν πηγαίνουν στο νοσοκομείο όχι μόνο μεταδίδουν περισσότερο τον ιό, αλλά και δεν επιτρέπουν στις αρχές να αποκτήσουν ξεκάθαρη εικόνα του μεγέθους της πανδημίας, αφού ένας άγνωστος αριθμός πεθαίνει χωρίς να κάνει τεστ και δεν καταμετράται ως θύματα του κοροναϊού.
Πολλοί Μεξικανοί δηλώνουν ότι έχουν καλούς λόγους να είναι επιφυλακτικοί απέναντι στα νοσοκομεία. Σχεδόν το 40% των ατόμων που νοσηλεύτηκαν με τον ιό στην Πόλη του Μεξικού, το επίκεντρο της έξαρσης στη χώρα, καταλήγουν να πεθαίνουν, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία. Ο αριθμός είναι υψηλός ακόμη και σε σύγκριση με μερικά από τα χειρότερα επίκεντρα του ιού στον κόσμο. Κατά την κορύφωση της πανδημίας στην Νέα Υόρκη, λιγότεροι από το 25% των ασθενών πέθαιναν στα νοσοκομεία, όπως υπολογίζουν οι ειδικοί.
Πολλοί θα μπορούσαν να έχουν σωθεί
Αν και η στατιστική μπορεί να είναι ανακριβής εξαιτίας του περιορισμένου αριθμού τεστ, γιατροί και ερευνητές επιβεβαιώνουν ότι εξαιρετικά υψηλοί αριθμοί ασθενών αφήνουν την τελευταία τους πνοή στα μεξικανικά νοσοκομεία.
Ωστόσο, κατά τη διάρκεια της έξαρσης των κρουσμάτων τον Μάιο, σχεδόν οι μισοί θάνατοι από κοροναϊό στα νοσοκομεία της χώρας συνέβαιναν εντός 12 ώρες από την εισαγωγή του ασθενούς, εξηγεί η Δρ. Ολίβα Λόπεζ Αρεγιάνο, υπουργός υγείας της Πόλης του Μεξικό.
Στις ΗΠΑ, οι άνθρωποι που έχασαν τη ζωή τους συνήθως είχαν περάσει κατά μέσο όρο πέντε μέρες στο νοσοκομείο.
Οι γιατροί τονίζουν ότι αν οι ασθενείς αναζητούσαν βοήθεια νωρίτερα, οι επιζώντες θα ήταν περισσότεροι. Όπως υποστηρίζουν, η καθυστέρηση της θεραπείας είναι που αυξάνει τους θανάτους – κι εκείνοι με τη σειρά τους αυξάνουν εκ νέου το φόβο για τα νοσοκομεία.
Δυσπιστία και επιθέσεις σε νοσοκομεία
Η δυσπιστία είναι τόσο μεγάλη, που οι συγγενείς ασθενών στο Εκατεπέκ, έναν δήμο εκτός της Πόλης του Μεξικό, εισέβαλαν σε νοσοκομείο τη Δευτέρα. Στη συνέχεια, επιτέθηκαν στους υπαλλήλους, τράβηξαν βίντεο τους εαυτούς τους δίπλα σε σακούλες με πτώματα κα δήλωσαν στους δημοσιογράφους ότι το ίδρυμα δολοφονούσε τους αγαπημένους τους.
«Από τη στιγμή που είδα σε βίντεο τι συμβαίνει σε εκείνους που πηγαίνουν στο νοσοκομείο, άστο καλύτερα», δήλωσε στους New York Times ο Χοσέ Εντουάρντο, ο οποίος πέρασε 60 ημέρες άρρωστος και υποθέτει ότι είχε κοροναϊό. «Καλύτερα να μείνω σπίτι και να πεθάνω εκεί».
Ανακριβή τα στοιχεία των νεκρών
Οι ασθενείς αυτοί, όμως, δεν καταμετρούνται ως κρούσματα. Και ακόμη και βάσει των επίσημων στοιχείων, ο κοροναϊός έχει πλήξει το Μεξικό περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη χώρα εκτός από τη Βραζιλία και τις ΗΠΑ. Πρόσφατα, η κυβέρνηση δήλωσε ότι κατά τη διάρκεια της άνοιξης υπήρξαν 71.000 πλεονάζοντες θάνατοι σε σχέση με προηγούμενες χρονιές – δείγμα ότι ο ιός έχει κοστίσει τη ζωή σε πολλούς περισσότερους από τους καταγεγραμμένους.
Τα fake news, αλλά και οι ανεύθυνες δηλώσεις πολιτικών επιδεινώνουν περαιτέρω την κατάσταση. Ο εξαιρετικά δημοφιλής πρόεδρος της χώρας, Αντρές Μανουέλ Λόπεζ Ομπραδόρ, έχει δηλώσει ότι χρησιμοποιεί θρησκευτικά φυλαχτά και την… καθαρή του συνείδηση για να προστατευτεί από τον ιό, ενώ έχει συμβουλεύσει τους πολίτες να αντιμετωπίζουν τον ιό στο σπίτι, με τη βοήθεια της οικογένειάς τους, και όχι στα νοσοκομεία.
Ένα εξαιρετικά εκτεταμένο φαινόμενο
Σε έρευνα που δημοσιεύθηκε αυτό το μήνα, το 70% των Μεξικανών δήλωσε ότι θα ένιωθαν ότι βρίσκονται σε κίνδυνο αν πήγαιναν κάποιο μέλος της οικογένειάς τους στο νοσοκομείο. Το ένα τρίτο δήλωσε ότι θα προτιμούσαν να τους φροντίσουν οι ίδιοι.
Δεν λείπουν και εκείνοι που ανησυχούν για το κόστος της νοσηλείας. Και σε μια χώρα που μαστίζεται από τη διαφθορά, η θεμελιώδης δυσπιστία προς τις αρχές συχνά συμπαρασύρει τους γιατρούς και τους νοσηλευτές των δημόσιων νοσοκομείων.
Θεωρίες συνωμοσίας
Ο Μοντέστο Γκομέζ, η σύζυγος του οποίου νοσηλεύεται στο Γενικό Νοσοκομείο της Πόλης του Μεξικό, έχει ακούσει ότι η κυβέρνηση αφήνει τους ηλικιωμένους να πεθάνουν γιατί έχουν υψηλές συντάξεις. Ο Χέκτορ Μαουρίσιο Ορτέγκα, ο πατέρας του οποίου βρίσκεται διασωληνωμένος στο ίδιο νοσοκομείο, είπε ότι πιστεύει πως οι γιατροί μολύνουν επίτηδες τους ασθενείς με τον ιό γιατί «οι χώρες έχουν ένα πλαφόν ανθρώπων που πρέπει να πεθαίνουν κάθε χρόνο».
Ο Πάουλ Περέζ, η αδερφή του οποίου είχε υποβληθεί σε χειρουργείο στον εγκέφαλο, δήλωσε ότι έχει συναντήσει επτά οικογένειες ασθενών που είχαν έρθει για κάποια άλλη ασθένεια, και στη συνέχεια πέθαναν από κοροναϊό.
«Οι άνθρωποι νομίζουν ότι τους κάνουν ένεση με κάτι ή τους σκοτώνουν εκεί μέσα», είπε χαρακτηριστικά.
Ο ίδιος αρχικά δεν πίστευε τις φήμες. Όμως έπειτα οι γιατροί τον ενημέρωσαν ότι η αδερφή του, η οποία εξακολουθούσε να είναι διασωληνωμένη μετά την εγχείριση, βρέθηκε θετική στον ιό. Τώρα είναι έξαλλος, καλεί όλους τους συγγενείς του και τους λέει ότι το νοσοκομείο θέλει να σκοτώσει την αδερφή του.
«Αφήνουν τους ανθρώπους να κολλήσουν. Το μόνο που θέλουν είναι να ξεφορτωθούν άλλον ένα ασθενή».
Η Δρ. Λόπεζ, η υπουργός υγείας της Πόλης του Μεξικό, εξηγεί ότι τέτοιου είδους κακόβουλες φήμες είναι εκτεταμένες. Υποτίθεται ότι οι γιατροί κλέβουν το υγρό από τα γόνατα των ασθενών ή υποκλέπτουν τα στοιχεία των δακτυλικών τους αποτυπωμάτων από το οξύμετρο.
Οι γιατροί συχνά αναγκάζονται να μετρήσουν πρώτα τα δικά τους επίπεδα οξυγόνου, για να πείσουν τους ασθενείς ότι δεν επιδιώκουν τίποτα άλλο πέρα από το να τους θεραπεύσουν.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις