Κοροναϊός: Οι νέοι στο στόχαστρο του κοροναϊού – Σε συναγερμό οι επιστήμονες, ποιες ενδείξεις τους ανησυχούν
Η πρώτη νύχτα με νέα μέτρα και η έκρηξη κρουσμάτων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.
Σε συναγερμό βρίσκονται οι ειδικοί με την αλματώδη αύξηση κρουσμάτων ειδικά στους νέους.
Πλέον ο αριθμός των ημερήσιων κρουσμάτων δεν λέει να πέσει κάτω από το 100, ενώ ιδιαίτερα ανησυχητικό είναι το γεγονός πως ο μέσος όρος ηλικίας όσων έχουν νοσήσει τον Αύγουστο έχει κατέβει στα 36 χρόνια.
Οι λοιμωξιολόγοι επιμένουν να τονίζουν πως οι νέοι δεν είναι άτρωτοι στον κοροναϊό καθώς όχι μόνο είναι πολύ εύκολο να κολλήσουν αλλά και να μεταδώσουν τον ιό και σε πιο μεγάλες ηλικίες.
Το παραπάνω επιβεβαιώνεται και από την είδηση πως στην εντατική διασωληνωμένη νοσηλεύεται μία 27χρονη ειδικευόμενη γιατρός χειρουργικής στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας.
Η 27χρονη γιατρός βρέθηκε θετική στον κοροναϊό μετά την επιστροφή της από την Χαλκιδική όπου και έκανε διακοπές.
Συναγερμός χτύπησε και στο Ασβεστοχώρι στη Θεσσαλονίκη, όπου βρέθηκαν επτά κρούσματα σε γηροκομείο.
Πρόκειται για πέντε άνδρες και δύο γυναίκες ηλικίας από 80 έως 92 ετών.
Όλοι τους νοσηλεύονται σε θάλαμο αρνητικής πίεσης, εκτός ΜΕΘ. Η κατάστασή τους κρίνεται καλή. Έχουν γίνει τεστ στους εργαζόμενους και τους υπόλοιπους τρόφιμους του γηροκομείου – συνολικά πάνω από 100 άτομα- και τα αποτελέσματα αναμένονται αύριο.
Το περιστατικό θορύβησε τις αρχές και στην περιοχή σπεύδει εκτάκτως ο Σωτήρης Τσιόδρας.
Καμπανάκι σε Αττική και Θεσσαλονίκη – Νέα έκρηξη κρουσμάτων
Την ίδια ώρα νέα αύξηση παρουσιάζουν τα κρούσματα κοροναϊού στη χώρα μας, καθώς το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκαν 196 νέα, εκ των οποίων τα 20 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Παράλληλα, καταγράφηκε ένας ακόμη θάνατος.
Όπως προκύπτει από τα στοιχεία, στο «κόκκινο» βρίσκεται για ακόμη μια ημέρα η Αττική με 82 κρούσματα, ενώ σε υψηλά επίπεδα συνεχίζει να κινείται η Θεσσαλονίκη με 42 το τελευταίο 24ωρο.
Ειδικότερα, σύμφωνα με ανακοίνωση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 5.942, εκ των οποίων το 54.9% αφορά άνδρες.
Από αυτά, 1.503 (25.3%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.885 (48.6%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
Οι τρεις ανησυχητικές ενδείξεις που θα μας φέρουν νέα μέτρα
Για τις ανησυχητικές ενδείξεις που θα φέρουν σκληρότερα μέτρα, αλλά και για το πως βοηθούν τα ήδη υπάρχοντα μέτρα στο να μειωθεί η διασπορά του ιού μίλησε ο επίκουρος καθηγητής στο Τμήμα Υγιεινής και Επιδημιολογίας Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ, Γκίκας Μαγιορκίνης, τονίζοντας πως η επιστημονική κοινότητα αναμένε σταθεροποίηση στον αριθμό των κρουσμάτων, βάσει των μέτρων που ελήφθησαν το τελευταίο δεκαήμερο και κυρίως με τη γενικευμένη χρήση μάσκας.
«Αναμένουμε μια σταθεροποίηση από το τέλος της εβδομάδας βάσει των μέτρων που ελήφθησαν τις τελευταίες 10 ημέρες με τη γενίκευση της μάσκας» και πρόσθεσε ότι «αν παραμείνουμε κάτω από 200 κρούσματα και δε δούμε 250-300 κρούσματα, είμαστε σε καλό επίπεδο».
Σε αντίθετη περίπτωση, ο επίκουρος καθηγητής ανέφερε ότι θα πρέπει να ληφθούν επιπλέον μέτρα. «Εάν ξεπερνάμε τα 200 κρούσματα σταθερά, τότε θα πρέπει να δούμε πάλι από τα μέσα της επόμενης εβδομάδας αν χρειάζεται να ληφθούν νέα μέτρα» τονίζοντας ότι σημαντική παράμετρος αποτελεί και ο αριθμός των διασωληνωμένων.
Αν αυξηθούν οι διασωληνωμένοι σίγουρα θα χρειαστούν επιπλέον μέτρα
«Εάν δούμε τα ποιοτικά χαρακτηριστικά που δίνει ο ΕΟΔΥ, υπάρχει ένας σημαντικός αριθμός κρουσμάτων που είναι ορφανά κι αυτός ο αριθμός διαρκώς αυξάνεται. Το άλλο ποιοτικό χαρακτηριστικό που μας ενδιαφέρει είναι οι διασωληνωμένοι, στους οποίους είδαμε έναν τριπλασιασμό μέσα σε ελάχιστες εβδομάδες. Εάν δούμε ότι ο αριθμός των διασωληνωμένων φτάνει σε εξαιρετικά μεγάλους αριθμούς, για παράδειγμα στους 150, είναι σίγουρο ότι θα χρειαστούν επιπλέον μέτρα» ανέφερε ο κ. Μαγιορκίνης στο ΣΚΑΪ.
Πώς περιορίζεται ο κίνδυνος να κολλήσει κάποιος κοροναϊό αν κλείνουν τα μπαρ στις 12
Σχετικά με το μέτρο του περιορισμού του ωραρίου μέχρι τις 12 το βράδυ σε 15 περιοχές της χώρας, ο κ. Μαγιορκίνης σημείωσε ότι «περιορίζοντας το ωράριο των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος μέχρι τις 12 το βράδυ, περιορίζεται και ο χρόνος που υπάρχει έκθεση. Όταν δεν υπάρχει περιορισμός, φαντάζομαι ότι οι άνθρωποι ξεκινάνε κατά τις 12 και τελειώνουν και στις 8 το πρωί. Έτσι, θεωρητικά είναι λιγότερες οι ώρες, γίνεται λιγότερος χαμός και είναι πιο εύκολο να τηρηθεί το μέτρο. Εάν δούμε ότι υπάρχει συνεχής κι εκτεταμένη μετάδοση, θα πρέπει να σκεφτούμε και άλλα μέτρα. Νομίζω ότι αυτό ήταν πιο ήπιο από το να κλείσουν γενικά που γίνεται σε άλλες χώρες».
Τέλος, επανέλαβε ότι αυτή τη στιγμή με τον αριθμό των κρουσμάτων που καταγράφονται, υπάρχει δυναμική δεύτερου κύματος.
Βατόπουλος: «Η Ελλάδα της νεολαίας δεν έχει πάρει χαμπάρι για τον κοροναϊό»
Για την στάση των νέων που σε πολλές περιπτώσεις δεν είναι αυτή που θα έπρεπε είχε μιλήσει στο MEGA και ο καθηγητής Μικροβιολογίας στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής κ. Αλκιβιάδης Βατόπουλος.
Ως μια πρώτη εκτίμηση, ο κ. Βατόπουλος είπε ότι η συγκεκριμένη απόφαση για τα μπαρ-εστιατόρια, ίσως να βοηθήσει τη νεολαία να συνειδητοποιήσει τι γίνεται με τον κοροναϊό ως προς τη σοβαρότητα του θέματος.
«Έχουμε δύο Ελλάδες: την Ελλάδα των ηλικιωμένων που έχουν καταλάβει, φοβούνται και πειθαρχούν και την Ελλάδα της νεολαίας που… δεν έχει πάρει χαμπάρι», όπως είπε χαρακτηριστικά.
«Πρέπει να καταλάβουν όλοι ότι έχουμε μείζον θέμα δημόσιας υγείας. Είμαστε στην κόψη του ξυραφιού και εύκολα μπορεί ξαφνικά η κατάσταση να γίνει ανεξέλεγκτη», σημείωσε.
«Όλη η προσπάθεια που γίνεται είναι για να πειστούν όλοι για την αναγκαιότητα των μέτρων και να μην χρειαστεί να πάμε σε γενικό lockdown. Αν αυτό το μέτρο αποδειχθεί επιτυχημένο δεν θα χρειαστούν περαιτέρω μέτρα» είπε.
Τέλος αναφέρθηκε στις μακροχρόνιες βλάβες που μπορεί να προκαλέσει ο κορονοϊός αλλά και στον αγώνα δρόμου για το εμβόλιο. Όσο για το πότε μπορεί να έρθει στην Ελλάδα το εμβόλιο, εκτίμησε «από το 2021 και βλέπουμε».
Ειδικοί: Μην μένετε σε κλειστούς χώρους για πολύ ώρα ακόμη και με μάσκα
Στην εκπομπή Κοινωνία Ώρα MEGA και τους Ντίνο Σιωμόπουλο και Τζωρτζίνα Μαλλιαρόζη μίλησε η κ. Μίνα Γκάγκα, συντονίστρια και διευθύντρια 7ης Πνευμονολογικής Κλινικής «Σωτηρία», αναφορικά με τις εξελίξεις στο μέτωπο του κοροναϊού, την ώρα που η αύξηση των κρουσμάτων στη χώρα μας είναι ραγδαία.
«Έχουμε τουλάχιστον έξι εμβόλια που είναι σε προχωρημένη φάση, στην τελική φάση των δοκιμών. Δεν ξέρω τι γίνεται με τη Ρωσία, δεν έχω δει σχετικές δημοσιεύσεις. Νομίζω ότι γενικά οι κανονισμοί είναι πολύ αυστηροί και δεν μπορείς να κυκλοφορήσεις φάρμακο αν δεν έχει κάνει όλες τις δοκιμές. Είναι σημαντικό να είμαστε σίγουροι για το τι δίνουμε. Θα εμβολιαστεί υγιής πληθυσμός, και πληθυσμός με προβλήματα υγείας αλλά όχι σε σχέση με τον κοροναϊό, άρα πρέπει να είμαστε σίγουροι ότι το εμβόλιο είναι ασφαλές και αποτελεσματικό. Γενικά πιστεύω στα εμβόλια. Ελπίζω σε ένα εμβόλιο σύντομα, δεν ξέρω αν θα είναι το ρωσικό. Αυτή τη στιγμή στη γη ζούνε πολλοί περισσότεροι άνθρωποι από όσοι έχουν ποτέ πεθάνει», σημείωσε η κ. Γκάγκα.
«Θα έχουμε αυξήσεις στα κρούσματα, δεν υπάρχει αμφιβολία για αυτό. Δεν είναι μόνο οι νέοι. Είχαμε τα κρούσματα από τις συγκεντρώσεις, από τις εστίες δουλειάς. Ας μην τα ρίχνουμε όλα στους νέους. Όλοι πρέπει να συμπεριφερθούμε πολύ υπεύθυνα. Ο αριθμός των κρουσμάτων που νοσηλεύονται και διασωληνώνονται διπλασιάζεται, σύμφωνα με τα στοιχεία», πρόσθεσε η ίδια.
Σε ό,τι αφορά στα μέτρα που έχουν παρθεί, και κατά πόσο μπορούν αυτά να ανακόψουν την πορεία της πανδημίας, η κ. Γκάγκα τόνισε ότι «οι περιορισμοί είναι αρκετοί αν όλοι συμπεριφερθούμε με υπευθυνότητα. Το να φοράμε μάσκα, να κρατάμε αποστάσεις. Δεν μπορούμε να είμαστε σε κοντινή απόσταση πολλή ώρα, ακόμα και με μάσκα».
«Πολλοί άνθρωποι αισθάνονται ότι ζορίζονται όταν φορούν τη μάσκα, αυτό είναι ψυχογενές. Η μάσκα δεν εμποδίζει την αναπνοή σε τίποτα. Πρέπει να τη φοράμε όλοι και οι άνθρωποι που έχουν αναπνευστικά προβλήματα δυο φορές περισσότερο. Αν αισθάνονται ότι πνίγονται, να κάνουν μικρές δοκιμές για λίγη ώρα, μέχρι να μάθουν να τη φορούν για πολύ. Αλλά σίγουρα δεν επηρεάζει την αναπνοή», τόνισε αναφορικά με τη χρήση μάσκας.
«Το πρώτο κύμα είναι αυτό που μας αυτό που μας καταλαμβάνει αιφνίδια και δεν ξέρουμε πώς να το αντιμετωπίσουμε. Τις πρώτες μέρες ξεκινήσαμε να νοσηλεύουμε και δεν ξέραμε ακριβώς τι πρέπει να κάνουμε. Νομίζω ότι τώρα έχουμε κατασταλάξει στην επιστημονική κοινότητα, ως προς το τι πρέπει να δώσουμε στους ασθενείς που νοσούν από κοροναϊό», εξήγησε η ίδια.
Αναφερόμενη στα προβλήματα που μπορεί να μένουν σε κάποιον, και αφού ξεπεράσει τον κοροναϊό η κ. Γκάγκα σημείωσε ότι «μέχρι τώρα έχουμε δει γύρω στους 30 ασθενείς που επέστρεψαν στην κλινική για επανέλεγχο μετά από δύο μήνες, και δεν έχουμε προβλήματα με κανέναν. Όλες οι λοιμώξεις του αναπνευστικού κάνουν μακροχρόνια προβλήματα».
Σχετικά με το αν μένει ανοσία στον κοροναϊόαφού κάποιος τον ξεπεράσει και κατά πόσο κινδυνεύουν οι νέοι, η κ. Γκάγκα αναφέρθηκε σε παραδείγματα νέων ανθρώπων που έχασαν τη μάχη με τον ιό. «Κανείς δεν είναι άτρωτος. Είναι επικίνδυνο και μπορεί να αρρωστήσουν και να πεθάνουν και νέοι. Απλά είναι πιο σπάνιο. Για τα αντισώματα, κάποιοι κάνουν και κάποιοι όχι. Δεν ξέρω αν θα ξαναρρωστήσουν. Είναι κάτι που δεν μπορώ να απαντήσω ακόμα», είπε χαρακτηριστικά.
Εξαδάκτυλος: Αποτελέσματα των νέων μέτρων μετά το τέλος Αυγούστου
Για τον τριψήφιο αριθμό κρουσμάτων και τις τελευταίες εξελίξεις μίλησε ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου Αθανάσιος Εξαδάκτυλος.
Ο κ. Εξαδάκτυλος τόνισε ότι «και οι νέοι νοσούν. Δεν εξαιρούνται. Η νόσηση μπορεί να μην είναι ελαφρά ακόμη και για τους νέους.»
«Λαμβάνουμε πολύ σοβαρά υπόψη τα μαθηματικά μοντέλα για μια ασθένεια η οποία δεν αναχαιτίζεται με ιατρικούς τρόπους, αλλά με μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης.», είπε μιλώντας στο ΣΚΑΪ.
Όσον αφορά τα προηγούμενα μέτρα που είχαν ληφθεί ο κ. Εξαδάκτυλος είπε ότι «τα μέτρα ήταν επαρκή, η τήρηση τους ήταν προβληματική. Δεν επαρκεί μόνο η λήψη των μέτρων. Η τήρηση είναι αυτή που φέρνει το αποτέλεσμα. »
Όπως εξήγησε, θα έχουμε τα αποτελέσματα των μέτρων μετά από μερικές εβδομάδες και όχι άμεσα. Ανατροπή στα κρούσματα θα γίνει μετά το τέλος του Αυγούστου, καθώς είναι πολύ νωρίς ακόμα να φανούν τα αποτελέσματα της τήρησης των μέτρων.
«Επιχειρούμε κάτι πολύ δύσκολο, να αναχαιτίσουμε έναν ιό με ανοιχτή οικονομία.»
- Μεγάλο πριμ από τον Βαγγέλη Μαρινάκη στους παίκτες για να συνεχίσουν το σερί τους
- Πολάκης: Πρέπει να προχωρήσουμε ενωμένοι
- Σωκράτης Φάμελλος: Είναι μια καλή μέρα για τον ΣΥΡΙΖΑ
- «Τρελάθηκε» με τον Ελ Κααμπί ο Μπαρτζώκας – Αποθέωσε τον Μαροκινό (vid)
- Απογοητευμένος ο Ηλιόπουλος: «Το αποτέλεσμα μιλάει από μόνο του»
- Ελ Κααμπί: «Ευχαριστώ τον κόσμο – Είμαστε μια οικογένεια»