Κοροναϊός: Τρομάζουν τα στοιχεία από τις ιχνηλατήσεις – Επιστρέφουν από τα νησιά με τον ιό
Έντονο προβληματισμό έχουν προκαλέσει στους ειδικούς τα τελευταία αποτελέσματα που λαμβάνουν στα χέρια τους από τις ιχνηλατήσεις που διενεργούνται σε κάθε γωνιά της χώρας και ειδικά στα νησιά.
Έντονο προβληματισμό έχουν προκαλέσει στους ειδικούς τα τελευταία αποτελέσματα που λαμβάνουν στα χέρια τους από τις ιχνηλατήσεις που διενεργούνται σε κάθε γωνιά της χώρας και ειδικά στα νησιά.
Μάλιστα εξηγούν έως ένα βαθμό γιατί στην Αθήνα καταγράφονται καθημερινά τόσα πολλά κρούσματα.
Ειδικότερα αρκετοί νέοι πηγαίνουν διακοπές στα νησιά, κολλούν τον κοροναϊό και επιστρέφουν στην Αθήνα όπου εμφανίζουν συμπτώματα και τελικά βρίσκονται θετικοί στον Covid-19.
Σύμφωνα μάλιστα με το ρεπορτάζ του ΑΝΤ1, κάποιοι νέοι που έχουν τα πρώτα συμπτώματα, δηλαδή πυρετό, βήχα ή πονοκέφαλο δεν αποφασίζουν να πάνε στο τοπικό ιατρείο, αλλά παίρνουν το αεροπλάνο ή το πλοίο και επιστρέφουν στην Αθήνα.
Ο ΕΟΔΥ στη διαδικασία της ιχνηλάτησης διαπίστωσε ότι από την περιοχή της Πάρου – Αντιπάρου για παράδειγμα, δύο νέοι ήρθαν σε διαγνωστικό κέντρο της Αθήνας και βγήκαν θετικοί στον κορονοϊό.
Έχουν συμπτώματα στα νησιά, αλλά δεν πάνε σε τοπικό ιατρείο
Φαίνεται λοιπόν πως αρκετά από τα 384 κρούσματα που διαπιστώθηκαν στις Αττική τις τελευταίες 11 ημέρες προέρχονται μετά από διακοπές σε κάποιο νησί υψηλού ρίσκου, όπως η Μύκονος, η Σαντορίνη, η Πάρος κ.α.
Η μεγάλη κινητικότητα του κοροναϊού στην Αττική αποτυπώνεται στα στοιχεία του ΕΟΔΥ και την επισήμανε το μεσημέρι της Τρίτης ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, κ. Νίκος Χαρδαλιάς αναφέροντας πως στην Αττική υπάρχουν 406 ενεργά κρούσματα, δηλαδή ισάριθμα άτομα που έχουν εμφανίσει τη λοίμωξη Covid-19 και των οποίων τα σχετικά τεστ δίδουν θετικό στον κοροναϊό αποτέλεσμα.
Η συντριπτική πλειονότητα των κρουσμάτων της Αττικής αφορούν κυρίως νέους, οι οποίοι όπως προκύπτει από τον έλεγχο και την ιχνηλάτηση έχουν επιστρέψει από διακοπές σε νησιά.
Ως τόπος διακοπών αναφέρονται μάλιστα και κάποια από τα νησιά στα οποία ήδη τέθηκαν περιοριστικά μέτρα, όπως η Μύκονος, η Πάρος, η Αντίπαρος, η Σαντορίνη, η Ρόδος, η Κως, η Ζάκυνθος.
Ανησυχία για τον μέσο όρο κρουσμάτων στην Ελλάδα
Σύμφωνα με στοιχεία του ΕΟΔΥ, 4 στα 10 κρούσματα αφορούν πλέον στη χώρα μας άτομα ηλικίας 18 έως 39 χρόνων, με τους ηλικιωμένους άνω των 65 χρόνων να καταλαμβάνουν μόλις το 16% του συνόλου των θετικών κρουσμάτων κοροναϊού.
Για τον μέσο όρο ηλικίας των κρουσμάτων αναφέρθηκε σε ανάρτησή του και ο υπουργός Υγείας σήμερα, τονίζοντας πως τον Αύγουστο ο μ.ο ηλικίας έπεσε στα 36 χρόνια.
« Η επικινδυνότητα του #κορονοϊού είναι η ευκολία μετάδοσής του. Αυτό συμβαίνει ακόμα και εάν είσαι νέος & νομίζεις πως είσαι άτρωτος. Ο Μέσος Όρος ηλικίας όσων έχουν νοσήσει τον Αύγουστο έχει κατέβει πια στα 36 χρόνια…» αναφέρει χαρακτηριστικά στην ανάρτησή του.
Για το ότι ο κοροναϊός χτυπά και τους νέους επιβεβαιώνεται με τον χειρότερο τρόπο και από την είδηση πως στην εντατική διασωληνωμένη νοσηλεύεται μία 27χρονη ειδικευόμενη γιατρός χειρουργικής στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας.
Η 27χρονη γιατρός βρέθηκε θετική στον κοροναϊό μετά την επιστροφή της από την Χαλκιδική όπου και έκανε διακοπές.
Συνωστισμός σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας παρά τα νέα μέτρα
Εκτός από τα ανησυχητικά αποτελέσματα που προκύπτουν από τις ιχνηλατήσεις στα νησιά, η χτεσινή εικόνα σε πολλές πόλεις που τα καταστήματα τους έκλειναν από τις 12 δεν ήταν αυτή που περίμεναν οι ειδικοί.
Κι αυτό, γιατί αρκετοί νέοι αντί να αποφύγουν τον συνωστισμό, επέλεξαν να μαζευτούν σε πλατείες και παραλίες χωρίς πάλι να κρατούν τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας.
Χαρακτηριστικές μάλιστα είναι οι εικόνες από την Ζάκυνθο και την Κέρκυρα.
Ρολά στα καταστήματα, συνωστισμός σε πλατείες και κεντρικούς δρόμους
Από την άλλη πλευρά στην πλειοψηφία τους, τα μαγαζιά υγειονομικού ενδιαφέροντος, τήρησαν το μέτρο και κατέβασαν ρολά όταν το ρολόι έδειξε 12, ωστόσο ο κόσμος, ο οποίος μετά από έναν δύσκολο χειμώνα αποφάσισε να ζήσει λίγες στιγμές χαλάρωσης και ξεγνοιασιάς, παρέμεινε έξω και το «φαινόμενο της πλατείας» επανήλθε.
Γέμισαν οι πλατείες στην Καβάλα
«Καληνύχτα» από τις 12 είπαν οι Καβαλιώτες, με τα καταστήματα εστίασης να κλείνουν την ώρα που ορίζουν τα νέα μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας.
Οι εργαζόμενοι των καταστημάτων ενημέρωναν από νωρίς τους πελάτες για το νέο ωράριο λειτουργίας, το οποίο θα ισχύσει μέχρι τις 23 Αυγούστου, σύμφωνα με την ανακοίνωση της Πολιτικής Προστασίας.
Ο κόσμος σεβάστηκε τα μέτρα και αποχωρούσε σταδιακά, ωστόσο ο συνωστισμός δεν αποφεύχθηκε, καθώς παρατηρήθηκε το… φαινόμενο της πλατείας, με τους πολίτες να κάθονται στα παγκάκια με ένα αναψυκτικό ή μια μπύρα στο χέρι.
Μπορεί οι καταστηματάρχες να τήρησαν τα προβλεπόμενα, υπό τον φόβο και των αυστηρών κυρώσεων σε περίπτωση που δεν υπάκουαν σε αυτά, όμως ο συγχρωτισμός δεν αποφεύχθηκε τελικά.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η παρουσία της Αστυνομίας ήταν διακριτική και ελαστική για την πρώτη μέρα, ωστόσο οι έλεγχοι αναμένεται να ενταθούν το αμέσως επόμενο διάστημα
Κέρκυρα: Έκλεισαν τα μαγαζιά, «βούλιαξε» το Λιστόν
Σε μία από τις παραδοσιακά πιο κερδοφόρες μέρες του χρόνου για το νησί, τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος έκλεισαν από τις 12, με τον κόσμο να παρακολουθεί αποσβολωμένος τη νέα κατάσταση πραγμάτων.
Οι καταστηματάρχες ενημέρωναν από τις 23:30 τους πελάτες ότι θα πρέπει να έχουν αποχωρήσει μέχρι τις 12, με τους πολίτες να σέβονται τα μέτρα. Ωστόσο, οι περισσότεροι επέλεξαν να παραμείνουν έξω με αποτέλεσμα να υπάρξει συνωστισμός στους δρόμους.
Το Λιστόν «βούλιαξε», ενώ πολλοί ήταν εκείνοι που επέλεξαν να καθίσουν στα παγκάκια με ένα αναψυκτικό ή ένα ποτό στο χέρι.
Την ίδια στιγμή, η αστυνομία έκανε περιπολίες προκειμένου να ελέγξει αν τηρούνται τα μέτρα.
Ζάκυνθος: Χαμός στην παραλία όταν έκλεισαν τα μπαρ
Στις περιοχές που ξεκίνησε τα μεσάνυχτα να ισχύει το συγκεκριμένο μέτρο είναι και η Ζάκυνθος που επιλέγουν πολλοί τουρίστες την περίοδο αυτή.
Μόλις τα μπαρ και τα κλαμπ του νησιού έκλεισαν δεκάδες νεαροί ξεχύθηκαν στην παραλία, σύμφωνα με το zantereport.gr προκαλώντας συνωστισμό, που είναι ένας από τους παράγοντες που βοηθάει στην εξάπλωση του κοροναϊού.
Άνδρες και γυναίκες συνέχισαν να διασκεδάζουν και να πίνουν μέχρι το πρωί όπως φαίνεται και από το βίντεο που αναρτήθηκε στο Facebook.
Βουβή πόλη η Λάρισα
Πρώτη ημέρα απαγόρευσης με τα καταστήματα εστίασης κλειστά στη Λάρισα μετά τα μεσάνυχτα και με τους καταστηματάρχες να τηρούν με ευλάβεια τα νέα μέτρα της κυβέρνησης ενάντια στην διασπορά του κοροναϊού, όπως και οι ίδιοι οι πολίτες. Και ενώ μέχρι λίγο πριν τα μεσάνυχτα όλες οι καφετέριες, τα μπαρ και οι ταβέρνες ήταν γεμάτες το βράδυ της Τρίτης, λίγο πριν τις 12 το βράδυ άδειασαν τα πάντα μέσα σε λίγα λεπτά.
Είναι χαρακτηριστικό ότι, σύμφωνα με το onlarissa.gr, στα καταστήματα εστίασης ζητούσαν από τους πελάτες να πληρώσουν στις 11.45μ.μ., έτσι ώστε να αρχίσουν να αποχωρούν από τα μαγαζιά και να έχουν τον χρόνο οι υπεύθυνοι να κλείσουν τα καταστήματα στις 12 ακριβώς. Όπως και έγινε αυτή την πρώτη βραδιά της απαγόρευσης.
Την ίδια ώρα άδειασαν και τα παρκινγκ στον λόφο του Φρουρίου που μέχρι τα μεσάνυχτα έσφυζε από ζωή και ξαφνικά κατέβηκαν τα ρολά παντού. Άδειασε μέχρι και η πλατεία Λαμπρούλη, το γνωστό στέκι των νέων, ενώ η ίδια εικόνα παρατηρήθηκε και στο κηποθέατρο Αλκαζάρ, αλλά και στο κέντρο της Λάρισας.
«Ερήμωσε» η Θεσσαλονίκη
Το ρολόι έδειχνε 12 τα μεσάνυχτα και η Θεσσαλονίκη «ερήμωσε» στην καρδιά του καλοκαιριού, όταν τα προηγούμενα χρόνια η μέρα ξεκίναγε από εκείνη την ώρα.
Το αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο που παρουσιάζει από τις αρχές Αυγούστου την έβαλε στη λίστα με τις 15 περιοχές που ενισχύθηκαν τα μέτρα για την αντιμετώπιση της διασποράς του κορωνοϊού και χθες ήταν η πρώτη μέρα εφαρμογής αυτών.
Στις 12:01 κανένα κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος δεν ήταν ανοιχτό. Μισή ώρα κιόλας νωρίτερα, οι εργαζόμενοι των καταστημάτων ενημέρωναν τον κόσμο ότι θα πρέπει σιγά σιγά να αποχωρήσει, ενώ τα τραπεζοκαθίσματα μαζεύονταν σταδιακά, έτσι ώστε το μαγαζί να κλείσει στην ώρα του. Παράλληλα, η αστυνομία έκανε ελέγχους για να διαπιστωθεί αν τηρήθηκαν τα μέτρα, τα οποία θα έχουν ισχύ μέχρι τις 23 Αυγούστου.
Μύκονος: Απειλούν με προσφυγή στη δικαιοσύνη οι επιχειρηματίες
Από την πλευρά τους, εξοργισμένοι εμφανίζονται οι επιχειρηματίες της Μυκόνου για τον περιορισμένο ωράριο των καταστημάτων, απειλώντας ότι θα προσφύγουν στη δικαιοσύνη για τα νέα μέτρα.
«Δεν πρόκειται επουδενί να δεχτούμε μοιρολατρικά την άδικη και απροειδοποίητη εξόντωση μας», τονίζει σε ανακοίνωσή του το Σωματείο Επιχειρήσεων Διασκέδασης & Εστίασης Μυκόνου, την ώρα που η αύξηση κρουσμάτων κοροναϊούστη χώρα μας είναι ραγδαία.
Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τα νέα μέτρα, απαγορεύεται η λειτουργία των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος από τις 12 τα μεσάνυχτα ως τις 7 το πρωί για τις εξής περιοχές:
– Τις Περιφέρειες Κρήτης, Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης,
– Τις Περιφερειακές Ενότητες Θεσσαλονίκης, Χαλκιδικής, Λάρισας και Κέρκυρας,
– Τους Δήμους Μυκόνου, Πάρου, Σαντορίνης, Βόλου, Κατερίνης, Ρόδου, Αντιπάρου, Ζακύνθου, Κω.
Σύμφωνα μάλιστα με τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας, Νίκο Χαρδαλιά το πρότισμο για όσους δεν υπακούσουν, είναι την πρώτη φορά 10.000 ευρώ και τη δεύτερο κλείσιμο του μαγαζιού για 20 ημέρες.
- Ζελένσκι: Εφικτό η Ουκρανία να μπει στο ΝΑΤΟ, όμως το Κίεβο πρέπει να αγωνιστεί
- Ισραήλ: Συνεχίζεται ο πόλεμος Νετανιάχου και Γκαντζ – «Είσαι ενδοτικός», «Μην είσαι κατά συρροή δειλός»
- Μπρέντα Λι: «Ο Τζον Λένον ήταν ο αγαπημένος μου Beatle»
- Θεσσαλονίκη: Άγιοι Βασίληδες με κανό και σανίδες SUP «πλημμύρισαν» τον Θερμαϊκό
- Κοντά στο γκολ ο Βαλμπουενά, τον σταμάτησε ο Ντραγκόφσκι (vid)
- Υπουργικό συμβούλιο: Συνεδριάζει τη Δευτέρα υπό τον Μητσοτάκη – Τα επτά θέματα