Κοροναϊός : Τα πρώτα «θύματα» από τα νέα μέτρα για το ωράριο
Στη ζυγαριά έχει βάλει η αγορά τα νέα μέτρα που εξήγγειλε η κυβέρνηση
- Καταρρακτώδεις βροχές παρέλυσαν τη Μάλαγα - Σε κόκκινο συναγερμό ξανά η πολύπαθη Βαλένθια
- Μαρινάκης για Safe Youth: Εργαλείο για να προστατεύσουμε αποτελεσματικά κάθε παιδί απέναντι στη βία
- Υδροστρόβιλος εμφανίστηκε στον Σαρωνικό – Eντυπωσιακές εικόνες από τους Αγίους Θεοδώρους
- Push-ups: Πες μου την ηλικία σου να σου πω πόσα πρέπει να κάνεις
Πλήγμα σε επιχειρήσεις και τουρισμό πρόκειται να επιφέρουν τα νέα μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση, δεδομένης της συνεχόμενης εξάπλωσης της πανδημίας κοροναϊού.
Η απόφαση της κυβέρνησης να παραμένουν κλειστά από τις 12 τα μεσάνυχτα μέχρι τις 7 το πρωί τα μπαρ και τα εστιατόρια σε συγκεκριμένες περιοχές της χώρας, εκτιμάται από παράγοντες της αγοράς ότι θα έχει επιπτώσεις στις επιχειρήσεις.
Όσον αφορά στην εστίαση, παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι το υποχρεωτικό κλείσιμο θα έχει περιορισμένη επίπτωση. Αντιθέτως, για καφέ, μπαρ και κλαμπ το «λουκέτο» τα μεσάνυχτα θεωρείται καταστροφικό, καθώς οι πρώτες πρωινές ώρες θεωρούνται «αιχμής», ειδικά στα τουριστικά θέρετρα (το μέτρο αφορά Κρήτη, Ρόδο, Κέρκυρα, Χαλκιδική, Κυκλάδες κ.α.).
Από την άλλη πλευρά, η αύξηση κρουσμάτων, ο «συνωστισμός» και η έλλειψη διατήρησης κανόνων αποστασιοποίησης και χρήσης μάσκας είχαν οδηγήσει ήδη από τα τέλη Ιουλίου, αφενός σε ακυρώσεις και αφετέρου σε αποχωρήσεις τουριστών.
Σε κάθε περίπτωση, παράγοντες της αγοράς συνομολογούν πως μετά την ούτως ή άλλως αναιμική τουριστική κίνηση, τόσο ο φόβος της εξάπλωσης του ιού, όσο και τα επιπλέον μέτρα δίνουν ένα οριστικό τέλος στη φετινή τουριστική σεζόν, με ότι αυτό συνεπάγεται για τις επιχειρήσεις και την απασχόληση.
Διαβάστε επίσης: Νέο ωράριο σε κλαμπ, μπαρ, εστιατόρια – Στα «κάγκελα«» οι επιχειρηματίες
Η προσοχή στρέφεται τώρα σε ζητήματα που αφορούν σε στήριξη του κλάδου και στα μέτρα που φέρνει το φθινόπωρο. Όπως ήδη έχει διαπιστωθεί το 25% των καταστημάτων εστίασης δεν λειτούργησαν φέτος, ενώ η πτώση στη ζήτηση τόσο από τον τουρισμό, όσο και από τον περιορισμό των εξόδων από τους γηγενείς έχει δημιουργήσει ήδη ζητήματα επιβίωσης.
Μιλούν για λουκέτα, ζητούν μέτρα
Οι ίδιοι παράγοντες αναφέρουν ότι θα υπάρξουν «λουκέτα» στις επιχειρήσεις, οι περισσότερες από τις οποίες ήδη έχουν επανεκκινήσει τη λειτουργία τους με τζίρο μειωμένο κατά 50% και εκφράζουν την άποψη ότι θα πρέπει να παρασχεθεί στήριξη σε αυτές τις επιχειρήσεις.
Συγκεκριμένα, ζητούν τη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση στο 6%, τη χρηματοδότηση του κλάδο, την κάλυψη 100% του μη μισθολογικού κόστους των εργαζομένων στις επιχειρήσεις καθώς και την παράταση μέχρι το τέλος του χρόνου της έκπτωσης του 40% στα ενοίκια που καταβάλλουν οι επαγγελματίες του χώρου.
Για το θέμα της εστίασης, μίλησε στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA» ο πρόεδρος ΓΣΕΒΕΕ – πρόεδρος ΠΟΕΣΕ, Γιώργος Καββαθάς τόνισε ότι η κυβέρνηση πρέπει να λάβει συγκεκριμένα μέτρα καθώς οι επιχειρήσεις εστίασης βρίσκονται αντιμέτωπες με λουκέτα και απολύσεις.
Στα προβλήματα που αναμένεται να προκληθούν από την απόφαση για νέο ωράριο στη λειτουργία των μπαρ, εστιατορίων, κέντρων διασκέδασης, αναφέρθηκε στην ίδια εκπομπή και η Πρόεδρος Καταστημάτων Επισιτισμού Ηρακλείου Μαρία Αντωνακάκη.
Σε τεράστια ανασφάλεια βρίσκονται οι εργαζόμενοι ενώ υπάρχουν φόβοι για «τσουνάμι απολύσεων».
Δυνατότητα αναστολής συμβάσεων εργασίας για τους μήνες Αύγουστο και Σεπτέμβριο
Τη δυνατότητα αναστολής συμβάσεων εργασίας εργαζομένων σε επιχειρήσεις και εργοδότες που πλήττονται σημαντικά τους μήνες Αύγουστο και Σεπτέμβριο προβλέπει η νέα Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ).
Ειδικότερα, σύμφωνα με την ΠΝΠ, επιχειρήσεις και εργοδότες του ιδιωτικού τομέα που ανήκουν στους κλάδους του τουρισμού, εποχικής ή μη λειτουργίας, των αεροπορικών και ακτοπλοϊκών μεταφορών, των χερσαίων μεταφορών επιβατών, του επισιτισμού, του πολιτισμού και του αθλητισμού, καθώς και κάθε άλλου κλάδου που πλήττεται σημαντικά, όπως αυτοί ορίζονται από το υπουργείο Οικονομικών, βάσει των Κωδικών Αριθμών Δραστηριότητας (ΚΑΔ), δύνανται να θέτουν σε αναστολή ή να παρατείνουν την αναστολή συμβάσεων των εργαζομένων τους, που έχουν ήδη τεθεί σε αναστολή ή και να θέτουν για πρώτη φορά σε αναστολή συμβάσεις εργασίας μέρους ή του συνόλου των εργαζομένων τους που έχουν προσληφθεί έως και τη δημοσίευση της παρούσας, για τους μήνες Αύγουστο και Σεπτέμβριο 2020, κατ’ ανώτατο χρονικό διάστημα έως 30 ημερών ανά μήνα και, πάντως, όχι πέραν της 30ής Σεπτεμβρίου 2020.
Η ΠΝΠ περιλαμβάνει επείγουσες ρυθμίσεις αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών του Εθνικού Συστήματος Υγείας, προστασίας από τη διασπορά του κοροναϊού COVID-19, στήριξης της αγοράς εργασίας και διευκόλυνσης της εκπαιδευτικής διαδικασίας.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις