Κοροναϊός : Αποτρόπαιες εικόνες σε γηροκομείο – «Μυρμήγκια περπατούσαν πάνω στις πληγές της»
Σοκαριστικές εικόνες από γηροκομείο στη Μελβούρνη όπου εντοπίστηκαν κρούσματα κοροναϊού προκαλούν τρόμο για την τύχη των ηλικιωμένων εν μέσω πανδημίας
Σοκαριστικές εικόνες από μία ηλικιωμένη που αφέθηκε να υποφέρει σε οίκο ευγηρίας της Μελβούρνης που χτυπήθηκε από τον κοροναϊό, δείχνουν μυρμήγκια να περπατούν σε πληγή στο πόδι της, και τους επιδέσμους της να έχουν δημιουργήσει κρούστα από αίμα.
Τα βίντεο και οι φωτογραφίες, τα οποία ο ομοσπονδιακός υπουργός για την φροντίδα των υπερηλίκων χαρακτήρισε «σπαραξικάρδια», ελήφθησαν εντός του Kalyna Care, ενός ιδιωτικού γηροκομείου στα βορειοδυτικά της Μελβούρνης, την Τρίτη, περίπου δύο εβδομάδες μετά το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα σε μέλος του προσωπικού.
Η γυναίκα, που η οικογένειά της αποκαλεί «Μίλκα», πέθανε την Παρασκευή το πρωί από αίτια που δεν σχετίζονται με τον κοροναϊό.
Το προσωπικό που μπήκε στο χώρο αυτή την εβδομάδα πληροφόρησε την αυστραλιανή έκδοση του Guardian ότι ορισμένοι ένοικοι είχαν μείνει χωρίς τροφή και νερό επί 18 ώρες. Περιττώματα βρίσκονταν στο πάτωμα. Τα μυρμήγκια, που έως τότε ελέγχονταν από τους εργαζόμενους, είχαν κατακλύσει πλέον το δωμάτιο της Μίλκα.
Το προσωπικό αναφέρει ότι δεν είχαν αρκετό χώρο για να αλλάξουν τα ρούχα τους που είχαν εκτεθεί στον ιό, ενώ ακόμη και η βασική υγιεινή παραμελούνταν, με ορισμένους ενοίκους να μην έχουν κάνει μπάνιο επί σειρά ημερών.
Το ιστορικό της φρίκης
Ο Guardian ήρθε σε επαφή με την οικογένεια της Μίλκα, η οποία δήλωσε ότι δεν κατηγορεί τους υπεύθυνους, το προσωπικό ή το διοικητικό συμβούλιο του γηροκομείου, αφού όπως τόνισε, μέχρι την έλευση του κοροναϊού η φροντίδα που παρείχαν ήταν άψογη.
Όταν, όμως, οι εργαζόμενοι άρχισαν να αρρωσταίνουν και να εκτίθενται στον κοροναϊό, με αρκετούς να παραιτούνται ή να τίθενται σε άδεια άνευ αποδοχών, δεν υπήρχε τρόπος να καλυφθούν οι ελλείψεις, παρά τα επαναλαμβανόμενα αιτήματα των υπεύθυνων προς τις αρχές της πολιτείας και της χώρας.
Η πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του Kalyna Care, Χάλτζα Μπρίντζια, δήλωσε ότι κάποια στιγμή υπήρχε μόλις ένας νοσηλευτής και ένας ακόμη υπάλληλος, οι οποίοι φρόντιζαν 68 ενοίκους.
«Από τη στιγμή που είχαμε το πρώτο κρούσμα στο προσωπικό, στα τέλη Ιουλίου, λάβαμε αυστηρά μέτρα, επικοινωνήσαμε με τις οικογένειες, ανακοινώσαμε το κρούσμα στο υπουργείο υγείας, κάναμε τα πάντα», τονίζει η Μπρίντζια.
«Ο λόγος που ζητήσαμε βοήθεια από τις αρχές ήταν για να αποφύγουμε την καταστροφή που είδαμε αλλού. Όταν όμως ζητήσαμε βοήθεια για πρώτη φορά τον Ιούλιο, δεν θεωρήθηκε ότι αντιμετωπίζαμε αρκετά μεγάλο πρόβλημα».
«Τότε, όταν οι πρώτοι ένοικοι βγήκαν θετικοί στον ιό, δεν είχαν ακόμη σοβαρά συμπτώματα, επομένως όταν τους ζητήσαμε να μεταφερθούν στο νοσοκομείο, οι αρχές αρνήθηκαν και πάλι», συνεχίζει.
«Η ειρωνεία είναι ότι ενώ κάναμε όσα μπορούσαμε από μόνοι μας για να σταματήσουμε την εξέλιξη του ιού πριν είναι αργά, μόνο όταν τα πράγματα επιδεινώθηκαν πολύ ανησύχησαν αρκετά οι κυβερνήσεις της πολιτείας και της ομοσπονδίας ώστε να μας βοηθήσουν. Είναι εξοργιστικό».
Αφέθηκαν στην τύχη τους
Τώρα, περισσότεροι από 20 ένοικοι και 15 εργαζόμενοι έχουν βγει θετικοί στον ιό, επιβεβαιώνει η Μπρίντζια, και πολλοί περισσότεροι έχουν τεθεί σε άδεια άνευ αποδοχών, εξαιτίας της έκθεσής τους σε αυτόν.
Την Πέμπτη, ο πολιτειακός πρωθυπουργός της Βικτόρια, Ντάνιελ Άντριους, ανακοίνωσε ότι ο οίκος ευγηρίας ανήκει στο τελευταίο κύμα γηροκομείων που παλεύουν να περιορίσουν τον κοροναϊό, και ότι η πολιτειακή κυβέρνηση πήρε αμέσως τον έλεγχο της κατάστασης.
«Ουσιαστικά έχουμε αναλάβει την ευθύνη, έχουμε πάρει τη διαχείριση αυτών των εγκαταστάσεων, με σκοπό την παροχή φροντίδας υψίστης ποιότητας και την αντιμετώπιση των δύσκολων συνθηκών σε καθέναν από τους τρεις οίκους ευγηρίας», είπε χαρακτηριστικά ο Άντριους.
Την Παρασκευή, ο πρωθυπουργός Σκοτ Μόρισον δήλωσε ότι «λυπάται πολύ» για τις ανεπάρκειες στο σύστημα φροντίδας ηλικιωμένων.
«Η θλιβερή αλήθεια είναι ότι κάποιες μέρες, φαινόμαστε ανεπαρκείς. Άλλες πάλι όχι», σημείωσε ο Μόρισον.
«Τις ημέρες που αυτό το σύστημα αποτυγχάνει, τις ημέρες που οι προσδοκίες μας δεν εκπληρώνονται, λυπάμαι για αυτό, φυσικά και λυπάμαι, και ξέρω ότι όλοι όσοι εμπλέκονται στη διαδικασία επίτευξης αυτών των σκοπών λυπούνται εξίσου με εμένα».
Όμως η Μπρίντζια εξηγεί ότι συγχύστηκε και από τις δύο απαντήσεις. «Υποβάλαμε επανειλημμένα και απελπισμένα αιτήματα για προσωπικό και δεν μπορούσαμε να πάρουμε. Αυτά τα αιτήματα ξεκίνησαν από τα τέλη Ιουλίου», τονίζει.
«Όμως η Βικτόρια γενικότερα αντιμετωπίζει πρόβλημα με τις λοιμώξεις στο προσωπικό του γηροκομείου και στους επαγγελματίες υγείας, επομένως θα πρέπει να ξεκινήσει να αντλεί εργαζόμενους από άλλες πολιτείες. Εντέλει, έφτασαν σε εμάς άτομα από το Κούινσλαντ και τη Νέα Νότια Ουαλία αυτή την εβδομάδα. Εντωμεταξύ, είμαστε ουκρανική επιχείρηση, οπότε απευθυνθήκαμε σε αυτή την κοινότητα για άτομα με κατάλληλη εκπαίδευση και πρόθυμα να βοηθήσουν. Είμαστε μόνο ένα από τα 100 γηροκομεία στη Βικτόρια που έχασαν προσωπικό χωρίς να φέρουν ευθύνη για αυτό».
Μια νοσηλεύτρια που έφτασε επειγόντως για βοήθεια από άλλη πολιτεία, σοκαρίστηκε τόσο πολύ από την εικόνα που αντίκρισε, που αποφάσισε να προχωρήσει σε καταγγελίες.
«Έχω υπάρξει παλιότερα σε οίκους ευγηρίας που θα χαρακτήριζα εγκαταλελειμμένους, όμως αυτό ήταν τόσο, μα τόσο χειρότερο», δήλωσε χαρακτηριστικά.
«Υπό φυσιολογικές συνθήκες είναι οίκος ευγηρίας υψηλού επιπέδου, μπορείς να καταλάβεις τι ήταν. Όμως είναι προορισμένο για κατοικία, δεν είναι θάλαμος νοσοκομείου – και σε τέτοιον υποχρεώθηκαν να το μετατρέψουν οι υπάλληλοι, που δεν είχαν καμία σχετική εμπειρία».
Το πρώτο κρούσμα σημειώθηκε στις 26 Ιουλίου και η κυβέρνηση ανέλαβε τη διοίκηση του γηροκομείου στις 13 Αυγούστου.
«Το τι συνέβη στο μεταξύ παραμένει μυστήριο και με τρομάζει σε απίστευτο βαθμό», συνεχίζει η νοσηλεύτρια. «Έλειπαν τόσο πολλά άτομα από το τακτικό προσωπικό. Επομένως ποιος φρόντιζε τους ενοίκους; Ποιος ήταν εδώ για να καλύπτει τα κενά πριν έρθουμε εμείς;»
Οι ένοικοι αφέθηκαν να αφυδατωθούν
Η νοσηλεύτρια έφτασε στο γηροκομείο την Τρίτη και είδε ξεραμένα περιττώματα στο πάτωμα. Πολλοί από τους ενοίκους πάσχουν από άνοια, όπως λέει.
«Ένας ασθενής είχε πάει τουαλέτα στο πάτωμα του ίδιου του του δωματίου, όμως υπήρχαν περιττώματα και αλλού, που είχαν ξεραθεί τόσο πολύ, που δεν μπορούσες να τα αφαιρέσεις ούτε με καθαριστικό και τρίψιμο», τονίζει η νοσηλεύτρια.
«Αυτό συνέβαινε στο θάλαμο ασθενών με άνοια, και εκεί είδα τους ενοίκους μπερδεμένους, να περιπλανιούνται γύρω-γύρω και να μεταφέρουν βακτήρια από το ένα δωμάτιο στο άλλο. Ήταν φρικιαστικό. Έβαλα τα παπούτσια μου κατευθείαν για πλύσιμο σε υψηλή θερμοκρασία».
Η νοσηλεύτρια υποστηρίζει ότι και οι ασθενείς που είχαν βγει θετικοί στον κοροναϊό φαίνονταν να μην είχαν λάβει βασική φροντίδα υγιεινής επί σειρά ημερών. Ορισμένοι δεν είχαν λάβει τα φάρμακά τους ακόμη και επί πέντε ημέρες.
«Ένας από τους ασθενείς που είδα, είχε τόσο πολλή κρούστα στο πρόσωπό του επειδή δεν τον είχαν καθαρίσει. Αυτή είναι η πραγματικότητα σε ορισμένα από αυτά τα γηροκομεία, και είναι θύματα της πανδημίας που ο κόσμος συχνά δεν βλέπει, αλλά που πρέπει να ξέρει ότι υπάρχουν».
Ανεπάρκειες στην οργάνωση και το προσωπικό
Η νοσηλεύτρια δήλωσε ότι το προσωπικό δεν έχει λάβει ειδικές στολές για τις ώρες εργασίας του. Όσοι έφερναν δικά τους ρούχα, χρησιμοποιούσαν το μπάνιο για να μπορέσουν να αλλάξουν, στο οποίο έμπαιναν πολλά ακόμη άτομα.
«Όταν έφτασα την Τρίτη, ρώτησα ποια πιστοποίηση και εμπειρία είχαν οι υπόλοιποι, ποια ήταν η δουλειά τους, επειδή χρειαζόμουν όσο περισσότερο προσωπικό γινόταν και ήθελα να ξέρω πώς θα τους αξιοποιούσα καλύτερα».
«Στην πόρτα είχαμε έναν υπάλληλο φιλοξενίας, υπεύθυνο να εμποδίζει τις μετακινήσεις των πασχόντων από κοροναϊό προς άλλους χώρους. Του είπα να μην κάνει τίποτα άλλο, να μην μπαίνει σε δωμάτια ασθενών, ουσιαστικά να μην κάνει τίποτα. Το προσωπικό είναι ετερόκλητο και ορισμένοι δεν ήξεραν να χρησιμοποιούν προστατευτικό εξοπλισμό».
Άλλο άτομο από το προσωπικό σοκαρίστηκε από την εικόνα της Μίλκα, που είχε μια πληγή στο πόδι της με έναν ματωμένο επίδεσμο που χρειαζόταν αλλαγή και μυρμήγκια να περπατούν πάνω της και πάνω στο κρεβάτι. Τράβηξε φωτογραφίες και βίντεο ως αποδεικτικά στοιχεία. Η Μίλκα απομακρύνθηκε από τον οίκο ευγηρίας μετά το περιστατικό.
Πηγή: www.theguardian.com
- Στέφανος Κασσελάκης: Στο «μικροσκόπιο» της Εισαγγελίας η πισίνα στο ακίνητο του στις Σπέτσες
- Γεροβασίλη: Η θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ χάθηκε μόνο «στα χαρτιά»
- Πέθανε ο επιχειρηματίας Δημήτρης Χαΐτογλου
- ΛΕΞ: Συντονιστείτε, έρχεται νέο άλμπουμ απόψε τα μεσάνυχτα
- Άρης: Θλάση στους προσαγωγούς ο Κουάισον
- Το Εθνικό Βραβείο των ΗΠΑ στον Πέρσιβαλ Έβερετ για τη διασκευή του Μαρκ Τουέιν