Από τον «θερμό Αυγουστο» στον «καυτό Σεπτέμβριο» – Η Navtex και το Oruc Reis είναι μόνο το πρώτο βήμα
Η navtex για το Oruc Reis, το οποίο συνεχίζει την πορεία του μπαίνοντας και βγαίνοντας σε περιοχές ελληνικής κυριαρχίας, ωστόσο, ενδεχομένως να μην είναι η κορύφωση της τουρκικής παραβατικότητας, αλλά ένα πρώτο βήμα που θα δοκιμάσει τις αντοχές της Αθήνας και τα αντανακλαστικά της ΕΕ και του ΝΑΤΟ.
- Οι αναρτήσεις της Ειρήνης μετά το θάνατο κάθε παιδιού στην Αμαλιάδα
- «Ένα μεγάλο ευχαριστώ»: Ο πλανόδιος μουσικός που αγκάλιασε ο Σταύρος Ξαρχάκος αποτίει φόρο τιμής στον συνθέτη
- Συναγερμός για τα κρούσματα σαλμονέλας από ντοματίνια σε 16 χώρες της Ευρώπης
- Ένα κουταβάκι με σπασμένο ποδαράκι μάς χρειάζεται – Βοηθάμε τους εθελοντές που «αιμορραγούν» οικονομικά
Το Oruc Reis κινείται στην Ανατολική Μεσόγειο και επιβεβαιώνει τις διπλωματικές προβλέψεις για έναν «θερμό Αύγουστο», ενώ οι δηλώσεις προθέσεων της Τουρκίας δημιουργούν τις προϋποθέσεις και για έναν «καυτό» Σεπτέμβριο, με την Αθήνα να επιχειρεί ισχυρή διπλωματική αντεπίθεση.
Η navtex για το Oruc Reis, το οποίο συνεχίζει την πορεία του μπαίνοντας και βγαίνοντας σε περιοχές ελληνικής κυριαρχίας, ωστόσο, ενδεχομένως να μην είναι η κορύφωση της τουρκικής παραβατικότητας, αλλά ένα πρώτο βήμα που θα δοκιμάσει τις αντοχές της Αθήνας και τα αντανακλαστικά της ΕΕ και του ΝΑΤΟ.
Μία «πρόβα τζενεράλε», πριν από την αναγγελία νέων ερευνών δυτικότερα, στην περιοχή όπου η τουρκική ΤΡΑΟ έχει ζητήσει νέες άδειες στο πλαίσιο και των περιοχών που διεκδικεί η Τουρκία, μετά την υπογραφή του αυθαίρετου μνημονίου με τη Λιβύη, το οποίο ακυρώνει η συμφωνία Αθήνας – Καΐρου για οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών, με όποιες «αδυναμίες» και αν αναγνωρίζει κανείς σε αυτή.
Αρμόδιες πηγές τονίζουν ότι μπορεί η περιοχή που επέλεξε η Αγκυρα τώρα να στείλει το Oruc Reis να είναι «οριακή», ωστόσο εάν επανέλθει με νέες navtex στην περιοχή που ακολουθεί τη γραμμή της Ρόδου και της Καρπάθου οι συνθήκες θα είναι διαφορετικές.
Ανώτερες στρατιωτικές και διπλωματικές πηγές υπογραμμίζουν ότι πέραν του επικοινωνιακού «σόου» που επιχειρεί να στήσει στην Ανατολική Μεσόγειο ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, για το εσωτερικό του ακροατήριο, τη στιγμή που η τουρκική οικονομία καταρρέει σαν χάρτινος πύργος, η λίρα βρίσκεται στο ναδίρ, η ανεργία ανεβαίνει και η φτώχεια κατακλύζει τη χώρα, σε μία νέα βαθύτατη οικονομική κρίση, η Αγκυρα προσπαθεί να φέρει την Αθήνα στη θέση του κατηγορούμενου. Στόχος των τουρκικών δυνάμεων, όπως εκτιμάται, είναι η «πρώτη σφαίρα» να είναι ελληνική, διαμηνύοντας ότι για αυτό απαιτείται ψυχραιμία.
Το μήνυμα της Αθήνας
«Ο κίνδυνος ατυχήματος καραδοκεί, όταν συγκεντρώνονται τόσες στρατιωτικές δυνάμεις σε περιορισμένη έκταση. Και την ευθύνη σε μια τέτοια περίπτωση θα την έχει εκείνος που προκαλεί τις συνθήκες αυτές», τόνισε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο διάγγελμά του.
Μία αναφορά-μήνυμα στην Αγκυρα που αποδεικνύει ότι οι κινήσεις του Oruc Reis και των τουρκικών πολεμικών που βρίσκονται στην περιοχή έχουν δημιουργήσει τις ιδανικές συνθήκες για ένα «θερμό επεισόδιο», με αποχρώσεις ενδείξεις ότι ίσως να υπήρξαν ήδη και επικίνδυνοι ελιγμοί.
Η Αθήνα επιμένει να απαντά με ψυχραιμία, αποδεικνύοντας την αποφασιστικότητά της, τόσο να μην επιτρέψει αμφισβήτηση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων, αλλά και να μην είναι αυτή που θα κάνει την κίνηση που θα βάλει «φωτιά» στην Ανατολική Μεσόγειο.
Αντίθετα, να είναι έτοιμη να την αποτρέψει, επιδιώκοντας αποκλιμάκωση, όπως έγινε σαφές και στις επαφές του Πρωθυπουργού με τους πολιτικούς αρχηγούς. Χαρακτηριστική η αναφορά του Κυριάκου Μητσοτάκη: «Απαντούμε, δεν προκαλούμε.
Και με στιβαρότητα προσβλέπουμε να επικρατήσει, επιτέλους, η λογική στη γειτονική μας χώρα. Ωστε να μπορέσει να ξεκινήσει ένας καλόπιστος διάλογο», ξεκαθαρίζοντας παράλληλα ότι «καμία πρόκληση δεν θα μείνει αναπάντητη. Το έχουμε, εξάλλου, αποδείξει στην πράξη».
Επίσκεψη Μακρόν
Στρατιωτικές πηγές τονίζουν ότι οι κινήσεις της Τουρκίας ήταν αναμενόμενες και υπήρχε η κατάλληλη προετοιμασία, υπενθυμίζοντας ότι ούτε οι προηγούμενοι μήνες ήταν εύκολοι, με τις συνεχείς παραβιάσεις και υπερπτήσεις, αλλά και τη μεταναστευτική κρίση στον Εβρο.
Κλειδί στην ενίσχυση του διπλωματικού τείχους της Ελλάδας, η συνομιλία του γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν με τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Ο Μακρόν ανακοίνωσε δε ενίσχυση της γαλλικής στρατιωτικής παρουσίας στη Μεσόγειο, για να δείξει ότι το διεθνές δίκαιο πρέπει να γίνεται σεβαστό.
Την Πέμπτη έφθασαν στην Κρήτη από την Κύπρο δύο πολεμικά αεροσκάφη τύπου Rafale, ένα ελικοφόρο πλοίο και μία φρεγάτα των γαλλικών ενόπλων δυνάμεων και πραγματοποίησαν κοινή ναυτική άσκηση μαζί με τις φρεγάτες «Σπέτσαι», «Αιγαίον», «Λήμνος» και «Κουντουριώτης» στη θαλάσσια ζώνη μεταξύ Κύπρου και Μεγίστης, καθώς και στα όρια της περιοχής που η Τουρκία έχει δεσμεύσει με την παράνομη navtex για το Oruc Reis.
Δεν αποκλείεται, μάλιστα, ο Εμανουέλ Μακρόν, κατά τη νέα επίσκεψή του στον Λίβανο, την 1η Σεπτεμβρίου, να κάνει μια στάση και στη βάση της Σούδας στέλνοντας ισχυρό μήνυμα κατά της τουρκικής προκλητικότητας.
Σε ενίσχυση της παρουσίας ευρωπαϊκών δυνάμεων στην Ανατολική Μεσόγειο αναφέρθηκε σε δηλώσεις του ο κύπριος υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης, σημειώνοντας (Σκάι) ότι θα δούμε το επόμενο διάστημα παρουσία «όχι μόνο από τη Γαλλία, αλλά από έναν αριθμό κρατών – μελών της ΕΕ που θα επεκτείνεται σε όλη την Ανατολική Μεσόγειο» και τονίζοντας ότι στη σύνοδο των MED7 στις 10 Σεπτεμβρίου, που συγκαλεί η Γαλλία, κύριο θέμα θα είναι η τουρκική προκλητικότητα.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις