Κοροναϊός : Η Ελλάδα οχυρώνεται για το δεύτερο κύμα της πανδημίας – Τα νέα μέτρα που εξετάζονται
Κατακόρυφη εξάπλωση του κοροναϊού στην Ελλάδα - Κανένα περιθώριο εφησυχασμού - 7.472 συνολικά τα κρούσματα
Δεν αφήνει περιθώρια εφησυχασμού η κατακόρυφη αύξηση των κρουσμάτων του κοροναϊού, ιδιαίτερα μετά το αρνητικό ρεκόρ που σημειώθηκε την Τρίτη, προκαλώντας προβληματισμό σε κυβέρνηση και ειδικούς, οι οποίοι περιμένουν την κορύφωση της πανδημίας.
Αργά το βράδυ της Τρίτης κατέληξε ακόμα ένας ασθενής, μετά από επιπλοκές της νόσου, με τον αριθμό των θυμάτων να ανέρχεται πλέον στους 233. Πρόκειται για έναν 88χρονο ο οποίος νοσηλευόταν στην Πνευμονολογική κλινική του νοσοκομείου «Παπανικολάου» ενώ έπασχε από υποκείμενα νοσήματα.
Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε την Τρίτη 269 νέα κρούσματα κοροναϊό, εκ των οποίων τα 39 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 7.472 (ημερήσια μεταβολή +3.7%), εκ των οποίων το 55.3% αφορά άνδρες.
Από το σύνολο των 7.472 κρουσμάτων, τα 1.742 (23.3%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό, 3.516 (47.1%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα και τα υπόλοιπα δεν σχετίζονται ούτε με ταξίδι ούτε με άλλο γνωστό κρούσμα ή είναι ακόμα υπό διερεύνηση.
Η μέση ηλικία των κρουσμάτων είναι 40 έτη (εύρος 0 έως 102 ετών), ενώ η μέση ηλικία των θανάτων είναι 77 έτη (εύρος 35 έως 102 ετών).
Προβληματισμός για το εμβόλιο
Μπορεί οι δηλώσεις του υπουργού Υγείας Βασίλη Κικίλια πως το εμβόλιο κατά του κοροναϊού θα έρθει στη χώρα μας τον Δεκέμβριο, να έδωσαν μια νότα αισιοδοξίας για την πορεία της πανδημίας, ωστόσο οι ειδικοί εμφανίζονται λιγότερο σίγουροι.
Ο Πρόεδρος ελληνικής εταιρείας λοιμωξιολόγων, Παναγιώτης Γαργαλιάνος, στην «Κοινωνία Ώρα MEGA» και τους Ντίνο Σιωμόπουλο και Τζωρτζίνα Μαλλιαρόζη για την εξέλιξη της πανδημίας και τον τρόπο διαχείρισής της.
«Το αμερικανικό και αυτό της Οξφόρδης προχωράνε. Έχουμε πάει στη φάση τρίτη. Μέχρι τέλος του χρόνου, αν όλα πάνε καλά, θα έχουμε εμβόλιο. Η διαθεσιμότητα πρέπει να λυθεί διακρατικά. Την ακριβή προμήθεια θα την καθορίσει η συμφωνία της Ελλάδας με την εταιρεία. Για το ρώσικο δεν έχουμε στοιχεία. Εικάζουμε, αλλά δεν ξέρουμε», σημείωσε ο κ. Γαργαλιάνος.
«Χωρίς να έχουμε δεδομένα ασφάλειας και αποτελεσματικότητας δεν θα διατεθεί το εμβόλιο. Αυτό μένει να φανεί τον Οκτώβριο – Νοέμβριο. Είναι αβέβαιο το πότε θα εμβολιαστεί ο ελληνικός πληθυσμός. ίσως να γίνει αν όλα πάνε καλά στις αρχές του επόμενους έτους. Θα υπάρξει προτεραιότητα», εξήγησε.
Δεδομένου ότι κάποιες κοινωνικές ομάδες θα προηγηθούν στη χορήγηση του εμβολίου. «Οι Έλληνες θα εμβολιαστούν πιθανότατα το πρώτο τρίμηνο του 2021».
«Αναφορικά με τη διαθεσιμότητα, οι εταιρείες ισχυρίζονται ότι έχουν έρθει σε επαφή μεταξύ τους για να υπάρξει μεγάλη παραγωγή», πρόσθεσε.
Σχετικά με την αποτελεσματικότητα του εμβολίου, τόνισε, ότι δεν υπάρχει ποτέ 100% αποτελεσματικότητα. «Στο νέο εμβόλιο, για τον νέο ιό, η αποτελεσματικότητα θέλουμε να είναι οπωσδήποτε πάνω από 50%. Το ιδανικό είναι να φτάνει πάνω από 70%. Έτσι μπορούμε να χτίσουμε ένα είδος ανοσίας».
«Ετοιμαζόμαστε να δεχτούμε ένα δεύτερο κύμα πανδημίας. Τα δεδομένα τα εξετάζουμε μέρα – μέρα. Αν παίρνουμε τα μέτρα μας ακόμα και τώρα… είναι αρκετά στην παρούσα φάση. Lockdown δεν μπορούμε να κάνουμε. Αυτό είναι ξεκάθαρο. Μπορεί να γίνουν τοπικά lockdown αλλά όχι γενικά.».
Αναφορικά με το άνοιγμα των σχολείων, τόνισε: «Θέλουμε να πάνε όλοι οι μαθητές στα σχολεία. Ανά 100.000 πληθυσμό πόσους θετικούς θα έχουμε. Θα φανεί αν θα πάμε σε εκ περιτροπής διδασκαλία. Μία εβδομάδα πριν. Όλες οι χώρες προσπαθούν να δουν τους αριθμούς».
«Τα οριζόντια μέτρα είναι δύσκολα. Αυτά θα επιβληθούν όταν βλέπουμε 300-350 κρούσματα.Τα δύσκολα μέτρα τα είδαμε, κι ο ελληνικός λαός τα πέρασε. Τα ενεργά κρούσματα υπολογίζονται πάντα επί 10. Έχουμε αυξήσει τα τεστ, κι έχουμε δεδομένα».
«Είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε οτιδήποτε μας συμβεί από εδώ και πέρα», σημείωσε αναφορικά με το προσεχές διάστημα.
Ερωτηθείς για τις μάσκες τόνισε αυστηρά ότι δεν υπάρχει πλήρης προστασία. Χρειάζονται αποστάσεις αλλά και τήρηση των συνθηκών υγιεινής.
Κόκκινος συναγερμός για την Αττική
Από τα 269 σημερινά κρούσματα, μόλις τα 39 εντοπίστηκαν, ύστερα από ελέγχους στις πύλες εισόδου της χώρας και ακόμα 10 εισαγόμενα κρούσματα που προσήλθαν αυτοβούλως για έλεγχο.
Στην Αττική καταγράφηκαν 98 κρούσματα, εκ των οποίων τα 15 συνδέονται με πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας.
Αναλυτικότερα η γεωγραφική κατανομή έχει ως εξής:
– 39 κρούσματα κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας,
– 10 εισαγόμενα κρούσματα που προσήλθαν αυτοβούλως για έλεγχο,
– 98 κρούσματα στην την Π.Ε. Αττικής, εκ των οποίων τα 15 συνδέονται με πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας,
– 70 στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης, εκ των οποίων 25 συνδέονται με γνωστές συρροές και 3 με πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας,
– 2 κρούσματα στην Π.Ε. Αχαΐας,
– 2 κρούσματα στην Π.Ε. Δωδεκανήσων,
– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Έβρου,
– 3 κρούσματα στην Π.Ε. Ηλείας,
– 6 κρούσματα στην Π.Ε. Ημαθίας,
– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Ιωαννίνων,
– 4 κρούσματα στην Π.Ε. Καρδίτσας, εκ των οποίων 3 συνδέονται με επιβεβαιωμένο κρούσμα,
– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Κέρκυρας,
– 2 κρούσματα στην Π.Ε. Κοζάνης,
– 3 κρούσματα στην Π.Ε. Κορινθίας,
– 10 κρούσματα στην Π.Ε. Κυκλάδων,
– 2 κρούσματα στην Π.Ε. Λάρισας,
– 2 κρούσματα στην Π.Ε. Μαγνησίας,
– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Μεσσηνίας,
– 2 κρούσματα στην Π.Ε. Πέλλας,
– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Πιερίας,
– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Φθιώτιδας,
– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Φλώρινας,
– 3 κρούσματα στην Π.Ε. Χαλκιδικής,
– 4 κρούσματα στην Π.Ε. Χανίων
Κρίσιμη εβδομάδα
Η αποτελεσματικότητα των μέτρων, για τον περιορισμό εξάπλωσης του κοροναϊού, θα κριθεί ως ένα βαθμό στο τέλος της βδομάδας. Υπό αυστηρά μέτρα έχουν τεθεί ήδη από το Σάββατο η Πάρος και η Αντίπαρος, ενώ από τη Δευτέρα τέθηκαν σε ισχύ τα μέτρα στην Αττική τα οποία προβλέπουν μεταξύ άλλων όριο 50 ατόμων στις δημόσιες και κοινωνικές εκδηλώσεις και περιορισμένο ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων.
Την ίδια ώρα, η Περιφέρεια Αττικής μαζί με τον ΙΣΑ εργάζεται πυρετωδώς, λαμβάνοντας δείγματα για τεστ στα λιμάνια Πειραιά και Ραφήνας, ενώ την ελπίδα τι η Ελλάδα θα προμηθευτεί εντός του 2020 εκατοντάδες χιλιάδες δόσεις του εμβολίου για τον κοροναϊό εξέφρασε από πλευράς του ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας.
Το τέλος της εβδομάδας θεωρείται κρίσιμο, καθώς σε περίπτωση που αρχίσει να διαφαίνεται τάση ανάσχεσης της εξάπλωσης του κοροναϊού, η κυβέρνηση εκτιμάται ότι δεν θα προχωρήσει σε αυστηροποίηση των μέτρων, αλλιώς είναι πολύ πιθανό να υπάρξουν επιπλέον περιορισμοί στην Αττική, όπου εξάλλου εντοπίζεται ο μεγαλύτερος αριθμός κρουσμάτων.
Το plan B της κυβέρνησης
Στην τηλεδιάσκεψη που πραγματοποιήθηκε υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη δρομολογήθηκε η εξειδίκευση των μέτρων που αφορούν στη χρήση της μάσκας, στην εφαρμογή των τοπικών περιορισμών καθώς και του τρόπου επιστροφής των πολιτών στο εργασιακό περιβάλλον μετά τις καλοκαιρινές διακοπές.
Τις επόμενες ημέρες, θα υπάρξουν ανακοινώσεις σχετικά την επιστροφή στην εργασία με μειωμένο ποσοστό εργαζομένων που θα πηγαίνουν στη δουλειά, για την τηλεργασία αλλά και για τα τοπικά lockdown.
Οι παρεμβάσεις που θα συζητηθούν είναι οι εξής:
- Αξιολόγηση μέτρων προηγούμενων ημερών με βάση την πορεία των κρουσμάτων και τα επιδημιολογικά δεδομένα για να δουν αν αυτά έχουν αποδώσει.
- Απόφαση για το αν θα γίνει η χρήση μάσκας υποχρεωτική σε όλους τους εξωτερικούς χώρους.
- Τι θα γίνει με την τηλεργασία – Πόσοι κλάδοι μπορούν να την εφαρμόσουν.
- Στοχευμένα τεστ (ηλικιακές ομάδες – περιοχές).
- Τοπικά lockdown.
- Μέτρα τύπου «Πόρου» σε μεγάλα αστικά κέντρα αν υπάρχει εξάπλωση του κοροναϊού.
- Οι ΗΠΑ πιστεύουν ότι η Ρωσία παρουσίασε νέο πύραυλο με την επίθεση στην Ουκρανία
- Λακωνία: Σορός άντρα εντοπίστηκε κατά την κατάσβεση πυρκαγιάς στη Σκάλα
- Λίβανος: Τουλάχιστον 12 νεκροί και 50 τραυματίες από ισραηλινούς βομβαρδισμούς
- Γερμανία: Ο Πιστόριους δεν θα διεκδικήσει το χρίσμα του υποψήφιου καγκελάριου – Προτείνει Σολτς
- Κιμ Γιονγκ Ουν: Προειδοποιεί για κίνδυνο πυρηνικού πολέμου
- Ουκρανία: Παρίσι και Λονδίνο υπόσχονται να μην αφήσουν τον Πούτιν να «πετύχει τους σκοπούς του»