Γερμανικός Τύπος : Κυρώσεις στη Λευκορωσία και μόνο εκκλήσεις στην Τουρκία;
Τη διαφορετική αντιμετώπιση ζητημάτων από την ηγεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης επισημαίνουν γερμανικά ΜΜΕ, δίνοντας ως παράδειγμα τη Λευκορωσία και την Ελλάδα.
Τη διαφορετική αντιμετώπιση που δείχνει η ηγεσία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην επίλυση των ζητημάτων που προκύπτουν σε χώρες της ΕΕ, επισημαίνουν γερμανικά μέσα ενημέρωσης, δίνοντας ως παράδειγμα την κρίση των τελευταίων ημερών στη Λευκορωσία και την ένταση στην ανατολική Μεσόγειο μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.
Επίσης, τα γερμανικά ΜΜΕ καλούν την ΕΕ να λάβει μέτρα κατά της Τουρκίας, σημειώνοντας ότι «κίνδυνος στρατιωτικής σύγκρουσης μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας αυξάνεται καθημερινά».
Η διαφορετική στάση έναντι της Τουρκίας και της Λευκορωσίας
«Αυτό που για την Ευρωπαϊκή Ένωση κάνει τη διαφορά μεταξύ των χωρών που θεωρούνται στρατηγικά σημαντικές ή ασήμαντες, μπορεί να φανεί στο παράδειγμα της Λευκορωσίας και της Τουρκίας» αναφέρει σε ανάλυσή της για την ελληνοτουρκική διένεξη η Frankfurter Rundschau.
«Από τη μια πλευρά οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ στην έκτακτη Σύνοδο της Παρασκευής αντέδρασαν με την απειλή σκληρών οικονομικών κυρώσεων για την επίθεση των αστυνομικών δυνάμεων της Λευκορωσίας κατά διαδηλωτών, αντίθετων προς την κυβέρνηση» υπογραμμίζει η εφημερίδα και συμπληρώνει πως «από την άλλη, συμφώνησαν σε μια ήπια έκκληση για λήψη διπλωματικών πρωτοβουλιών απέναντι στις ολοένα και πιο σκληρές προκλήσεις της Τουρκίας κατά της Ελλάδας και της Κύπρου, προκειμένου να κερδίσουν χρόνο. Στην πραγματικότητα όμως o κίνδυνος στρατιωτικής σύγκρουσης μεταξύ των δύο νατοϊκών εταίρων, Ελλάδας και Τουρκίας, αυξάνεται καθημερινά. Το ιστορικό έγκειται στη συνεχιζόμενη διαμάχη για την εκμετάλλευση των φυσικών πόρων στην ανατολική Μεσόγειο (…) Η Αθήνα ζητά από την ΕΕ να επιβάλει αυστηρές κυρώσεις εναντίον της Άγκυρας διότι θεωρεί παράνομες τις τουρκικές έρευνες (…)».
Παράλληλα, η Frankfurter Rundschau σχολιάζει και τη στάση που κρατά ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σημειώνοντας πως «αισθάνεται τώρα ότι έχει εξαπατηθεί και, όπως πάντα, αντιδρά με επιθετικό θυμό», υπενθυμίζοντας πως αποκάλεσε «άκυρη» την συμφωνία Ελλάδας – Aιγύπτου.
«Ούτε η Άγκυρα ούτε η Αθήνα επιθυμούν μια στρατιωτική σύγκρουση, αλλά προς το παρόν μια σπίθα μόνο αρκεί για ανάφλεξη» προσθέτει το δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας, στο οποίο παράλληλα γίνεται εκτενής αναφορά στο Κυπριακό και το ιστορικό της ελληνοτουρκικής διένεξης καθώς και στη συμφωνία Τουρκίας –Λιβύης.
«Στην ουσία η Τουρκία με τη στάση της καθιστά σαφές ότι κανείς δεν πρέπει να αγνοήσει την παρουσία της ως καθοριστικού παράγοντα στην Ανατολική Μεσόγειο. Και θέλει περισσότερα. «Γαλάζια Πατρίδα» είναι το όνομα του νέο-οθωμανικού δόγματος, με το οποίο ο Ερντογάν στηρίζει ιδεολογικά τον ισχυρισμό περί τουρκικής υπεροχής μέχρι τη Βόρεια Αφρική και την Κρήτη. Διεισδύει έτσι στο κενό εξουσίας, το οποίο δημιούργησε στην περιοχή η παθητικότητα της Δύσης» προσθέτει.
Σύνοδος των «27» την Τετάρτη
Η κρίση στη Λευκορωσία αναμένεται να μονοπωλήσει το ενδιαφέρον της τηλεδιάσκεψης που θα έχουν οι ηγέτες των 27 χωρών της ΕΕ την Τετάρτη, με το ελληνοτουρκικό ζήτημα να «παίρνει σειρά» με καθυστέρηση. Ειδικότερα, οι ευρωπαίοι ηγέτες θα ασχοληθούν με αυτό τον επόμενο μήνα και συγκεκριμένα στις 24 – 25 Σεπτεμβρίου, όταν και θα γίνει ειδική Σύνοδος Κορυφής όπου θα συζητηθεί το ζήτημα της Ανατολικής Μεσογείου.
«Οι υπουργοί Εξωτερικών μας συζήτησαν τις εξελίξεις στη Λευκορωσία και την Ανατολική Μεσόγειο την περασμένη Παρασκευή. Έκτοτε, η κατάσταση στη Λευκορωσία εξακολούθησε να εξελίσσεται και, ως εκ τούτου, αποφάσισα να πραγματοποιήσω τηλεδιάσκεψη την Τετάρτη το μεσημέρι για την αντιμετώπιση του ζητήματος. Αυτό που έχουμε δει στη Λευκορωσία δεν είναι αποδεκτό.
Οι εκλογές της 9ης Αυγούστου δεν ήταν ούτε ελεύθερες ούτε δίκαιες. Η επακόλουθη βία εναντίον όσων διαδήλωναν ειρηνικά ήταν σοκαριστική και πρέπει να καταδικαστεί. Οι υπεύθυνοι πρέπει να λογοδοτήουν. Η ΕΕ έχει ξεκινήσει εργασίες για κυρώσεις. Ο λαός της Λευκορωσίας έχει το δικαίωμα να καθορίσει το δικό του μέλλον. Για να γίνει αυτό, πρέπει να σταματήσει η βία και να ξεκινήσει ένας ειρηνικός και χωρίς αποκλεισμούς διάλογος.
Η ηγεσία της Λευκορωσίας πρέπει να αντικατοπτρίζει τη βούληση του λαού. Δεν πρέπει να υπάρχει εξωτερική παρέμβαση. Με βάση αυτές τις αρχές, θα συζητήσουμε πώς θα ανταποκριθούμε καλύτερα στην εξελισσόμενη κατάσταση στη Λευκορωσία.
Όσον αφορά το άλλο κύριο θέμα που συζητήθηκε από τους υπουργούς Εξωτερικών μας, την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο, προτείνω να αφήσουμε χρόνο για ενδελεχή προετοιμασία και να επανέλθουμε στο θέμα κατά τη διάρκεια ειδικού Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 24-25 Σεπτεμβρίου 2020» είχε τονίσει ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, προαναγγέλλοντας τη συζήτηση της Τετάρτης.
- Λίβανος: Ο ισραηλινός στρατός σκότωσε και αιχμαλώτισε μαχητές της Χεζμπολάχ παρά την κατάπαυση του πυρός
- Ισραήλ: Πέθανε ο Σαλόμ Ναγκάρ που απαγχόνισε τον εγκληματία ναζί Aντολφ Aϊχμαν
- Γερμανία: Ρωσικές ενέργειες δολιοφθοράς μπορεί να ενεργοποιήσουν το Αρθρο 5 του ΝΑΤΟ
- Ρεκόρ για την παγκόσμια αγορά smartphone
- Πίσω από φώτα της δημοσιότητας: Ο Φάμελλος μαθαίνει το εκλογικό αποτέλεσμα για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ
- Μητσοτάκης: Δεν υπάρχει θέμα πρόωρων εκλογών – Τι είπε για Σαμαρά, Καραμανλή και Τουρκία