Ο κοροναϊός παίρνει δύναμη από την επιπολαιότητα – Ανήλικη διασωληνωμένη
Ο μύθος που εσφαλμένα έχουν πιστέψει κάποιοι ότι οι νέοι δεν κινδυνεύουν από τον κοροναϊό, γιατί ακόμη και αν κολλήσουν θα νοσήσουν ελαφριά, έρχεται να διαλύσει η νέα περίπτωση διασωλήνωσης νέου ανθρώπου, ενός ανήλικου κοριτσιού...
Σταθερά πάνω από 200 παραμένουν τα νέα κρούσματα κοροναϊού στη χώρα και σήμερα, Σάββατο, προκαλώντας έντονη ανησυχία σε ειδικούς και μη.
Ωστόσο από τα σημερινά στοιχεία φόβο δεν προκαλεί μόνο ο αριθμός των κρουσμάτων αλλά και η είδηση ότι μεταξύ των διασωληνωμένων περιλαμβάνεται και ανήλικο άτομο, γεγονός που δίνει νέο γερό χτύπημα στα θεμέλια αυτού του μύθου, που κάποιοι -δυστυχώς- συνεχίζουν να πιστεύουν ότι οι νέοι δεν κινδυνεύουν από τον κοροναϊό, γιατί ακόμη και αν κολλήσουν θα νοσήσουν ελαφριά.
Μύθος που έχει κυριεύσει μυαλά διαφόρων ηλικιών -και όχι μόνο όσων βρίσκονται σε ηλικίες τρυφερές- με αποτέλεσμα οι νέοι άνθρωποι να μην προστατεύονται και να μην τους προστατεύουν όσο θα μπορούσαν και όσο θα έπρεπε, όχι μόνο για μην μεταφέρουν το ιό σε γονείς ή παππούδες, αλλά για να μην νοσήσουν και οι ίδιοι.
Συνεχώς βγαίνουν νέα στοιχεία και έρευνες που αποδεικνύουν ότι οι επιστήμονες δεν γνωρίζουν τον ιό αυτό και ανακαλύπτουν νέα δεδομένα για τις βλάβες που προκαλεί, μερικές από τις οποίες εκφράζονται φόβοι ότι μπορεί να είναι μόνιμες. Και αυτό το στοιχείο της μονιμότητας στις μικρότερες ηλικίες έχει άλλη βαρύτητα.
Η σημερινή, δεν είναι δε η πρώτη περίπτωση νέου ανθρώπου που νοσεί από κοροναϊό και η τροπή της ασθένειας είναι τέτοια που κρίνεται απαραίτητο να διασωληνωθεί. Πρόσφατο είναι το περιστατικό με την 27χρονη ειδικευόμενη γιατρό χειρουργικής του Πανεπιστημιακού νοσοκομείου Λάρισας, που εμφάνισε τα πρώτα συμπτώματα όταν επέστρεψε από τις διακοπές της στη Χαλκιδική. Μάλιστα νόσησαν και νοσηλεύονται και άλλα τρία άτομα της παρέας της.
Τι πρέπει να κατανοήσουν οι νέοι άνθρωποι
«Πρέπει να κατανοήσουν και οι νέοι άνθρωποι πως -παρά το γεγονός ότι σπανίως προσβάλλονται σοβαρά- ακόμη δεν γνωρίζουμε ούτε κατανοούμε πλήρως το φάσμα των μακροχρόνιων εκδηλώσεων του ιού» είχε πει ο μετριοπαθής και πάντα ουσιαστικός Σωτήρης Τσιόδρας στην τελευταία ενημέρωσή του.
Ο καθηγητής στέλνοντας εκ νέου το μήνυμα πως οι νέοι δεν είναι άτρωτοι, τους προέτρεψε να προσαρμόσουν τη συμπεριφορά τους στα νέα δεδομένα που έχουν προκύψει επικαλούμενος μάλιστα συγκεκριμένη μελέτη, άκρως ανησυχητική, για τις επιπτώσεις του κοροναϊού σε νέους ανθρώπους.
Όπως είπε, πρόσφατη γερμανική έρευνα, η οποία μελέτησε με μαγνητική τομογραφία καρδιάς 100 άτομα μέσης ηλικίας 49 ετών που έγιναν καλά από τον ιό -και μάλιστα οι δύο έγιναν καλά από τον ιό στο σπίτι τους- συγκρίνοντας την εικόνα τους δύο μήνες μετά την ανάρρωση με 100 υγιή άτομα που δεν είχαν μολυνθεί.
Όπως είπε, τα αποτελέσματα έδειξαν ότι:
- 78 από αυτούς είχαν κάποια δομική αλλοίωση στην καρδιά τους, η οποία φάνηκε με τη μαγνητική.
- 76 είχαν αύξηση ειδικών καρδιακών ενζύμων στο αίμα, τα οποία συνήθως τα συναντούμε στο έμφραγμα.
- 60 από αυτούς είχαν σημεία φλεγμονής.
«Ηταν κυρίως νέοι, υγιείς άνθρωποι, ενώ κανένας από αυτούς δεν γνώριζε για προβλήματα στην καρδιά τους» τόνισε.
Επιχειρώντας να απαντήσει αν επιμείνουν τα ευρήματα αυτά για αρκετό καιρό στους ανθρώπους ή σταδιακά θα βελτιωθούν, ο κ. Τσιόδρας υποστήριξε πως δεν το γνωρίζουμε ακόμη, σίγουρα όμως δεν θέλουμε να κολλήσουμε τον ιό ελαφρά τη καρδία γιατί είμαστε νέοι».
«Τα ερωτήματα δεν έχουν άμεσες απαντήσεις και απαιτούν έρευνα» επεσήμανε, τονίζοντας ότι ο ιός δεν πολλαπλασιάζεται μόνο στους πνεύμονες αλλά και σε άλλα όργανα.
«Είναι ένας ιός που κάνει πολυσυστηματική προσβολή και ακόμη δεν είναι γνωστό το μακροπρόθεσμο τίμημα αυτής της ίωσης στην υγεία μας».
Εκπαιδευτική εκδρομή σε… ΜΕΘ
Σε όσους δεν πιστεύουν στην ύπαρξη του κοροναϊού και τη σοβαρότητά του είχε δώσει μια εξαιρετική απάντηση, μιλώντας στο MEGA, η καθηγήτρια Πνευμονολογίας και Εντατικής Θεραπείας, Αναστασία Κοτανίδου.
«Εγώ τους καλώ να έρθουν στις ΜΕΘ και να δουν τους ασθενείς που νοσούν με κοροναϊό. Μόνο έτσι θα μπορούσαν να πειστούν ότι υπάρχει και είναι κάτι που μπορεί να προσβάλει τον οποιονδήποτε, από ένα μικρό μωρό μέχρι έναν άνθρωπο άνω των 100 ετών. Δεν έχει ηλικία. Όποιος δεν το πιστεύει μπορεί να δει τις εικόνες που βλέπουμε στις ΗΠΑ και τη Βραζιλία, ή τις εικόνες που βλέπαμε μέχρι προσφάτως στη γειτονική Ιταλία» είχε αναφέρει χαρακτηριστικά η κυρία Κοτανίδου.
Μια επίσκεψη σε ΜΕΘ ή μια πιο σωστή ενημέρωση για το τι πραγματικά ισχύει για τον κοροναϊό κρίνεται, με βάση τα δεδομένα, αναγκαία και για τους νέους ανθρώπους, που δεν φαίνεται να ευαισθητοποιήθηκαν ιδιαίτερα από το γεγονός ότι ο μέσος όρος ηλικίας των κρουσμάτων το καλοκαίρι μειώθηκε σημαντικά.
Οι εκκλήσεις του πρωθυπουργού και του υφυπουργού προς τους νέους να είναι προσεκτικοί δεδομένου ότι ακολούθησαν της ανακοίνωσης περιοριστικών μέτρων και κυρίως την απόφαση για κλείσιμο των μαγαζιών καλοκαιριάτικα τα μεσάνυχτα, δεν είναι πολύ σίγουρο ότι θα πιάσουν τόπο.
Τα σημερινά στοιχεία
Σε τριψήφιο αριθμό και υψηλά επίπεδα κινούνται για ακόμη μια ημέρα τα κρούσματα κοροναϊού στη χώρα, καθώς το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκαν 230 νέα, εκ των οποίων τα 27 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου. Παράλληλα, τρεις ακόμη άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, ανεβάζοντας τον τραγικό απολογισμό σε 226 θανάτους.
Για ακόμη μια ημέρα, Αθήνα και Θεσσαλονίκη βρίσκονται στο «κόκκινο», καταγράφοντας 47 και 65 κρούσματα κοροναϊού, αντίστοιχα. Επίσης, αύξηση παρουσιάζουν και τα εισαγόμενα κρούσματα τα οποία ανέρχονται σε 41, ενώ η συνεχίζεται η μεγάλη διασπορά στη χώρα.
Ειδικότερα, σύμφωνα με ανακοίνωση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 6.858, εκ των οποίων το 55.1% αφορά άνδρες.
Από αυτά., 1.648 (24.0%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 3.293 (48.0%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
Ο χάρτης των κρουσμάτων
Τα 230 νέα κρούσματα κατανέμονται ως εξής:
- 27 κρούσματα που εντοπίστηκαν κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας
- 14 εισαγόμενα κρούσματα που προσήλθαν αυτοβούλως για έλεγχο
- 47 κρούσματα στην Π.Ε. Αττικής, 11 εκ των οποίων συνδέονται με ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας,
- 65 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης, 12 εκ των οποίων σχετίζονται με γνωστές συρροές, ενώ 5 με ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας
- 2 κρούσματα στην Π.Ε. Αργολίδας
- 3 κρούσματα στην Π.Ε. Δράμας
- 10 κρούσματα στην Π.Ε. Έβρου, 1 εκ των οποίων συνδέεται με γνωστή συρροή, ενώ 2 με ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας
- 1 στην Π.Ε. Εύβοιας
- 1 στην Π.Ε. Ζακύνθου
- 1 στην Π.Ε. Ημαθίας
- 4 στην Π.Ε. Ηρακλείου
- 1 στην Π.Ε. Θεσπρωτία
- 3 στην Π.Ε. Ιωαννίνων
- 1 στην Π.Ε. Καβάλας
- 1 στην Π.Ε. Καρδίτσας
- 2 στην Π.Ε. Καστοριάς
- 9 στην Π.Ε. Κέρκυρας, τα οποία συνδέονται με επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα και γνωστή συρροή
- στην Π.Ε. Κιλκίς
- 2 στην Π.Ε. Κοζάνης
- 3 από Π.Ε. Κυκλάδων, τα οποία συνδέονται με γνωστή συρροή
- 2 στην Π.Ε. Λάρισας
- 3 στην Π.Ε. Μαγνησίας
- 1 στην Π.Ε. Μεσσηνίας
- 1 στην Π.Ε. Ξάνθης
- 5 στην Π.Ε. Πέλλας
- 8 στην Π.Ε. Πιερίας
- 1 στην Π.Ε. Ρεθύμνου
- 1 στην Π.Ε. Ροδόπης
- 1 στην Π.Ε. Σερρών
- 1 στην Π.Ε. Τρικάλων
- 1 στην Π.Ε. Φθιώτιδας
- 3 στην Π.Ε. Χαλκιδικής
- 3 στην Π.Ε. Χανίων
- 1 στην Π.Ε. Χίου
23 άτομα διασωληνωμένα
Στο μεταξύ, 23 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 63 ετών.
Από αυτούς, οκτώ (34.8%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 47.8% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω.
136 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.
Τρεις ακόμη θάνατοι
Τέλος, έχουμε τρεις ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 226 θανάτους συνολικά στη χώρα. 78 (34.5%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες.
Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 77 έτη και το 95.6% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
- Συρία: Κούρδοι μαχητές σκότωσαν 15 μαχητές προσκείμενους στην Τουρκία
- Λαμία: Παιδάκι παρασύρθηκε από αυτοκίνητο μπροστά στα μάτια των γονιών του
- Χεζμπολάχ: «Χτυπάτε την Βηρυττο, θα χτυπήσουμε το Τελ Αβίβ»
- Σοκάρει το βίντεο από τη φωτιά σε μπαρ στο Παγκράτι
- ΣΥΡΙΖΑ: Μια όμορφη εικόνα στην Κουμουνδούρου μετά το τέλος των εκλογών [video]
- Στα «ΝΕΑ» της Δευτέρας: Ολες οι διαθήκες στην ψηφιακή εποχή