Πέμπτη 26 Δεκεμβρίου 2024
weather-icon 21o
Τηλεφωνική επικοινωνία Μητσοτάκη με Μέρκελ

Τηλεφωνική επικοινωνία Μητσοτάκη με Μέρκελ

Τηλεφωνική επικοινωνία με την Γερμανίδα Καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ θα έχει στις 5 το απόγευμα της Πέμπτης ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σύμφωνα με πληροφορίες

Τηλεφωνική επικοινωνία με την Γερμανίδα Καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ θα έχει στις 5 το απόγευμα της Πέμπτης ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σύμφωνα με πληροφορίες. Υπενθυμίζεται ότι με τη Γερμανίδα Καγκελάριο θα επικοινωνήσει τηλεφωνικά εντός της ημέρας και ο Ταγίπ Ερντογάν σύμφωνα με τα λεγόμενα του ίδιου του Τούρκου προέδρου.

Απευθείας διάλογος

Επιστροφή στον απευθείας διάλογο Ελλάδας – Τουρκίας είναι το μήνυμα που αναμένεται να στείλει η Γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ.

«Το σημαντικότερο για μας είναι να αναζητήσουν οι δύο πλευρές τον απευθείας διάλογο», τόνισε ο εκπρόσωπος της καγκελαρίου και της γερμανικής κυβέρνησης Στέφεν Ζάιμπερτ χθες στο Βερολίνο.

Ερωτηθείς σχετικά με τη Συμφωνία Ελλάδας – Αιγύπτου, ο Ζάιμπερτ είπε ότι η γερμανική κυβέρνηση έχει λάβει γνώση, αρνήθηκε να σχολιάσει τόσο το περιεχόμενο, όσο και τη χρονική στιγμή της υπογραφής της. Από την πλευρά του και ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών Κρίστοφερ Μπούεγκερ απέφυγε να μπει σε αξιολόγηση της Συμφωνίας Ελλάδας – Αιγύπτου.

Επ’ αυτού ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας συζήτησε τηλεφωνικά με τον Έλληνα ομόλογό του Νίκο Δένδια, είπε ο Μπούγκερ. Τόνισε ταυτόχρονα ότι η γερμανική κυβέρνηση παρακολουθεί «με ανησυχία» τις εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο.

Επιστροφή στο 2016

Με την έναρξη της γερμανικής προεδρίας στην ΕΕ τον Ιούλιο η καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ είχε δηλώσει στην Ομοσπονδιακή Βουλή ότι θέλει «επιστροφή στο 2016». Αλλά έκτοτε τα δεδομένα έχουν αλλάξει σημαντικά. Η υπογραφή του τουρκο-λιβυκού συμφώνου για την ΑΟΖ που δεν αναγνωρίζεται από την ΕΕ και τη Γερμανία αντιρροπήθηκε με τη Συμφωνία Ελλάδας – Αιγύπτου. Η κίνηση της Αθήνας για την υπογραφή της Συμφωνίας με την Αίγυπτο αιφνιδίασε το Βερολίνο που είχε ρίξει όλο το βάρος στην επανέναρξη του διαλόγου Αθήνας – Αγκυρας, όπως είχε συμφωνηθεί για τα τέλη Αυγούστου.

Για την ελληνο-αιγυπτιακή συμφωνία καθ΄εαυτήν, το Βερολίνο δεν μπορεί να έχει καμία ένσταση. Το γεγονός ότι πρόκειται για μερική συμφωνία αφήνει το περιθώριο οριστικής διευθέτησης λαμβανομένων υπόψη όλων των ενδιαφερόμενων μερών. Δεν ισχύει το ίδιο για το σύμφωνο Τουρκίας – Λιβύης, το οποίο είχε καταδικάσει το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών. Στο νομικό σκέλος η ελληνική κυβέρνηση είναι καλυμμένη για τη Συμφωνία με την Αίγυπτο. Εξίσου δεδομένη όμως είναι η πολιτική γκρίνια σχετικά με την επιλογή του χρόνου σύναψης της συμφωνίας.

Τελική κατάληξη η Χάγη

Βασική επιδίωξη της γερμανικής προεδρίας είναι να οδηγήσει τις κυβερνήσεις Αθήνας και Άγκυρας στο τραπέζι του διαλόγου με ενδεχόμενη τελική κατάληξη το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. Οι εξελίξεις των τελευταίων ημερών και ωρών κάθε άλλο παρά εκεί οδηγούν, αλλά η στόχευση του Βερολίνου παραμένει. Η σύγκληση του εκτάκτου Συμβουλίου των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ αύριο Παρασκευή δεν θα λάβει αποφάσεις για την επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία. Θα είναι μία ακόμη έκφραση της αλληλεγγύης των Ευρωπαίων εταίρων στην Ελλάδα έναντι της τουρκικής προκλητικότητας.

Η επιβολή κυρώσεων απαιτεί ομοφωνία, η οποία αυτή τη στιγμή δεν είναι διασφαλισμένη. Επιπρόσθετα, στο Βερολίνο παράγοντες που έχουν γνώση των σχετικών λεπτομερειών, επισημαίνουν στα «ΝΕΑ» τη νομική πτυχή του ζητήματος. Η επιβολή κυρώσεων με τα σημερινά δεδομένα έχει ασθενή νομική βάση, διότι επισήμως, η Τουρκία με το Oruc Reis διεξάγει σεισμογραφικές έρευνες που δεν απαγορεύονται και όχι γεωτρήσεις για κοιτάσματα φυσικού αερίου, όπως κάνει νότια της Κύπρου. Απαντήσεις στα ζητήματα αυτά θα πρέπει να βρει ο Ζοζέπ Μπορέλ.

Με ηγέτες της Μεσογείου

Από χτες πάντως ο Κυριάκος Μητσοτάκης μετά τη δήλωσή του έχει επιδοθεί σε ένα μπαράζ τηλεφωνικών επικοινωνιών με συγκεκριμένους ξένους ηγέτες.

Ταυτόχρονα με την κινητοποίηση των ενόπλων δυνάμεων της χώρας, η ελληνική κυβέρνηση εντείνει την δραστηριότητά της στο διπλωματικό πεδίο με στόχο την αντιμετώπιση των τουρκικών προκλήσεων.

Ήδη μετά την επικοινωνία Μητσοτάκη – Μακρόν, γαλλικές δυνάμεις, μία φρεγάτα, ένα ελικοπτεροφόρο Mistral και δύο μαχητικά αεροσκάφη Rafale, έχουν σπεύσει στην Κρήτη και πραγματοποίησαν κοινές αεροναυτικές ασκήσεις με ελληνικές δυνάμεις.

Ο πρωθυπουργός είχε τηλεφωνική επικοινωνία και με τον πρόεδρο της Αιγύπτου, Αμπτέλ Φατάχ Ελ Σίσι.

Ο κ. Μητσοτάκης ενημέρωσε τον πρόεδρο της Αιγύπτου για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο. Οι δυο τους συμφώνησαν στην ταχύτερη δυνατή επικύρωση της συμφωνίας για μερική οριοθέτηση της ΑΟΖ ενώ έκαναν λόγο για συμφωνία ορόσημο. Το γεγονός αναμένεται να επισφραγιστεί από συνάντηση των δύο ηγετών.

Η Αθήνα μέσα από τις διπλωματικές κινήσεις και επαφές θα ήθελε να υπάρξει μια απάντηση από τις περισσότερες αν όχι όλες χώρες της Μεσογείου απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα.

Must in

Νότιγχαμ Φόρεστ: Ο Βαγγέλης Μαρινάκης συνεχάρη τους παίκτες για τη νίκη επί της Τότεναμ (vid)

Πανευτυχής ο Βαγγέλης Μαρινάκης, περίμενε τους παίκτες της Νότιγχαμ Φόρεστ στον διάδρομο και τους συνεχάρη για τη μεγάλη νίκη επί της Τότεναμ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 26 Δεκεμβρίου 2024
Απόρρητο