Γιατί κάνουμε τους «δύσκολους» όταν μας αρέσει κάποιος πολύ;
Είναι ένα συναίσθημα που όλοι το έχουμε βιώσει και μια κατάσταση στην οποία έχουμε βρεθεί και αναρωτιόμαστε ακόμη και οι ίδιοι
Το να δείχνει κάποιος «ψυχρότητα» ή πιο «απόμακρη» συμπεριφορά ενώ γουστάρει ένα άτομο και να παριστάνει ότι δε νιώθει κάτι το ιδιαίτερο, σημαίνει κατά πάσα πιθανότητα τα εξής συγκεκριμένα πράγματα:
Μέθοδος αυτοπροστασίας
«Αυτές οι φαινομενικά αδιάφορες συμπεριφορές ισοδυναμούν με στρατηγικές αυτοπροστασίας με στόχο την καλύτερη δυνατή διαχείριση της συμπεριφοράς των άλλων» επισημαίνει ο Δρ. Omri Gillath.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον εμφανίζει το γεγονός ότι τα άτομα που τείνουν να αποφεύγουν τα ζητήματα της καθημερινότητας συνήθως το «παίζουν και πιο δύσκολοι» όταν φλερτάρουν, συγκριτικά με τα άτομα που τείνουν να αγχώνονται και φαίνεται ότι συνήθως προσπαθούν περισσότερο για να κερδίσουν την προσοχή.
Εάν τα άτομα νιώθουν συναισθηματικά ασφαλείς τόσο με τον εαυτό τους όσο και με τα άτομα που έχουν γύρω τους τότε οι πιθανότητες υιοθέτησης τέτοιων στρατηγικών μειώνονται σημαντικά.
Για ποια άτομα λειτουργεί;
Σύμφωνα με τους ερευνητές, τα άτομα που εμφανίζουν αγχώδη στυλ προσκόλλησης ή τάσεις αποφυγής των ζητημάτων τείνουν να γίνονται «δύσκολοι» όταν φλερτάρουν ή ακόμα και να καταβάλλουν μεγαλύτερη προσπάθεια για να προσελκύσουν την προσοχή του άλλου.
«Δεν λέμε ότι είναι κακό ή καλό, αλλά πολύ περισσότερο φαίνεται ότι ενδεχομένως να αποτελεί μια αποτελεσματική προσέγγιση για ορισμένους ανθρώπους με στόχο την εξασφάλιση της οικειότητας στις ρομαντικές σχέσεις.
Ενδεχομένως να βοηθά τα άτομα να δημιουργήσουν σχέσεις με τα άτομα που θέλουν, νιώθοντας μεγαλύτερη ασφάλεια» καταλήγουν.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις