Πρώτο κουδούνι με μάσκες από το νηπιαγωγείο – Ποια μέτρα αποφάσισε το υπ. Παιδείας
Στις 7 Σεπτεμβρίου, όπως είναι προγραμματισμένο, θα χτυπήσει το πρώτο κουδούνι της νέας σχολικής χρονιάς, με διαφορετικές όμως συνθήκες και δεδομένα λόγω της πανδημίας του κοροναϊού.
- Τηλεφωνική επικοινωνία Πούτιν και Ερντογάν – Τι είπαν για τις εμπορικές σχέσεις
- Διακινούσαν υλικό παιδικής πορνογραφίας στο διαδίκτυο - Πλάνα σοκ με κακοποίηση νηπίων
- Ισχυροί άνεμοι στη Φθιώτιδα ξερίζωσαν δέντρα και ξήλωσαν τέντες - Σοβαρές ζημιές σε σκάφη
- Economist: Τι θα κάνει ο νέος «τσάρος» της αμερικανικής οικονομίας που επέλεξε ο Τραμπ
Στις 7 Σεπτεμβρίου, όπως είναι προγραμματισμένο, θα χτυπήσει το πρώτο κουδούνι της νέας σχολικής χρονιάς, με διαφορετικές όμως συνθήκες και δεδομένα λόγω της πανδημίας του κοροναϊού.
Όπως ανακοινώθηκε από την αρμόδια υπουργό, Νίκη Κεραμέως, η μάσκα θα είναι υποχρεωτική από το νηπιαγωγείο έως το λύκειο, ενώ δεν θα μειωθεί ο αριθμός των παιδιών που θα βρίσκονται σε κάθε τάξη.
Η κυρία Κεραμέως ανέφερε πως τα μέλη της επιτροπής των λοιμωξιολόγων διατύπωσαν την πρόταση για τις μάσκες σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης, την οποία και θα υιοθετήσει η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας.
«Την αποδεχόμαστε» είπε η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως μιλώντας στον Alpha, παραπέμποντας για τις επιμέρους λεπτομέρειες στις ανακοινώσεις της Δευτέρας.
«Η μάσκα είναι εξαιρετικό εργαλείο για να προστατευτούμε από τον ιό» συμπλήρωσε η κ. Κεραμέως, υπογραμμίζοντας πως οι ειδικοί προτείνουν να δοθεί βάρος στην εκπαίδευση της χρήσης μάσκας στους μαθητές της μικρής ηλικίας, ενώ πρόσθεσε πως τα μέτρα θα επικαιροποιηθούν εάν υπάρξει ανάγκη -όπως συνέβη και στο πρώτο διάστημα της επιδημίας στην Ελλάδα, όταν αποφασίστηκε η εξ αποστάσεως εκπαίδευση και η εκ περιτροπής προσέλευση των μαθητών στα σχολεία.
Στη λειτουργία των σχολείων αναφέρθηκε και ο πρόεδρος Ελληνικής Εταιρείας Λοιμωξιολόγων και μέλος την επιτροπής λοιμωξιολόγων για τον κοροναϊό Παναγιώτης Γαργαλιάνος, τονίζοντας πως υπάρχει υγειονομικό πρωτόκολλο, το οποίο επικαιροποιείται συνεχώς.
«Τα παιδιά θα προαυλίζονται ανά ομάδες, δεν θα βγαίνουν διάλειμμα όλες οι τάξεις στον ίδιο χώρο. Επίσης, συζητείται και το θέμα αλλαγής ωραρίου του σχολείου. Στόχος είναι να μην κλείσει το σχολείο στην περίπτωση κρούσματος», τόνισε ο κ. Γαργαλιάνος.
Με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, το υπουργείο Παιδείας προβλέπει τα παρακάτω μέτρα προστασίας:
- Υποχρεωτική χρήση μάσκας
- Διαφορετικά διαλείμματα για τους μαθητές, ώστε να περιοριστεί η ανάμειξη διαφορετικών ομάδων μαθητών
- Αντισηπτικά και σαπούνια που θα καλύπτουν οι δήμοι
- Συστηματικός καθαρισμός των σχολείων
- Επικαιροποιημένες οδηγίες του ΕΟΔΥ σε μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικούς.
Παράλληλα, η Νίκη Κεραμέως αναφέρθηκε και στη λειτουργία των Πανεπιστημίων, λέγοντας ότι οι φοιτητές θα επιστρέψουν στα έδρανα με τη διευκρίνηση ότι «οι θεωρητικές διαλέξεις θα γίνονται μέχρι 50 άτομα» και οι μεγάλες διαλέξεις «θα γίνονται εξ αποστάσεως».
Αιφνιδιασμένη η ΟΛΜΕ
Από την πλευρά της η ΟΛΜΕ θα συνεδριάσει προκειμένου να εκτιμήσει την κατάσταση όσον αφορά στα μέτρα για το άνοιγμα των σχολείων, τις ελλείψεις σε προσωπικό κ.α.
Όπως σημείωσε, μιλώντας στην ΕΡΤ, ο πρόεδρος της Ομοσπονδία, Θεόδωρος Τσούχλος, η εκπαιδευτική κοινότητα «αιφνιδιάστηκε από τις ανακοινώσεις της κυβέρνησης, αλλά και το υπουργείο και η κυβέρνηση αιφνιδιάστηκαν με το νέο κύμα της πανδημίας».
«Είναι σοβαρό ζήτημα, κατά πόσο μπορεί μια τάξη να υποδεχθεί 28 παιδιά με μάσκες. Υπάρχουν κλειστές αίθουσες που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν ώστε να έχουμε τάξεις των 15 ατόμων» υπογράμμισε ο κ. Τσούχλος, συμπληρώνοντας ότι πρέπει να καλυφθεί το κόστος των μασκών, προκειμένου να μην επιβαρυνθούν οικονομικά οι γονείς.
Ανησυχία για το κόστος
Την ίδια ώρα, έντονη ανησυχία υπάρχει μεταξύ γονέων σχετικά με την υποχρεωτική χρήση της προστατευτικής μάσκας στα σχολεία, καθώς, όπως δηλώνουν, το κόστος σε ορισμένες περιπτώσεις είναι μεγάλο.
«Είναι προκλητικό να υποστούν οι οικογένειες το κόστος της μάσκας από πλευράς του υπουργείου. Οι γονείς πληρώνουν ήδη αρκετά. Θεωρούμε ότι πρέπει ενιαία και καθολικά να παρέχει το υπουργείο μάσκες για όλα τα παιδιά. Επίσης δεν μας έχει ξεκαθαριστεί το τι είδους μάσκα αλλά και από ποιες ηλικίες θα πρέπει να τις φορούν οι μαθητές. Πρέπει να αποσαφηνιστούν οι όροι από τους ειδικούς. Είναι ένα μεγάλο κονδύλι που δεν πρέπει να περάσει στην τσέπη των γονιών», σημείωσε μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του MEGA, η κυρία Στέλλα Βαλαβάνη, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Αττικής.
Ο Αρσένης Αθανασίου, φαρμακοποιός και μέλος ΔΣ του Φαρμακευτικού Συλλόγου Πειραιά, τόνισε ότι πρώτο μέλημα θα πρέπει να είναι η υγεία των παιδιών, ανεξαρτήτως κόστους. «Το κόστος σίγουρα είναι κάτι που απασχολεί, βέβαια δεν είναι απαγορευτικό, σίγουρα όμως δεν είναι και ευκαταφρόνητο» σημείωσε.
Μια χειρουργική μάσκα, μίας χρήσεως, κοστίζει περίπου 0,50 ευρώ στον καταναλωτή, κάτι που σημαίνει ότι χρειάζεται περίπου 11 ευρώ για να καλύψει τις εργάσιμες ημέρες του μήνα ή τα διπλάσια όταν πρόκειται για μικρά παιδιά που ενδεχομένως χρειάζονται δύο μάσκες μέσα την ημέρα.
«Είναι ένα κόστος που ίσως μπορεί και κάποια αρμόδια αρχή να καλύψει σε άτομα που οικονομικά είναι αδύναμα» συμπλήρωσε ο κ. Αθανασίου.
Το κόστος αυτό φαίνεται πως θα οδηγήσει τους περισσότερους στην επιλογή υφασμάτινης μάσκας, η οποία θα μπορεί να επαναχρησιμοποιηθεί. Όπως εξήγησε ο κ. Γαργαλιάνος η μάσκα θα πρέπει να είναι ιδιαίτερων προδιαγραφών, συστήνοντας την επιλογή της βαμβακερής μάσκας, η οποία μπορεί να πλένεται καθημερινά. «Θα δοθούν ακριβείς οδηγίες» τόνισε ο κ. Γαργαλιάνος, υποστηρίζοντας πως θα γίνουν σποτάκια και ενημέρωση από τους εκπαιδευτικούς.
Προβληματισμός για τους αρνητές
Έντονη είναι η ανησυχία στους κύκλους του υπουργείου Παιδείας για τα φαινόμενα άρνησης χρήσης της μάσκας που αναμένεται να εμφανιστούν.
Αρκετοί είναι μάλιστα οι γονείς που υποστηρίζουν μέσω των κοινωνικών δικτύων πως δεν θα επιτρέψουν στα παιδιά τους να φορούν μάσκες, φτάνοντας στη δημιουργία σχετικού γκρουπ στο facebook το οποίο αριθμεί χιλιάδες μέλη.
«Καλησπέρα στην ομάδα. Έλεγα πως δεν θα στείλω τα παιδιά μου στο σχολείο αν γίνει υποχρεωτική η μάσκα. Αλλά το ξανασκέφτηκα. Αυτό θέλουν. Θέλουν να έχουν όλα τα πειθαρχημένα παιδιά μαντρωμένα και τους γονείς τους φακελομένους, Όχι … δεν θα σας κάνω το χατήρι. θα στείλω το παιδί μου ΧΩΡΙΣ μάσκα στο σχολείο, και θα του τάξω μία σοκολάτα για κάθε μάσκα παιδιού που θα μου φέρνει στο σπίτι!!!!» αναφέρει χαρακτηριστικά μια ανάρτηση στο συγκεκριμένο γκρουπ, προκαλώντας προβληματισμό σε γονείς και δασκάλους.
Τα παραδείγματα της Ευρώπης
Την ίδια ώρα στην Ευρώπη, υπάρχουν αντίθετες απόψεις σχετικά με το άνοιγμα των σχολείων και τα μέτρα που θα πρέπει να εφαρμοστούν.
Στην Ισπανία, δύο εβδομάδες πριν το τέλος των διακοπών, γονείς, εκπαιδευτικοί και πολιτικοί επικρίνουν τις κυβερνητικές αποφάσεις. Ωστόσο, στο αποκεντρωμένο πολιτικό σύστημα της Ισπανίας κάθε αυτόνομη κοινότητα είναι υπεύθυνη για την επιστροφή στις τάξεις.
«Ούτε μία οικογένεια στην Ισπανία δεν γνωρίζει τι θα συμβεί στα παιδιά τους, όταν ξεκινήσει η σχολική χρονιά», δήλωσε ο ηγέτης του συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος Πάμπλο Κασάδο, κατηγορώντας τον πρωθυπουργό Πέδρο Σάντσεθ ότι αφήνει τους πολίτες να κάνουν εικασίες.
«Δεν μπορούμε να αφήσουμε μια ολόκληρη γενιά παιδιών να μείνει πίσω στην εκπαίδευσή της, εξαιτίας της έλλειψης σχεδιασμού», τόνισε χαρακτηριστικά.
Στη Μαδρίτη, οι περιφερειακές αρχές δεν απέκλεισαν το ενδεχόμενο να καθυστερήσουν τα μαθήματα με φυσική παρουσία των παιδιών, προκαλώντας «πονοκέφαλο» στους εργαζόμενους γονείς. «Πρέπει να είμαστε λίγο προσεκτικοί με την ημερομηνία της έναρξης των σχολείων», είπε στο Reuters ο αναπληρωτής επικεφαλής των υπηρεσιών υγείας Αντόνιο Θαπατέρο, προσθέτοντας: «Ενδεχομένως, λόγω των επιπέδων θετικών κρουσμάτων, θα πρέπει να ξανασκεφτούμε εάν θα ανοίξουμε τα σχολεία κατά ηλικίες».
Στην Ιταλία, που ήταν από τις χώρες που επλήγησαν βαρύτατα την άνοιξη από τον κοροναϊό, η υπουργός Παιδείας Λουτσία Ατσολίνα δήλωσε ότι το σχολικό έτος πρόκειται να ξεκινήσει κανονικά, στις 14 Σεπτεμβρίου.
«Η επαναλειτουργία των σχολείων αποτελεί ηθική υποχρέωση και απόλυτη προτεραιότητα της κυβέρνησής μας», ανέφερε η Ατσολίνα, προσθέτοντας πως «θα διανέμονται 11 εκατομμύρια προστατευτικές μάσκες την ημέρα, σε μαθητές, διδάσκοντες και διοικητικούς».
Παράλληλα, στην Ιταλία σύμφωνα με την υπουργό Παιδείας, «αναζητήθηκαν μεγαλύτερες αίθουσες, ώστε τα παιδιά, κατά την διάρκεια των μαθημάτων, να μπορούν και να κατεβάζουν την μάσκα τους», ενώ στις 20 Ιουλίου, το υπουργείο Παιδείας της Ιταλίας ζήτησε τη δημιουργία 3 εκατομμυρίων μονών θρανίων σε ανακοίνωση με την ένδειξη «εξαιρετικά επείγον».
Ο στόχος είναι να υπάρχουν διαθέσιμα και να διανεμηθούν στα σχολεία με την επανεκκίνηση των μαθημάτων στα μέσα Σεπτεμβρίου.
Σύμφωνα με την «The Washington Post», οι κατασκευαστές έχουν δηλώσει ότι η κατασκευή αυτού του αριθμού θρανίων απαιτεί τουλάχιστον πέντε χρόνια. «Γνωρίζω προσωπικά όλους στην Ευρώπη που κατασκευάζουν σχολικό εξοπλισμό» δήλωσε ο Emidio Salvatorelli, πρόεδρος εταιρείας επίπλων στο The Washington Post . «Δεν μπορεί να γίνει».
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις