Αστυνομική βία : «Κρυφό» από τη Bουλή κρατάει το πόρισμα της επιτροπής Αλιβιζάτου το αρμόδιο υπουργείο
Το πόρισμα της επιτροπής Αλιβιζάτου έχει δοθεί στον υπουργό Μιχ. Χρυσοχοΐδη από τις 4 Μαΐου, ωστόσο παρά τα αλλεπάλληλα διαβήματα της αντιπολίτευσης ο υπουργός αρνείται να το καταθέσει στη Βουλή. Τι καταγγέλλουν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Πότε και κάτω από ποιες συνθήκες είχε συσταθεί η επιτροπή Αλιβιζάτου.
Στα συρτάρια του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη κρατά εδώ και σχεδόν 4 μήνες το πόρισμα της επιτροπής Αλιβιζάτου για την αστυνομική βία ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, χωρίς να το δίνει στη δημοσιότητα.
Δεν το καταθέτει στη βουλή
Μάλιστα παρά τα αλλεπάλληλα αιτήματα που έχουν κατατεθεί δια της κοινοβουλευτικής οδού προκειμένου να δοθεί στη δημοσιότητα το εν λόγω πόρισμα ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη αρνείται πεισματικά να ανταποκριθεί.
Σύμφωνα με νεότερη καταγγελία του βουλευτή της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κώστα Μάρκου ο κ. Χρυσοχοΐδης για να μην δώσει στη δημοσιότητα το πόρισμα απαντά στο αίτημα της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ πως «εκκρεμεί προς αξιολόγηση» από τον ίδιο τον υπουργό.
Αναλυτικότερα, η καταγγελία του κ. Μάρκου για τη «νέα άρνηση του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη για κατάθεση στη Βουλή του πορίσματος της Επιτροπής Αλιβιζάτου» έχει ως εξής:
«Η ΚΟ ΣΥΡΙΖΑ, στις 19.06.2020, κατέθεσε σχετικό αίτημα προς τον Υπουργό Προστασίας [sic] του Πολίτη κ. Χρυσοχοίδη, προκειμένου να κατατεθεί στο Σώμα και να δοθεί στη δημοσιότητα το πόρισμα της Επιτροπής Διερεύνησης Περιστατικών Αστυνομικής Βίας [Επιτροπή Αλιβιζάτου], το οποίο έχει διαβιβαστεί στο Υπουργείο από τις 04.05.2020.
Στις 13.07.2020, σε σχετική απάντησή του, το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη παραδέχθηκε ότι από το μήνα Μάιο 2020 το πόρισμα με τις διαπιστώσεις της Επιτροπής Αλιβιζάτου κατατέθηκε στον κ. Υπουργό και δήλωσε ότι έκτοτε «εκκρεμεί προς αξιολόγηση» από αυτόν. Το αίτημα δε για την κατάθεση του πορίσματος απορρίφθηκε σιγή από τον κ. Χρυσοχοίδη, ο οποίος επέδειξε -για μια ακόμα φορά- περιφρονητική συμπεριφορά απέναντι στο Ελληνικό Κοινοβούλιο και στις διαδικασίες του Κοινοβουλευτικού Ελέγχου.
…εκκρεμεί προς αξιολόγηση
Για το λόγο αυτό, στις 24.07.2020, η ΚΟ ΣΥΡΙΖΑ επανάφερε το αίτημα για την κατάθεση του τελικού πορίσματος της ως άνω Ειδικής Επιτροπής, αλλά και όλων των σχετικών σημειωμάτων διαπιστώσεων, που υποβάλλονταν προς τον κ. Υπουργό εντός δέκα (10) ημερών από την πραγματοποίηση κάθε συνεδρίασης της Ειδικής Επιτροπής.
Επί του αιτήματός μας αυτού, πριν από λίγες ημέρες, αντί του πορίσματος, λάβαμε την απάντηση ότι αυτό ακόμα «εκκρεμεί προς αξιολόγηση» από τον κ. Υπουργό!!!
Ο κ. Χρυσοχοίδης είναι γνωστός από τα μνημονιακά χρόνια για τη δυσκολία που επιδεικνύει σχετικά με τη μελέτη κρίσιμων εγγράφων για τη χώρα. Τότε, κατά δήλωσή του, δεν είχε χρόνο να διαβάσει κρίσιμες διεθνείς συμβάσεις για το μέλλον της χώρας μας, ενώ τώρα προσπαθεί να μας πείσει ότι μελετάει τόσο διεξοδικά που χρειάζεται πλέον των τριών μηνών για να «αξιολογήσει» ένα πόρισμα.
Το ζήτημα εδώ βέβαια δεν είναι η αντιληπτική ικανότητα του Υπουργού, αλλά η κοινοβουλευτικά απαράδεκτη συμπεριφορά του και η ωμή παραβίαση του Κανονισμού της Βουλής, δεδομένου ότι το αίτημά μας αφορούσε στην κατάθεση του πορίσματος της επιτροπής Αλιβιζάτου και όχι στην γνωστοποίηση της «αξιολόγησης» αυτού από τον Υπουργό ή στην δημοσιοποίηση τυχόν συμπερασμάτων του Υπουργού από την μελέτη του πορίσματος».
Έλεγχος των καταγγελιών του Συνηγόρου του Πολίτη
Η επιτροπή Αλιβιζάτου όπως αποκλήθηκε η 3μελής επιτροπή υπό την προεδρία του συνταγματολόγου και ομότιμου καθηγητή του Πανεπιστημίου Αθηνών, είχε συσταθεί στις 26 Νοεμβρίου με απόφαση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη προκειμένου να υπάρξει «τακτική παρακολούθηση της διαδικασίας υλοποίησης παρατηρήσεων και πορισμάτων του Συνηγόρου του Πολίτη που αφορούν στη διοικητική διερεύνηση πειθαρχικών παραπτωμάτων» της αστυνομίας.
Την επιτροπή αυτή αποτελούσαν –εκτός του κ. Αλιβιζάτου- η καθηγήτρια Συνταγματικού Δικαίου Βασιλική Χρήστου και ο Βαγγέλης Μάλλιος, διδάκτωρ Νομικής και εκπρόσωπος του υπουργείου στην Εθνική Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου.
Ουσιαστικά, η επιτροπή είχε συσταθεί για να ερευνήσει τα αυξανόμενα περιστατικά βίας και αυθαιρεσίας της αστυνομίας που καταγγέλλονταν τότε στο Συνήγορο του Πολίτη και είχαν αρχίσει να πληθαίνουν επικίνδυνα.
Σοβαρές καταγγελίες για αστυνομική βία και αυθαιρεσία
Το κλίμα των ημερών εκείνων που οδήγησε στη σύσταση της εν λόγω επιτροπής κυριαρχούνταν από σοβαρές καταγγελίες για κρούσματα αστυνομικής βίας σε βάρος πολιτών και δημοσιογράφων που είχαν δει το φως της δημοσιότητας, κατά την επέτειο του Πολυτεχνείο.
Μάλιστα σε τότε καταγγελία τους δικηγόροι, έκαναν λόγο για «απαράδεκτη και παράνομη στάση αστυνομικών δυνάμεων» στους συλληφθέντες κατά την ημέρα της επετείου του Πολυτεχνείου.
Η καταγγελία ανέφερε μεταξύ άλλων μια σειρά παραβίασης θεμελιωδών δικαιωμάτων καθώς και για απόπειρα εξευτελισμού, πολλών εξ αυτών μέσω εκγύμνωσης.
Από την πλευρά της την ίδια περίοδο η Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕΕΔΑ) με ανακοίνωσή της καλούσε την πολιτική ηγεσία των σωμάτων ασφαλείας και τις αρμόδιες αρχές να ελέγξουν τις καταγγελίες των τελευταίων ημερών περί «ανεξέλεγκτης αστυνομικής βίας».
«Ενώ δημοσιοποιούνται καταγγελίες αλλά και οπτικοακουστικά τεκμήρια για επαναλαμβανόμενα επεισόδια εκτεταμένης αστυνομικής αυθαιρεσίας, την ίδια στιγμή διατυπώνεται από αρμόδια και αναρμόδια πολιτικά πρόσωπα αλλά και από διαμορφωτές κοινής γνώμης ένας δημόσιος λόγος, που δικαιολογεί ή ακόμα χειρότερα επικροτεί παρόμοια φαινόμενα», τόνιζε η ΕΕΔΑ.
Επίθεση σε δημοσιογράφο
Υπενθυμίζεται άλλωστε και η τότε καταγγελία δημοσιογράφου, σύμφωνα με την οποία ενώ κάλυπτε τα γεγονότα στα Εξάρχεια, δέχτηκε επίθεση από άντρες των ΜΑΤ.
Όπως είχε καταγγείλει ο δημοσιογράφος, τρεις άνδρες των ΜΑΤ του επιτέθηκαν ένας τον χτύπησε στο αριστερό του χέρι, ένας έπεσε πάνω του με την ασπίδα και ένας τρίτος χτύπησε το χέρι του για να πέσει κάτω το κινητό του.
Σε ερώτηση αν ήξεραν οι άνδρες των ΜΑΤ ότι ήταν δημοσιογράφος είχε απαντήσει πώς «δεν το ξέρω, παρά το γεγονός ότι την ώρα της επίθεσης τους το είπα αλλά δεν φάνηκαν να ενδιαφέρθηκαν για το γεγονός ότι τους δίνω την ιδιότητά μου. Δεν με ρώτησαν κάτι απλώς μου επιτέθηκαν».
Η ΕΣΗΕΑ είχε καταγγείλει το περιστατικό ζητώντας από την κυβέρνηση να «καταδικάσει τα βίαια περιστατικά και να τιμωρήσει παραδειγματικά τους υπαίτιους».
Ο ξυλοδαρμός Ινδαρέ, η απειλή παραίτησης και το άλλοθι
Μάλιστα λίγες μετά τη σύσταση της Επιτροπής Αλιβιζάτου η κατάσταση οξύνθηκε ακόμα περισσότερο με αποκορύφωμα την εισβολή της αστυνομίας στο σπίτι της οικογένειας του σκηνοθέτη κ. Ινδαρέ στο Κουκάκι και τον ξυλοδαρμό του ίδιου και των παιδιών του.
Ήταν τότε που ο πρόεδρος της εν λόγω επιτροπής, ο κ. Αλιβιζάτος είχε απειλήσει με παραίτηση αφήνοντας αιχμές κατά του κ. Χρυσοχοΐδη ότι τον χρησιμοποιεί ως άλλοθι!
Σε επιστολή του προς τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη το Δεκέμβριο του 2019 ο Νίκος Αλιβιζάτος ανέφερε:
«Διαπιστώνω με λύπη μου ότι σύσταση της υπό την προεδρία μου Επιτροπής συμπίπτει με την αύξηση των περιστατικών αυθαίρετης αστυνομικής βίας. Η εν λόγω Επιτροπή δεν μπορεί να λειτουργήσει στην πράξη ως άλλοθι για τέτοιου είδους απαράδεκτες συμπεριφορές. Επιβάλλεται ως εκ τούτου να λάβετε κάθε αναγκαίο μέτρο ώστε αυτές να σταματήσουν».
Βεβαίως έκτοτε κύλησε πολύ νερό στ’ αυλάκι. Η αστυνομική βία και αυθαιρεσία συνεχίστηκε και φυσικά ουδέποτε έκανε πράξη την παραίτησή του ο κ. Αλιβιζάτος. Τουναντίον υπεραμύνθηκε του νόμου του κ. Χρυσοχοΐδη για τον περιορισμό των διαδηλώσεων που από τα κόμματα της Αριστεράς καταγγέλθηκε εκτός όλων των άλλων και ως χουντικός νόμος.
Στις 4 Μαΐου πάντως η επιτροπή Αλιβιζάτου παρέδωσε το πόρισμά της στον υπουργό Προστασίας του Πολίτη αλλά έκτοτε ουδείς γνωρίζει το περιεχόμενο αυτού του πορίσματος για την αστυνομική βία, καθώς ο κ. Χρυσοχοΐδης το κρατά σφραγισμένο στα συρτάρια του υπουργείου και αρνείται να το δώσει όχι μόνο στη δημοσιότητα αλλά και στην βουλή.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις