Δεύτερο κύμα κοροναϊού : Πότε θα επιστρέψουμε στα γήπεδα;
Αθλητισμός χωρίς φιλάθλους δεν υπάρχει.
- Συνεχίζεται ο «πόλεμος» καταγγελιών στον ΣΥΡΙΖΑ για νοθεία - Τη σκυτάλη παίρνει η Επιτροπή Νομιμοποίησης
- Έλινορ, Τζάκι, Μισέλ, Μελάνια, Τζιλ - Η διπλωματία της μόδας και οι πρώτες κυρίες των ΗΠΑ
- Η Μπιγιονσέ έπαθε... Πάμελα Άντερσον και το διαδίκτυο έχασε το μυαλό του
- Ακρόαση Τζιτζικώστα: «Βγάλτε τον έξω» φώναζε η Βόζεμπεργκ όταν επιχείρησε να ρωτήσει ο Παπαδάκης
Του Παναγιώτη Ιατράκη
Την ώρα που ο αγώνας δρόμου της παγκόσμιας επιστημονικής κοινότητας για την εξεύρεση ενός αποτελεσματικού και ασφαλούς εμβολίου για την αντιμετώπιση του Covid-19 κορυφώνεται, οι αθλητικές αρχές σε όλο τον πλανήτη προσπαθούν να σχεδιάσουν ένα πρώτο «οδικό χάρτη» για τη σταδιακή επιστροφή των φιλάθλων στους αθλητικούς χώρους.
Ασφαλώς, κανείς αυτή τη στιγμή δεν μπορεί να προσδιορίσει με ακρίβεια τον τρόπο και τον χρόνο, πόσω μάλλον όταν βρισκόμαστε ήδη μπροστά στο λεγόμενο «δεύτερο κύμα» της πανδημίας. Οσο όμως ο νέος κοροναϊός αποδεικνύει τις αντοχές και τη διάρκειά του, τόσο εμπεδώνεται στην κοινότητα η ανάγκη να προχωρήσει μπροστά, μαζί του. Η ζωή δεν μπορεί να σταματήσει, σε καμία από τις εκφάνσεις της. Ούτε στα σπορ φυσικά.
Θα πάμε… παρέα
Ποια είναι τα δεδομένα αυτή τη στιγμή; Το βασικό δεδομένο είναι – όπως ομολογεί η επιστημονική κοινότητα – ότι δεν θα ξεφορτωθούμε τον ιό άμεσα ή ακαριαία. Σε οποιοδήποτε από τα σενάρια ύφεσης της πανδημίας, (ανακάλυψη εμβολίου, υψηλά ποσοστά ανοσίας κ.λπ.) προβλέπεται ένα μεγάλο χρονικό διάστημα που θα απαιτηθεί μέχρι η ζωή να επανέλθει σε εντελώς κανονικούς ρυθμούς, χωρίς δηλαδή την τήρηση κοινωνικών αποστάσεων.
Με βάση αυτή τη βεβαιότητα, οι αθλητικές αρχές σε όλο τον κόσμο προσπαθούν να βρουν τρόπους ώστε να ανακτήσουν τα γήπεδα, έστω ένα μέρος από την εικόνα που είχαν προ κοροναϊού. Δηλαδή ένα από τα βασικά συστατικά του αθλητισμού: τους φιλάθλους.
Σε ένα προσχέδιο που συνέταξε η Βρετανική Αρχή Ασφαλείας στους αγωνιστικούς χώρους (SGSA) και το οποίο αποκάλυψαν πρν από μερικές ημέρες οι Times του Λονδίνου, αναφέρεται ότι μία πρώτη παρουσία φιλάθλων στα γήπεδα ποδοσφαίρου της Αγγλίας θα μπορούσε να αφορά στο 17%της συνολικής τους χωρητικότητας με προοπτική να αυξάνεται σταδιακά μέχρι να φτάσει στο μάξιμουμ του 33%. Ολα αυτά φυσικά, πάντα με την προϋπόθεση αυστηρών ελέγχων τήρησης πρωτοκόλλου ασφαλείας με τα γνωστά μέτρα, κατά την άφιξη, παραμονή και αποχώρηση του κόσμου από την αθλητική εγκατάσταση.
Είναι προφανές ότι ένα τέτοιο σενάριο δεν ικανοποιεί τους συλλόγους που είδαν τα έσοδά τους να καταρρέουν το 2020 λόγω της πανδημίας.
«Ελπίζω πραγματικά ότι από τη νέα σεζόν, θα μπορούσαμε να είμαστε σε θέση να επιτρέψουμε την παρουσία κάποιων οπαδών στα στάδια» λέει ο γραμματέας Πολιτισμού της βρετανικής κυβέρνησης, Ολιβερ Ντόουντεν, ο οποίος πιστεύει ότι η επιστροφή των φιλάθλων μπορεί να γίνει πριν από το αντίστοιχο άνοιγμα των θεάτρων ή των εκδηλώσεων τέχνης που πραγματοποιούνται σε κλειστούς χώρους. Πάντως, ο πρωθυπουργός της Αγγλίας Μπόρις Τζόνσον, δεν τοποθέτησε χρονικά την επιστροφή των φιλάθλων στα γήπεδα πριν από τον ερχόμενο Οκτώβριο, κάτι που σημαίνει ότι και η νέα σεζόν στο νησί θα εκκινήσει πίσω από κλειστές πόρτες.
Οι Ιταλοί και οι Γερμανοί
Στην Ιταλία, ο υπουργός Πολιτισμού Βιντσέντζο Σπανταφόρα είναι ελαφρώς πιο αισιόδοξος: «Εάν το επιτρέψει η επιδημιολογική καμπύλη, τον Σεπτέμβριο θα είμαστε σε θέση να δούμε ξανά κοινό στα γήπεδα. Προφανώς, δεν θα γεμίσουμε τα στάδια όπως πέρυσι ενώ θα τηρηθεί και μια σειρά μέτρων που βρίσκονται ήδη υπό μελέτη».
Oι Γερμανοί – που υπενθυμίζουμε ότι είναι ο πρώτοι που έκαναν σέντρα στην εποχή του κοροναϊού – δεν πρόκειται να κάνουν τίποτα στα τυφλά. Ηδη ο πρόεδρος της Γερμανικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας Φριτζ Κέλερ αποκάλυψε ότι η DFB σχεδιάζει να εφαρμόσει ένα σχέδιο μερικής επιστροφής φιλάθλων στα γήπεδα με πρώτο «test event» το ματς της Γερμανίας με την Ισπανία τον Σεπτέμβριο. Στο σχέδιο προβλέπονται διάφορα μέτρα προφύλαξης όπως η πώληση των εισιτηρίων αποκλειστικά μέσω Διαδικτύου, η απαγόρευση πώλησης αλκοόλ και άλλα.
«Είμαστε μακριά»
Στη χώρα μας η σχετική συζήτηση δεν έχει καν ανοίξει. Πριν από λίγες ημέρες ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, ερωτηθείς για το εάν ο επικείμενος τελικός του Κυπέλλου ποδοσφαίρου θα γίνει με κόσμο, ανέφερε ότι είναι πολύ νωρίς να μιλάμε για κάτι τέτοιο, ενώ παρέπεμψε στο υφυπουργείο Αθλητισμού, τονίζοντας πάντως ότι «κατ’ εμέ είναι μακριά ακόμα ο χρόνος που θα ξεκινήσει ο αθλητισμός με γεμάτα γήπεδα».
Σε κάθε περίπτωση, ο αρχές και οι κυβερνήσεις δεν βιάζονται να ανοίξουν τις πόρτες των σταδίων αφού κάθε κίνηση θα πρέπει να γίνεται συνυπολογίζοντας τα επιδημιολογικά δεδομένα και τα «όπλα» που είναι διαθέσιμα.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις