Την πλήρη στήριξη στην Ελλάδα έναντι της τουρκικής προκλητικότητας επανέλαβε η ΕΕ
Την υποστήριξή τους στην Ελλάδα έναντι της τουρκικής προκλητικότητας επανέλαβαν οι «27» ΥΠΕΞ, δηλώνοντας μάλιστα ανήσυχοι από τα στοιχεία που παρουσίασε ο Νίκος Δένδιας. Ωστόσο για κυρώσεις παρέπεμψαν στο επόμενο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων στις 28 Αυγούστου.
Την υποστήριξή τους στην Ελλάδα εξέφρασαν οι 27 υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά τη διάρκεια του έκτακτου Συμβουλίου Ευρωπαϊκών Υποθέσεων που συγκλήθηκε μέσω τηλεδιάσκεψης μετά από αίτημα της Ελλάδας για τις συνεχόμενες τουρκικές προκλήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο.
Οι ίδιοι εξέφρασαν την ανησυχία τους από κοινού για την κατάσταση στην περιοχή, ωστόσο για το ενδεχόμενο κυρώσεων σε βάρος της Τουρκίας θα υπάρξει σχετική συζήτηση στο επόμενο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε στις 28 Αυγούστου.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο Έλληνας ΥΠΕΞ Νίκος Δένδιας παρουσίασε πάντως και ντοκουμέντα στους ομολόγους του από το περιστατικό που συνέβη ανάμεσα στην ελληνική φρεγάτα “Λήμνος” και την τουρκική «Kemal Reis» στην περιοχή της ελληνικής υφαλοκρηπίδας που κινείται το Oruc Reis, επεισόδιο το οποίο σχολίασε χθες και ο Τούρκος Πρόεδρος.
Σε απευθείας διάλογο Ελλάδας-Τουρκίας επιμένει το Βερολίνο
Στην αρχική γραμμή που έχει κρατήσει από την αρχή για αποκλιμάκωση της έντασης και απευθείας διάλογο μεταξύ Ελλάδας-Τουρκίας επιμένει το Βερολίνο.
Με ανάρτησή του στο twitter, ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μαας ανέφερε ότι οι συζητήσεις για την αποκλιμάκωση της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο πρέπει να γίνει απευθείας μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.
«Οι προκλήσεις πρέπει να τερματιστούν. Αυτό που χρειαζόμαστε είναι μια πολιτική λύση, μέσω ενός απευθείας διαλόγου μεταξύ των εμπλεκομένων πλευρών», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας και προεδρεύων του συμβουλίου των υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά το τρέχον εξάμηνο Χάικο Μάας, λίγο πριν από την έναρξη της έκτακτης τηλεδιάσκεψης των υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε.
Την πολιτική ίσων αποστάσεων που ακολουθεί η Γερμανία επιβεβαίωσε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος μετριάζοντας τις προσδοκίες της ελληνικής πλευράς για το σημερινό Συμβούλιο Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, όπως παρατηρεί η DW
Αφορμή για τη σημερινή τηλεδιάσκεψη των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ είναι η Λευκορωσία, δήλωσε χαρακτηριστικά στο καθιερωμένο κυβερνητικό μπρίφινγκ της Παρασκευής η εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Άντεμπαρ.
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση της DW επεσήμανε πως στόχος των συνομιλιών είναι η διαμόρφωση μιας ενιαίας στάσης της ΕΕ έναντι του καθεστώτος στο Μίνσκ.
«Βέβαια θα συζητηθούν και άλλα θέματα», πρόσθεσε η κ. Άντεμπαρ και συμπλήρωσε πως «μπορούμε να υποθέσουμε ότι θα τεθεί ως θέμα η Ελλάδα και η Τουρκία και η Ανατολική Μεσόγειος.»
Σύμφωνα με την Μαρία Άντεμπαρ, σε περίπτωση που οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ καταλήξουν σήμερα σε κάποια κοινή δήλωση τότε αυτή θα αφορά τη Λευκορωσία.
Φειδωλός ήταν και ο κ. Ζάιμπερτ στην ενημέρωση του αναφορικά με τις χθεσινές συνομιλίες της καγκελαρίου με τον τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και τον έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.
Ο Στέφεν Ζάιμπερτ απέφυγε να απαντήσει σχετικά με το περιεχόμενο των συνομιλίων. Αρκέστηκε να επαναλάβει τις γνωστές γερμανικές θέσεις, πως η ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο είναι ανησυχητική και ότι θα πρέπει να αποφευχθεί κάθε περαιτέρω κλιμάκωση.
Τηρώντας στάση ίσων αποστάσεων από Ελλάδα και Τουρκία, ο Στέφεν Ζάιμπερτ επεσήμανε ότι οι δύο χώρες θα πρέπει να προχωρήσουν σε διάλογο προκειμένου να συζητήσουν τα διαφιλονικούμενα θέματα που σχετίζονται με το Δίκαιο της Θάλασσας.
Το γεγονός ότι ούτε ο τούρκος πρόεδρος αλλά ούτε ο έλληνας πρωθυπουργός έχουν ενημερώσει μέχρι στιγμής για τη συνομιλία τους με την Ανγκελα Μέρκελ θα μπορούσε ενδεχομένως να θεωρηθεί ως ένδειξη της πρόθεσης να προχωρήσουν σε αποκλιμάκωση της έντασης που επικρατεί στις σχέσεις των δύο χωρών, με την προοπτική να ξεκινήσουν κάποια στιγμή ελληνοτουρκικές συνομιλίες για τα άμεσα επίμαχα θέματα.
Τέλος, ο κ.Ζάιμπερτ δεν θέλησε να απαντήσει σε ερώτηση τούρκου δημοσιογράφου για το κατά πόσο η διεξαγωγή κοινών ελληνογαλλικών στρατιωτικών ασκήσεων στην Ανατολική Μεσόγειο συμβάλλουν στην αποκλιμάκωση της έντασης ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία.
- Artemas και Διαμαντής: Ο Κύπριος viral τραγουδιστής που ακούει ο Ομπάμα και όλο το TikTok έχει ορμή
- Γάζα: Οικογένειες ψάχνουν καθημερινά στα σκουπίδια για να φάνε, λέει η UNRWA
- LIVE: Παναθηναϊκός – Athens Kallithea
- Μαγδεμβούργο: Τα κενά ασφαλείας και οι προειδοποιήσεις που αγνοήθηκαν
- Αμαλιάδα: Μεθοδεύσεις και προσπάθειες επηρεασμού των ιατροδικαστών στο συγκλονιστικό θρίλερ
- Νέα Αριστερά για ναυάγιο με μετανάστες στη Ρόδο: Το δόγμα της αποτροπής και των push-backs δολοφονεί