Προβληματισμός για το άνοιγμα των σχολείων στις 7 Σεπτεμβρίου – Το plan B της κυβέρνησης
Το βαρύ επιδημιολογικό φορτίο σε αρκετές περιοχές της χώρας αλλά και ο φόβος που υπάρχει για περαιτέρω έξαρση των κρουσμάτων στα μεγάλα αστικά κέντρα μετά την επιστροφή των εκδρομέων φαίνεται πως βάζει σε δεύτερες σκέψεις την κυβέρνηση, όσο αφορά στον προγραμματισμό για το άνοιγμα των σχολείων, μία εβδομάδα νωρίτερα
Έντονος προβληματισμός εξαιτίας της έξαρσης των κρουσμάτων επικρατεί στην κυβέρνηση, το υπουργείο Παιδείας αλλά και μεταξύ των λοιμωξιολόγων σχετικά με το άνοιγμα των σχολικών μονάδων στις 7 Σεπτεμβρίου.
Το βαρύ επιδημιολογικό φορτίο σε αρκετές περιοχές της χώρας αλλά και ο φόβος που υπάρχει για περαιτέρω έξαρση των κρουσμάτων στα μεγάλα αστικά κέντρα μετά την επιστροφή των εκδρομέων φαίνεται πως βάζει σε δεύτερες σκέψεις την κυβέρνηση, όσο αφορά στον προγραμματισμό για το άνοιγμα των σχολείων, μία εβδομάδα νωρίτερα.
Σύμφωνα με χθεσινό αποκλειστικό ρεπορτάζ του in.gr στο κυβερνητικό επιτελείο έχει κατατεθεί από τους λοιμωξιολόγους πρόταση να μην ανοίξουν τα σχολεία στις 7 Σεπτεμβρίου αλλά η έναρξη των μαθημάτων να γίνει προς το τέλος του μήνα και ανάλογα με την πορεία των κρουσμάτων.
Την παράταση της έναρξης του σχολικού έτους ζητούν επιτακτικά από το υπουργείο Παιδείας οι λοιμωξιολόγοι, κάτι που και οι ίδιοι οι γονείς το θεωρούν αναμενόμενο, βλέποντας τα κρούσματα κοροναϊού να αυξάνονται.
Οι πληροφορίες που προέρχονται από την πλευρά των επιστημόνων κάνουν λόγο για πρόταση να ανοίξουν τα σχολεία προς τα τέλη Σεπτεμβρίου, κι αφού βεβαίως υπάρξει μια καλύτερη εικόνα από το μέτωπο των κρουσμάτων.
Δεν είναι λίγοι οι λοιμωξιολόγοι που συνιστούν στο υπουργείο Παιδείας να μην ανοίξουν τα σχολεία στις 7 Σεπτεμβρίου όπως είχε προαποφασιστεί, αλλά προς τα τέλη του μηνός, καθώς με τα μέχρι στιγμής δεδομένα και τις εκτιμήσεις των ειδικών θεωρείται βέβαιο ότι το επόμενο δεκαπενθήμερο θα υπάρξει νέα άνοδος των κρουσμάτων, ειδικά στα μεγάλα αστικά κέντρα.
Είναι ενδεικτικό ότι ειδικοί που ασχολούνται με την εξέλιξη της πανδημίας, όπως η Αναστασία Κοτανίδου φέρνουν στο προσκήνιο ακόμη και την υποχρεωτική χρήση μάσκας στις σχολικές μονάδες.
«Αν στο άνοιγμα των σχολείων η κατάσταση είναι όπως σήμερα ενδεχομένως οι μάσκες θα είναι υποχρεωτικές καθημερινά σε όλες τις βαθμίδες και στο δημοτικό» ανέφερε η καθηγήτρια Πνευμονολογίας Εντατικής Θεραπείας του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Μάσκες και εκ περιτροπής μαθήματα
Στο θέμα της έναρξης της σχολικής χρονιάς αναφέρθηκε και ο λοιμωξιολόξος Νίκος Σύψας, μιλώντας το πρωί στο MEGA. «Δεν έχουμε λάβει ακόμα αποφάσεις για τα σχολεία, την τελευταία εβδομάδα του Αυγούστου θα ληφθούν οι αποφάσεις, σίγουρα θα ανοίξουν», τόνισε.
«Σε περιοχές που δεν έχουν μεγάλο φορτίο, θα ανοίξουν σε κανονικές συνθήκες με τα παιδιά να φορούν μάσκα. Σε περιοχές με υψηλό φορτίο (όπως στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη) ενδεχομένως τα σχολεία να ανοίξουν όπως άνοιξαν στα τέλη Μάη».
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ Θεόδωρος Τσούχλος αναφέρθηκε στα πιθανά σενάρια για το άνοιγμα των σχολείων.
«Ακόμα και αν δεν δυσκολέψουν τα πράγματα, υπάρχει πρόταση για Αθήνα και Θεσσαλονίκη τα σχολεία να ανοίξουν εκ περιτροπής ή εξ’ αποστάσεως τα σχολεία», σημείωσε.
Για να υπογραμμίσει στη συνέχεια ότι υπάρχει η Γ’ Λυκείου, με τους μαθητές από όλη την Ελλάδα να καλούνται να δώσουν πανελλαδικές έχοντας διδαχθεί την ίδια ύλη.
«Πρέπει να καλυφθεί το έξοδο με τις μάσκες, εφόσον είναι απαραίτητο», πρόσθεσε, σημειώνοντας τις ελλείψεις ενόψει της έναρξης της σχολικής χρονιάς κάτω από ειδικές συνθήκες.
Όλα θα εξαρτηθούν από την εξέλιξη της πανδημίας
Όπως έχουν αναφέρει επανειλημμένα οι λοιμωξιολόγοι, όλα θα εξαρτηθούν από την εξέλιξη της πανδημίας.
Ένα από τα σενάρια – το πιο αισιόδοξο – είναι να ξεκινήσουν τα μαθήματα κανονικά, με όλους τους μαθητές στη θέση τους. Για να γίνει βέβαια αυτά, θα πρέπει ο αριθμός των καθημερινών νέων κρουσμάτων να είναι σε χαμηλά επίπεδα ώστε να μην υπάρξει κίνδυνος διασποράς του ιού στα σχολεία.
Το δεύτερο σενάριο αφορά την εκ περιτροπής διδασκαλία, μοντέλο που ακολουθήθηκε προς τα τέλη της προηγούμενης χρονιάς, προκειμένου να γίνουν οι αναπληρώσεις των χαμένων διδακτικών ωρών. Είναι ένα από τα πιο πιθανά σενάρια με δεδομένο ότι εφαρμόστηκε για περίπου ένα μήνα για τις τάξεις οι οποίες είχαν πάνω από 15 μαθητές.
Το τρίτο σενάριο που έχει αρχίσει να συζητείται και να προτείνεται και από λοιμωξιολόγους είναι η χρήση μάσκας από τους μαθητές στις τάξεις ώστε να διεξαχθούν απρόσκοπτα τα μαθήματα.
Βέβαια το μέτρο αυτό έχει αρκετές δυσκολίες στην εφαρμογή του ειδικά για τις πρώτες τάξεις του δημοτικού.
Τέλη Αυγούστου οι αποφάσεις
Οι τελικές αποφάσεις από πλευράς κυβέρνησης αναμένεται να ληφθούν προς τα τέλη Αυγούστου, οπότε και θα υπάρχει καλύτερη εικόνα για την εξέλιξη της πανδημίας.
Πάντως, αν συνεχιστεί η αύξηση των κρουσμάτων πιθανότατα θα εξεταστούν εναλλακτικές λύσεις ώστε να ξεκινήσει η σχολική χρονιά και μόλις ομαλοποιηθεί η κατάσταση με την πανδημία να καθίσουν στα θρανία όλοι οι μαθητές.
- Έρευνα: Οι τροφές «ασπίδα» στην κατάθλιψη
- Η μάχης της έδρας στη Θεσσαλονίκη – Κρατά δυνάμεις ο ΣΥΡΙΖΑ – Στο περίμενε ο Κασσελάκης από τους ανεξάρτητους
- Το παιχνίδι της διελκυστίνδας: Μύθοι και πραγματικότητες
- Ο Πούτιν, ο πόλεμος στην Ουκρανία και οι νατοϊκές «φουρτούνες» στη Μαύρη Θάλασσα
- Τα διατροφικά trends που θα «φορεθούν» πολύ μέσα στο 2025
- Το Παλάτι, οι έρωτες και οι εμμονές: Η υπόθεση της Jane Andrews που έκανε άνω κάτω τη βασιλική οικογένεια