Τουρκική προκλητικότητα: «Όλες οι επιλογές είναι στο τραπέζι» λέει η ΕΕ – Αλληλεγγύη σε Ελλάδα
Η τουρκική παραβατικότητα συζητήθηκε στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής, η οποία συνεδρίασε μέσω τηλεδιάσκεψης με κύριο θέμα τις εξελίξεις στη Λευκορωσία
- «Στην Τριχωνίδα τέτοιοι σεισμοί έχουν συνέχεια - Χρειάζεται επιτήρηση» - Λέκκας για δόνηση στο Αγρίνιο
- Αρκάς: Η καλημέρα της Κυριακής έχει γεύση από κουραμπιέδες
- Αμερικανικό μαχητικό καταρρίφθηκε κατά λάθος από αμερικανικό καταδρομικό
- Μέχρι πότε η πληρωμή των τελών κυκλοφορίας – Δεν θα δοθεί παράταση, τι ισχύει για τα πρόστιμα
Εν μέσω κλιμακούμενης τουρκικής προκλητικότητας στην Ανατολική Μεσόγειο με το τουρκικό ερευνητικό σκάφος Oruc Reis να συνεχίζει να πλέει εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας για μια ακόμη ημέρα, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, εξέφρασε την πλήρη αλληλεγγύη της ΕΕ στην Ελλάδα και την Κύπρο, παραπέμποντας το θέμα στην Σύνοδο Κορυφής του Σεπτεμβρίου.
Τόνισε, δε, στο ίδιο μήκος κύματος με τη γερμανίδα καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ, ότι οι δύο πλευρές πρέπει να καθίσουν στο τραπέζι του διαλόγου.
Όπως δήλωσε μετά την τηλεδιάσκεψη του έκτακτου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για τη Λευκορωσία «είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο. Εκφράσαμε την πλήρη αλληλεγγύη μας στην Ελλάδα και την Κύπρο και επιβεβαιώσαμε τα προηγούμενα συμπεράσματά μας σχετικά με τις παράνομες δραστηριότητες της Τουρκίας σε ό,τι αφορά στις γεωτρήσεις. Συμφωνήσαμε να αναφερθούμε σε αυτά τα ζητήματα στη συνάντησή μας τον Σεπτέμβριο».
Ανάγκη για διάλογο
Μάλιστα, ο κ. Μισέλ επισήμανε ότι βρίσκεται σε επαφή με Ελλάδα, Κύπρο και Τουρκία, αφήνοντας να εννοηθεί ότι παίζει το ρόλο του διαμεσολαβητή για να ξεκινήσει ο διάλογος.
«Όλες οι επιλογές είναι στο τραπέζι. Βρίσκομαι σε στενή επαφή με τους αξιωματούχους της Ελλάδας, της Κύπρου και του ΝΑΤΟ. Η Τουρκία είναι επίσης μέλος του ΝΑΤΟ και είχα την ευκαιρία να το συζητήσω με τον πρόεδρο Ερντογάν» υπογράμμισε.
Στη σημασία του διαλόγου μεταξύ Ελλάδας – Τουρκίας εστίασε και η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν μεταθέτοντας το θέμα για το συμβούλιο υπουργών Εξωτερικών και στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. «Είναι σαφές ότι το θέμα θα τεθεί στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων και στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Όλες οι επιλογές είναι στο τραπέζι. Ωστόσο, είναι σημαντική η προθυμία όλων των πλευρών να συμμετάσχουν σε διάλογο επίλυσης προβλημάτων».
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις