Σπιτική πίτσα
Θα την λατρέψουν μικροί και μεγάλοι
Προετοιμασία 1 ώρα, Αναμονή 4 ώρες, Μαγείρεμα 15′, Ψήσιμο 25′
ΥΛΙΚΑ (για 4 μερίδες )
1-2 κολοκυθάκια, σε λεπτές ροδέλες
1 μεγάλη μελιτζάνα, κομμένη κατά μήκος σε πολύ λεπτές φέτες (μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το μαντολίνο)
1-2 κ.σ. κόκκινη πιπεριά, σε μικρούς κύβους
Λίγος φρέσκος βασιλικός
8-10 ελιές θρούμπες, χωρίς το κουκούτσι τους
Λίγο ελαιόλαδο
Αλάτι, πιπέρι
Για τη ζύμη
500 γρ. αλεύρι τύπου 00
300 ml ζεστό νερό
5 γρ. μαγιά στιγμής
3 κ.σ. ελαιόλαδο
6 γρ. ζάχαρη
4 γρ. αλάτι
Λίγο ελαιόλαδο
Για τη σάλτσα
1 κ.σ. ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
1 σκελίδα σκόρδου, ψιλοκομμένη
200 γρ. ντομάτες, ώριμες, τριμμένες (φρέσκες ή από κονσέρβα)
1 κ.σ. φρέσκος βασιλικός, ψιλοκομμένος
1 κ.γ. πελτές ντομάτας
½ κ.γ. ρίγανη ξερή
1 φύλλο δάφνης
Αλάτι, πιπέρι
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Ζύμη: Ρίχνουμε το ζεστό νερό σε ένα μπολ και προσθέτουμε τη μαγιά. Αφήνουμε για 5 λεπτά να δράσει. Ρίχνουμε το αλεύρι σε ένα άλλο μπολ και κάνουμε στο κέντρο του μια λακκούβα, στην οποία ρίχνουμε το νερό με τη μαγιά, καθώς και τα υπόλοιπα υλικά. Ανακατεύουμε μέχρι να δημιουργηθεί μια ζύμη. Τη μεταφέρουμε πάνω σε μια αλευρωμένη επιφάνεια και συνεχίζουμε να ζυμώνουμε για περίπου 10 λεπτά, μέχρι η ζύμη μας να γίνει λεία και ελαστική. Λαδώνουμε ελαφρά ένα μεγάλο μπολ και βάζουμε μέσα τη ζύμη. Σκεπάζουμε με λαδωμένη μεμβράνη και αφήνουμε να ξεκουραστεί για τουλάχιστον 4 ώρες σε θερμοκρασία δωματίου.
Σάλτσα: Βάζουμε 1 κ.σ. ελαιόλαδο σε ένα βαθύ τηγάνι και σοτάρουμε, σε μεσαία προς δυνατή φωτιά, το κρεμμύδι με το σκόρδο. Προσθέτουμε την τριμμένη ντομάτα και μετά τη δάφνη, τη ρίγανη, τον πελτέ, τον βασιλικό και το αλατοπίπερο. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και ανακατεύουμε. Σιγοβράζουμε για περίπου 15 λεπτά μέχρι να δέσει η σάλτσα και να εξατμιστούν τα υγρά (θέλουμε να είναι πηχτή).
Σύνθεση: Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C. Ντύνουμε 2-3 λαμαρίνες του φούρνου με λαδόκολλα και βάζουμε πάνω τους τις φέτες της μελιτζάνας και του κολοκυθιού. Τα ραντίζουμε με ελαιόλαδο και αλατοπιπερώνουμε. Ψήνουμε για περίπου 10 λεπτά.
Αλευρώνουμε μια επιφάνεια και ζυμώνουμε τη ζύμη για λίγο να φύγει ο αέρας. Την ανοίγουμε με πλάστη ανάλογα με το πάχος που θέλουμε. Αν προτιμάμε να είναι πολύ λεπτή τότε χωρίζουμε το ζυμάρι στα δύο και ανοίγουμε δύο πίτσες.
Βάζουμε τη ζύμη (ή τις ζύμες) πάνω στη σχάρα του φούρνου που έχουμε ντύσει με λαδόκολλα (έτσι ψήνεται πιο ομοιόμορφα και από κάτω χωρίς να «ιδρώνει»). Απλώνουμε σάλτσα πάνω της, αφήνοντας περιθώριο γύρω-γύρω για την «κόρα», την οποία αλείφουμε με λίγο ελαιόλαδο. Πάνω στη σάλτσα βάζουμε μία στρώση ψητές μελιτζάνες και από πάνω τα κολοκυθάκια. Ρίχνουμε από πάνω την ψιλοκομμένη πιπεριά. Ψήνουμε για περίπου 15 λεπτά, μέχρι να πάρει ωραίο χρώμα η κόρα. Τη βγάζουμε από τον φούρνο και ρίχνουμε από πάνω τις ελιές, φύλλα φρέσκου βασιλικού και λίγο ελαιόλαδο
- Απόπειρα εκβιασμού με σκευωρία που στήθηκε με όρους παρακράτους καταγγέλλει ο Ολυμπιακός
- Τραμπ και ελληνοτουρκικά – Τι πιστεύουν οι Έλληνες, ένας πρώην διπλωμάτης των ΗΠΑ και ένας πανεπιστημιακός
- Χτύπημα Ουκρανίας στη Ρωσία με αμερικανικούς πυραύλους ATACMS
- Masdar: Με όχημα την ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ σχεδιάζει off shore αιολικά και φωτοβολταϊκά 6 GW σε Ελλάδα και Ισπανία
- Διαγραφή Σαμαρά: Κάνει ζυμώσεις για κόμμα – Όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά
- Μέσω ΑΣΕΠ οι προσλήψεις στη Δημοτική Αστυνομία