Βρετανία: Σταματούν οι έρευνες για τη ρατσιστική δολοφονία του Στίβεν Λόρενς
Η δολοφονία αυτή σόκαρε την εποχή εκείνη τη χώρα.
- Τι είναι το shutdown της αμερικανικής κυβέρνησης και τι είναι το ταβάνι του χρέους;
- Όταν ο Μακρόν αποκαλούσε το Πρωθυπουργικό Μέγαρο «το κλουβί με τις τρελές»
- Έκλεβαν πολυτελή οχήματα SUV και τα πωλούσαν στο εξωτερικό – Το αιματηρό επεισόδιο με τον αρχηγό της σπείρας
- Πώς η υπόθεση Πελικό έδωσε άλλες διαστάσεις στη σεξουαλική βία
Η βρετανική αστυνομία ανακοίνωσε σήμερα ότι σταματά, λόγω έλλειψης νέων στοιχείων, την έρευνα για τη ρατσιστική δολοφονία, πριν από 27 χρόνια, του Στίβεν Λόρενς, ενός γεγονότος που έφερε στο φως το πρόβλημα των φυλετικών διακρίσεων στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Στις 22 Απριλίου 1993, ενώ περίμενε το λεωφορείο μαζί με έναν φίλο του στο Έλθαμ του νοτιοανατολικού Λονδίνου, ο 18χρονος μαύρος φοιτητής αρχιτεκτονικής δέχτηκε απρόκλητα επίθεση από πέντε λευκούς νέους που τον μαχαίρωσαν και τον σκότωσαν. Η δολοφονία αυτή σόκαρε την εποχή εκείνη τη χώρα.
«Η έρευνα έχει τώρα περάσει σε ανενεργή φάση, όμως διαβεβαίωσα την οικογένεια του Στίβεν ότι θα συνεχίσουμε να εξετάζουμε κάθε νέα πληροφορία», είπε η αρχηγός της Σκότλαντ Γιαρντ, η Κρεσίντα Ντικ. «Η υπόθεση θα επανεξετάζεται τακτικά, για να μελετάμε κάθε άλλη πιθανότητα (εξεύρεσης στοιχείων) που θα μπορούσε να υπάρξει στο μέλλον, για παράδειγμα με την πρόοδο της τεχνολογίας», πρόσθεσε.
Την εποχή εκείνη η αστυνομία ταυτοποίησε πολύ γρήγορα πέντε υπόπτους για τον φόνο αλλά η έρευνα που ακολούθησε έβριθε από λάθη. Δύο από τους υπόπτους, ο Γκάρι Ντόμπσον και ο Ντέιβιντ Νόρις, καταδικάστηκαν τελικά το 2012, όμως οι άλλοι τρεις παραμένουν ασύλληπτοι. «Είναι πασίγνωστο ότι και άλλοι ύποπτοι ενεπλάκησαν στα γεγονότα που εκτυλίχθηκαν εκείνη τη νύχτα και είναι πολύ αποθαρρυντικό ότι δεν καταφέραμε να τους οδηγήσουμε ενώπιον της δικαιοσύνης», είπε η Ντικ.
Χάρη στις ακάματες προσπάθειες των γονέων του Λόρενς, της Ντορίν και του Νέβιλ Λόρενς, διενεργήθηκε έρευνα για την προχειροδουλειά που έκανε η αστυνομία στην υπόθεση του γιου τους. Τα αποτελέσματά της, που δημοσιοποιήθηκαν το 1999, ήταν ένα χαστούκι για τη Σκότλαντ Γιαρντ, αφού η Μητροπολιτική Αστυνομία χαρακτηριζόταν «θεσμικά ρατσιστική». Προτάθηκε επίσης να προχωρήσουν οι αστυνομικές και άλλες υπηρεσίες σε 70 μεταρρυθμίσεις για να καταπολεμηθεί ο ρατσισμός στην κοινωνία συνολικά. Καταργήθηκε επίσης η νομική αρχή του δεδικασμένου, με βάση την οποία ένας ύποπτος δεν μπορούσε να δικαστεί δύο φορές για το ίδιο αδίκημα.
Από το 2013, η αστυνομία ξεκίνησε μια νέα φάση στην έρευνά της για τους άλλους τρεις υπόπτους, πέραν των δύο που είχαν καταδικαστεί έναν χρόνο νωρίτερα.
Πηγή: ΑΜΠΕ
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις