Στο «μικροσκόπιο» οι εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά και στο μέτωπο της πανδημίας
Σχετικά με το ενδεχόμενο να προκύψουν κυρώσεις για την Τουρκία στην τηλεδιάσκεψη των ΥΠΕΞ, ο ίδιος σημείωσε ότι «νομίζω ότι γενικά η στάση της Ευρώπης είναι βοηθητική προς τη χώρα μας. Η στάση του Μακρόν του προέδρου της Γαλλίας που έκανε κοινές ασκήσεις στο Αιγαίο, αυτό είναι δείγμα ότι έχουμε θέση στο τραπέζι των συζητήσεων στην ΕΕ, τα ζητήματά μας ακούγονται».
Στην εκπομπή Κοινωνία Ώρα MEGA και τους Ντίνο Σιωμόπουλο και Τζωρτζίνα Μαλλιαρόζη μίλησαν οι κ.κ. Σπύρος Πνευματικός, βουλευτής ΝΔ, Σταύρος Αραχωβίτης, βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ, και Θεόδωρος Μαργαρίτης, μέλος πολιτικού συμβουλίου ΚΙΝ.ΑΛ., αναφορικά με την κατάσταση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, αλλά και τη ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων κοροναϊού στη χώρα μας.
«Είναι μια δύσκολη κατάσταση που ζούμε αυτή τη στιγμή. Όλα αυτά ξεκινούν από ένα σύστημα εσωτερικής πολιτικής που θέλει να ασκήσει ο Ερντογάν. Ζει σε δύσκολες συνθήκες, η λίρα είναι περιορισμένη, προσπαθεί να δικαιολογηθεί στο εσωτερικό του περιβάλλον. Έχουμε κάνει αυτό που πρέπει να γίνει, έχουμε σε εγρήγορση τις Ένοπλες Δυνάμεις μας. Διεκδικούμε αυτά που μας ανήκουν πρακτικά και είμαστε ανοιχτεί σε κάθε διάλογο για τις θέσεις μας», σημείωσε ο κ. Πνευματικός.
Σχετικά με το ενδεχόμενο να προκύψουν κυρώσεις για την Τουρκία στην τηλεδιάσκεψη των ΥΠΕΞ, ο ίδιος σημείωσε ότι «νομίζω ότι γενικά η στάση της Ευρώπης είναι βοηθητική προς τη χώρα μας. Η στάση του Μακρόν του προέδρου της Γαλλίας που έκανε κοινές ασκήσεις στο Αιγαίο, αυτό είναι δείγμα ότι έχουμε θέση στο τραπέζι των συζητήσεων στην ΕΕ, τα ζητήματά μας ακούγονται».
«Είναι η πέμπτη μέρα που το τουρκικό ερευνητικό σκάφος συνοδευόμενο από πολεμικά πλοία πλέει μέσα στην ελληνική υφαλοκρηπίδα. Δημιουργεί αυτό de facto καταστάσεις. Αυτό πρέπει να το προσέξουμε για τη διπλωματίας μας. Έχουμε προκλητικές δηλώσεις του Ερντογάν που λέει ότι δόθηκε πρώτη απάντηση. Τι εννοεί; Ποια ήταν αυτή η πρώτη απάντηση; Θα πρέπει να έχουμε διευκρινίσεις αν συνέβη κάτι που δεν γνωρίζουμε. Μέχρι τώρα οι πολιτικές πιέσεις που ασκήθηκαν δεν έφεραν αποτέλεσμα. Οι πιέσεις από την πλευρά των ΗΠΑ, οι επαφές με τη Γερμανία, αλλά και η καλή παρουσία των Γάλλων, μέχρι τώρα δεν έχουν φέρει πρακτικό αποτέλεσμα. Ούτε συζήτηση για κυρώσεις υπάρχει, ούτε το Ορούτς Ρέις έχει βγει από την ελληνική υφαλοκρηπίδα. Αυτό μας κάνει να έχουμε χαμηλές προσδοκίες για το τι μπορεί να γίνει σήμερα στην τηλεδιάσκεψη των ΥΠΕΞ. Η χώρα μας είναι ισότιμος εταίρος στην ΕΕ άρα έχει τα ίδια δικαιώματα και υποχρεώσεις με όλες τις άλλες χώρες. Η ελληνική επικράτεια είναι τα τελευταία σύνορα προς ανατολάς της ΕΕ. Είναι ευρωπαϊκό το ζήτημα της Τουρκίας», είπε από την πλευρά του ο κ. Αραχωβίτης.
«Η μετριοπάθεια δεν είναι ένδειξη αδυναμίας. Οι Τούρκοι είναι διατεθειμένοι να δημιουργήσουν μια κατάσταση θα πρέπει εμείς να είμαστε προσεχτικοί. Ένα ατύχημα μπορεί να οδηγήσει σε καταστροφικά αποτελέσματα. Δεν νομίζω πως θέλει κανείς να φτάσουμε στα άκρα. Οι Ένοπλες Δυνάμεις είναι στη θέση τους και προσπαθούν να ελέγξουν μια κατάσταση. Οι Ευρωπαίοι τα χρόνια που πέρασαν έδειξαν μεγάλη δυσπιστία στη χώρα μας. Βεβαίως είμαστε ισότιμο μέλος στην ΕΕ, αλλά όταν καθόμαστε σε ένα τραπέζι με άλλους συνομιλητές αυτό πρέπει να το αποδείξουμε. Τα παλαιότερα χρόνια ήμασταν πιο πίσω από το τραπέζι», απάντησε ο κ. Πνευματικός.
«Η καλύτερη άμυνα είναι η συνοχή όλων των πολιτικών δυνάμεων. Νομίζω ότι αυτή τη στιγμή η βασική μας θέση πρέπει να είναι η ελληνική συνοχή έναντι της άλλης πλευράς. Και η ΕΕ είναι εδώ και η Γαλλία είναι εδώ. Άλλος δρόμος από τις πολιτικές και διπλωματικές λύσεις δεν υπάρχει. Στο βάθος του ορίζοντα είναι και το διεθνές δικαστήριο της Χάγης. Αν πάμε εκεί θα έχουμε και κέρδη και απώλειες. Ο διάλογος με την άλλη πλευρά είναι η μόνη οδός. Προφανώς έχουμε την επιθετική πολιτική του Ερντογάν, συμφωνώ ότι γίνονται για εσωτερική κατανάλωση όσα κάνει. Πρέπει να πούμε ότι παρά τις αδυναμίες του συμφώνου Ελλάδας – Αιγύπτου δημιούργησε ένταση στην Τουρκία. Πρέπει να αναζητήσουμε όλα τα πεδία διαλόγου. Πρέπει να υπερασπιστούμε τα συμφέροντά μας», είπε από την πλευρά του ο κ. Μαργαρίτης.
Αναφορικά με το ενδεχόμενο προσφυγής στη Χάγη, ο κ. Αραχωβίτης τόνισε ότι «σε κάθε περίπτωση ο τρόπος, το πλαίσιο που θα πας σε ένα διάλογο, είναι και αυτό που θα καθορίσει και το αποτέλεσμα. Αν πας ξεκινώντας να συζητάς και την αναθεώρηση συμφωνιών 100 χρόνων, είναι δεδομένο ότι κάνεις βήματα πίσω. Σε ό,τι αφορά στη συνεννόηση των πολιτικών δυνάμεων, σήμερα η αντιπολίτευση δεν κάνει την αντιπολίτευση που είδαμε στο παρελθόν. Κάνει σοβαρή και εμπεριστατωμένη αντιπολίτευση, χωρίς κραυγές. Δεν καλύπτονται όλα κάτω από έναν μανδύα επικοινωνίας».
«Θα ήταν πολύ σημαντική η σύγκλιση του συμβουλίου πολιτικών αρχηγών. Δεν καταλαβαίνω γιατί ο πρωθυπουργός δεν το συγκαλεί, ώστε να γίνει σε υψηλό επίπεδο ένας διάλογος. Γιατί κάνει διμερείς συναντήσεις και αρνείται τη σύγκλιση του συμβουλίου;», πρόσθεσε σχετικά ο κ. Μαργαρίτης.
«Είναι απόφαση του πρωθυπουργού το συμβούλιο. Κάνοντας μια τέτοια ενέργεια γίνεται κλιμάκωση της κατάστασης και δίνεις την εντύπωση ότι το πρόβλημα είναι μεγαλύτερο από ό,τι μπορεί να είναι. Νομίζω ότι οι διμερείς συναντήσεις είναι μια καλή αρχική προσέγγιση. Σχετικά με την επικοινωνιακή διαχείριση, δεν είναι ακριβώς έτσι τα πράγματα. Η κατάσταση είναι κρίσιμη. Έχουμε ένα γείτονα που έχει αποδείξει ότι δεν είναι ό,τι καλύτερο. Έχουμε πράγματα να μοιράσουμε, προβλήματα δεκαετιών και πρέπει με κάποιο μηχανισμό να βρούμε λύσεις. Ο διάλογος, είναι ίσως η πιο λογική λύση πριν προχωρήσει κανείς στη Χάγη και σε αποφάσεις που δεν θα μπορούν να αναστραφούν», απάντησε ο κ. Πνευματικός.
«Η ακινησία διαμορφώνει χειρότερα δεδομένα κάθε φορά. Έχουν χαθεί ευκαιρίες για την επίλυση του κυπριακού. Όπως και στα ελληνοτουρκικά, θα υπήρχε ύφεση. Μία συνθήκη ειρήνης και διαλόγου διαμορφώνει ένα καλύτερο περιθώριο και για τα συμφέροντα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής», επισήμανε σε αυτό το σημείο ο κ. Μαργαρίτης.
«Η εθνική γραμμή για 40 τουλάχιστον χρόνια ήταν ότι δεν έχουμε εμείς κανένα λόγο να προσφύγουμε στη Χάγη. Όποιος έχει αντίθετη άποψη ας είναι αυτός που θα πάει στη Χάγη. Δεν θα προκαλέσουμε εμείς την προσφυγή στη Χάγη γιατί εμείς δεν αμφισβητούμε το Διεθνές Δίκαιο», σημείωσε ο κ. Αραχωβίτης.
Ανησυχία για τη ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων κοροναϊού
«Στη Λακωνία είχαμε τα πρώτα κρούσματα. Όμως το νοσοκομείο Λακωνίας εδώ και εννέα μήνες παραμένει ακέφαλο. Αυτό δείχνει τον τρόπο που λειτουργεί η κυβέρνηση στην αντιμετώπιση της πανδημίας, που μέσα σε παλινωδίες για τα μέτρα, βλέπουμε ότι Αύγουστο μήνα έχουμε έξαρση των κρουσμάτων. Ελπίζουμε να μην χρειαστεί να φτάσουμε σε καθολικό lockdown», είπε ο κ. Αραχωβίτης.
«Με την ίδια ειλικρίνεια που πιστώσαμε τα θετικά, οφείλουμε να πιστώσουμε και τα αρνητικά. Δεν γίνεται στην πρώτη φάση η επιτυχία να είναι της κυβέρνησης και τώρα η αποτυχία να είναι των πολιτών. Η κυβέρνηση έδειξε σταθερή γραμμή, τώρα είναι σε φάση ταλάντευσης», ανέφερε από την πλευρά του ο κ. Μαργαρίτης.
«Ο κοροναϊός είναι ένα παγκόσμιο πρόβλημα. Έπρεπε να παρθούν αποφάσεις. Ή θα ανοίγαμε την οικονομία ή όχι. Κάποια στιγμή η χώρα έπρεπε να μπει σε κανονικούς ρυθμούς. Είναι κοινή λογική και κοινοί κανόνες που πρέπει να τηρούνται για να περιοριστεί η εξάπλωση του ιού», κατέληξε από την πλευρά του ο κ. Πνευματικός.
- Τζο Μπάιντεν: Αποφάσισε να εμποδίσει την εξαγορά της US Steel από τη Nippon Steel
- Φουντώνει η πολιτική κόντρα με αφορμή τον επόμενο Πρόεδρο της Δημοκρατίας
- «Μονόκλινο σε Μπουάτ» της Όλγας Στέφου στο θέατρο Αλκμήνη από τις 18 Ιανουαρίου
- Θεσσαλονίκη: Άγνωστοι λήστεψαν και προκάλεσαν φθορές σε σχολικές μονάδες
- Κλιματική αλλαγή: Έξι απλοί τρόποι για να βοηθήσουμε τον πλανήτη μας το 2025
- Βήμα πίσω για ηλεκτρονικό ραντεβού με γιατρό ΕΟΠΥΥ: Από Φεβρουάριο και βλέπουμε