Τεστ, παρακαλώ!
Με εκατοντάδες νέα κρούσματα σε μία εβδομάδα, διερωτάται κανείς πώς φθάσαμε ως εδώ. Ας μη βιαστούμε να κατηγορήσουμε τους τουρίστες
Η κοινή επανεμφάνιση των κυρίων Τσιόδρα και Χαρδαλιά, μας ανησύχησε όλους. Με εκατοντάδες νέα κρούσματα σε μία εβδομάδα, διερωτάται κανείς πώς φθάσαμε ως εδώ. Ας μη βιαστούμε να κατηγορήσουμε τους τουρίστες. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, από τις αρχές Ιουλίου και μέχρι τις αρχές Αυγούστου στις πύλες εισόδου της χώρας πραγματοποιήθηκαν 215.184 έλεγχοι επί συνόλου 1.702.980 τουριστών που πέρασαν τα σύνορά μας. Διαπιστώθηκαν 401 κρούσματα. Αυτό σημαίνει ότι ελέγχοντας έναν στους 8 τουρίστες εντοπίσαμε 401 κρούσματα. Σημαίνει άραγε ότι τα πραγματικά εισαγόμενα κρούσματα είναι 8 φορές περισσότερα; Πιθανότατα όχι! Οπως γνωρίζετε όσοι διαβάσατε το Science της προηγούμενης εβδομάδας, οι τουρίστες επιλέγονται να ελεγχθούν βάσει αλγορίθμου, γεγονός που συμβάλλει στο να εντοπίζεται η μερίδα του λέοντος των εισαγόμενων κρουσμάτων. Με άλλα λόγια, όσο και αν ο τουρισμός έχει αναμφίβολα συμβάλει στην αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων, δεν φαίνεται να είναι ο κύριος λόγος για αυτή.
Αντίθετα με ό,τι γίνεται στα σύνορα πάντως, οι έλεγχοι δεν είναι πολλοί εντός της χώρας: μέχρι τις αρχές της εβδομάδος είχαν πραγματοποιηθεί κάτι λιγότερο από 600.000 μοριακά τεστ συνολικά. Με δεδομένο ότι χονδρικά το ένα τρίτο από αυτά (215.184) έγιναν στις εισόδους της χώρας, αυτό σημαίνει ότι στα πλέον των 10.000.000 Ελλήνων πραγματοποιήθηκαν σχεδόν 400.000 τεστ. Σημαίνει δηλαδή 40 μοριακά τεστ ανά 1.000 Ελληνες. Αν δεχθούμε ότι κάθε τεστ αντιστοιχεί σε έναν ελεγχόμενο (πράγμα ανακριβές καθώς σίγουρα ένας αριθμός τεστ αφορά επαναλήψεις για να ελεγχθεί η πορεία ασθενών), τα παραπάνω σημαίνουν ότι, στην καλύτερη των περιπτώσεων, έχουμε ελέγξει έναν στους 25 Ελληνες.
Συγκριτικά με άλλες ευρωπαϊκές χώρες ο αριθμός των μοριακών τεστ που διεξάγονται στην Ελλάδα είναι μικρός. Θα ήταν όμως άδικο να μην προσθέσουμε εδώ ότι ένα μεγάλο ποσοστό των τεστ αφορά ιχνηλατήσεις στενών επαφών επιβεβαιωμένων κρουσμάτων, πράγμα που σημαίνει ότι ανά τεστ που «ξοδεύουμε» εντοπίζουμε περισσότερα κρούσματα.
Την Τετάρτη, ο Πρωθυπουργός έκανε έκκληση στο «εθνικό μας εμβόλιο», το φιλότιμο, και κάλεσε τους πολίτες να δείξουν και πάλι υπευθυνότητα φορώντας τη μάσκα. Οφείλουμε να ακολουθήσουμε τις οδηγίες και, κρίνοντας από το πρόσφατο παρελθόν μας, θα το κάνουμε. Μήπως όμως παράλληλα θα έπρεπε να αυξηθούν και τα τεστ; Αλήθεια, τι γίνεται με τα «in house» τεστ που είχαν εξαγγελθεί στα μέσα Απριλίου και είχαν ορίζοντα εφαρμογής τους δύο μήνες;
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις