Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν πρότεινε χθες Παρασκευή τη διεξαγωγή τηλεδιάσκεψης με τις ΗΠΑ, τη Βρετανία, τη Γαλλία, την Κίνα, τη Γερμανία και το Ιράν σε μια προσπάθεια να αποφευχθεί η «αντιπαράθεση και η κλιμάκωση» στα Ηνωμένα Εθνη, όπου η Ουάσιγκτον επιχειρεί να παρατείνει το εμπάργκο των όπλων σε βάρος της Τεχεράνης.

«Επιδεινώνεται»

«Οι συζητήσεις στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ επί του ιρανικού ζητήματος είναι ολοένα και πιο τεταμένες. Η κατάσταση επιδεινώνεται», εκτίμησε ο Βλαντίμιρ Πούτιν, σε ανακοίνωση που εξέδωσε το Κρεμλίνο, καταγγέλλοντας «αβάσιμες κατηγορίες σε βάρος του Ιράν».

Μίλησε δε για «σχέδια ψηφίσματος που στοχεύουν στο να καταστρέψουν τις προηγούμενες ομόφωνες αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας».

«Το θέμα είναι επείγον», αναφέρει ο Πούτιν στην ανακοίνωση, προσθέτοντας πως η εναλλακτική είναι «μονάχα περαιτέρω κλιμάκωση των εντάσεων, αυξάνοντας τον κίνδυνο της σύγκρουσης, ένα σενάριο που πρέπει να αποφευχθεί».

Ερωτηθείς εάν ο ίδιος θα λάβει μέρος, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ είπε σε δημοσιογράφους: «Ακούω ότι υπάρχει κάτι, όμως δεν μου έχουν πει ακόμη κάτι».

Σε περαιτέρω κίνδυνο

Το 15μελές Συμβούλιο Ασφαλείας των ΗΕ αναμένεται να ανακοινώσει το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας επί ψηφίσματος, που συνέταξαν οι ΗΠΑ, σχετικά με την παράταση της απαγόρευσης όπλων.

Διπλωμάτες λένε ότι είναι σίγουρο πως θα απορριφθεί και θα θέσει σε περαιτέρω κίνδυνο την τύχη της συμφωνίας του 2015 για τα πυρηνικά μεταξύ του Ιράν και της διεθνούς κοινότητας.

Ο ρώσος πρόεδρος υπογράμμισε ότι η Ρωσία παραμένει πλήρως δεσμευμένη στη συμφωνία για τα πυρηνικά κι ότι στόχος της τηλεδιάσκεψης θα είναι να «σκιαγραφηθούν τα βήματα που θα επιτρέψουν να αποφευχθεί η σύγκρουση και η κλιμάκωση της κατάστασης στο Συμβούλιο Ασφαλείας».

Ο ίδιος είπε ότι οι ηγέτες θα μπορούσαν να συζητήσουν για την εγκαθίδρυση «αξιόπιστης ασφάλειας και μέτρα για την οικοδόμηση της εμπιστοσύνης στον Περσικό Κόλπο», προσθέτοντας πως αυτό θα «επιτευχθεί εάν συνδυάσουμε την πολιτική βούληση και την εποικοδομητική προσέγγιση όλων των κρατών μας και των κρατών στην περιοχή».

Ανοικτός ο Μακρόν

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν είναι ανοικτός στο να λάβει μέρος στην τηλεδιάσκεψη, έγινε γνωστό από το Ελιζέ.

Το εμπάργκο πώλησης όπλων στην Τεχεράνη εκπνέει στις 18 Οκτωβρίου, σύμφωνα με τους όρους του ψηφίσματος που ενέκρινε τη συμφωνία της διεθνούς κοινότητας για τα πυρηνικά του Ιράν, η οποία συνάφθηκε τον Ιούλιο του 2015 μεταξύ του Ιράν και πέντε μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ συν της Γερμανίας.

Η Ουάσιγκτον, που αποσύρθηκε μονομερώς από τη συμφωνία τον Μάιο του 2018 και επέβαλε βαριές κυρώσεις στο Ιράν, επιδιώκει την παράταση του εμπάργκο όπλων.

Η Κίνα και η Ρωσία, που έχουν δικαίωμα βέτο στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, αντιτίθενται στην παράταση του εμπάργκο.

Πηγή: ΑΠΕ