Χαριστική βολή σε τουρισμό και εστίαση από το β΄ κύμα κοροναϊού – Πακέτο μέτρων εξετάζει η κυβέρνηση
Μάχη με την ύφεση και την άνοδο της ανεργίας πρέπει να δώσει η κυβέρνηση
- Πού βρίσκεται η Ahoo Daryaei; - «Αν την έχουν πειράξει θα πάρουν φωτιά οι δρόμοι»
- Όσα συνέβησαν μέσα στην έπαυλη του Φρανκ Σινάτρα – Τζόγος και κρυφές ερωτικές συναντήσεις
- Νέες ισραηλινές σφαγές σε Βηρυτό και Γάζα που παραπέμπει στην «Αποκάλυψη»
- Πόλεμος Ρωσίας - Ουκρανίας: Μήπως είναι πολύ αργά για να αλλάξει η πορεία του;
Μάχη με την ύφεση και την άνοδο της ανεργίας πρέπει να δώσει η κυβέρνηση, με το οικονομικό επιτελείο να ετοιμάζει πακέτο στήριξης, ειδικά για τον εποχικό κλάδο που βιώνει ένα καλοκαίρι “τρενάκι του τρόμου”. Τα καμπανάκια του Αυγούστου ξυπνούν ανησυχίες για την πορεία της ύφεση του 2020, με την αναζωπύρωση της επιδημικής κρίσης στην Ελλάδα να δίνει τη χαριστική βολή στον τουριστικό κλάδο, αλλά και στην εστίαση.
Απώλειες για τον τουρισμό
Τα δεδομένα για τον τουρισμό φαίνεται πως θα είναι χειρότερα των προβλέψεων, μετά και την επιβολή των νέων περιοριστικών μέτρων, καταγράφοντας μεγάλες απώλειες εσόδων, με παράγοντες της αγοράς να εκτιμούν πως μπορεί να χαθούν πάνω πάνω από 10 δισ. ευρώ, ενώ πέρσι τα συνολικά έσοδα από τον τουρισμό ήταν 19 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος μια μείωση των ταξιδιωτικών εισπράξεων των ξένων επισκεπτών κατά 60% σε σχέση με τις εισπράξεις του 2019 (ήτοι μείωση κατά περίπου 10,8 δισ. ευρώ) θα οδηγούσε σε μια μείωση του ΑΕΠ κατά 5,3% και των εισοδημάτων των εργαζομένων κατά 4,1% ενώ γενικότερα, μια μείωση των ταξιδιωτικών εισπράξεων κατά 1,0 δισ. ευρώ θα οδηγούσε σε μια μείωση του ΑΕΠ κατά 0,49% και των εισοδημάτων κατά 0,35%.
Ζοφερή κατάσταση αντιμετωπίζει η εστίαση
Την ίδια ώρα, οι ιδιοκτήτες καταστημάτων κάνουν λόγο για χαριστική βολή στην ήδη επιβαρυμένη λειτουργία των επιχειρήσεων εστίασης. Τα αυστηρά μέτρα για τον περιορισμό του ιού, επισημαίνουν οι επιχειρηματίες, πλήττουν σοβαρά τις επιχειρήσεις οι οποίες βρίσκονται ένα βήμα πριν την οικονομική καταστροφή. Υπό τις συνθήκες αυτές, οι επαγγελματίες της εστίασης βλέπουν ένα ζοφερό μέλλον και κάνουν λόγο για μείωση του τζίρου κατά 50% κατά μέσον όρο, με ενδεχόμενες περικοπές στους μισθούς, μειώσεις στο προσωπικό ακόμα και κλείσιμο καταστημάτων.
Ενδεικτικά, τον Ιούνιο ο τζίρος μειώθηκε κατά 16,4%, κάτι που συνεπάγεται απώλειες των 3,7 δισ. ευρώ. Το μεγαλύτερο πλήγμα δέχτηκαν οι κλάδοι του τουρισμού και της εστίασης, όπου καταγράφηκε πτώση 87%, δηλαδή 900 εκατ. ευρώ. Το διάστημα Απριλίου – Ιουνίου η πτώση έφτασε το 25,1% (-19,8 δισ. ευρώ), με τον τουρισμό και την εστίαση να σημειώνουν πτώση στον τζίρο τους 78,8% (-2,6 δισ. ευρώ).
Πακέτο μέτρων εξετάζει η κυβέρνηση
Μεταξύ των μέτρων που εξετάζει το οικονομικό επιτελείο (το οποίο έως σήμερα- με τα διάφορα προγράμματα – έχει ρίξει στην αγορά περί τα 13 δισ. ευρώ) είναι ένας νέος γύρος στην επιστρεπτέας προκαταβολής, δεύτερο μέρος του προγράμματος “Γεφυρα”, στήριξη των εποχικών εργαζομένων, ενώ η κυβέρνηση από το Σεπτέμβριο αναμένεται εξαγγείλει παρεμβάσεις με μειώσεις φόρων κλπ -για το 2021- ύψους περί τα 2 δισ. ευρώ.
Παράλληλα, στο τραπέζι είναι η παράταση έως το τέλος του έτους της επιδότησης μισθών και εισφορών μέσω του προγράμματος «ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ», η επεκταση της μείωσης κατά 40% των ενοικίων για όσους πλήττονται και η μονιμοποίηση του μειωμένου ΦΠΑ.
Σχετικά με την Επιστρεπτέα Προκαταβολή η αγορά έχει ενισχυθεί με περίπου 1,8 δισ. ευρώ από τις πρώτες φάσεις, ενώ η τρίτη αναμένεται να ανακοινωθεί εντός του Αυγούστου με στόχο να διατεθούν πόροι περί το 1 δισ. ευρώ.
Πρόσφατα, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας δήλωσε ότι από το πρόγραμμα της Επιστρεπτέας Προκαταβολής ΙΙ ενισχύθηκαν περισσότερες από 19.000 επιχειρήσεις στα νησιά με ποσό πάνω από 400 εκατ. ευρώ. Υπογράμμισε το πρόγραμμα Επιστρεπτέας Προκαταβολής ΙΙΙ που θα ακολουθήσει θα διευρυνθούν τα κριτήρια για τους δικαιούχους με τον συνολικό προϋπολογισμό να υπερβαίνει το 1 δισ. ευρώ.
Από το υπουργείο Οικονομικών προβλέπεται πως η παγκόσμια πανδημία θα συνεχίσει να επηρεάζει πολύ σημαντικά τα δημόσια έσοδα, μέσω του τουρισμού και των εξαγωγών, μέχρι, κατ’ ελάχιστο, τον Οκτώβριο – Νοέμβριο του 2020.
Όπως δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης στο ενδιάμεσο διάστημα θα εισρεύσουν στα δημόσια ταμεία σημαντικοί ευρωπαϊκοί πόροι μέσω του προγράμματος SURE και των συνδεδεμένων με τον COVID 19 δαπανών ΕΣΠΑ που θα αρχίζουν να εισπράττονται εντός του Αυγούστου.
Προς το παρόν προχωρούν τα προγράμματα, όπως το σχέδιο “Γέφυρα” για την προστασία της πρώτης κατοικίας, ενώ αναμένεται η 3η προκήρυξη της Επιστρεπτέας Προκαταβολής, που εκτιμάται να διατεθεί 1 δισ. ευρώ με διευρυμένα κριτήρια.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις