Τρίτη 19 Νοεμβρίου 2024
weather-icon 21o
ps. post
scriptum

Οι γνωστοί «γνωστοί» έσπασαν πάλι την απεργία της ΕΣΗΕΑ

Επικοινωνία Μέρκελ με Ερντογάν εντός της ημέρας – Το χαβά της η Τουρκία με το Oruc Reis

Επικοινωνία Μέρκελ με Ερντογάν εντός της ημέρας – Το χαβά της η Τουρκία με το Oruc Reis

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σύμφωνα με τουρκικά μέσα ενημέρωσης, ανακοίνωσε ότι θα έχει εντός της ημέρας επαφές με την γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ και τον πρόεδρο του ευρωπαϊκού συμβουλίου Σαρλ Μισέλ.

Με αμείωτη ένταση συνεχίζεται η διπλωματική αντεπίθεση της Αθήνας στην τουρκική παραβατικότητα, κι ενώ το Oruc Reis, συνεχίζει για τέταρτη την περιπλάνηση στην ανατολική Μεσόγειο, πλέοντας ξανά προς την ελληνική υφαλοκρηπίδα.

Την ίδια ώρα βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη οι τουρκικές προσπάθειες -και σε διπλωματικό επίπεδο- με στόχο να επιτευχθούν επικίνδυνες διευθετήσεις σε βάρος των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σύμφωνα με τουρκικά μέσα ενημέρωσης, ανακοίνωσε ότι θα έχει εντός της ημέρας επαφές με την γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ και τον πρόεδρο του ευρωπαϊκού συμβουλίου Σαρλ Μισέλ.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα Sabah, ο Ερντογάν προτίθεται να προτείνει στην Μέρκελ τη σύγκληση μιας διάσκεψης χωρών της ανατολικής Μεσογείου, προκειμένου να καταλήξουν από κοινού σε μια «φόρμουλα για τη δίκαιη κατανομή των ενεργειακών πόρων» στην περιοχή.

Όπως εκτιμάται ο τούρκος πρόεδρος θέλει να προλάβει την οργάνωση στο Παρίσι συνόδου κορυφής των ευρωπαϊκών χωρών της Μεσογείου (Med 7) στο τέλος του Αυγούστου ή στις αρχές του Σεπτεμβρίου, όπως ανακοίνωσε πρόσφατα ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, προκειμένου να εξεταστούν θέματα ασφαλείας στην Μεσόγειο , αλλά και η τουρκική παραβατικότητα.

Προσβλέπει παράλληλα στην ενίσχυση της διαπραγματευτικής του θέσης  ενόψει ενδεχόμενης συνολικής διαπραγμάτευσης για την υφαλοκρηπίδα της Ανατολικής Μεσογείου.

«Κόβει» βόλτες το Oruc Reis

Στο πλαίσιο των επικίνδυνων παιχνιδιών της Άγκυρας, το Oruc Reis,  τα ξημερώματα έκανε στροφή 180 μοιρών και κατευθύνεται ξανά κινούμενο με πολύ χαμηλή ταχύτητα προς την ελληνική υφαλοκρηπίδα.

Η κίνηση αυτή θεωρούνταν αναμενόμενη στο ΓΕΕΘΑ και εκτιμάται ότι το μεσημέρι το Oruc Reis, θα βρίσκεται και πάλι σε ελληνική υφαλοκρηπίδα. Το τουρκικό ερευνητικό σκάφος μαζί με τα δυο βοηθητικά του σκάφη Ataman και Cengiz Han συνεχίζει να συνοδεύεται από τον μικρό στολίσκο πολεμικών πλοίων, όπως από τον απόπλου του από το λιμάνι της Αττάλειας.

Χθες το απόγευμα, το Oruc Reis είχε εξέλθει από την ελληνική υφαλοκρηπίδα και κινείτο εντός της κυπριακής ΑΟΖ.

Ελληνικά πολεμικά πλοία παρακολουθούν το τουρκικό σκάφος, ενώ το σύνολο των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας βρίσκεται σε καθεστώς ύψιστης ετοιμότητας και επιφυλακής.

Ο Υπουργός Άμυνας της Τουρκίας, Χουλουσί Ακάρ δηλώνει πως η Άγκυρα θέλει με διάλογο να επιλύσει τη διένεξη με την Ελλάδα σχετικά με τις έρευνες για ενεργειακούς πόρους στην Ανατολική Μεσόγειο. Σπεύδει να προσθέσει όμως ότι η Τουρκία θα συνεχίσει να υπερασπίζεται « τα δικαιώματα και τα συμφέροντά της» στα παράκτια ύδατα. «Θα πρέπει να είναι γνωστό πως οι θάλασσές μας είναι η γαλάζια πατρίδα μας. Κάθε σταγόνα είναι πολύτιμη», δήλωσε.

Η Τουρκία άλλωστε θεωρεί ότι η τουρκική υφαλοκρηπίδα φτάνει στα όρια Ρόδου, Καρπάθου, Κάσου και Κρήτης -ακριβώς δηλαδή έξω από τα χωρικά ύδατα 6 μιλίων των ελληνικών νησιών- αψηφώντας το διεθνές δίκαιο και το δίκαιο της θάλασσας ότι τα νησιά διαθέτουν υφαλοκρηπίδα.

Διπλωματική αντεπίθεση

Με στόχο να δημιουργηθεί ισχυρή ασπίδα απέναντι στις τουρκικές προκλήσεις η κυβέρνηση έχει επιδοθεί σε έναν έντονο διπλωματικό μαραθώνιο. Από την πρώτη στιγμή τόσο ο ίδιος ο πρωθυπουργός, όσο και ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας έχουν ξεκινήσει μπαράζ επαφών και επικοινωνιών με στόχο τη διεθνοποίηση του προβλήματος.

Ο ελληνικός διπλωματικός μαραθώνιος βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη. Ο πρωθυπουργός εκτός από την επικοινωνία του με τον Γάλλο πρόεδρο, συνμίλησε και τον Αιγύπτιο πρόεδρο Σίσι.

Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος  Δένδιας  μετέβη εκτάκτως στο Ισραήλ, η κυβέρνηση του οποίου εξέφρασε χθες την υποστήριξή της και την αλληλεγγύη της στην Ελλάδα για το δικαίωμα του καθορισμού των θαλάσσιων ζωνών της.

Αύριο με τηλεδιάσκεψη, συγκαλείται, μετά από αίτημα της χώρας μας, έκτακτη Σύνοδο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, προκειμένου να συζητηθούν οι παράνομες ενέργειες της Τουρκίας σε περιοχή ελληνικής υφαλοκρηπίδας, όπως ανακοίνωσε και ο  εκπρόσωπος της Ε.Ε. για την Εξωτερική Πολιτική Ζοζέπ Μπορέλ, ενώ ιδιαίτερα σημαντική κρίνεται η αυριανή συνάντηση που θα έχει στη Βιέννη ο Νίκος Δένδιας με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Μάικ Πομπέο.

Γεραπετρίτης : Θα έχουμε πολλά και νεότερα

«Η Ελλάδα σπανίως είχε τη δυνατότητα να μπορεί να επικοινωνεί με τέτοιου τύπου αμεσότητα, με όλους τους ισχυρούς περιφερειακούς και οικουμενικούς παίκτες» επεσήμανε ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό «Αντέννα», μια συνέντευξη που έκλεισε με τη φράση, εκ μέρους του υπουργού, «σήμερα και αύριο θα έχουμε πολλά και νεότερα».

Για το «Ορούτς Ρέις» ο Γ. Γεραπετρίτης παρατήρησε ότι ο περίπλους του δεν έχει ωφέλιμο ερευνητικό αποτέλεσμα, εν τούτοις, «το γεγονός ότι δεσμεύθηκε μέρος της ελληνικής υφαλοκρηπίδας για να χρησιμοποιηθεί για τις έρευνες αυτές δεν παύει να αποτελεί μια σοβαρότατη επιθετική πράξη».

Για την ελληνο-αιγυπτιακή συμφωνία συμπέρανε ότι «η καλύτερη απόδειξη για την αναγκαιότητα και τη σκοπιμότητα της συμφωνίας αυτής ήταν ακριβώς η αντίδραση της Τουρκίας». Παράλληλα μετέφερε την αίσθησή του ότι «δεν υπάρχει πρόθεση και διάθεση εκ μέρους της Τουρκίας να δημιουργήσει ένα πολεμικό επεισόδιο», με την ταυτόχρονη επισήμανση ότι η Ελλάδα δεν φοβάται το διάλογο γιατί «θεωρούμε ότι μέσα από αυτήν τη συζήτηση θα μπορέσουν να προκύψουν τα δίκαια των πραγμάτων».

«Αδύναμη η διπλωματική θέση της Τουρκίας – Λογίζεται ως παρίας του Διεθνούς Δικαίου»

Ειδικότερα, ο υπουργός Επικρατείας ανέλυσε την κατάσταση στην οποία βρίσκεται η γειτονική χώρα εκτιμώντας ότι : «Η Τουρκία βρίσκεται σήμερα σε μια σχετικώς αδύναμη διπλωματική θέση», καθώς όπως εξήγησε έχει πολλά μέτωπα ανοιχτά σε μεγάλη έκταση και αποτυχημένες επιχειρήσεις, με εσωτερικά ζητήματα, με σχετικώς αδύναμη οικονομία -το μεγάλο πρόβλημα με το νόμισμα, όπως είπε- ζητήματα εσωτερικής κοινωνικής συνοχής.

Τούτων δοθέντων, «αισθάνομαι ότι η όλη επιχείρηση που γίνεται σήμερα από την Τουρκία, δηλαδή η παράνομη είσοδος στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, αποτελεί στην πραγματικότητα μια επιχείρηση δήλωσης, μια τοποθέτηση προς τη διεθνή κοινότητα για να αποκτήσει τα όποια διπλωματικά ερείσματα έχει απολέσει. Σήμερα λογίζεται σχεδόν ως παρίας του Διεθνούς Δικαίου», τόνισε, ενώ την ίδια στιγμή «το μόνο που θα μπορούσε να δημιουργήσει μια σοβαρή συνοχή σε μια διαταραγμένη κοινωνία, είναι τα εθνικά ζητήματα».

Σε κάθε περίπτωση, υπογράμμισε, «η δική μου αίσθηση είναι ότι δεν υπάρχει πρόθεση και διάθεση εκ μέρους της Τουρκίας να δημιουργήσει ένα πολεμικό επεισόδιο. Δεν αναιρείται από την άλλη, το γεγονός ότι οι πράξεις αυτές είναι κατάφωρη παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου». Γι’ αυτό και «η απάντηση της ελληνικής Πολιτείας είναι πάρα πολύ στιβαρή, είμαστε έτοιμοι και επιχειρησιακά και πολιτικά για να πράξουμε ό,τι πρέπει να πράξουμε», επιδεικνύοντας συγχρόνως «σοβαρή σύνεση και αυτοσυγκράτηση».

«Η Ελλάδα κερδισμένη διπλωματικά»

Στη συνέχεια, μάλιστα, της συνέντευξης ο υπουργός είχε τη δυνατότητα να επισημάνει ότι «από την προϊούσα ένταση ο μόνος κερδισμένος διπλωματικά είναι η Ελλάδα, η οποία έχει απόλυτα διπλωματικά ερείσματα. Η Ελλάδα σπανίως είχε τη δυνατότητα να μπορεί να επικοινωνεί με τέτοιου τύπου αμεσότητα με όλους τους ισχυρούς περιφερειακούς και οικουμενικούς παίκτες και να μπορεί να κινητοποιεί τόσο γρήγορα όλες αυτές τις δυνάμεις».

Ερωτηθείς για το αν, πράγματι, υπάρχει ορίζοντας για διάλογο με την Τουρκία, απάντησε ότι «ο διάλογος είναι το εργαλείο της διπλωματίας το οποίο επιδιώκει εκείνος που έχει το Διεθνές Δίκαιο με το μέρος του. Εμείς δεν φοβόμαστε το διάλογο γιατί θεωρούμε ότι μέσα από αυτήν τη συζήτηση θα μπορέσουν να προκύψουν τα δίκαια των πραγμάτων». Και, αμέσως μετά, ο διάλογος θα μπορούσε να λειτουργήσει αποσυμπιεστικά, όμως τέτοιου τύπου διάλογος δεν μπορεί να είναι παραγωγικός παρά μόνο αν συντρέχουν βασικές προϋποθέσεις, διευκρίνισε ο υπουργός Επικρατείας.

Πρώτη προϋπόθεση, να είναι ένας οριοθετημένος διάλογος. «Σύμφωνα με την πάγια ελληνική θέση διάλογος μπορεί να γίνει μόνο για τα ζητήματα της οριοθέτησης των θαλασσίων ζωνών», είπε για να προσθέσει, «η Ελλάδα δεν αποδέχεται ό,τιδήποτε άλλο».

Δεύτερη προϋπόθεση, η πλήρης αποκλιμάκωση, μόνο σε συνθήκες τάξης και διπλωματικής ηρεμίας (μπορεί να γίνει διάλογος). «Δεν είναι δυνατόν την ώρα που συζητάμε για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών, αυτές οι ζώνες ουσιαστικά να υφίστανται βίαιη προσβολή εκ μέρους του ενός μέρους του διαλόγου», τόνισε με έμφαση.

Και στο ερώτημα αν η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να προχωρήσει στην προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο, ο υπουργός Επικρατείας απάντησε: «Απόφαση για προσφυγή στη Χάγη δεν υπάρχει». Διευκρίνισε δε, «εμείς ούτε ανησυχούμε ούτε φοβόμαστε για την προσφυγή σε μια διεθνή δικαιοδοσία». Στα εθνικά πλεονεκτήματα και το γεγονός ότι «βρισκόμαστε στην καλύτερη στιγμή της ελληνικής διπλωματίας (…) σήμερα για πρώτη φορά η Ελλάδα μπορεί να χαρακτηρίζεται ως ένας ισχυρός περιφερειακός παίκτης.

«Είναι προφανές ότι υπό τις συνθήκες που γίνεται ο περίπλους του ερευνητικού σκάφους με τη συνοδεία μεγάλου μέρους του τουρκικού στόλου καθιστά απολύτως αδύνατη τη σεισμική έρευνα», δήλωσε επίσης για τις έρευνες του «Ορούτς Ρέις», «πρόκειται στην πραγματικότητα για έναν περίπλου που δεν έχει ωφέλιμο ερευνητικό αποτέλεσμα. Παρά ταύτα, το γεγονός ότι δεσμεύθηκε μέρος της ελληνικής υφαλοκρηπίδας για να χρησιμοποιηθεί για τις έρευνες αυτές δεν παύει να αποτελεί μια σοβαρότατη επιθετική πράξη», επέμεινε ο υπουργός.

Η πόντιση καλωδίων, είπε ακόμη, είναι «ένα από τα στοιχεία που μπορούν να οδηγήσουν σε έρευνα, είναι αναγκαίο αλλά δεν είναι καθόλου επαρκές. Για να υπάρξει έρευνα, θα πρέπει να υπάρξει μια απόλυτη θαλάσσια τάξη, είναι αδύνατη η πραγματοποίηση έρευνας υπό τις συνθήκες αυτές», επαναλαμβάνοντας όμως την ελληνική θέση ότι «και μόνο, βεβαίως, το γεγονός ότι υπήρξε η δέσμευση αυτής της μεγάλης έκτασης για τις έρευνες συνιστά αμιγώς επιθετική πράξη εκ μέρους της Τουρκίας».

Χριστοδουλίδης : Θα δουμε παρουσία κι άλλων χωρών-μελών της ΕΕ στην Μεσόγειο

Στο μεταξύ, όπως έκανε γνωστό ο κύπριος υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης, η τηλεφωνική επικοινωνία Μισέλ – Ερντογάν εντάσσεται στη διπλωματική προσπάθεια αποκλιμάκωσης της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο. Όπως τόνισε μιλώντας στον Σκάι, η Τουρκία θα πρέπει να κάνει ενέργειες για αποκλιμάκωσης, καθώς αυτή είναι υπεύθυνη για την ένταση στην περιοχή, ενώ προανήγγειλε ότι το προσεχές διάστημα θα ενισχυθεί ο «ευρωπαϊκός» στόλος στην Ανατολική Μεσόγειο, με την παρουσία και άλλων ευρωπαϊκών χωρών, πέρα από τη Γαλλία.

«Αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε εξέλιξη μια διπλωματική πρωτοβουλία για την αποκλιμάκωση της κατάστασης. Για να επιτευχθεί αυτός θα πρέπει η Τουρκία να κάνει κινήσεις που με τις ενέργειες της έχει οδηγήσει την κατάσταση σε κλιμάκωση. Σήμερα θα υπάρξει τηλεφωνική επικοινωνία του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ με τον κ. Ερντογάν. Βρίσκεται σε εξέλιξη προσπάθεια και από άλλου ηγέτες κρατών μελών της Ε.Ε. Η Γερμανία ως προεδρεύουσα χώρα επιχειρεί να διαδραματίσει έναν πιο ουσιαστικό ρόλο προς την κατεύθυνση της αποκλιμάκωσης», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Χριστοδουλίδης.

Σχετικά με την ενίσχυση των ευρωπαϊκών δυνάμεων στη Μεσόγειο, ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε ότι «ήδη υπήρξε γαλλική παρουσία στην κυπριακή ΑΟΖ κι εκείνο που θα δούμε το αμέσως επόμενο διάστημα είναι μια παρουσία όχι μόνο από τη Γαλλία, αλλά από έναν αριθμό κρατών-μελών της Ε.Ε που θα επεκτείνεται σε όλη την Ανατολική Μεσόγειο.

Τις τελευταίες μέρες έχουν γίνει κοινές στρατιωτικές ασκήσεις Γαλλίας και Κύπρου και σε καμία περίπτωση δε θεωρούμε ότι στρατιωτικοποίηση μιας κατάστασης όπως αυτής που βιώνουμε σήμερα μπορεί να λύσει τα προβλήματα, αλλά είναι σημαντική για να στείλει κάποια μηνύματα σε σχέση με την παραβατική πολιτική της Τουρκίας, η οποία δεν περιορίζεται στην Ελλάδα ή στην Κύπρο, αλλά επεκτείνεται στη Λιβύη, τη Συρία, στο Ιράκ, σε κάποιες χώρες του Κόλπου και είναι μέρος ενός ευρύτερου σχεδιασμού της Τουρκίας που επιχειρεί να αξιοποιήσει ένα κοινό στην περιοχή μας. Εμείς πιστεύουμε ότι αυτό το κενό πρέπει να καλυφθεί από τις χώρες της περιοχής και στις χώρες αυτές συμπεριλαμβάνεται και η Γαλλία και οι χώρες της Ε.Ε. που βρίσκονται στην Ανατολική Μεσόγειο».

«Η ΕΕ θα έπρεπε να επιδείξει περισσότερο ενδιαφέρον»

Ο κ. Χριστοδουλίδης χαιρέτισε το γεγονός ότι η Γαλλία ανέλαβε να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στην περιοχή σημειώνοντας ότι είναι κάτι που θα έπρεπε να είχε κάνει στο σύνολό της η Ε.Ε. «Η χθεσινή δήλωση Μακρόν είναι κάτι το οποίο καλωσορίζουμε. Σύμφωνα με τη δική μας προσέγγιση θα έπρεπε το σύνολο της Ε.Ε να επιδείκνυε περισσότερο ενδιαφέρον, αφού η περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου όχι μόνο γειτνιάζει με την Ε.Ε, αλλά πολλά από τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε στην Ε.Ε. έχουν την προέλευσή τους από την περιοχή. Άρα η Ε.Ε θα έπρεπε να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στην περιοχή. Δυστυχώς δεν έχει και καλωσορίζουμε το γεγονός ότι η Γαλλία αναλαμβάνει να διαδραματίσει αυτόν τον ρόλο», υπογράμμισε.

Τέλος, ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών πρόσθεσε ότι στις 10 Σεπτεμβρίου ο Γάλλος πρόεδρος έχει καλέσει τους ηγέτες των επτά μεσογειακών χωρών της Ε.Ε. για μια συνάντηση στη Γαλλία με κύριο θέμα τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και συγκεκριμένα την τουρκική συμπεριφορά. « Άρα, όλα αυτά δείχνουν το ενδιαφέρον της γαλλικής κυβέρνησης και θα πρέπει να αναμένουμε τις επόμενες μέρες για κάποιες πιο συγκεκριμένες εξελίξεις που αποδεικνύουν αυτό το ενδιαφέρον», κατέληξε.

Stop Μακρόν στους τουρκικούς τσαμπουκάδες

Υπενθυμίζεται ότι ηχηρό μήνυμα στήριξης στην Ελλάδα, θεωρείται η παρέμβαση του προέδρου της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος μετά τη συνομιλία με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, κάλεσε την Τουρκία να σταματήσει τις μονομερείς έρευνες για πετρέλαιο.

Η Γαλλία θα ενισχύσει προσωρινά τη στρατιωτική παρουσία της στη Μεσόγειο για να δείξει ότι το διεθνές δίκαιο πρέπει να γίνεται σεβαστό. Πρόσθεσε ότι θα αυξηθεί η στρατιωτική παρουσία της στη Μεσόγειο, σε συνεργασία με άλλους εταίρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας.

Σε ανάρτησή του στο Twitter o Γάλλος πρόεδρος σημείωσε μάλιστα ότι οι μονομερείς αποφάσεις της Τουρκίας  προκαλούν εντάσεις. «Αυτά πρέπει να τελειώνουν προκειμένου να επιτραπεί ένας ειρηνικός διάλογος μεταξύ γειτονικών χωρών και συμμάχων στο ΝΑΤΟ» ανέφερε συγκεκριμένα.

Tις ευχαριστίες του στον Γάλλο πρόεδρο για τη στήριξή του στην Ελλάδα, εξέφρασε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, που έστειλε μήνυμα μέσω του Twitter, χαρακτηρίζοντας τον Εμανουέλ Μακρόν ως έναν αληθινό φίλο της Ελλάδας.

Μητσοτάκης προς Ερντογάν : Δεν υποκύπτουμε σε απειλές και εκβιασμούς

Σε τηλεοπτικό του μήνυμα τις εξελίξεις στην περιοχή, ο Κυριάκος Μητσοτάκης προειδοποίησε ότι ο «κίνδυνος ατυχήματος καραδοκεί», ενώ έθεσε ταυτόχρονα το πλαίσιο και τους όρους για να προσέλθει η Ελλάδα σε ένα διάλογο με την Τουρκία.

Ουσιαστικά ο κ. Μητσοτάκης διεμήνυσε τόσο προς την Άγκυρα όσο και προς το Βερολίνο, πως η Αθήνα δεν μπορεί να αποδεχτεί την επιθυμία τους ο διάλογος να γίνει στη βάση της κατάστασης που είχε διαμορφωθεί στην περιοχή πριν από την συμφωνία Ελλάδας και Αιγύπτου για τη μερική οριοθέτηση της ΑΟΖ.

«Στις προκλήσεις διατηρούμε το σθένος που πηγάζει από την ψυχραιμία και τη σωφροσύνη μας. Αλλά, ταυτόχρονα, μένουμε σε απόλυτη πολιτική και επιχειρησιακή ετοιμότητα» τόνισε με νόημα ο πρωθυπουργός, υπογραμμίζοντας ότι καμία πρόκληση δεν θα μείνει αναπάντητη, αλλά και ξεκαθαρίζοντας ότι διάλογος με όρους στρατιωτικοποίησης, απειλών, εκβιασμών και εκφοβισμών δεν μπορεί να γίνει.

Η Ελλάδα δεν προκαλεί, αλλά απαντά ήταν ουσιαστικά το κεντρικό μήνυμα προς τη διεθνή κοινότητα από τον Έλληνα πρωθυπουργό.

Ελληνοτουρκικό διάλογο και παρέμβαση του ΝΑΤΟ θέλουν οι Γερμανοί

Αξίζει να επισημανθεί ότι η Γερμανία μέσω του εκπροσώπου του γερμανικού ΥΠΕΞ Στέφεν Ζάιμπερτ τάχθηκε υπέρ του διμερούς διαλόγου Ελλάδας και Τουρκίας για τον ορισμό των θαλάσσιων ζωνών τους, αποφεύγοντας να απαντήσει σε ερωτήσεις σχετικά με τον αν η κα Μέρκελ θα έχει επικοινωνίες με τον κ. Μητσοτάκη και τον Ταγίπ Ερντογάν.

Ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών απέφυγε να απαντήσει σε ερωτήσεις για την συμφωνία Ελλάδας και Αιγύπτου για την ΑΟΖ, κάτι που δείχνει ότι η Γερμανία δεν ήθελε την υπογραφή αυτής της συμφωνίας μεταξύ Αθήνας και Καΐρου.

Must in

Rockhouse: Μια ματιά μέσα στο ξενοδοχείο στη Τζαμάικα που αποτέλεσε το καταφύγιο για πολλούς σταρ

Το Rockhouse, ο «παράδεισος» για σταρ όπως οι Rolling Stones και ο Μπομπ Ντίλαν, κλείνει 50 χρόνια ζωής και το γιορτάζει με ένα εντυπωσιακό φωτογραφικό βιβλίο.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 19 Νοεμβρίου 2024