Οικονομικές εξαγγελίες : Αναπροσαρμογή σχεδιασμών για το Μαξίμου φέρνει το δεύτερο κύμα κοροναϊού
Υπό φυσιολογικές συνθήκες, από τα μέσα Αυγούστου, το κυβερνητικό επιτελείο, όπως και τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης, θα ήταν σε ρυθμούς ΔΕΘ. Τα δεδομένα όμως φέτος αλλάζουν συνεχώς, αναλόγως της πορείας των κρουσμάτων.
- Γιατί η Βραζιλία έχει μεγάλη οικονομία αλλά απαίσιες αγορές
- «Είναι άρρωστος και διεστραμμένος, όσα μου έκανε δεν τα είχα διανοηθεί» - Σοκάρει η 35χρονη για τον αστυνομικό
- «Πιο κοντά από ποτέ» βρίσκεται μια συμφωνία για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, σύμφωνα με την Χαμάς
- Διαρρήκτες «άδειαζαν» το εργαστήριο του γλύπτη Γεώργιου Λάππα στη Νέα Ιωνία
Το μετέωρο βήμα της Διεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης περιγράφει τον ερχομό τού πιο αβέβαιου φθινοπώρου και στην εξίσωση της ομαλότητας η «υγειονομική κρίση» δεν αποτελεί το μοναδικό παράγοντα «Χ». Οι καιροί έχουν φέρει φουρτούνες σε πολλά μέτωπα: ύφεση, απασχόληση, ρευστότητα και εθνικά, με αιχμή την τουρκική προκλητικότητα. Σημάδι των καιρών η ακύρωση του πιο μεγάλου, διαχρονικού γεγονότος της χρονιάς, δείγμα ότι κανείς και τίποτα δεν ξεφεύγει από τον κλοιό των ανατροπών της πανδημίας του 2020.
Ως εκ τούτου, φέτος, η έναρξη της «πολιτικής σεζόν» δεν θα γίνει με τις παραδοσιακές διαδικασίες και τα μηνύματα του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, κατά την επίσκεψή του στη Θεσσαλονίκη, αποκτούν ιδιαίτερη σημασία, σκιαγραφώντας τον ρυθμό – με τον οποίο θα «κλείσει» το τρίμηνο – μέχρι το τέλος του έτους, τόσο σε εθνικά θέματα, όσο και στην οικονομία, όπως και τι θα σηματοδοτήσει το 2021 για μισθωτούς, ανέργους και επιχειρήσεις.
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι τα εργασιακά θα αναδειχθούν στο πιο καυτό μέτωπο από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο. Ο τουριστικός τομέας είναι δεδομένο πως καταγράφει απώλειες, οι επιχειρήσεις δίνουν μάχη με τον τζίρο, ενώ οι εργαζόμενοι θα ζουν με τον φόβο να μη χάσουν τη δουλειά τους. Από τις δημόσιες τοποθετήσεις στελεχών της κυβέρνησης αναμένονται μέτρα στήριξης για τον κλάδο του τουρισμού αλλά και για το σύνολο των πληττόμενων επιχειρήσεων, ώστε να αποτραπούν οι δυσάρεστες εξελίξεις στο μέτωπο της απασχόλησης και κυρίως ένα κύμα απολύσεων.
Υπό φυσιολογικές συνθήκες, από τα μέσα Αυγούστου, το κυβερνητικό επιτελείο, όπως και τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης, θα ήταν σε ρυθμούς ΔΕΘ. Τα δεδομένα όμως φέτος αλλάζουν συνεχώς, αναλόγως της πορείας των κρουσμάτων. Με τον κίνδυνο ορατό να εκτροχιαστεί – ανά πάσα στιγμή – ο οποιαδήποτε σχεδιασμός, φαίνεται πως στη στρατηγική της κυβέρνησης υπάρχει μία σταθερά, σύμφωνα με την οποία κινείται όλος ο μηχανισμός των υπουργείων.
Οι σχεδιασμοί της κυβέρνησης
Η κυβέρνηση, παρά τις αντιξοότητες, επικεντρώνεται στην υλοποίηση του άξονα «μεταρρυθμίσεις» – με τη βοήθεια των 32 δισ. ευρώ του Ταμείου Ανάκαμψης και τα 40 δισ. ευρώ του νέου ΕΣΠΑ – όπως και στον τομέα των φοροελαφρύνσεων για το 2021. Το κομμάτι αυτό επιδιώκεται να μείνει σχεδόν ανεπηρέαστο και στο επίκεντρο βρίσκονται οι εργαζόμενοι, οι μισθωτοί και φυσικά η στήριξη της αγοράς.
Σημείο-κλειδί για την υλοποίηση του δεύτερου πακέτου στήριξης των πληγέντων από το φθινόπωρο – όπως και οι φοροελαφρύνσεις από το 2021 – είναι η επεκτατική δημοσιονομική πολιτική σε ολόκληρη την Ευρώπη, χωρίς να εξαιρείται, φυσικά, η Ελλάδα. Η κύρια στόχευση είναι η στήριξη μέσω των αναβολών των φορολογικών υποχρεώσεων και η ενίσχυση της ρευστότητας των επιχειρήσεων, όπως και ελάφρυνσης των νοικοκυριών.
Φαίνεται πως αυτοί οι άξονες θα παραμείνουν στους φθινοπωρινούς σχεδιασμούς της κυβέρνησης, ενώ σύμφωνα με το οικονομικό επιτελείο η παγκόσμια πανδημία θα συνεχίσει να επηρεάζει σημαντικά τα δημόσια έσοδα, κυρίως μέσω του τουρισμού και των εξαγωγών, τουλάχιστον μέχρι τον Νοέμβριο του 2020. Ωστόσο, στο ενδιάμεσο διάστημα θα εισρεύσουν στα δημόσια ταμεία σημαντικοί ευρωπαϊκοί πόροι μέσω του προγράμματος SURE και των συνδεδεμένων με τον COVID-19 δαπανών ΕΣΠΑ, που αρχίζουν να εισπράττονται εντός του μηνός Αυγούστου.
Η κυβέρνηση, λοιπόν, δίνει ραντεβού με τους πολίτες και αφορά κυρίως το εξαγγελθέν συνδυαστικό πακέτο στήριξης, το οποίο αναμένεται να περιλαμβάνει – πέραν των έκτακτων μέτρων – και μονιμοποίηση παρεμβάσεων, όπως για παράδειγμα η μείωση του ΦΠΑ από 24% σε 13% στο τουριστικό πακέτο. Εξάλλου, η κυβέρνηση αναζητά δημοσιονομικό χώρο 2 δισ. ευρώ για να ανασύρει από το συρτάρι τον φάκελο «μειώσεις φόρων» για το 2021. Υπό εξέταση, λοιπόν, είναι η μείωση του τέλους επιτηδεύματος κατά 50%, το πρώτο κούρεμα της εισφοράς αλληλεγγύης, ενώ εξετάζεται και η μείωση 8%-10% στους λογαριασμούς του ΕΝΦΙΑ.
Η πανδημία, άλλωστε, έβαλε τρικλοποδιά και στην περαιτέρω μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά περίπου 1,2 ποσοστιαίες μονάδες.
Κωδικός «Ανάπτυξη»
Στο επίκεντρο της κυβερνητικής ατζέντας και των εξαγγελιών του φθινοπώρου βρίσκεται το εθνικό αναπτυξιακό σχέδιο, όπου η ισχυρή «ομάδα των πέντε», μαζί με τους υπουργούς της κυβέρνησης θα «τρέξουν» το Ταμείο Ανασυγκρότησης των 32 δισ. ευρώ, με ένα πλάνο βασισμένο στις στρατηγικές κατευθύνσεις της Επιτροπής Πισσαρίδη. Το μήνυμα από τη Θεσσαλονίκη αναμένεται σαφές, για να σταλεί και το σήμα ότι από το Μέγαρο Μαξίμου επιδιώκονται γρήγορες κινήσεις για την εκπόνηση του πλάνου με συγκεκριμένες δράσεις από το 2021 έως το 2023, με στόχο να κατατεθεί στις 15 Οκτωβρίου.
Εκτός από τις επιδοτήσεις ύψους 19 δισ. του Ταμείου Ανάκαμψης μέχρι το 2023, η Ελλάδα θα λάβει επιπλέον επιχορηγήσεις 40 δισ. ευρώ από το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο μέχρι το 2027. Η βαρύτητα θα δοθεί στη χρηματοδότηση επενδυτικών και επιχειρηματικών σχεδίων που θα δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίες σε μεσοπρόθεσμο και μακροχρόνιο ορίζοντα, ενώ το κάλεσμα των επενδύσεων είναι στις ψηφιακές τεχνολογίες, την πράσινη ανάπτυξη, την περιβαλλοντική αναβάθμιση, τη διαχείριση αποβλήτων και την αναβάθμιση υποδομών για τη στήριξη του εισερχόμενου τουρισμού.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις