«Σήμερα και αύριο θα έχουμε πολλά και νεότερα» δήλωσε ο στενός συνεργάτης του Κυριάκου Μητσοτάκη και υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης προαναγγέλλοντας διπλωματικές εξελίξεις στην ελληνοτουρκική κρίση.

Πληροφορίες μάλιστα αναφέρουν ότι στις 5 το απόγευμα ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα μιλήσει τηλεφωνικά με την Άγκελα Μέρκελ, ενώ ο Ταγίπ Ερντογάν έχει προαναγγείλει επίσης ότι εντός της ημέρας πρόκειται να επικοινωνήσει με την Γερμανίδα Καγκελάριο.

Διάλογος και διαπραγμάτευση

Με φόντο τις διαδοχικές εισόδους και εξόδους του Oruc Reis στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, ο Ταγίπ Ερντογάν αν και ισχυρίστηκε προκλητικά ότι η Ελλάδα προκαλεί τις εντάσεις και αμφισβητεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Τουρκίας (!) εντούτοις δήλωσε έτοιμος για διάλογο.

Ο Τούρκος πρόεδρος αφού καταφέρθηκε κατά της Ελλάδας, της Κύπρου και της Γαλλίας για τη στήριξη της τελευταίας στην Ελλάδα, σημείωσε ωστόσο ότι «ο δρόμος προς μια λύση στην ανατολική Μεσόγειο είναι μέσω του διαλόγου και της διαπραγμάτευσης».

Ουσιαστικά ο κ. Ερντογάν απαντάει στη χτεσινή δήλωση παρέμβαση για τις εξελίξεις από τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη ο οποίος αναφέρθηκε στην ετοιμότητα της Ελλάδας για διάλογο αλλά χωρίς εκπτώσεις και όχι υπό όρους εκβιασμών, εκφοβισμού και στρατιωτικοποίησης, επιρρίπτοντας τις ευθύνες στην Τουρκία και τις προκλητικές και επιθετικές της ενέργειες με το Oruc Reis.

Δεν επιδιώκει πόλεμο

Αξίζει να σημειωθεί ότι κυρίαρχη άποψη στο κυβερνητικό επιτελείο είναι πως η Τουρκία κατ’ ουσίαν δεν επιδιώκει πολεμικό επεισόδιο. Μάλιστα ο κ. Γεραπετρίτης στις δηλώσεις του στην τηλεόραση του ΑΝΤ1 μετέφερε την αίσθησή του ότι «δεν υπάρχει πρόθεση και διάθεση εκ μέρους της Τουρκίας να δημιουργήσει ένα πολεμικό επεισόδιο», με την ταυτόχρονη επισήμανση ότι η Ελλάδα δεν φοβάται το διάλογο γιατί «θεωρούμε ότι μέσα από αυτήν τη συζήτηση θα μπορέσουν να προκύψουν τα δίκαια των πραγμάτων».

Επισημαίνεται δε, ότι και ο κ. Μητσοτάκης στη χτεσινή του δήλωση μίλησε μόνο για κίνδυνο «ατυχήματος» λόγω της παρουσίας των πολεμικών πλοίων στην περιοχή υπογραμμίζοντας ότι η Ελλάδα απαντάει σε προκλήσεις και δεν προκαλεί η ίδια.

Σε αυτό το πλαίσιο και με Oruc Reis να περιφέρεται στην θαλάσσια περιοχή που έχει δεσμεύσει η Τουρκία με την παράνομη Navtex, επί της ουσίας αυτή τη στιγμή διεξάγεται ένα γαϊτανάκι παρασκηνιακών κινήσεων και δηλώσεων που εκφράζουν προθέσεις με στόχο να διαμορφωθούν οι όροι του διαλόγου.

Η γαλάζια πατρίδα

Από την πλευρά της Τουρκίας οι σημερινές δηλώσεις του κ. Ερντογάν είναι αποκαλυπτικές ως προς τις διεκδικήσεις της Τουρκίας στις θαλάσσιες ζώνες, λέγοντας πως η Τουρκία δεν μπορεί να περιοριστεί στον κόλπο της Αττάλειας.

Η στάση της Ελλάδας είναι κακόβουλη, είπε ο Ερντογάν και σημείωσε πως «ο ισχυρισμός ότι για ένα μικρό νησί, όπως το Καστελόριζο ( ο Τούρκος πρόεδρος το εκφώνησε με την τουρκική ονομασία του: Μεΐς) -το οποίο απέχει μόνο δύο χλμ. από τις τουρκικές ακτές και 580 χλμ. από την ηπειρωτική Ελλάδα- έχει θαλάσσια δικαιοδοσία 40.000 τ.χλμ., είναι παράλογο έως και κωμικό».

Το πλαίσιο του διαλόγου που επιθυμεί η Τουρκία το έδωσε συμπυκνωμένα και με καθαρό τρόπο ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ ο οποίος ζήτησε να γίνει αποδεκτή η στρατηγική της Άγκυρας περί «γαλάζιας πατρίδας».

Ορόσημο η συμφωνία με την Αίγυπτο

Από την πλευρά του ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει θέσει τους δικούς του όρους για το διάλογο λέγοντας ότι «με αυτοπεποίθηση και χωρίς εκπτώσεις, είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε με όλους τους γείτονές μας.

Δεν φοβόμαστε τον διάλογο, ακόμη και τον πιο δύσκολο, γιατί έχουμε πίστη στο δίκαιο των θέσεών μας. Όμως διάλογος με προκλήσεις και σε κλίμα έντασης είναι, προφανώς, άνευ αντικειμένου».

Ουσιαστικά ο κ. Μητσοτάκης διεμήνυσε τόσο προς την Άγκυρα όσο και προς το Βερολίνο, πως η Αθήνα δεν μπορεί να αποδεχτεί την επιθυμία τους ο διάλογος να γίνει στη βάση της κατάστασης που είχε διαμορφωθεί στην περιοχή πριν από την συμφωνία Ελλάδας και Αιγύπτου για τη μερική οριοθέτηση της ΑΟΖ.

Δεν είναι τυχαίο ότι χτες ο Έλληνας πρωθυπουργός επικοινώνησε με τον Αιγύπτιο πρόεδρο Σίσι και επιβεβαίωσαν την προσήλωση των δύο χωρών στην Συμφωνία χαρακτηρίζοντας την ιστορικό ορόσημο.

«Η Ελλάδα σπανίως είχε τη δυνατότητα να μπορεί να επικοινωνεί με τέτοιου τύπου αμεσότητα, με όλους τους ισχυρούς περιφερειακούς και οικουμενικούς παίκτες» επεσήμανε ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης.

Για το «Ορούτς Ρέις» ο Γ. Γεραπετρίτης παρατήρησε ότι ο περίπλους του δεν έχει ωφέλιμο ερευνητικό αποτέλεσμα, εν τούτοις, «το γεγονός ότι δεσμεύθηκε μέρος της ελληνικής υφαλοκρηπίδας για να χρησιμοποιηθεί για τις έρευνες αυτές δεν παύει να αποτελεί μια σοβαρότατη επιθετική πράξη».

Και κατά την έκφραση του κ. Γεραπετρίτη «η καλύτερη απόδειξη για την αναγκαιότητα και τη σκοπιμότητα της συμφωνίας (σ.σ. ελληνο-αιγυπτιακής για τη μερική οριοθέτηση της ΑΟΖ) αυτής  ήταν ακριβώς η αντίδραση της Τουρκίας».

Αδύναμη διπλωματικά

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σύμφωνα με τουρκικά μέσα ενημέρωσης, ανακοίνωσε στα μέλη του κόμματός του, ότι θα έχει εντός της ημέρας επικοινωνία με την Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ και τον πρόεδρο του ευρωπαϊκού συμβουλίου Σαρλ Μισέλ.

Την ίδια ώρα ο Νίκος Δένδιας βρίσκεται στο Ισραήλ και μετά τα μηνύματα στήριξης από τον Μακρόν και τις γαλλικές Ένοπλες Δυνάμεις, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών θα μεταβεί αύριο στη Βιέννη όπου θα έχει συνάντηση με τον Αμερικανό ομόλογό του Μάικ Πομπέο, ενώ θα πάρει μέρος και στην τηλεδιάσκεψη των Ευρωπαίων υπουργών Εξωτερικών.

Κατά την εκτίμηση της ελληνικής κυβέρνησης όπως την εξέφρασε ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης «η Τουρκία βρίσκεται σήμερα σε μια σχετικώς αδύναμη διπλωματική θέση».

Τούτων δοθέντων, «αισθάνομαι –πρόσθεσε ο υπουργός Επικρατείας- ότι η όλη επιχείρηση που γίνεται σήμερα από την Τουρκία, δηλαδή η παράνομη είσοδος στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, αποτελεί στην πραγματικότητα μια επιχείρηση δήλωσης, μια τοποθέτηση προς τη διεθνή κοινότητα για να αποκτήσει τα όποια διπλωματικά ερείσματα έχει απωλέσει. Σήμερα λογίζεται σχεδόν ως παρίας του Διεθνούς Δικαίου».

Μάλιστα ο κ. Γεραπετρίτης εξέφρασε την εκτίμηση ότι η Ελλάδα είναι διπλωματικά ο μόνος κερδισμένος από την ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο.

Αποστάσεις

Ωστόσο αποστάσεις από τους χειρισμούς της κυβέρνησης και του κ. Μητσοτάκη κρατούν τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Ουσιαστικά στα σχόλιά τους τα πολιτικά κόμματα για τη χτεσινή δήλωση του κ. Μητσοτάκη επί της ουσίας επανέλαβαν τις θέσεις που είχαν εκφράσει οι αρχηγοί τους μετά τις τηλεφωνικές επικοινωνίες που είχαν προχτές με τον πρωθυπουργό κατηγορώντας τον για έλλειψη ολοκληρωμένης εθνικής στρατηγικής και αντιφάσεις.