Γερμανικός Τύπος: Να μεσολαβήσει το ΝΑΤΟ για την κόντρα Ελλάδας – Τουρκίας
Η Tagesspiegel εκτιμά ότι Τουρκία και Ελλάδα επιμένουν σε «μη ρεαλιστικές, μαξιμαλιστικές απαιτήσεις και ετοιμάζονται για στρατιωτική αναμέτρηση». «Η Άγκυρα σε πορεία κλιμάκωσης στο Αιγαίο» γράφει η Spiegel.
- Πατέρας βίαζε και εξέδιδε την ανήλικη κόρη του σε άγνωστους άνδρες - Σοκάρει υπόθεση στη Γαλλία
- Πολάκης: Τη Δευτέρα θα είμαι μπροστάρης σε μια προσπάθεια ανασυγκρότησης του ΣΥΡΙΖΑ
- Φάμελλος: Τυχοδιώκτης ο Κασσελάκης – Μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να σταματήσει το πάρτι δισεκατομμυρίων του Μητσοτάκη
- Το «εστιατόριο των λανθασμένων παραγγελιών» στην Ιαπωνία έχει να μας διδάξει πολλά
Ο γερμανικός τύπος συνεχίζει, αν και όχι με την ίδια ένταση, να παρακολουθεί τις εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο, τις κινήσεις και τις πρωτοβουλίες των δύο κύριων εμπλεκομένων και καλεί ΝΑΤΟ και ΕΕ να αναλάβουν πρωτοβουλίες διαμεσολάβησης για να πέσει το θερμόμετρο των εντάσεων, δεδομένου ότι απομένει λιγοστός χρόνος για να μην επέλθει το χειρότερο από λάθος ή υπεραντίδραση.
Πυριτιδαποθήκη η ανατολική Μεσόγειος
Η Tagesspiegel του Βερολίνο σε σχολιαστικό της άρθρο επισείει τον κίνδυνο κλιμάκωσης της κρίσης, θεωρώντας ότι και οι δύο νατοϊκές χώρες επιμένουν σε «μη ρεαλιστικές, μαξιμαλιστικές απαιτήσεις και ετοιμάζονται για στρατιωτική αναμέτρηση», όπως μεταδίδει η DW.
Ως μια άλλη αιτία της κατάστασης ο Γερμανός αρθρογράφος βλέπει την «επιθετική εξωτερική πολιτική της Τουρκίας και τον σχηματισμό μιας αντιτουρκικής συμμαχίας στην περιοχή που σκληραίνει τα μέτωπα».
Σημειώνει ο αρθρογράφος: «Ο κίνδυνος συνίσταται στο ότι οι πολιτικοί ενδέχεται να ανακατέψουν σε τέτοιο σημείο την ατμόσφαιρα στις χώρες τους, που να αρκεί ένα λάθος ή μια παρεξήγηση για να προκληθεί σπίθα στην πυριτιδαποθήκη. Η Δύση έχει ισχυρό συμφέρον να μην συμβεί κάτι τέτοιο. Η καγκελάριος Μέρκελ τέλη Ιουλίου μπόρεσε να ηρεμήσει την κατάσταση, άλλα αυτό δεν επαρκεί για να μπει σε τροχιά η διαδικασία διαπραγματεύσεων. Η ΕΕ θα μπορούσε να ξεκινήσει διάλογο, αλλά από τουρκικής πλευράς υπάρχει πρόβλημα αξιοπιστίας, διότι εκτός από την Ελλάδα και την Κύπρο, και η Γαλλία έχει ταχθεί στο αντιτουρκικό στρατόπεδο. Γι αυτόν τον λόγο, θα καταλήξει (η κατάσταση) σε μια διαμεσολάβηση του ΝΑΤΟ. Η συμμαχία δεν έχει χρόνο για χάσιμο».
Ο αρθρογράφος για να φωτίσει περισσότερο τους λόγους της αναζωπύρωσης της διένεξης σημειώνει ότι η περιοχή σε παγκόσμιο επίπεδο είναι πολύ σημαντική. Γιατί, «όποιος είναι ισχυρός στην ανατολική Μεσόγειο, διαδραματίζει ρόλο στον πόλεμο στη Συρία και στη Λιβύη» υπογραμμίζει.
«Σε όλα αυτά προστίθεται και η ύπαρξη υδρογονανθράκων και η εγγύτητα στη διώρυγα του Σουέζ, που κάνουν την ανατολική Μεσόγειο, και σε οικονομικό επίπεδο, μια περιοχή-κλειδί».
Και παρατηρεί η εφημερίδα: «Στη δημόσια ρητορική τους Τούρκοι και Έλληνες εμφανίζονται ως θύματα, που παρά την δήθεν άδικη στάση της μιας πλευράς προς την άλλη, θέλουν να επιλύσουν τα προβλήματά τους στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Εκεί ακριβώς βρίσκεται η ευκαιρία για την ΕΕ και το ΝΑΤΟ. Ούτε οι Τούρκοι, αλλά ούτε και οι Έλληνες θέλουν πόλεμο. Γιατί οι οικονομικές και πολιτικές ζημίες από μια τέτοια αντιπαράθεση θα ήταν τεράστιες».
Spiegel : Η Άγκυρα σε πορεία κλιμάκωσης στο Αιγαίο
«Διένεξη για τους υδρογονάνθρακες στη Μεσόγειο μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, απέτυχαν οι προσπάθειες διαμεσολάβησης. Πιθανή μια στρατιωτική σύγκρουση των δύο εταίρων στο ΝΑΤΟ;» διερωτάται το Spiegel Online με τίτλο «Η Άγκυρα σε πορεία κλιμάκωσης στο Αιγαίο».
«Αυτή την Τρίτη ήρθε η νέα πρόκληση», σημειώνει το Spiegel Online. «O τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου ανακοίνωσε την έκδοση νέων αδειών γεώτρησης στην ανατολική Μεσόγειο μέχρι το τέλος Αυγούστου.
Πολιτικά, όπως αναφέρει η DW, ο πρόεδρος Ερντογάν βρίσκεται στην Τουρκία με την πλάτη στον τοίχο. Οι οικονομικές προοπτικές, οι οποίες και πριν από την κρίση του κορωνοϊού ήταν δυσοίωνες, έχουν γίνει με αφορμή την πανδημία ακόμα χειρότερες. Η τουρκική λίρα αγγίζει την ιστορικά χαμηλή ισοτιμία με το ευρώ του 9:1. Ο τούρκος πρόεδρος αναζητεί διέξοδο και σωτηρία στην εξωτερική πολιτική. Μέχρι τώρα οι Ευρωπαίοι καθησυχάζονταν, σκεπτόμενοι ότι Τουρκία και Ελλάδα θα απέφευγαν μια στρατιωτική αντιπαράθεση λόγω των απρόβλεπτων συνεπειών. Ωστόσο δεν θα πρέπει πλέον να βασίζονται σε αυτό».
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις