Αναστασιάδης : Να εγκαταλειφθεί κάθε απειλή για εποικισμό της Αμμοχώστου
Σαράντα έξι (46) χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από την 2η φάση της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο. Κατά την διάρκεια αντικατοχικής εκδήλωσης στην Δερύνεια, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης τόνισε ότι θα πρέπει να εγκαταλειφθεί κάθε απειλή για εποικισμό της Αμμοχώστου.
- Συνεχίζεται ο «πόλεμος» καταγγελιών στον ΣΥΡΙΖΑ για νοθεία - Τη σκυτάλη παίρνει η Επιτροπή Νομιμοποίησης
- Η Μπιγιονσέ έπαθε... Πάμελα Άντερσον και το διαδίκτυο έχασε το μυαλό του
- Ακρόαση Τζιτζικώστα: «Βγάλτε τον έξω» φώναζε η Βόζεμπεργκ όταν επιχείρησε να ρωτήσει ο Παπαδάκης
- Έλα Έμχοφ και Ιβάνκα Τραμπ: Οι δύο διαφορετικές όψεις του ίδιου προεκλογικού νομίσματος
Σαράντα έξι (46) χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από την ημέρα κατά την οποία οι τουρκικές στρατιωτικές δυνάμεις προχώρησαν και κατέλαβαν το μεγαλύτερο μέρος της Μεσαορίας, την Καρπασία, το μεγαλύτερο μέρος της περιοχής Μόρφου στα δυτικά, καθώς και την Αμμόχωστο.
Με αφορμή την επέτειο της 2ης φάσης της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο και κατά την διάρκεια αντικατοχικής εκδήλωσης στην Δερύνεια, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης τόνισε ότι θα πρέπει να εγκαταλειφθεί κάθε απειλή για εποικισμό της Αμμοχώστου, είτε η όποια επί μέρους αξιοποίηση ή σφετερισμός της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου.
«Οποιαδήποτε παραβίαση του ειδικού καθεστώτος προστασίας των Βαρωσίων, κατ’ αντίθεση του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και των σχετικών Ψηφισμάτων του ΟΗΕ, θα αποτελεί σοβαρότατη υπαναχώρηση από όσα οι ανταλλαγέντες Χάρτες που κατατέθηκαν στη Γενεύη τον Ιανουάριο του 2017 προέβλεπαν, με σαφέστατη την πρόνοια επιστροφής όχι απλά των Βαρωσίων, αλλά μιας ευρύτατης περιοχής της Επαρχίας Αμμοχώστου», δήλωσε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης προσθέτοντας ότι ευελπιστεί πως θα αποφευχθεί μια ανάλογη πρόκληση που θα τορπιλίσει το όποιο ενδεχόμενο επανέναρξης των διαπραγματεύσεων.
Ο Ν. Αναστασιάδης επεσήμανε ότι τις θέσεις αυτές τις διατύπωσε σε διάβημα και καταγγελίες στα Ηνωμένα Έθνη, με πιο πρόσφατη την γραπτή καταγγελία που απέστειλε στο Γ.Γ. του ΟΗΕ, τα πέντε Μόνιμα Μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, στις 10 τρέχοντος μηνός, αλλά και την Καγκελάριο της Γερμανίας η χώρα της οποίας προεδρεύει του Συμβουλίου της ΕΕ αυτό το εξάμηνο.
«Μια πλήρως τεκμηριωμένη επιστολή στην οποία παραθέτω εν λεπτομέρεια τις προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας και των εγκαθέτων της που, κατά παράβαση των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας, επιδιώκουν τον σφετερισμό και τουρκοποίηση της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου, τονίζοντας πως καθίσταται αναγκαία η άμεση λήψη μέτρων ή και κυρώσεων προς αποτροπή των απειλών, υποβοηθώντας έτσι και την επανέναρξη των συνομιλιών το συντομότερο δυνατόν.
Στην επιστολή μου προσθέτω την εισήγηση για σύσταση διεθνούς επιτροπής εμπειρογνωμόνων με την παρουσία Αμμοχωστιανών, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, έτσι ώστε να καταγραφεί η κατάσταση της πόλης, προκειμένου να επιστραφεί στους νόμιμους κατοίκους της.
Απευθυνόμενος στους νόμιμους κατοίκους και ιδιοκτήτες της περίκλειστης πόλης θα ήθελα να κάνω μια έκκληση και την ίδια ώρα να επιστήσω την προσοχή όλων: Αναγνωρίζω πως η υπομονή σας δοκιμάζεται και πως σας ασκείται ένας εκβιαστικός ψυχολογικός πόλεμος με στόχο είτε να οδηγηθείτε σε μαζικές προσφυγές στη λεγόμενη Επιτροπή Αποζημιώσεων είτε, και δυστυχώς αυτό ακούγεται και από κάποιους κύκλους στην πλευρά μας, να αποδεχθείτε την επιστροφή στις περιουσίες σας υπό τουρκοκυπριακή διοίκηση σε περίπτωση που η Τουρκία επιχειρήσει να ανοίξει τα Βαρώσια. Σας καλώ να πεισμώσετε και να συνεχίσουμε ακόμη πιο έντονα τον κοινό μας αγώνα», κατέληξε.
Πηγή : ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις