Ελληνοτουρκική κρίση: Λ. Τζούμης, Δ. Καραϊτίδης, Γ. Φίλης στο MEGA
Στην εκπομπή «MEGA Σαββατοκύριακο» μίλησαν ο αντιστράτηγος ε.α., Λάμπρος Τζούμης, ο πρέσβης επί τιμή, Δημήτρης Καραϊτίδης και ο καθηγητής γεωστρατηγικής, Γιώργος Φίλης για τις εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά μετά και τη συνάντηση των Ευρωπαίων ΥΠΕΞ, αλλά και τη συνάντηση του Νίκου Δένδια με τον Μάικ Πομπέο
Στην εκπομπή «MEGA Σαββατοκύριακο» μίλησαν ο αντιστράτηγος ε.α., Λάμπρος Τζούμης, ο πρέσβης επί τιμή, Δημήτρης Καραϊτίδης και ο καθηγητής γεωστρατηγικής, Γιώργος Φίλης για τις εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά μετά και τη συνάντηση των Ευρωπαίων ΥΠΕΞ, αλλά και τη συνάντηση του Νίκου Δένδια με τον Μάικ Πομπέο.
Σύμφωνα με τον κ. Τζούμη, στο διπλωματικό πεδίο οποιαδήποτε στήριξη και αλληλεγγύη είναι ωφέλιμη για την Ελλάδα, ωστόσο κανείς δεν επιτρέπεται να διατηρεί την αυταπάτη της παροχής εγγυήσεων ασφαλείας και προάσπισης της εθνικής μας κυριαρχίας από οποιαδήποτε ξένη δύναμη. Για οποιαδήποτε παρέμβαση καθοριστικός είναι ο χρόνος που θα γίνει, υποστήριξε.
Από την πλευρά του ο κ. Καραϊτίδης σημείωσε πως πρόθεση της Τουρκίας είναι να δείξει ότι δεν είναι διατεθειμένη να μεταβάλει την πολιτική της και ότι έχει τη δυνατότητα εμπράκτως να δημιουργεί καταστάσεις από τις οποίες προσδοκά τη γένεση σχετικών δικαιωμάτων.
Η Ελλάδα έχει τονίσει ότι το μόνο θέμα που πρέπει να ρυθμιστεί είναι η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ. Αν η Τουρκία αποδεχθεί την αναγκαιότητα ρύθμισης του θέματος ως πρώτου θέματος και την προσφυγή στο δικαστήριο, η Ελλάδα θα κρίνει αν πέρα του θέματος αυτού υπάρχει κάτι άλλο που θα ήθελε να ρυθμιστεί.
Ο διεθνής παράγοντας θέλει να μη ξεσπάσει σε αυτή την κρίσιμη περίοδο ένας μεγάλος πόλεμος στην ανατολική Μεσόγειο, υποστήριξε ο κ. Φίλης και σχολίασε πως για την προσφυγή στο δικαστήριο στης Χάγης πρέπει προηγουμένως να είναι ξεκάθαρα τα σύνορα των χωρών. Επομένως, η ενδεχόμενη προσφυγή θα γίνει «για τα μάτια του κόσμου», όπως χαρακτηριστικά είπε.
Για την συμφωνία Ελλάδας – Αιγύπτου, υποστήριξε πως έγινε «με το πιστόλι στον κρόταφο» και σκοπός της ήταν ένα ισοδύναμο τετελεσμένο απέναντι στο τουρκολιβυκό μνημόνιο. Ωστόσο θεωρεί πως η κίνηση αυτή ήταν θετική για την Ελλάδα.
Ο κ. Τζούμης υποστήριξε πως η Τουρκία σε καμία περίπτωση δεν επιθυμεί να πάει σε στρατιωτική αντιπαράθεση με την Ελλάδα. Αυτό που επιδιώκει είναι να μας φέρει μπροστά στο δίλημμα της στρατιωτικής εμπλοκής ή των διαπραγματεύσεων με τους όρους που εκείνη θέλει.
Τόνισε πως αν δε λυθούν τα υπόλοιπα θέματα, όπως το κυπριακό, δεν πρόκειται να εξομαλυνθούν οι ελληνοτουρκικές σχέσεις.
Από την πλευρά του ο κ. Καραϊτίδης μίλησε για τις κόκκινες γραμμές που πρέπει να θέσει η Ελλάδα λέγοντας χαρακτηριστικά πως «πρέπει να κάνει πρωτοβουλιακή πολιτική ευφυών κινήσεων, να εξετάσει δηλαδή τη σκοπιμότητα επέκτασης των χωρικών υδάτων στο Ιόνιο ή τις υπόλοιπες θάλασσες, να κλείσει τους κόλπους και να κυκλοφορήσει χάρτες που να δείχνουν τα νόμιμα δικαιώματά μας.
- Τραμπ και ελληνοτουρκικά – Τι πιστεύουν οι Έλληνες, ένας πρώην διπλωμάτης των ΗΠΑ και ένας πανεπιστημιακός
- Masdar: Με όχημα την ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ σχεδιάζει off shore αιολικά και φωτοβολταϊκά 6 GW σε Ελλάδα και Ισπανία
- Διαγραφή Σαμαρά: Κάνει ζυμώσεις για κόμμα – Όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά
- Μέσω ΑΣΕΠ οι προσλήψεις στη Δημοτική Αστυνομία
- Ο Φουκώ διαβάζει Χέγκελ
- Βατικανό: Μπορείτε να περιηγηθείτε ψηφιακά στη Βασιλική του Αγίου Πέτρου χάρη στην τεχνητή νοημοσύνη