Κοροναϊός : Τα τεστ και οι καταγγελίες για «αιωρούμενα» δείγματα
Στην καλύτερη των περιπτώσεων διενεργούνται περίπου 40 ελέγχοι ανά 1.000 κατοίκους.
- Ό ένας στους τρεις άντρες αμφισβητεί τις γυναίκες θύματα βίας - Τι συμβαίνει στην Ελλάδα
- Συγκλονιστικές εικόνες μετά το νέο χτύπημα του Ισραήλ στη Βηρυτό, τουλάχιστον έξι νεκροί - Ποιος ήταν ο στόχος
- Συνεχίζονται οι έρευνες για την υπόθεση των Αμπελοκήπων - «Θα έχουμε τουλάχιστον ακόμα δύο συλλήψεις»
- Τα ζώδια σήμερα: Μεροδούλι, μεροφάι
Την ώρα που τρομάζει ο ρυθμός εκτόξευσης των κρουσμάτων, στο προσκήνιο έρχεται το «καυτό» ζήτημα των τεστ και της πιστότητας των στοιχείων που ανακοινώνονται.
Mέχρι την Τετάρτη 12 Αυγούστου τα επιβεβαιωμένα νέα κρούσματα ανέρχονταν στα 262, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό κρουσμάτων στα 6.177. Προκειμένου να ανιχνευτούν αυτά τα κρούσματα, πραγματοποιήθηκαν από τα τέλη του περασμένου Φεβρουαρίου και μέχρι τη 12η Αυγούστου 679.785 τεστ συνολικά στη χώρα.
Με δεδομένο ότι περισσότερα από το 1/3 των τεστ που έχουν διενεργηθεί αφορούσαν τους ελέγχους στις πύλες εισόδου, ο συνολικός αριθμός των τεστ που έγιναν εντός των τειχών, όπου και φαίνεται να υπάρχει αναζωπύρωση της πανδημίας, κυμαίνεται μεταξύ 400.000 και 450.000. Ακόμη και αν δεχθούμε ότι επρόκειτο για μοναδιαία δείγματα (πράγμα που δεν ισχύει), αυτά αντιστοιχούν στην καλύτερη των περιπτώσεων σε περίπου 40 ελέγχους ανά 1.000 κατοίκους. Ποσοστό που μας κατατάσσει στις τελευταίες θέσεις στην ΕΕ.
Αρκούν άραγε αυτοί οι έλεγχοι για να αποκτηθεί μια καλή εικόνα της διάδοσης του ιού στον πληθυσμό; Ο επίκουρος καθηγητής στο Τμήμα Υγιεινής και Επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ Γκίκας Μαγιορκίνης και μέλος της συμβουλευτικής επιτροπής του ΕΟΔΥ θεωρεί ότι οι έλεγχοι επαρκούν και σημείωσε στο «Βήμα» ότι τις τελευταίες ημέρες τα δείγματα που ελέγχθηκαν στο εργαστήριό του και τα οποία είχαν προέλευση τα κλιμάκια του ΕΟΔΥ ήταν όλα αρνητικά.
Καταγγελίες για «αιωρούμενα» δείγματα
Την ίδια ώρα, στο προσκήνιο έρχεται το «καυτό» ζήτημα των τεστ και της πιστότητας των στοιχείων που ανακοινώνονται.
Προκειμένου να υπάρχει μια συνολική εικόνα για τη χώρα θεσπίστηκε και λειτουργεί το Εθνικό Μητρώο COVID-19. Ολα τα αποτελέσματα των διαγνωστικών εξετάσεων, απ’ όπου και αν προέρχονται (δημόσιους ή ιδιωτικούς φορείς), οφείλουν διά νόμου να καταχωρίζονται στο Μητρώο, το οποίο όμως φαίνεται να εξελίσσεται σε μια άλλη ανοιχτή πληγή για τον ΕΟΔΥ.
Γιατρός, η οποία επιθυμεί να διατηρήσει την ανωνυμία της, κατήγγειλε στο «Βήμα» ότι στο «Μητρώο υπάρχουν χιλιάδες δείγματα που αιωρούνται. Δεν είναι σαφές αν πρόκειται για δείγματα τα οποία έχουν συγκεντρωθεί και δεν έχουν ελεγχθεί ακόμη ή αν έχουν ελεγχθεί και τα στοιχεία τους δεν έχουν καταχωριστεί».
Απαντώντας σε ερωτήσεις του «Βήματος», ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ κ. Παναγιώτης Αρκουμανέας διέψευσε την κατηγορία για χιλιάδες «αιωρούμενα» δείγματα, επισημαίνοντας ότι «δεν έχουν όλοι οι φορείς τη δυνατότητα ηλεκτρονικής προσθήκης των δειγμάτων στο Μητρώο, πράγμα που αφήνει ένα μέρος της εργασίας να γίνει με το χέρι και έτσι υπάρχει όντως μια σχετική καθυστέρηση».
Τρομάζουν τα στοιχεία: 1.489 κρούσματα σε 1 βδομάδα
Στο μεταξύ σοκάρουν τα τελευταία στοιχεία που ανακοινώθηκαν την Κυριακή για την πορεία της πανδημίας: Σύμφωνα με αυτά την τελευταία εβδομάδα καταγράφηκαν 1.489 κρούσματα. Τόσο αυτήν όσο και την προηγούμενη εβδομάδα σημειώθηκαν αριθμοί ρεκόρ.
Στο «κόκκινο» βρίσκεται Αττική, στην οποία την Κυριακή εντοπίστηκαν τα 73 από τα 217 νέα κρούσματα κοροναϊού που ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας. Στη δεύτερη θέση, με μειωμένο αριθμό κρουσμάτων, παραμένει η Θεσσαλονίκη, η οποία μετράει 37 κρούσματα.
Επίσης, σταθερά μειωμένα παρουσιάζονται τα εισαγόμενα κρούσματα, τα οποία είναι μόλις 18.
Ακόμα αξίζει να σημειωθεί πως από τα 199 εγχώρια κρούσματα, τα 21 συνδέονται με ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας, ενώ τα 16 με γνωστές συρροές.
Δείτε αναλυτικά:
- 15 κρούσματα κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας,
- 3 εισαγόμενα κρούσματα που προσήλθαν αυτοβούλως για έλεγχο,
- 73 κρούσματα στην Π.Ε. Αττικής, 13 εκ των οποίων συνδέονται με ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας,
- 37 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης, 3 εκ των οποίων σχετίζονται με γνωστές συρροές και 8 με ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας,
- 2 στην Π.Ε. Αργολίδας,
- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Αρκαδίας
- 2 κρούσματα στην Π.Ε. Δράμας
- 2 κρούσματα στην Π.Ε. Δωδεκανήσων
- 11 κρούσματα στην Π.Ε. Έβρου, τα οποία συνδέονται με γνωστή συρροή
- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Ηλείας
- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Ημαθίας
- 10 κρούσματα στην Π.Ε. Ηρακλείου
- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Θεσπρωτίας
- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Ιωαννίνων
- 2 κρούσματα στην Π.Ε. Καβάλας
- 2 κρούσματα στην Π.Ε. Καρδίτσας
- 2 κρούσματα στην Π.Ε. Καστοριάς
- 2 κρούσματα στην Π.Ε. Κέρκυρας
- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Κιλκίς
- 2 κρούσματα στην Π.Ε. Κοζάνης,
- 5 κρούσματα στην Π.Ε. Κυκλάδων
- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Λασιθίου
- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Λέσβου
- 3 κρούσματα Π.Ε. Μαγνησίας , 2 εκ των οποίων συνδέονται με γνωστή συρροή
- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Ξάνθης
- 2 κρούσματα στην Π.Ε. Πέλλας
- 8 κρούσματα στην Π.Ε. Πιερίας
- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Πρέβεζας
- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Ρεθύμνου
- 2 κρούσματα στην Π.Ε. Ροδόπης
- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Σερρών
- 2 κρούσματα στην Π.Ε. Φθιώτιδας
- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Χαλκιδικής
- 14 κρούσματα στην Π.Ε. Χανίων
- 2 κρούσματα στην Π.Ε. Χίου, τα οποία αναφέρουν επαφή με γνωστό κρούσμα
- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Λαρίσης
Αριθμοί – σοκ και αρνητικό ρεκόρ τον Αύγουστο
Ωστόσο αυτοί δεν είναι οι μόνοι αριθμοί που τρομάζουν τους επιστήμονες της χώρας μας. Πολύ ανησυχητικά είναι και τα τελευταία στοιχεία των κρουσμάτων, καθώς μόλις την τελευταία βδομάδα είχαμε 1489 κρούσματα συνολικά.
Πιο συγκεκριμένα:
- Στις 10 Αυγούστου είχαμε 126,
- 11/8 196, κρούσματα
- 12/8 262, κρούσματα
- 13/8 204 κρούσματα
- 14/8 254 κρούσματα
- 15/8 230 κρούσματα
- 16/8 217 κρούσματα
Με βάση τα συγκριτικά στοιχεία
- ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 7
- ΜΑΡΤΙΟΣ 1.307
- ΑΠΡΙΛΙΟΣ 1.277
- ΜΑΙΟΣ 326
- ΙΟΥΝΙΟΣ 492
- ΙΟΥΛΙΟΣ 1.068
- 1-9 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 1.146
- 10 – 16 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 1.489
Βάσει των αριθμών, το πρώτο 15νθήμερο του Αυγούστου είχαμε 2.635 κρούσματα
Τον Μάρτιο 2020 που είχαν αρχίσει να λαμβάνονται τα πρώτα μέτρα είχαμε 1.307 κρούσματα.
Σε αυτό το πλαίσιο οι επόμενες 14 ημέρες του μήνα θεωρούνται ιδιαίτερα κρίσιμες, αφού αναμένεται να δούμε και τα αποτελέσματα των τελευταίων μέτρων.
Στα 7.075 ο συνολικός αριθμός
Υπενθυμίζεται ότι σήμερα ανακοινώθηκαν 217 νέα κρούσματα κοροναϊού. Έτσι, ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 7.075, εκ των οποίων το 55.2% αφορά άνδρες, ενώ 1.667 (23.6%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 3.353 (47.4%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
Επιπλέον, 24 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 63 ετών. 8 (33.3%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 50.0% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 136 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.
Δύο ακόμα θάνατοι
Τέλος, έχουμε 2 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 228 θανάτους συνολικά στη χώρα. 79 (34.6%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 77 έτη και το 95.6% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Η μέση ηλικία των κρουσμάτων είναι 40 έτη (εύρος 0 έως 102 ετών), ενώ η μέση ηλικία των θανάτων είναι 77 έτη (εύρος 35 έως 102 ετών). Η ηλικιακή κατανομή των (α) συνολικών κρουσμάτων, (β) των περιστατικών που κατέληξαν σε θάνατο και (γ) των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, είναι η ακόλουθη:
Γεωγραφική διασπορά
Ο χάρτης αποτυπώνει τη γεωγραφική κατανομή των συνολικών κρουσμάτων COVID-19 (από την αρχή της επιδημίας) ανά Περιφερειακή Ενότητα της χώρας, με βάση την δηλωθείσα διεύθυνση μόνιμης κατοικίας του ασθενούς, ή τη διεύθυνση προσωρινής διαμονής για τους τουρίστες και άλλους προσωρινά διαμένοντες στην Ελλάδα. Συμπεριλαμβάνονται τόσο κρούσματα με ιστορικό ταξιδίου (“εισαγόμενα”) όσο και κρούσματα με πιθανή εγχώρια μετάδοση.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις