Στην ειδική σύνοδο της ΕΕ η τουρκική προκλητικότητα – Συντονισμός Ελλάδας και Κύπρου
Το ζήτημα της τουρκικής παραβατικότητας και των προκλήσεων της Άγκυρας θα θέσει στη σημερινή έκτακτη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ που διεξάγεται μέσω τηλεδιάσκεψης ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Το ζήτημα της τουρκικής παραβατικότητας και των προκλήσεων της Άγκυρας θα θέσει στη σημερινή έκτακτη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ που διεξάγεται μέσω τηλεδιάσκεψης ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Επισήμως, στην ατζέντα βρίσκεται μόνο το ζήτημα της Λευκορωσίας, καθώς η Τουρκία αποτελεί αντικείμενο της επόμενης έκτακτης Συνόδου Κορυφής που θα πραγματοποιηθεί διά ζώσης στις Βρυξέλλες στις 24 και 25 Σεπτεμβρίου.
Όπως αποκάλυψε όμως, η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, θα θέσει «και πάλι το θέμα της τουρκικής προκλητικότητας στην Ανατολική Μεσόγειο» σήμερα, κατά το έκτακτο ευρωπαϊκό συμβούλιο για τη Λευκορωσία.
Ο πρωθυπουργός πρόκειται να ενημερώσει τους Ευρωπαίους ομολόγους του για τις εξελίξεις με το Oruc Reis και θα επαναλάβει την πάγια θέση της Αθήνας για διάλογο με την Τουρκία μόνο στην περίπτωση που θα σταματήσουν οι προκλήσεις εκ μέρους της Άγκυρας.
Μέχρι το τέλος της εβδομάδας θα κατατεθούν στη Βουλή, ώστε να ψηφιστούν την επόμενη, οι συμφωνίες Ελλάδας – Ιταλίας και Ελλάδας – Αιγύπτου για τις ΑΟΖ.
Την επόμενη εβδομάδα, εξάλλου, θα συνεδριάσει ατύπως το Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, σε συνέχεια της τηλεδιάσκεψης της περασμένης εβδομάδας. Εκεί, στην ατζέντα βρίσκεται η Τουρκία, δίχως, ωστόσο, να υπάρχουν υψηλές προσδοκίες για τη δρομολόγηση της επιβολής κυρώσεων που έχει ζητήσει η ελληνική πλευρά, κυρίως λόγω της αντίδρασης της Γερμανίας.
Συντονισμός Ελλάδας – Κύπρου
Την ίδια στιγμή, συντονισμό των ενεργειών Ελλάδας-Κύπρου συμφώνησαν Νίκος Δένδιας και Νίκος Χριστοδουλίδης κατά τη συνάντησή τους, με τους δύο υπουργούς Εξωτερικών να επισημαίνουν ότι ο Ύπατος Εκπρόσωπος Εξωτερικών και Άμυνας της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ έχει «θεσμική υποχρέωση» να παρουσιάσει τον κατάλογο των προτεινόμενων κυρώσεων κατά της Τουρκίας στην άτυπη σύνοδο των Ευρωπαίων ΥΠΕΞ.
Αδιαπραγμάτευτος στόχος τους : να εγκριθεί λίστα κλιμακωτών κυρώσεων που θα ενεργοποιούνται αυτόματα, αναλόγως της τουρκικής στάσης.
Ο κ. Δένδιας επισήμανε στις δηλώσεις του ότι «Η κλιμάκωση της Τουρκικής επιθετικότητας, στρέφεται εναντίον της Ε.Ε. και θα πρέπει να συνεπάγεται και την κλιμάκωση της Ευρωπαϊκής αντίδρασης για την αντιμετώπισή της. Η παράνομη συμπεριφορά της Τουρκίας θα συζητηθεί ασφαλώς και στο Ανώτατο Επίπεδο. Στη Σύνοδο της ΜΕD7 στην Κορσική και ακολούθως στο Έκτακτο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο που θα μετάσχουν ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης».
Υπογράμμισε δε ότι «οι τουρκικές προκλήσεις περιφρονούν τις σαφείς τοποθετήσεις της ΕΕ, των ΗΠΑ και των κρατών της περιοχής μας. Περιφρονούν τις ευρωπαϊκές αξίες, το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας. Συνιστούν κλιμάκωση και συνιστούν απαράδεκτη στρατιωτικοποίηση. Συνιστούν επιλογή ταραξία που προδίδει το αδιέξοδο των δικών του επιλογών».
Η Ελλάδα εξάλλου αναμένει κατάλογο αυστηρότερων κυρώσεων από αυτές που επιβλήθηκαν για τις προκλήσεις στην Κυπριακή ΑΟΖ, ενώ ο Νίκος Χριστοδουλίδης θα επαναφέρει μετ’ επιτάσεως ζήτημα επέκτασης των κυρώσεων και στη νομική οντότητα της τουρκικής κρατικής εταιρείας πετρελαίου ΤΡΑΟ, αλλά και σε κρατικούς αξιωματούχους.
Νέες οριοθετήσεις ΑΟΖ
Σύμφωνα με τον κ. Δένδια, ο ίδιος με τον κ. Χριστοδουλίδη συζήτησαν επίσης, «για τις διμερείς σχέσεις και για τη συνεργασία μας στο πλαίσιο της κοινής αντίληψης που διατηρούμε και καλλιεργούμε με τις χώρες της περιοχής που μοιράζονται τις ίδιες αξίες και αντιλήψεις με εμάς. Συνεργασίες, οι οποίες κατά κοινή αναγνώριση, συμβάλλουν στη διατήρηση της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή μας»
Από την πλευρά του ο κ. Χριστοδουλίδης, μεταξύ άλλων χαρακτήρισε μονόδρομο την επιλογή θεμελίωσης σχέσεων καλής γειτονίας και συνεργειών, καθώς και άριστων σχέσεων με τους γείτονες στην ευρύτερη περιοχή.
«Παρά τις αρνητικές εξελίξεις στην περιοχή λόγω της συμπεριφοράς και της προσέγγισης της μειοψηφίας του ενός και παρά το άναρχο διεθνές σύστημα στο οποίο καλούμαστε να κινηθούμε, στην διπλωματία δεν χωράνε αδιέξοδα. Ακόμη κι αν αυτό διαφαίνεται, είναι παροδικό και αυτό που χρειάζεται είναι αποφασιστικότητα, υπομονή, επιμονή και ξεκάθαροι στόχοι.
Ο διάλογος, αν υπάρχει πραγματική θέληση και βούληση από όλους μπορεί να φέρει αποτελέσματα και η Κύπρος όπως το έχει πράξει με το Ισραήλ, την Αίγυπτο και τον Λίβανο είναι έτοιμη να συζητήσει και με τα υπόλοιπα γειτονικά κράτη για καθορισμό θαλάσσιων συνόρων στην βάση του Διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου της Θάλασσας του 1982», σημείωσε ο κ. Χριστοδουλίδης.
Ερμηνεύοντας τις δηλώσεις αυτές, δεν αποκλείεται, μεταξύ των χωρών με τις οποίες η Κύπρος θα συζητήσει την οριοθέτηση ΑΟΖ να είναι και η Ελλάδα.
Το ζήτημα έχει συζητηθεί, όλα είναι έτοιμα και θα εξαρτηθεί από το τάιμινγκ, σύμφωνα με το sigmalive. Αν αυτό είναι η συντήρηση ή κλιμάκωση της έντασης από την Τουρκία, δεν είναι κάτι που διασαφηνίζεται αυτήν τη στιγμή, αν και πολλοί αναλυτές τουλάχιστον στην Ελλάδα λένε ότι πρέπει να προχωρήσει πάραυτα χωρίς καμία προϋπόθεση.
Το Παρίσι, σε αντιδιαστολή με το Βερολίνο, δείχνει να τραβάει το σκοινί και να επιμένει στη λογική της σκληρής αντίδρασης, αντί του κατευνασμού.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις