Κοροναϊός : Προβληματισμός για την έκρηξη κρουσμάτων – Συναγερμός ενόψει του Δεκαπενταύγουστου
Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι βρισκόμαστε σε οριακό σημείο της πανδημίας
- Αναστάτωση στο ΕΣΥ με τις πρωινές εφημερίες και στο βάθος… «ράντζα»
- Πιστεύετε ότι ο σκύλος που γυρνά ανάσκελα, όταν συναντά άλλον σκύλο, φανερώνει υποταγή;
- Ματ Λε Μπλανκ: Ο θρήνος για τον Μάθιου Πέρι, η «εξαφάνιση» και η αλλαγή επαγγελματικής καριέρας
- Τι λέει ο διευθυντής ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου για τον σεισμό στα Καλάβρυτα
Στον κλοιό του κοροναϊού βρίσκεται η Ελλάδα καθώς τα νέα κρούσματα καταγράφουν αλματώδη αύξηση, ενώ έχουν τεθεί σε ισχύ τα νέα περιοριστικά μέτρα.
Αυτό που προκαλεί έντονη ανησυχία είναι το γεγονός ότι όλο και περισσότερα κρούσματα που ανακοινώνονται στις πόλεις προέρχονται από ταξίδια στο εσωτερικό της χώρας. Δηλαδή από τα νησιά, όπου αρκετοί είναι αυτοί που βρέθηκαν εκεί για διακοπές.
Η συντριπτική πλειονότητα των κρουσμάτων της Αττικής αφορούν κυρίως νέους, οι οποίοι όπως προκύπτει από τον έλεγχο και την ιχνηλάτηση έχουν επιστρέψει από διακοπές σε νησιά, και ιδίως νησιά δημοφιλή τουριστικά ή κοσμικά. Ως τόπος διακοπών αναφέρονται μάλιστα και κάποια από τα νησιά στα οποία ήδη τέθηκαν περιοριστικά μέτρα, όπως η Μύκονος, η Πάρος, η Αντίπαρος, η Σαντορίνη, η Ρόδος, η Κως, η Ζάκυνθος,
Ο προβληματισμός των ειδικών είναι μεγάλος με τους ειδικούς να χτυπούν καμπανάκι. Ένα γενικευμένο lockdown θα προκαλούσε μεγάλες αντιδράσεις αλλά οι ειδικοί δεν διστάζουν να μιλήσουν και για πιο αυστηρά μέτρα.
Οι ειδικοί υπογραμμίζουν ότι τα τριψήφια κρούσματα των τελευταίων ημερών έρχονται 10 ημέρες πριν, προειδοποιώντας για το λόγο αυτό για νέα «έκρηξη» περιστατικών με αφορμή την έξοδο του Δεκαπενταύγουστου. Έτσι, ολοένα και περισσότεροι ζητούν νέα μέτρα ενόψει του Δεκαπενταύγουστου, ώστε να απομειωθεί όσον το δυνατόν περισσότερο η δυνατότητα διάδοσης του ιού και μάλιστα προς την επαρχία, όπου οι υγειονομικές υποδομές δεν επαρκούν.
«Καμπανάκι» από τους ειδικούς
Τον κώδωνα του κινδύνου χτυπάει ο πρύτανης του ΕΚΠΑ Αθανάσιος Δημόπουλος τονίζοτας ότι «έίναι εμφανές ότι έχουμε έξαρση, έχουμε τριψήφια νούμερα κρουσμάτων».
Μιλώντας στο ΣΚΑΙ επεσήμανε χρειάζονται 7-14 μέρες για να έχουμε τα αποτελέσματα των μέτρων αλλά από την άλλη μεριά είναι εμφανές ότι έχουμε έξαρση, έχουμε τριψήφια νούμερα κρουσμάτων προσθέτοντας πως αυξάνονται οι ασθενείς που νοσηλεύονται, ανοίγουν συνεχώς νέες μονάδες ειδικών λοιμώξεων που νοσηλεύουν τα περιστατικά που χρήζουν νοσηλεία, έχουν διπλασιαστεί οι αριθμοί των ασθενών που χρειάζονται μηχανική υποστήριξη αναπνοής.
Επομένως ο ίδιος σημείωσε πως είναι εμφανές ότι δεν πρόκειται ούτε για παραπληροφόρηση, ούτε για fake news, είναι μια πραγματικότητα που είναι μπροστά μας και γνωρίζουμε πλέον τι πρέπει να κάνουμε και πως μπορούμε να περιορίσουμε την έξαρση ενώ όσοι δεν το αποδέχονται έχουν και ατομική και κοινωνική ευθύνη.
Παράλληλα, ο κ. Δημόπουλος υπογράμμισε πως οι αρμόδιοι φορείς παίρνουν μέτρα τα οποία κλιμακώνονται ανάλογα με τα επιδημιολογικά δεδομένα.
Ανησυχία ΙΣΑ
Να αναλάβουν την ευθύνη τόσο για την ατομική τους υγεία, όσο και για την ασφάλεια της κοινωνίας, και «να συστρατευτούν με υπευθυνότητα στη μάχη ενάντια στον κοινό εχθρό» καλεί τους πολίτες ο ΙΣΑ για το ζήτημα του κοροναϊού.
Σε ανακοίνωσή του απευθύνει έκκληση, «ειδικά στα άτομα νεαρής ηλικίας, να τηρούν με σχολαστικότητα τα μέτρα προφύλαξης καθώς είναι και αυτοί ευάλωτοι στη λοίμωξη και εμφανίζουν σε μεγάλη συχνότητα σοβαρές επιπλοκές».
Ο ΙΣΑ τονίζει για άλλη μια φορά την ανάγκη να τηρούνται σχολαστικά τα μέτρα προστασίας που συνιστούν οι ειδικοί.
Ειδικότερα:
– Αποφεύγουμε το συγχρωτισμό. Κρατάμε απόσταση 2 τουλάχιστον μέτρων από τους άλλους σε όλους τους χώρους.
– Πλένουμε τα χέρια μας τακτικά και σχολαστικά με σαπούνι και νερό ή με αλκοολούχο διάλυμα και αποφεύγουμε την επαφή των χεριών με το πρόσωπο (μάτια, μύτη, στόμα).
– Χρησιμοποιούμε μάσκα σε όλους τους κλειστούς χώρους και στους ανοιχτούς σύμφωνα με τις οδηγίες των ειδικών.
– Απολυμαίνουμε τις επιφάνειες με τις οποίες ερχόμαστε σε επαφή στην παραλία και σε άλλους δημόσιους χώρους (π.χ. ξαπλώστρες κ.τ.λ.)
– Απολυμαίνουμε τα χέρια μας, όταν ακουμπάμε αντικείμενα ευρείας χρήσης (πρίζες, χερούλια, ΑΤΜ κ.τ.λ.)
– Καλύπτουμε τον βήχα ή το φτέρνισμα με χαρτομάντιλο, το οποίο απορρίπτουμε άμεσα στα απορρίμματα. Αν αυτό δεν είναι διαθέσιμο, καλύπτουμε την περιοχή με το εσωτερικό του αγκώνα.
– Εάν εμφανίσουμε συμπτώματα λοίμωξης του αναπνευστικού (βήχας, καταρροή, πυρετός, πονόλαιμος κ.τ.λ. ) παραμένουμε στο σπίτι σε απομόνωση και επικοινωνούμε άμεσα με το γιατρό.
Τριψήφιος παραμένει ο αριθμός των κρουσμάτων
Το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκαν 196 νέα, εκ των οποίων τα 20 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Παράλληλα, καταγράφηκε ένας ακόμη θάνατος.
Όπως προκύπτει από τα στοιχεία, στο «κόκκινο» βρίσκεται για ακόμη μια ημέρα η Αττική με 82 κρούσματα, ενώ σε υψηλά επίπεδα συνεχίζει να κινείται η Θεσσαλονίκη με 42 το τελευταίο 24ωρο.
Ειδικότερα, σύμφωνα με ανακοίνωση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 5.942, εκ των οποίων το 54.9% αφορά άνδρες.
Από αυτά, 1.503 (25.3%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.885 (48.6%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις