Κύκλωμα διαφθοράς στην ΕΛ.ΑΣ.: Αποκαλύψεις για πολιτικές γνωριμίες στα απολογητικά υπομνήματα των «27»
Σε αυθαίρετες παρακολουθήσεις πολιτών, σε άκυρες καταγραφές τηλεφωνικών συνομιλιών, σε συναντήσεις για θέματα ασφαλείας αεροδρομίων ή για «κοριούς» συνομιλιών αναφέρονται στις έγγραφες εξηγήσεις οι 27 ύποπτοι στην έρευνα της ΕΥΠ
- Το «νέο» πρόσωπο της Λίντσεϊ Λόχαν και η φράση «δεν έχω πειράξει τίποτα πάνω μου»
- Μπακογιάννη: Η Σακελλαροπούλου θα μπορούσε να προταθεί για την Προεδρία της Δημοκρατίας
- Εργαζόμενοι στο αεροδρόμιο του Σικάγο έπαιξαν ξύλο με... τις πινακίδες «προσοχή βρεγμένο δάπεδο»
- «Πρέπει να κάνουν δήλωση ότι σέβονται το πολίτευμα» - Οι όροι για να πάρουν την ιθαγένεια οι Γλύξμπουργκ
Σε αυθαίρετες παρακολουθήσεις πολιτών, σε άκυρες καταγραφές τηλεφωνικών συνομιλιών, σε συναντήσεις για θέματα ασφαλείας αεροδρομίων ή για «κοριούς» συνομιλιών αναφέρονται στις έγγραφες εξηγήσεις οι 27 αναφερόμενοι (πρώην και νυν αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ., δικηγόροι, επιχειρηματίες κι άλλοι ιδιώτες) στην πολυσυζητημένη έρευνα της Εισαγγελίας Διαφθοράς και της ΕΥΠ για παράνομη δράση στελεχών των Αρχών Ασφαλείας και των κρατικών υπηρεσιών την περίοδο 2015-2017.
Στα υπομνήματά τους που αποκαλύπτουν «ΤΑ ΝΕΑ» γίνεται λόγος για κομματικές σκοπιμότητες της ΕΥΠ, για ύποπτες επιδιώξεις αξιωματούχων και για έντονο παρασκήνιο. Κι όλα αυτά ενώ ο φάκελος που έχει σχηματιστεί έχει παραπεμφθεί στο Συμβούλιο Πλημμελειοδικών, το οποίο θα αποφασίσει για την τύχη των αξιωματικών και των ιδιωτών.
Στην έρευνα της ΕΥΠ προσδιοριζόταν ο ύποπτος ρόλος των συγκεκριμένων ατόμων που φέρεται ότι σχετίζονταν έμμεσα ή άμεσα με προστασία σε περίπου 1.000 νυχτερινά κέντρα, οίκους ανοχής, λέσχες κ.λπ. της Αττικής. Σε αυτή την έρευνα της ΕΥΠ είχαν αποδοθεί κεντρικοί ρόλοι στον 50χρονο επιχειρηματία Δημήτρη Μάλαμα, που δολοφονήθηκε τον Οκτώβριο του 2019 στο Χαϊδάρι, σε δύο πρώην αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ. με θητεία σε υπηρεσίες της Αττικής, αλλά και στον πρώην αστυνομικό των ΕΚΑΜ Σπύρο Παπαχρήστου, η εν ψυχρώ δολοφονία του οποίου – τον Μάιο του 2018 – παραμένει ανεξιχνίαστη. Ακόμη στον δικαστικό φάκελο υπάρχουν συνομιλίες που αφορούν παράνομες προμήθειες του Δημοσίου, παρατυπίες σε ευρωπαϊκά κονδύλια, εκμετάλλευση του προγράμματος σίτισης των προσφύγων κ.λπ.
Φύλαξη αεροδρομίων
Ενας εκ των κατηγορούμενων πρώην αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ., που εμφανίζεται στα έγγραφα να έχει παραλάβει χρήματα σε συνάντησή του με τον Δημήτρη Μάλαμα, πριν από τέσσερα χρόνια στο Χαλάνδρι, στο υπόμνημά του ανέφερε: «Με τον επιχειρηματία γνωριστήκαμε 20 με 30 μέρες πριν από την πρώτη μας συνάντηση μέσω κοινού μας φίλου. Μου ανέφερε ότι είναι επιχειρηματίας εισαγωγέας καφέ και ενδυμάτων και ότι δραστηριοποιείται πρόσφατα με όμιλο εταιρειών που θα αναλάβουν τη φύλαξη όλων των περιφερειακών αεροδρομίων και των έργων που θα ξεκινούσαν στο Ελληνικό (!). Μου ανέφερε ότι είχε θέματα με την ασφάλεια των επιχειρήσεών του, μου ανέλυσε τους χώρους όπου δραστηριοποιείται και μου ζήτησε συμβουλές για οργάνωση ασφαλείας».
Στη συνάντηση στο Χαλάνδρι, λοιπόν, ο πρώην υψηλόβαθμος αξιωματικός ανέφερε ότι παρέδωσε στον επιχειρηματία σχέδια, ενώ για τον φάκελο που φαίνεται να παρέλαβε από τον επιχειρηματία σημειώνει «πώς είναι δυνατόν να διαπιστώθηκε από τους μηδέποτε κατονομαζόμενους (πράκτορες) στο έγγραφο της ΕΥΠ ότι ο συγκεκριμένος επιχειρηματίας μου έδωσε φάκελο και όχι κάποιο έγγραφο ή οτιδήποτε άλλο; Οπως κι ότι ο φάκελος αυτός περιείχε χρήματα». Επιπλέον σημειώνει ότι «κανένας εκ των προανακριτικών υπαλλήλων της ΕΥΠ παρενέβη στην επίμαχη συνάντησή μου προκειμένου να ανοίξει τον, υποτίθεται, παράνομο φάκελο». Συμπληρώντας ότι «οι φάκελοι είναι αδιαφανείς και μπορούν να περιέχουν κυριολεκτικά το οτιδήποτε».
Παράνομες παρακολουθήσεις
Ενας άλλος εκ των αναφερόμενων πρώην υψηλόβαθμων αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ., που φέρεται ότι συναντούσε τον ίδιο επιχειρηματία, αναφέρθηκε αρχικά στο δικαστικό έγγραφο σε παράνομες ενέργειες της ΕΥΠ. Τις απέδωσε μάλιστα σε πρωτοβουλία διοικητικού στελέχους των μυστικών υπηρεσιών που πριν υπηρετούσε σε υπηρεσία της ΕΛ.ΑΣ. κι είχε μένος εναντίον του. Ακόμη αναφέρθηκε σε παράνομες παρακολουθήσεις της ΕΥΠ πέρα από τα επιτρεπόμενα χρονικά όρια, καθώς κι ότι η ΕΥΠ «έκοβε κι έραβε κατά το δοκούν κατασκευάζοντας υπόπτους, ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι δεν έχουν συνταχθεί εκθέσεις απομαγνητοφώνησης».
Οσον αφορά τη γνωριμία του με τον Δημήτρη Μάλαμα, σημειώνει ότι «αν θυμάμαι καλά, είχα μια τυχαία συνάντηση μαζί του στις αρχές Ιανουαρίου 2016 σε μια μπιραρία στην περιοχή της Νέας Ερυθραίας. Το συγκεκριμένο κατάστημα ήταν στέκι για ποδοσφαιρόφιλους. Σε μια τέτοια περίπτωση και πάνω σε κάτι πανηγυρισμούς έπιασε κουβέντα η δική μου παρέα με την παρέα διπλανού τραπεζιού κι ένας από αυτούς μας συστήθηκε ως Δημήτρης Μάλαμας». Ακολούθως, ο πρώην αξιωματικός ανέφερε ότι για τον ίδιο ιδιώτη τού είχε μιλήσει ο πρώην αστυνομικός των ΕΚΑΜ Σπύρος Παπαχρήστου, τον οποίο φέρεται ότι συνάντησε κι αυτόν τυχαία.
Γνωριμία με βουλευτές
Οσον αφορά τις κατ’ ιδίαν συναντήσεις του με τον δολοφονηθέντα επιχειρηματία, «υπήρξαν γιατί τον Μάιο του 2016 επικοινώνησε μαζί μου εξαιρετικά ανήσυχος μετά από μια έκρηξη που έγινε στα γραφεία της εισαγωγικής εταιρείας του καφέ που είχε στο Χαϊδάρι. Αυτό που ήθελε από μένα ήταν, λόγω της εμπειρίας μου, να τον καθοδηγήσω και να του δώσω συμβουλές τι πρέπει να προσέχει σε θέματα ασφάλειας για την εταιρεία του και ιδίως για την οικογένειά του».
Συμπλήρωσε δε ότι «ο Μάλαμας με είχε ενημερώσει ότι έχει γνωριμία με βουλευτές της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και αναλάμβανε διάφορες δουλειές που εξαρτώνται από αυτούς, όπως διαγωνισμούς για τα κυλικεία της Βουλής, δημόσιων νοσοκομείων κ.λπ.». Τέλος, ο ίδιος αξιωματικός αναρωτιέται στο υπόμνημά του γιατί η ΕΥΠ δεν ασχολήθηκε με τον δολοφονηθέντα πρώην αξιωματικό των ΕΚΑΜ που είχε – όπως λέει – «τεράστιες πολιτικές και οικονομικές διασυνδέσεις με όλη την πολιτική και οικονομική ελίτ της χώρας». Ακόμη υπάρχουν αναφορές για έρευνα της ΕΥΠ την περίοδο του ΣΥΡΙΖΑ «ως απόρροια των εσωτερικών συσχετισμών μεταξύ υψηλόβαθμων αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ. με καθαρό πολιτικό και προσωπικό υπόβαθρο».
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις