Κοροναϊός : Τρομάζουν οι πέντε νεκροί – Στο «κόκκινο» η ανησυχία για τη διασπορά του ιού
Η αγωνία των ειδικών όλο και αυξάνεται για την πορεία του «αόρατου εχθρού» ενώ σήμερα, μέσα σε μόλις λίγες ώρες, καταγράφτηκαν πέντε θάνατοι, εκ των οποίων οι δύο ήταν κρούσματα κοροναϊού που είχαν καταγραφεί στον οίκο ευγηρίας στο Ασβεστοχώρι, Θεσσαλονίκης, ανεβάζοντας τον αριθμό των νεκρών στους 221.
- Μιας διαγραφής… μύρια έπονται για τη Ν.Δ.- Νέες εσωκομματικές συνθήκες και «εν κρυπτώ» υπουργοί
- Τι βλέπει η ΕΛ.ΑΣ. για τη γιάφκα στο Παγκράτι – Τα εκρηκτικά ήταν έτοιμα προς χρήση
- Την άρση ασυλίας Καλλιάνου εισηγείται η Επιτροπή Δεοντολογίας της Βουλής
- Οι καταναλωτικές συνήθειες των Ελλήνων κατά τη διάρκεια της Black Friday
Ανάμεσά μας συνεχίζει να βρίσκεται ο κοροναϊός ο οποίος φαίνεται να συνεχίζει να εξαπλώνεται ταχύτατα στην Ελλάδα, καθώς για ακόμα μια μέρα τριψήφιος -και μάλιστα πάνω από 200 κρούσματα- παρέμεινε ο αριθμός των νέων κρουσμάτων.
Η αγωνία των ειδικών όλο και αυξάνεται για την πορεία του «αόρατου εχθρού» ενώ σήμερα, μέσα σε μόλις λίγες ώρες, καταγράφτηκαν πέντε θάνατοι, εκ των οποίων οι δύο ήταν κρούσματα κοροναϊού που είχαν καταγραφεί στον οίκο ευγηρίας στο Ασβεστοχώρι, Θεσσαλονίκης, ανεβάζοντας τον αριθμό των νεκρών στους 221.
Άλλωστε η χαλάρωση απέναντι στα μέτρα περιορισμού διάδοσης του κοροναϊού το τελευταίο διάστημα, επιβεβαιώνεται και από το ρεκόρ 262 κρουσμάτων που καταγράφτηκε την Τετάρτη.
Παρά τα νέα μέτρα, τα δεδομένα που προκύπτουν καθημερινά σε συνδυασμό με τον μέσο όρο ηλικίας των κρουσμάτων που διαρκώς φθίνει προβληματίζουν ιδιαίτερα τους επιδημιολόγους, οι οποίοι προειδοποιούν για δεύτερο κύμα, αλλά και τονίζουν την επικινδυνότητα που κρύβει η μεταστροφή του ιού προς τις νεότερες ηλικιακές ομάδες.
Στο «κόκκινο» βρίσκονται επίσης για άλλη μια μέρα Αττική και Θεσσαλονίκη με 64 και 37 κρούσματα αντίστοιχα ενώ για πρώτη φορά βλέπουμε να συμπεριλαμβάνεται και στην ενημέρωση για την κατανομή τον κρουσμάτων τα «υπό διερεύνηση» κρούσματα.
Την ίδια ώρα, η αλματώδης αύξηση των κρουσμάτων οδήγησε την κυβέρνηση να λάβει δραστικά μέτρα, αποφασίζοντας να αυξήσει τα νοσοκομεία αναφοράς για περιστατικά κοροναϊού.
Μεγάλη διασπορά σε όλη τη χώρα
Σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα παραμένουν για μια ακόμη ημέρα τα κρούσματα της πανδημίας του κοροναϊού στη χώρα μας, καθώς καταγράφηκαν 204 νέα το τελευταίο 24ωρο, εκ των οποίων τα 12 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Παράλληλα, καταγράφηκαν πέντε ακόμη θάνατοι, ανεβάζοντας τον τραγικό απολογισμό σε 221.
Ειδικότερα, σύμφωνα με ανακοίνωση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 6.381, εκ των οποίων το 55.0% αφορά άνδρες.
Από αυτά, 1.557 (24.4%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 3.110 (48.7%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
Ειδικότερα, τα νέα κρούσματα κατανέμονται ως εξής:
- 12 κρούσματα κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας
- 11 εισαγόμενα κρούσματα που προσήλθαν αυτοβούλως για έλεγχο
- 64 κρούσματα στην Π.Ε. Αττικής
- 37 στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης, τα 5 εκ των οποίων σχετίζονται με συρροή σε Οίκο Φροντίδας Ηλικιωμένων)
- 8 κρούσματα στην Π.Ε. Αργολίδας
- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Αχαΐας
- 2 κρούσματα στην Π.Ε. Δωδεκανήσου
- 5 κρούσματα στην Π.Ε. Έβρου
- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Εύβοιας
- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Ζακύνθου
- 2 κρούσματα στην Π.Ε. Ηλείας
- 2 κρούσματα στην Π.Ε. Ημαθίας
- 2 κρούσματα στην Π.Ε. Ηρακλείου
- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Θεσπρωτίας
- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Καρδίτσας
- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Καστοριάς
- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Κεφαλληνίας
- 2 κρούσματα στην Π.Ε. Κιλκίς
- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Κοζάνης
- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Κορίνθου
- 4 κρούσματα στην Π.Ε. Κυκλάδων
- 12 κρούσματα στην Π.Ε. Λάρισας
- 2 κρούσματα στην Π.Ε. Λέσβου
- 3 κρούσματα στην Π.Ε. Μαγνησίας
- 3 κρούσματα στην Π.Ε. Μεσσηνίας
- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Ξάνθης
- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Πιερίας
- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Πέλλας
- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Σάμου
- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Ροδόπης
- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Σερρών
- 4 κρούσματα στην Π.Ε. Χαλκιδικής
- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Χανίων
- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Χίου
- 12 κρούσματα είναι υπό διερεύνηση
22 άτομα σε ΜΕΘ
Στο μεταξύ, 22 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 65 ετών.
Από αυτούς, επτά (31.8%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 54.5% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω.
136 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.
Πέντε ακόμη θάνατοι
Τέλος, έχουμε πέντε ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 221 θανάτους συνολικά στη χώρα. Από αυτούς 75 (33.9%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες.
Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 77 έτη και το 95.9% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
41 κρούσματα από το γηροκομείο στο Ασβεστοχώρι
Πέντε ασθενείς εκ των οποίων οι δύο προέρχονται από την εστία που ξέσπασε στο γηροκομείο στο Ασβεστοχώρι Θεσσαλονίκης, έχασαν τη ζωή τους σήμερα εξαιτίας επιπλοκών που προκάλεσε ο κοροναϊός.
Στον οίκο ευγηρίας τα επιβεβαιωμένα κρούσματα ανήλθαν σε 41.
Οι δύο γυναίκες από τον οίκο ευγηρίας στο Ασβεστοχώρι, 91 και 88 ετών, νοσηλεύονταν στα νοσοκομεία Παπανικολάου και ΑΧΕΠΑ και η κατάσταση της υγειας τους επιδεινώθηκε ραγδαία με αποτέλεσμα να αφήσουν την τελευταία τους πνοή σήμερα, μία μόλις μέρα αφότου ξέσπασε η επιδημία στο γηροκομείο.
Όπως διαπιστώθηκε, τον ιό μετέδωσε ένας εργαζόμενος που είχε επαφή με φιλικό του πρόσωπο το οποίο ήταν διακοπές στη Χαλκιδική. Μάλιστα είχε παραβρεθεί και σε συναυλία στις αρχές Αυγούστου.
Οι εξελίξεις στον οίκο ευγηρίας στο Ασβεστοχώρι προκάλεσαν την παρέμβαση της δικαιοσύνης. Ο εισαγγελέας διέταξε προκαταρκτική εξέταση για πιθανές ευθύνες της διασποράς του κορωνοϊού στο γηροκομείο.
Επίσης, το μεσημέρι, κατέληξε ένας 70χρονος στο ΑΧΕΠΑ, ο οποίος στις 13 Ιουλίου είχε μεταφερθεί από το Γενικό Νοσοκομείο Κατερίνης, και στις 20 Ιουλίου εισήχθη στη ΜΕΘ.
Νωρίτερα το πρωί, άλλοι δύο ηλικιωμένοι κατέληξαν, ένας 87χρονος από τη Χαλκιδική και έναν 82χρονος από τη Θεσσαλονίκη.
Αυξάνονται τα νοσοκομεία αναφοράς
Με εγκύκλιο που υπογράφει ο Γενικός Γραμματέας Υπηρεσιών Υγείας, Ι. Κωτσιόπουλος, καλούνται οι διοικητές των Υγειονομικών Περιφερειών (ΥΠΕ) να ολοκληρώσουν μια σειρά ενεργειών με στόχο την αύξηση των υγειονομικών σχηματισμών που θα νοσηλεύουν επιβεβαιωμένα κρούσματα.
Πιο συγκεκριμένα:
• Τα επιβεβαιωμένα κρούσματα θα νοσηλεύονται στα 14 Νοσοκομεία Αναφοράς (προστέθηκε το ΓΝΘ «Παπανικολάου») αλλά και σε επιπλέον νοσοκομεία που θα οριστούν σε κάθε ΥΠΕ ως «Νοσοκομεία- COVID».
• Τα ύποπτα κρούσματα θα νοσηλεύονται σε όλα τα Νοσοκομεία του ΕΣΥ που έχουν δηλώσει ότι διαθέτουν κλίνες COVID-19 και τα οποία θα βρίσκονται σε πλήρη επιχειρησιακή ετοιμότητα.
• Όταν ένας ασθενής επιβεβαιώνεται ότι έχει προσβληθεί από το νέο κορονοϊό, θα μεταφέρεται από την πρώτη στιγμή γνωστοποίησης του αποτελέσματος είτε σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο ώστε να απομονωθεί από τους υπόλοιπους ασθενείς, είτε σε κλινική που νοσηλεύονται άλλοι ασθενείς με COVID-19 (σύμφωνα με τις οδηγίες της Επιτροπής Λοιμώξεων των Νοσοκομείων) . Εάν το νοσοκομείο δεν έχει την δυνατότητα νοσηλείας, οι ασθενείς θα διακομίζονται σε Νοσοκομείο Αναφοράς ή σε άλλο Νοσοκομείο- COVID με ενέργειες του ΕΚΑΒ- ΚΕΠΥ που θα έχει την ευθύνη του συντονισμού.
Τέλος, η εγκύκλιος επισημαίνει την επιτακτική ανάγκη αυστηρής και σωστής τήρησης όλων των υγειονομικών πρωτοκόλλων για την αντιμετώπιση των περιστατικών (ύποπτων και επιβεβαιωμένων).
Σύψας: Όχι σε καθολικό lockdown
Μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του MEGA και τη Ράνια Τζίμα, ο Νικόλαος Σύψας, λοιμωξιολόγος και μέλος της επιτροπής για τον κορωνοϊό, ανέφερε ότι ο τριψήφιος αριθμός κρουσμάτων συνεπάγεται αρνητικές εξελίξεις.
Η διασπορά του κορωνοϊού είναι πλέον εμφανής σε ολόκληρη τη χώρα, τους τουριστικούς προορισμούς, ιδιαίτερα αυτούς που επιλέγουν οι νέοι, καθώς και σε κλειστές δομές, όπως οίκοι ευγηρίας και δομές φιλοξενίας.
«Όλα αυτά συνιστούν ένα πολύ δύσκολο κοκτέιλ, το οποίο γίνεται ακόμη δυσκολότερο γιατί η επιστροφή των εκδρομέων από τους τουριστικούς προορισμούς σημαίνει αύξηση των κρουσμάτων στα αστικά κέντρα».
Η κατάσταση θα είναι ιδιαίτερα κρίσιμη, με ανυπολόγιστες μάλιστα συνέπειες, όταν ο αριθμός των διασωληνωμένων και των θανόντων επιστρέψει στα επίπεδα που είχαμε στην γενική καραντίνα.
Αυτό θα είναι δείγμα ότι η χώρα βρίσκεται πλέον στο δεύτερο κύμα του ιού και ότι η κατάσταση έχει ξεφύγει.
Κατηγορηματικός στο θέμα ενός δεύτερου γενικευμένου lockdown ήταν ο λοιμωξιολόγος, ο οποίος σημείωσε ότι αυτό θα αποφευχθεί πάση θυσία.
«Ένα γενικό lockdown θα είναι η απόλυτη καταστροφή. Θα το αποφύγουμε πάση θυσία. Θα πάρουμε όλα τα ενδεδειγμένα μέτρα πριν φτάσουμε εκεί πέρα».
Ο κ. Σύψας απηύθυνε έκκληση σε όλους τους πολίτες να τηρούν τα μέτρα προστασίας κατά του ιού, καθώς «δεν έχει σημασία κάθε μέρα να ανακοινώνουμε καινούργια μέτρα αν οι πολίτες δεν τα τηρούν».
Η επιτροπή για τον κοροναϊό έχει ήδη ζητήσει την αυστηροποίηση των μέτρων στις περιοχές με μεγάλο επιδημιολογικό φορτίο, ενώ ήδη βρίσκονται στο τραπέζι νέα μέτρα που εξετάζονται από την κυβέρνηση.
«Αν ο πολίτης δεν καταλάβει ότι η χαλαρότητα θα οδηγήσει τη χώρα σε πολύ μεγάλη έξαρση της επιδημίας, σε θανάτους και σε τεράστια ζημιά στην οικονομία, θα έχουμε πρόβλημα όσα μέτρα και αν λάβουμε».
Γώγος: Βρισκόμαστε σε κατάσταση συναγερμού
Είναι μια δύσκολη κατάσταση, θα μπορούσαμε να πούμε και ότι με την έξαρση είναι μια κατάσταση συναγερμού γιατί εμπεριέχει και την ανησυχία και την αναγκαία λήψη μέτρων για να αναχαιτιστεί.
Είναι μια κατάσταση που είναι επικίνδυνη και αυτό φαίνεται και από τον αριθμό των κρουσμάτων -και κυρίως από τον αυξανόμενο αριθμό- και από τον αριθμό των νοσηλευομένων, καθώς φτάσαμε τους 180.
Σίγουρα υπάρχει πρόβλημα, το οποίο μας αναγκάζει να έχουμε μια πολύ κοντινή επιτήρηση του φαινομένου, λήψη μέτρων, που είναι απαραίτητο να γίνει σε αυτή τη φάση για να μπορέσουμε να επανέλθουμε στα προ της έξαρσης επίπεδα.
Ενδεχόμενα lockdown σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη
Ο κίνδυνος να βγει εκτός ελέγχου ο κοροναϊός είναι θέμα ημερών, και οι επιπτώσεις θα είναι καταστροφικές τόσο για τη δημόσια υγεία όσο και για την οικονομία, προειδοποίησε ο Μανώλης Δερμιτζάκης καθηγητής Γενετικής Πανεπιστημίου Γενεύης, μιλώντας στο δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ.
«Ανησυχώ παρά πολύ για τις επόμενες δυο μέρες, παρακολουθώ με αγωνία, τα επόμενα εικοσιτετράωρα, θα είναι πολύ κρίσιμα, αν πάμε σε 300 με 400 κρούσματα τις επόμενες δυο με τρεις μέρες επίσημα μπορώ να πω ότι χάσαμε τον έλεγχο.
»Χάσαμε τον έλεγχο σημαίνει μαζευόμαστε σπίτια μας και δεν αποκλείεται να δούμε και τοπικά lockdown, ειδικά στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, γιατί αλλιώς ο ιός δε θα μαζεύεται.
»Βλέπουμε κάτι να έρχεται πάνω μας, και είναι σαν να μην κουνιόμαστε μπορούμε να το αναστρέψουμε αλλά δεν βλέπω καμία προσπάθεια από τους πολίτες να κάνουν κάτι» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις