Θέσεις μάχης και στη διπλωματική σκακιέρα : Ο Ερντογάν επικοινωνεί με Μέρκελ – Η Αθήνα διαβουλεύεται με ΕΕ και ΗΠΑ
Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι τουρκικές προσπάθειες -και σε διπλωματικό επίπεδο- με στόχο να επιτευχθούν επικίνδυνες διευθετήσεις σε βάρος των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων, την ώρα που το Oruc Reis πλέει για τρίτη μέρα στα όρια της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.
Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι τουρκικές προσπάθειες -και σε διπλωματικό επίπεδο- με στόχο να επιτευχθούν επικίνδυνες διευθετήσεις σε βάρος των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων, την ώρα που το Oruc Reis πλέει για τρίτη μέρα στα όρια της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.
Στο πλαίσιο αυτό, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, θα έχει τηλεφωνική επικοινωνία μέσα στα επόμενα 24ωρα με την γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα Sabah. Θα συζητήσουν τις εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο, ενώ ο Ερντογάν θα ενημερώσει τη γερμανίδα καγκελάριο για τις κινήσεις της Ελλάδας, που σύμφωνα με το δημοσίευμα ευθύνεται για τη νέα κρίση.
Η Sabah αποκαλύπτει πως ο Ερντογάν προτίθεται να προτείνει στην Μέρκελ τη σύγκληση μιας διάσκεψης χωρών της ανατολικής Μεσογείου, προκειμένου να καταλήξουν από κοινού σε μια «φόρμουλα για τη δίκαιη κατανομή των ενεργειακών πόρων» στην περιοχή.
Όπως εκτιμάται ο τούρκος πρόεδρος θέλει να προλάβει την οργάνωση στο Παρίσι συνόδου κορυφής των ευρωπαϊκών χωρών της Μεσογείου (Med 7) στο τέλος του Αυγούστου ή στις αρχές του Σεπτεμβρίου, όπως ανακοίνωσε πρόσφατα ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, προκειμένου να εξεταστούν θέματα ασφαλείας στην Μεσόγειο , αλλά και η τουρκική παραβατικότητα.
Προσβλέπει παράλληλα στην ενίσχυση της διαπραγματευτικής του θέσης ενόψει ενδεχόμενης συνολικής διαπραγμάτευσης για την υφαλοκρηπίδα της Ανατολικής Μεσογείου.
Κάτι που επιβεβαιώνεται και από το μπαράζ δηλώσεων τις τελευταίες ώρες κορυφαίων τούρκων αξιωματούχων που κάνουν λόγο για έρευνες που θα πραγματοποιήσει η Τουρκία όλο τον Αύγουστο και δεν θα περιοριστούν στην περιοχή που έχει εκδοθεί η παράνομη NAVTEX αλλά θα «πατούν» σε αυτή της συμφωνίας Ελλάδας – Αιγύπτου.
Η Τουρκία θεωρεί ότι η τουρκική υφαλοκρηπίδα φτάνει στα όρια Ρόδου, Καρπάθου, Κάσου και Κρήτης -ακριβώς δηλαδή έξω από τα χωρικά ύδατα 6 μιλίων των ελληνικών νησιών- αψηφώντας το διεθνές δίκαιο και το δίκαιο της θάλασσας ότι τα νησιά διαθέτουν υφαλοκρηπίδα.
Σε αυτό το κλίμα, η Αγκυρα, με τα περί διαλόγου που προβάλλει, αυτό που επιδιώκει είναι να «σύρει» την Ελλάδα, σε μια διαπραγμάτευση εφ όλης της ύλης και σε βάρος των κυριαρχικών της δικαιωμάτων.
Διπλωματική αντεπίθεση από την Αθήνα
Η ελληνική κυβέρνηση από την πλευρά της, επαναλαμβάνει σε όλους τους τόνους ότι δεν μπορεί να γίνει διάλογος με την Τουρκία αν δεν σταματήσουν οι προκλήσεις.
Με στόχο τη διεθνοποίηση του ζητήματος, στην Αθήνα επικρατεί διπλωματικός «πυρετός» από το πρωί της Δευτέρας, όταν και δημοσιεύτηκε η παράνομη τουρκική NAVTEX για σεισμικές έρευνες του Oruc Reis κοντά στο Καστελόριζο.
Την Παρασκευή το μεσημέρι, θα συνεδριάσει το Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ. Επί τάπητος αναμένεται να τεθεί η αξίωση Αθηνών και Λευκωσίας για επιβολή αυστηρών κυρώσεων στην Τουρκία. Το συμβούλιο θα συνεδριάσει μέσω τηλεδιάσκεψης.
Ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής Ζοζέπ Μπορέλ, αναφέρει σε ανάρτησή του στο twitter: «Θα συγκαλέσω Έκτακτο Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών Υποθέσεων την Παρασκευή το απόγευμα. Θα συζητήσουμε επείγοντα θέματα, για την αντιμετώπιση της κατάστασης στην Ανατολική Μεσόγειο, τις προεδρικές εκλογές στη Λευκορωσία καθώς και τις εξελίξεις στο Λίβανο».
Σύμφωνα με δηλώσεις του κύπριου ΥΠΕΞ Νίκου Χριστοδουλίδη, στην ΕΡΤ, η συνεδρίαση θα γίνει, την Παρασκευή στις 15:00 μέσω τηλεδιάσκεψης.
Υπενθυμίζεται πως τη σύγκληση του Συμβουλίου ζήτησε χθες ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, έπειτα από σύσκεψη με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.
Όπως τόνισε ο Νίκος Δένδιας το αίτημα για σύγκληση του ΣΕΥ της ΕΕ «διατυπώνεται σε συγκυρία κατά την οποία υφίσταται σαφής τουρκική απειλή κατά της ειρήνης και της ασφάλειας στην ανατολική Μεσόγειο, στην Ελλάδα και την Κύπρο», επισημαίνοντας παράλληλα ότι παρά την προσήλωση της Αθήνας στον διάλογο η Τουρκία απέδειξε και πάλι ότι οι δηλώσεις της περί ετοιμότητας για συνομιλίες «ήταν ανειλικρινείς και προσχηματικές».
Για τις εξελίξεις ενημέρωσε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης την Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τους πολιτικούς αρχηγούς, επισημαίνοντας ότι η κατάσταση που διαμορφώνεται επιβεβαιώνει τη χρησιμότητα του διαλόγου.
Συνάντηση Δένδια-Πομπέο
Ο υπουργός Εξωτερικών, θα συναντηθεί εκτάκτως την Παρασκευή 14 Αυγούστου, στη Βιέννη, με τον Υπουργό Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, Michael R. Pompeo.
Οι συζητήσεις θα εστιασθούν στις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, υπό το φως της κλιμακούμενης τουρκικής παραβατικότητας. Στο μεταξύ την αμερικανική υποστήριξη σε έναν διάλογο της Ελλάδας με την Τουρκία εξέφρασε χθες ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα Τζέφρι Πάιατ, με την ευκαιρία συνάντησης την οποία είχε με τον κ. Δένδια. Μάλιστα ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα επεσήμανε ότι είναι θέμα αρχής για τις ΗΠΑ η ενθάρρυνση των κρατών για ειρηνική επίλυση της οριοθέτησης των θαλάσσιων ζωνών σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο.
Στο πλαίσιο αυτό κάλεσε εμμέσως την Τουρκία να αποφεύγει ενέργειες που ενισχύουν το κλίμα δυσπιστίας.
Συντονισμένες δράσεις Ελλάδας – Κύπρου
Στο μεταξύ, τηλεφωνική συνομιλία με τον Κύπριο ομόλογό του, Νίκο Χριστοδουλίδη, είχε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας. Στο επίκεντρο της συνομιλίας τους, βρέθηκε η τουρκική παραβατικότητα στην Ανατολική Μεσόγειο ενόψει του έκτακτου Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή.
«Η Κύπρος θα είναι, όπως πάντα, δίπλα στην Ελλάδα με τον ίδιο τρόπο που η Ελλάδα βρίσκεται συνεχώς δίπλα στην Κύπρο», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Κυριάκος Κούσιος, ο οποίος μίλησε για την τηλεφωνική επικοινωνία του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη, με τον Έλληνα πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, χθες το απόγευμα, Τρίτη 11 Αυγούστου.
Σε δηλώσεις του στην ΕΡΤ, ο κ. Κούσιος ανέφερε ότι υπάρχει συνεχής επαφή του υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας, Νίκου Δένδια με τον Κύπριο ομόλογό του, Νίκο Χριστοδουλίδη, όχι μόνο τις τελευταίες ημέρες αλλά την τελευταία περίοδο, και πλήρης συντονισμός για την αντιμετώπιση των εξελίξεων. «Βλέπουμε την τουρκική επεκτατική πολιτική να εξελίσσεται επικίνδυνα. Υπάρχει απόλυτη και αγαστή συνεργασία μεταξύ Αθηνών και Λευκωσίας για την αντιμετώπιση αυτής της προκλητικής, πειρατικής πολιτικής της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο. Το τηλεφώνημα, λοιπόν, του Έλληνα πρωθυπουργού προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας εντάσσεται στο πλαίσιο της αλληλοενημέρωσης και του συντονισμού των ενεργειών των δύο κρατών. Και οι δύο χώρες αντιμετωπίζουν την τουρκική προκλητικότητα και βλέπουμε συνεχώς την κατάσταση να οξύνεται. Επιβάλλεται, λοιπόν, η στενή συνεργασία μεταξύ των δύο κρατών», σημείωσε.
Σε ερώτηση εάν θα υπάρξει και διά ζώσης συνάντηση Αναστασιάδη-Μητσοτάκη, ο κ. Κούσιος απάντησε πως «εάν κριθεί σκόπιμο ότι θα πρέπει να συναντηθούν διά ζώσης, αυτό θα γίνει χωρίς καμία αμφιβολία. Είναι γνωστό, εξάλλου, ότι υπάρχουν συχνές προσωπικές επαφές μεταξύ των δύο ηγετών αλλά σε αυτό το στάδιο επικεντρωνόμαστε στον συντονισμό της πολιτικής για την αντιμετώπιση της επεκτατικής πολιτικής της Τουρκίας. Η Κύπρος θα είναι, όπως πάντα, δίπλα στην Ελλάδα με τον ίδιο τρόπο που η Ελλάδα βρίσκεται συνεχώς δίπλα στην Κύπρο».
Επίσης, ο κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε ότι η Τουρκία έχει προχωρήσει σε έξι γεωτρήσεις στα αδειοδοτημένα τεμάχια της Κυπριακής Δημοκρατίας και επισήμανε ότι η Άγκυρα συνεχίζει την προκλητικότητα απειλώντας με εποικισμό της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου και αμφισβητεί το 44% της ΑΟΖ της Κύπρου, προφασιζόμενη ότι υπερασπίζεται τα συμφέροντα των Τουρκοκυπρίων, οι οποίοι δεν παύουν να είναι Κύπριοι πολίτες.
Τέλος, ο κ. Κούσιος υπογράμμισε ότι αυτές τις κρίσιμες ώρες χρειάζεται περισυλλογή, συνολική ομοψυχία των πολιτικών δυνάμεων στην Ελλάδα και στην Κύπρο για να αντιμετωπιστεί η τουρκική επιθετικότητα. Όπως σημείωσε, θα πρέπει η πολιτική ηγεσία να έχει τη συμπαράσταση όλων των πολιτικών δυνάμεων, ούτως ώστε να μπορέσει να διαχειριστεί την κατάσταση προστατεύοντας τα εθνικά συμφέροντα με τον καλύτερο τρόπο.
Πλήρης υποστήριξη του Ισραήλ στην Ελλάδα
Την αλληλεγγύη του στην Ελλάδα, στις θαλάσσιες ζώνες της και στο δικαίωμα καθορισμού της ΑΟΖ της εκφράζει το Ισραήλ.
Όπως αναφέρεται σε σχετική ανάρτηση στον επίσημο λογαριασμό της ισραηλινής πρεσβείας στην Αθήνα, «το Ισραήλ παρακολουθεί προσεκτικά την αύξηση της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο. Το Ισραήλ εκφράζει την πλήρη υποστήριξη και αλληλεγγύη του στην Ελλάδα στις θαλάσσιες ζώνες της και στο δικαίωμα καθορισμού της ΑΟΖ της».
Ο Νίκος Δένδιας εξάλλου είχε συνάντηση του με τον πρεσβευτή του Ισραήλ στην Ελλάδα Γιόσι Αμράνι, στην οποία, συζήτησαν την τουρκική παραβατικότητα.
Μπαράζ επαφών
Στο πλαίσιο διεθνοποίησης της τουρκικής παραβατικότητας, ο Νίκος Δένδιας είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον ομόλογό του, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, σεΐχη Αμπντουλάχ Μπιν Ζαγιέντ Αλ Ναχιάν (Sheikh Abdullah bin Zayed Al Nahyan). Στο επίκεντρο της συνομιλίας τους βρέθηκαν οι περιφερειακές εξελίξεις και η τουρκικές προκλήσεις.
Κουμουτσάκος : Ο Ερντογάν θέλει διάλογο κομμένο και ραμμένο στα μέτρα του
«Ο Ερντογάν θέλει διάλογο κομμένο και ραμμένο στα μέτρα του», σημείωσε ο αναπληρωτής υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Γιώργος Κουμουτσάκος, εκτιμώντας ότι αρχικά και μετά το παράνομο μνημόνιο που υπέγραψε με την Λιβύη, ο Ερντογάν εμφανίστηκε πρόθυμος να καθίσει στο τραπέζι του διαλόγου με την Ελλάδα, αισθανόμενος ότι βρίσκεται σε θέση ισχύος. Η συμφωνία όμως της Ελλάδας με την Αίγυπτο, για την ΑΟΖ, ανέτρεψε τα δεδομένα, έφερε την Τουρκία σε δύσκολη θέση και οδήγησε την Άγκυρα στην τακτική των προκλήσεων και έντασης.
Ο κ. Κουμουτσάκος πρόσθεσε πως η Ελλάδα είναι πρόθυμη να προχωρήσει σε διάλογο με την Τουρκία, αλλά με δυο απαράβατους όρους. Πρώτον δεν μπορούμε να κάτσουμε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων υπό το κράτος απειλών και εκβιασμών. Δεύτερον, ο διάλογος δεν μπορεί να αφορά τίποτα άλλο πέραν των θαλασσίων ζωνών.
Ο αναπληρωτής υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, τόνισε μιλώντας στον ΑΝΤ1, ότι υπάρχει έντονη διπλωματική δράση, η οποία θα κορυφωθεί το επόμενο χρονικό διάστημα και παρατήρησε πως μέχρι στιγμής οι προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης αποδίδουν.
Έσπευσε όμως να παρατηρήσει πως «όταν υπερασπίζεσαι εθνικό έδαφος, είσαι μόνος» και στη συνέχεια οι σύμμαχοι σου θα συνταχθούν με τις θέσεις σου.
«Το ΝΑΤΟ δεν πρέπει να παίζει το ρόλο Πόντιου Πιλάτου»
Ερωτηθείς για τη στάση της ΕΕ, των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, υπογράμμισε ότι η ΕΕ δεν είναι αμέτοχη, όπως υποστηρίζουν ορισμένοι, αν και σίγουρα θα θέλαμε να είναι πιο ενεργή. Όπως είπε ο κ. Κουμουτσάκος, η ΕΕ έχει παγώσει πλήρως τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Τουρκία, αλλά και τα θέματα της τελωνειακής ένωσης και της βίζας. Πρόσθεσε ότι ναι μεν τον προβληματίζει η στάση της Μάλτας, αλλά της δίνει την κλίμακα που πραγματικά έχει.
Σε ότι αφορά τις ΗΠΑ, παρατήρησε ότι βρίσκονται σε μια περίεργη περίοδο λόγω των επικείμενων εκλογών, αλλά το State Department έχει προχωρήσει σε δηλώσεις οι οποίες βρίσκονται πολύ κοντά στις ελληνικές θέσεις.
Αναφερόμενος στη στάση του ΝΑΤΟ, ξεκαθάρισε πως η Συμμαχία θα πρέπει να καταλάβει πως δεν μπορεί να παίζει τον ρόλο του Πόντιου Πιλάτου, αλλιώς κινδυνεύει να δει να δημιουργείται ρήγμα στο πιο ευαίσθητο κομμάτι της στο νοτιοανατολικό της άκρο.
Τέλος και σε ότι αφορά γερμανικά δημοσιεύματα που καταγγέλλουν την Ελλάδα για παράνομες επαναπροωθήσεις μεταναστών στην Τουρκία, ο κ. Κουμουτσάκος τόνισε με έμφαση ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να είναι και η ασπίδα της Ευρώπης και υπόλογος. «Δεν μπορεί αυτοί που μας έδιναν συγχαρητήρια τον Μάρτιο, να μας καταγγέλλουν τον Αύγουστο», είπε χαρακτηριστικά και αποκάλυψε ότι σήμερα ζήτησε να δει τον Γερμανό πρέσβη στην Αθήνα για το θέμα αυτό.
Η αντίδραση της Ευρωπαϊκής Ένωσης
Η Αθήνα επιζητά διά της διπλωματικής οδού να υπάρξει τις επόμενες ώρες αυστηρό μήνυμα προς την Άγκυρα προκειμένου να σταματήσει τις παράνομες ενέργειές της.
Μπορεί ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, αρμόδιος για θέματα εξωτερικών υποθέσεων, Πήτερ Στάνο, να έστειλε σαφές μήνυμα καταδίκης των ενεργειών της Τουρκίας, τονίζοντας πως «η ΕΕ βρίσκεται με πλήρη αλληλεγγύη στο πλευρό της Ελλάδας και της Κύπρου και δεν υπάρχει αμφιβολία επ’ αυτού», ωστόσο υπάρχει ανάγκη ουσιώδους παρέμβασης του διεθνούς παράγοντα, και ειδικότερα της Γερμανίας που βρίσκεται στην προεδρία της ΕΕ.
Σύμφωνα, με τον κ. Στάνο, «ο Ύπατος Εκπρόσωπος, Ζοζέπ Μπορέλ, θα ετοιμάσει επιλογές για επιπλέον κατάλληλα μέτρα που θα μπορούσαν να ληφθούν ως απάντηση στις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε ως αποτέλεσμα των Τουρκικών κινήσεων και στην Ανατολική Μεσόγειο».
«Όπως θυμάστε, τον Ιούλιο το ΣΕΥ (Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων) υποστήριξε ευρέως την ανάθεση στον Ύπατο Εκπρόσωπο να διερευνήσει περαιτέρω διαύλους που θα μπορούσαν να συμβάλλουν στη μείωση των εντάσεων και στην επίτευξη συμφωνιών για θέματα τα οποία δημιουργούν ολοένα και μεγαλύτερη ένταση στις σχέσεις ΕΕ – Τουρκίας», είπε ο κ. Στάνο.
Όπως εκτιμούν αναλυτές, σε μεγάλο βαθμό οι εξελίξεις στην περιοχή θα εξαρτηθούν από τη στάση της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αν η ΕΕ δείξει ότι είναι έτοιμη στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής (σ.σ. τέλη Αυγούστου) να συμπεριλάβει μέτρα τα οποία θα πλήξουν καίρια την τουρκική οικονομία, ο Ερντογάν θα το σκεφτεί δεύτερη και τρίτη φορά.
Αν από την άλλη η Ευρωπαϊκή Ένωση ακολουθήσει μια ηπιότερη στάση, υιοθετώντας τρόπον τινά την τουρκική θέση ότι δήθεν η Ελλάδα με τη συμφωνία με την Αίγυπτο στο χρονικό διάστημα που την έκανε τορπίλισε τις διερευνητικές επαφές, τότε μπορεί να έχουμε συνέχιση των προκλητικών ενεργειών από πλευράς της Τουρκίας.
Αποστολάκης : Δύσκολα κάποιος θα έρθει σε πολεμική σύγκρουση με την Τουρκία για δικό μας θέμα
«Είμαστε σε πολύ σοβαρή κατάσταση. Έχουμε μια δεύτερη κλιμάκωση σε κοντινό χρονικό διάστημα», εκτίμησε ο πρώην υπουργός Εθνικής Άμυνας, Ευάγγελος Αποστολάκης, μιλώντας στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA».
Θεωρώ ότι ο Ερντογάν έχει έρθει με πρόθεση να πιέσει πολύ και να παραμείνει όσο χρειάζεται για να καταφέρει αυτό που θέλει. Διαβάζει τη διεθνή συγκυρία και βλέπει ότι είναι χαλαρές οι πιέσεις από Ευρώπη και Αμερική. Οι ίδιοι οι Τούρκοι λένε ότι μείναμε μόνοι μας εμείς και η Ελλάδα. Με αποτέλεσμα να θεωρούν ότι αυτή είναι η στιγμή για να λύσουν τα θέματά τους με την Ελλάδα, και κυρίως για τα θέματα της ανατολικής Μεσογείου. Η κατάσταση είναι αρκετά κρίσιμη. Από εχτές έχουν ξεκινήσει έρευνες στην περιοχή της ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Το Ορούτς Ρέις είναι μέσα στην περιοχή, συνοδεύεται από πολεμικά πλοία, επιδεικτικά κάνει έρευνα στην περιοχή. Τα αποτελέσματα της έρευνάς του δεν μας ενδιαφέρουν, μας ενδιαφέρει ότι παραβιάζεται η ελληνική υφαλοκρηπίδα», ανέφερε ο κ. Αποστολάκης.
Ερωτηθείς αν εξακολουθεί να υποστηρίζει παλαιότερες δηλώσεις του, σύμφωνα με τις οποίες σε μια σύγκρουση με την Τουρκία θα είμαστε μόνοι μας, ο ίδιος απάντησε: Βλέπετε να έχει προκύψει κάτι που να μην με δικαιώνει; Έχει αλλάξει κάτι; Βλέπετε να είναι κανείς δίπλα μας; Όταν σχεδιάζουν οι στρατιωτικοί σχεδιάζουν με το δυσμενέστερο σενάριο. Οι πιθανότητες να είμαστε μόνοι μας είναι περισσότερες από το να συμβεί κάτι άλλο. Πολύ δύσκολα κάποιος θα χαλάσει τις σχέσεις του ή θα έρθει σε πολεμική σύγκρουση με την Τουρκία για δικό μας θέμα. Θα πρέπει να διακυβεύονται σοβαρά συμφέροντα. Καλό είναι να ξέρουμε και να υπολογίζουμε ότι ό,τι κάνουμε πρέπει να το μετράμε με τις δικές μας δυνατότητες. Έχουμε δυνατότητες».
«Αυτή τη στιγμή όλοι μας εμπιστευόμαστε τις Ένοπλες δυνάμεις, την ηγεσία τους που είναι ικανότατη, καλό θα είναι και η πολιτική ηγεσία να σταθεί δίπλα τους και να τους αξιοποιήσει όπως χρειάζεται. Ας τους συμβουλεύονται και ας τους ακούν. Επιπλέον χρειάζεται ομοψυχία. Αυτή της στιγμή οι ώρες είναι δύσκολες, πρέπει οι πολιτικές δυνάμεις να ενωθούν», τόνισε κλείνοντας ο κ. Αποστολάκης.
Για τις «κόκκινες» γραμμές
«Υπάρχουν δεδομένα πράγματα, υπάρχουν σχέδια. Αυτό δεν είναι καινούργιο θέμα, μας έχει απασχολήσει πολλά χρόνια, το πώς θα ενεργήσουμε σε μία τέτοια περίπτωση. Ο προβληματισμός δεν είναι καινούργιος. Το τι πρέπει να γίνει είναι δεδομένο. Το θέμα είναι τι μπορεί να γίνει. Είναι πολιτική απόφαση. Οι Ένοπλες Δυνάμεις ξέρουν να κάνουν τη δουλειά τους, αλλά δεν μπορούν να λειτουργήσουν αυτοβούλως. Η φράση “κόκκινες γραμμές” έχει αρχίσει να αποκτά ευρεία έννοια. Στην προκειμένη περίπτωση γίνεται παραβίαση κυριαρχικών δικαιωμάτων που διεκδικεί η Ελλάδα, τα διεκδικεί και η Τουρκία, με βάση το διεθνές δίκαιο όπου υπάρχουν αμφισβητήσεις δεν πρέπει να παρεμβαίνει κανένας. Όταν, λοιπόν, κάποιος προσπαθεί να το κεφαλαιοποιήσει αυτό, η άλλη πλευρά πρέπει κάτι να κάνει. Στην προκειμένη περίπτωση πρέπει να γίνει συνδυασμός ενεργειών. Επικαλείσαι όλη τη διεθνή κοινότητα, και παράλληλα κάνεις και ανάλογες ενέργειες που δείχνουν ότι δεν θα το αφήσεις να περάσει έτσι», είπε αναφορικά με τις «κόκκινες» γραμμές της ελληνικής πλευράς.
Στο ερώτημα τι θα έκανε ο ίδιος αν ήταν σήμερα υπουργός Εθνικής Άμυνας, ο ίδιος τόνισε ότι «δεν είναι σωστό να πω τι θα έκανα. Την ευθύνη την έχει η κυβέρνηση. Έχει τις Ένοπλες Δυνάμεις και τους αρχηγούς που είναι ικανότατοι, μπορούν να εισηγηθούν τρόπους αποτροπής. Την ευθύνη την έχει η κυβέρνηση και οι Ένοπλες Δυνάμεις είναι δίπλα της».
«Οι προθέσεις της Τουρκίας είναι να μας σύρει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με όλα τα θέματα. Αν θα το κάνει με θερμό επεισόδιο, με την πίεση που εξασκεί τώρα, ή κάποιο άλλο τρόπο δεν ξέρω. Ξέρω καλά όμως ότι ούτε εκείνοι θέλουν να έρθουμε σε πολεμική σύγκρουση. Δεν βολεύει κανέναν η σύγκρουση. Η Τουρκία προσπαθεί να κάνει τη δουλειά της ασκώντας πίεση και αξιοποιώντας το ότι έχει μεγάλη ανοχή από τη διεθνή κοινότητα. Οι Αμερικάνοι δεν ασχολούνται, οι Γάλλοι αυτό τον καιρό δεν μιλάνε και η Ευρώπη προσπαθεί να εφησυχάσει την Τουρκία με διάφορους τρόπους, χωρίς κυρώσεις. Επομένως είναι δύσκολο να σταματήσει η Τουρκία αυτό που κάνει», πρόσθεσε.
Αναφορικά με τις ενέργειές του όταν διατελούσε αρχηγός ΓΕΕΘΑ, ο ίδιος τόνισε ότι «οι Ένοπλες Δυνάμεις δεν λειτουργούν αυτοβούλως. Παρέχουν επιλογές στην κυβέρνηση. Οι αποφάσεις είναι πολιτικές. Αν δεν δοθούν εντολές από την πολιτική ηγεσία δεν μπορεί να γίνει τίποτα. Εμπιστευόμαστε τις Ένοπλες Δυνάμεις γιατί είναι η δουλειά τους. Ό,τι έκανα ήταν σε συνεργασία και σε ευθυγράμμιση με την πολιτική ηγεσία».
- Τραμπ και ελληνοτουρκικά – Τι πιστεύουν οι Έλληνες, ένας πρώην διπλωμάτης των ΗΠΑ και ένας πανεπιστημιακός
- Masdar: Με όχημα την ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ σχεδιάζει off shore αιολικά και φωτοβολταϊκά 6 GW σε Ελλάδα και Ισπανία
- Διαγραφή Σαμαρά: Κάνει ζυμώσεις για κόμμα – Όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά
- Μέσω ΑΣΕΠ οι προσλήψεις στη Δημοτική Αστυνομία
- Τραμπ: Καυγάς Μασκ με δικηγόρο και συνεργάτη του νέου προέδρου
- Ο Φουκώ διαβάζει Χέγκελ