Κοροναϊός : Προβληματίζουν οι εξάρσεις των κρουσμάτων στα γηροκομεία – Τι εξετάζεται για να μην… γίνουμε Ιταλία
Ο οίκος ευγηρίας «Εστία Παπαγεωργίου» στον Εύοσμο Θεσσαλονίκης αποτελεί τη νέα εστία κοροναϊού η οποία έχει απασχολήσει από χτες ιδιαίτερα τους ειδικούς.
- Στους 94 έχουν φτάσει οι νεκροί στη Μοζαμβίκη μετά το πέρασμα του κυκλώνα Σίντο
- Οι πρώτες συναντήσεις της συζύγου του αστυνομικού της Βουλής με τις τρεις κόρες της - Τι της είπαν
- Μηχανική βλάβη σε πλοίο με 115 επιβάτες - Επέστρεψε στον Πειραιά
- Απίστευτο περιστατικό σε κηδεία: 20χρονος χόρευε δίπλα στο φέρετρο και τράβαγε τα γένια των ιερέων
Σταθερά τριψήφιος συνεχίζει να παραμένει ο αριθμός των ημερήσιων κρουσμάτων κοροναϊού στην Ελλάδα, με τον ιό να συνεχίζει την πορεία του.
Χτες ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 217 νέα κρούσματα με την Αττική και τη Θεσσαλονίκη να βρίσκονται σταθερά στις πρώτες θέσεις με 89 και 44 κρούσματα αντίστοιχα.
Ο οίκος ευγηρίας «Εστία Παπαγεωργίου» στον Εύοσμο Θεσσαλονίκης αποτελεί τη νέα εστία κοροναϊού η οποία έχει απασχολήσει από χτες, Τετάρτη, ιδιαίτερα τους ειδικούς.
Ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας άφησε δε ανοιχτό το ενδεχόμενο λήψης περαιτέρω μέτρων στις προνοιακές δομές.
«Αμέσως μετά τις διακοπές τους, και πριν την επιστροφή τους στους οίκους ευγηρίας, οι εργαζόμενοι θα τεστάρονται. Είχαμε συνεργασία με τον υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργό Άκη Σκέρτσο και την υφυπουργό Εργασίας Δόμνα Μιχαηλίδου» ανακοίνωσε, μιλώντας στον ΣΚΑΪ.
Σύμφωνα δε με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Στέλιο Πέτσα, σύντομα θα εφαρμοστεί στα γηροκομεία ένα νέο υγειονομικό πρωτόκολλο το οποίο θα προβλέπει περισσότερα και συχνότερα τεστ κοροναϊού για το προσωπικό.
Προκαταρκτική εξέταση παρήγγειλε ο εισαγγελέας
Προκαταρκτική εξέταση για να διερευνηθούν τυχόν ευθύνες σχετικά με τη διασπορά του κοροναϊού στο γηροκομείο «Εστία Παπαγεωργίου» παρήγγειλε σήμερα ο εισαγγελέας Ποινικής Δίωξης Άγγελος Βάσσιος.
Παράλληλα, σε εξέλιξη βρίσκεται η διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης και για τον οίκο ευγηρίας στο Ασβεστοχώρι, όπου εντοπίστηκαν 36 κρούσματα κοροναϊού ενώ έξι από τους ηλικιωμένους που νοσηλεύονται από τις 12 Αυγούστου σε νοσοκομεία της πόλης έχασαν την ζωή τους από επιπλοκές της Covid-19.
Ο προϊστάμενος της εισαγγελίας πρωτοδικών Στέφανος Ζαρκαντζιάς από τις 13 Αυγούστου έχει ζητήσει για το γηροκομείο τη διενέργεια επείγουσας προκαταρκτικής εξέτασης, με βάση το άρθρο 285 του Ποινικού Κώδικα (Ν. 4619/2019) περί παραβίασης των μέτρων για να αποτραπεί η εισβολή ή η διάδοση μιας μεταδοτικής ασθένειας.
Μετά τον επανέλεγχο και την ιχνηλάτηση στον οίκο ευγηρίας του Ασβεστοχωρίου τα κρούσματα ανήλθαν σε 42 καθώς ακόμη έξι άτομα βρέθηκαν θετικά.
«Κινδυνεύουν πιο πολύ από όλους»
«Οι προνοιακές δομές ανήκουν στο υπουργείο Εργασίας αλλά είναι προτεραιότητα για μας. Έχω μιλήσει για ανάγκη προστασίας των ευπαθών ομάδων, κινδυνεύουν πιο πολύ απ’ όλους τους άλλους από τον κοροναϊό».
«Θα έχουμε δύσκολο φθινόπωρο και χειμώνα, στόχος μας είναι να λύνουμε ένα – ένα τα προβλήματα στο μετρό του δυνατού και να δίνουμε αντικειμενική εικόνα του τι επικρατεί στον κόσμο» τόνισε.
«Έχουμε πανδημία, δεν έχουμε φτάσει στους 1000 νεκρούς την ημέρα, όπως στη Ισπανία και τη Βρετάνια. Είναι προφανές ότι υπάρχει διασπορά μετά το άνοιγμα στην κανονικότητα, στην Ισπανία είχαν πάνω από 3.500 κρούσματα, είχαν αύξηση κρουσμάτων στην Γερμάνια, τη Γάλλια την Ιταλία… Ανεβαίνει σε όλο τον κόσμο η νόσος». «Και μια ζωή να μπορέσουμε να σώσουμε είναι πολύτιμη» διευκρίνισε πάντως ο υπουργός Υγείας, αλλά ξεκαθάρισε ότι «είναι φύσει αδύνατον να τεστάρεις όλο τον πληθυσμό καθημερινά».
Για το εμβόλιο της Οξφόρδης και της AstraZeneca σημείωσε ότι «ο προγραμματισμός είναι να υπάρχουν δόσεις εμβολίου για το Δεκέμβριο και τον Ιανουάριο για τις ευπαθείς ομάδες. Το έχει προαγοράσει η Ευρώπη με 300 εκατ. συν 100 εκατ. δόσεις».
Συναγερμός στον Εύοσμο
Οι κλειστές δομές αποτελούν το πονοκέφαλο για τους υγειονομικές αρχές μετά και τα 22 θετικά κρούσματα (15 ηλικιωμένοι και 7 εργαζόμενοι) που βρέθηκαν χθες στην «Εστία Παπαγεωργίου» στον Εύοσμο Θεσσαλονίκης.
Όλοι οι ηλικιωμένοι προς το παρόν έχουν ήπια συμπτωματολογία και έχουν εισαχθεί σε νοσοκομεία αναφοράς, ωστόσο δεν παύει να υπάρχει ανησυχία καθώς δεν έχει εντοπιστεί η πηγή μετάδοσης του ιού στη δομή.
Υπενθυμίζεται ότι, ο οίκος ευγηρίας στο Ασβεστοχώρι Θεσσαλονίκης, η «Αγία Κυριακή», αριθμεί ήδη έξι θανάτους ηλικιωμένων από κοροναϊό.
Σύψας: Ο ιός χτυπάει την πόρτα των γηροκομείων
«Ο ιός χτυπάει την πόρτα των γηροκομείων, γιατί έχουμε διασπορά στην κοινότητα» επεσήμανε ο καθηγητής λοιμωξιολογίας και μέλος της επιστημονικής επιτροπής του υπουργείου Υγείας για τον κορωναϊό Νίκος Σύψας.
«Την ανεύθυνη συμπεριφορά κάποιων την πληρώνουν αυτοί που δεν φταίνε και είναι οι ηλικιωμένοι» συμπλήρωσε, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ.
Σύμφωνα με τον κύριο Σύψα, ο μέσος όρος των κρουσμάτων είναι 36 έτη. «Είναι νέοι άνθρωποι που αδιαφορούν για τα μέτρα προστασίας και ασφάλειας που έχουμε προτείνει και λέμε συνέχεια» σχολίασε.
Ο καθηγητής έκανε έκκληση στους νέους να προστατεύσουν τις ευπαθείς ομάδες και τους ηλικιωμένους, αναφέροντας πως ο «ιός είναι εδώ και σκοτώνει».
Επιπλέον, επεσήμανε ότι «υπάρχει και μια δεύτερη πανδημία και είναι η πανδημία της παραπληροφόρησης» και συνέχισε λέγοντας «Μαστίζεται, όχι μόνο η Ελλάδα αλλά όλος ο κόσμος. Είναι το ίδιο επικίνδυνη με την ίδια την πανδημία».
Αναφορικά με τους τουριστικούς προορισμούς και τις διακοπές, είπε πως σε πολλούς (σ.σ. τουριστικούς προορισμούς) καταγράφεται μία ευρεία διασπορά, που σημαίνει «ότι αυτό μπορεί να επιστρέψει αυτό πίσω μαζί με τους παραθεριστές».
Τόνισε, δε, πως μετά την περίοδο διακοπών απαιτείται αυτοπεριορισμός επτά ημερών και απόσταση από τους ηλικιωμένους.
Έρχονται νέα μέτρα αν δε μειωθεί R0
Ήδη από τις αρχές Αυγούστου, ο κρίσιμος δείκτης R0 , που δείχνει την μεταδοτικότητα του ιού, είχε ξεπεράσει τη μονάδα.
Οι επιστήμονες εκτιμούν πως αν δεν πέσει σύντομα κάτω από το ένα, η λήψη νέων ακόμα πιο αυστηρών περιοριστικών μέτρων θα είναι μονόδρομος. Οι επιστήμονες θα αξιολογήσουν, παράλληλα, τον αριθμό των εισαγωγών που παρουσιάζουν μία μικρή αύξηση τελευταία καθώς και των θανάτων.
Οι ειδικοί ζητούν, εξάλλου, την ανάληψη νομοθετικών παρεμβάσεων για την καθιέρωση της τηλεργασίας, ενώ εκεί που δεν μπορεί το μέτρο να εφαρμοστεί, δεν αποκλείεται να προταθεί η επιστροφή στην εργασία με μειωμένο ποσοστό εργαζομένων.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις