Μάζης στο MEGA : Η ΕΕ αποφεύγει να θέσει μέτρα στην Τουρκία
Τις τελευταίες εξελίξεις με τις τουρκικές προκλήσεις στην ανατολική Μεσόγειο και την αντίδραση της Ελλάδας, σχολίασαν, μιλώντας στην «Κοινωνία Ώρα MEGA», ο Κωνσταντίνος Ζιαζιάς, Αντιστράτηγος ε.α., επίτιμος Αρχηγός ΓΕΣ και ο Γιάννης Μάζης, καθηγητής Οικονομικής Γεωγραφίας και Γεωπολιτικής Θεωρίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.
Τις τελευταίες εξελίξεις με τις τουρκικές προκλήσεις στην ανατολική Μεσόγειο και την αντίδραση της Ελλάδας, σχολίασαν, μιλώντας στην «Κοινωνία Ώρα MEGA», ο Κωνσταντίνος Ζιαζιάς, Αντιστράτηγος ε.α., επίτιμος Αρχηγός ΓΕΣ και ο Γιάννης Μάζης, καθηγητής Οικονομικής Γεωγραφίας και Γεωπολιτικής Θεωρίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.
«Η Ε.Ε. αδικεί τον εαυτό της με το να λειτουργεί υποστηρικτικά προς αυτή την συμπεριφορά της Τουρκίας και να συζητά για την Λευκορωσία και να παρεμβαίνει σε αυτά τα θέματα, ενώ αδιαφορεί και περιορίζεται σε φράσεις, για υποθέσεις ενός μέλους της, της Ελλάδας. Αποφεύγει να θέσει μέτρα στην Τουρκία», υπογράμμισε, ο κ. Μάζης.
Το Oruc Reis κάνει έρευνες, λένε Μάζης και Ζιαζιάς
«Το Oruc Reis κάνει έρευνες, άρα παρανομεί», πρόσθεσε, συμπληρώνοντας ότι «Είναι ενδεικτικό το γεγονός των παραβιάσεων και το είδος των παραβιάσεων, διότι εναγωνίως οι Τούρκοι προσπαθούν να ανακαλύψουν υποβρύχια, που σημαίνει ότι οι Τούρκοι κάτι έχουν στο μυαλό τους και φοβούνται την απάντηση».
Αναφορικά με το ζήτημα του παραιτηθέντος Συμβούλου Ασφαλείας του πρωθυπουργού Αλέξανδρου Διακόπουλου, ο κ. Μάζης στάθηκε τόσο στην αρχική, όσο και στην ανασκευή της αρχικής του δήλωσης για το Oruc Reis. Εξήγησε μάλιστα, ότι δεν θα έπρεπε να μιλήσει στα ΜME, όπως κανείς άλλος με την ιδιότητά του παγκοσμίως.
Προς την ίδια κατεύθυνση, ο κ. Ζιαζιάς, αντιστράτηγος ε.α., Επίτιμος Αρχηγός ΓΕΣ, τόνισε αρχικά πως δεν τίθεται προς αμφισβήτηση το γεγονός ότι το Oruc Reis κάνει έρευνες στην νοτιοανατολική Μεσόγειο. «Αυτό φαίνεται από την περιοχή πλεύσης, την ταχύτητα, τον τρόπο πλεύσης. Έχει κάνει έρευνες. Εκτιμώντας την κατάσταση είπε την αλήθεια ο κ. Διακόπουλος και μετά παραιτήθηκε», είπε ο κ. Ζιαζιάς.
«Το πολιτικό σύστημα της χώρας δεν έχει την κουλτούρα να δέχεται εισηγήσεις από ειδικούς σε θέματα Άμυνας και εξωτερικής πολιτικής. Δεν άντεξε έναν Σύμβουλο Ασφαλείας, και πιστεύει κανείς ότι θα αντέξει ένα κανονικό συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας, που θα εισηγηθεί εθνικά;», διερωτήθηκε, ο Αντιστράτηγος ε.α.
Μάζης: Να οριστούν οι κόκκινες γραμμές του έθνους
«Η αντίδραση των ενόπλων δυνάμεων προκύπτει από την διακηρυγμένη απόφαση της εκάστοτε ελληνικής κυβέρνησης», συνέχισε ο κ. Ζιαζιάς, χαρακτηρίζοντας ατυχέστατη την πολιτική της κυβέρνησης. «Ενδεχομένως βοηθά τον εξωτερικό παράγοντα να κάτσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, με την Ελλάδα να μην έχει να κερδίσει τίποτα» εκτίμησε, προσθέτοντας ότι η «δράση της Τουρκίας στην νοτιοανατολική Μεσόγειο, δείχνει ότι το Oruc Reis κάνει έρευνες».
Σύμφωνα με τον κ. Ζιαζιά «η αντίδραση των ενόπλων δυνάμεων προκύπτει από την διακηρυγμένη απόφαση της εκάστοτε ελληνικής κυβέρνησης. Η παραβίαση έπρεπε να αντιμετωπιστεί σε επιχειρησιακό επίπεδο σύμφωνα με τους κανόνες εμπλοκής. Οι κανόνες εμπλοκής για να ισχύσουν πρέπει να απελευθερωθούν από τον Κυβερνητικό Συμβούλιο Εξωτερικών και Άμυνας δηλαδή από την Κυβέρνηση». Πρόσθεσε δε ότι «η αντίδραση της χώρας μας πρέπει να στηρίζεται στην αξιόπιστη και ισχυρή αποτροπή, σε σοβαρές συμμαχίες κοινών στόχων και στην ομοψυχία του λαού μας».
Ο ίδιος ανέφερε ότι η θέση της Τουρκίας δεν προεξοφλεί το υπέρ της αποτέλεσμα σε περίπτωση σύγκρουσης. «Δεν θα κερδίσει ο πολυπληθέστερος, αλλά ο πλέον ευέλικτος, ο πλέον αποτελεσματικός και κυρίως ο πλέον εκπαιδευμένος στο ειδικό θαλάσσιο και νησιωτικό περιβάλλον του Αιγαίου και αυτές είναι οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ζιαζιάς.
Από την πλευρά του ο κ. Μάζης αναφέρθηκε στην ανάγκη ορισμού αυτών που λέμε «κόκκινων γραμμών του έθνους» απέναντι στην δραστηριότητα της Τουρκίας. «Με αυτόν τον τρόπο ενημερώνεις για την αποφασιστικότητα του ελληνισμού πρωτίστως τους φίλους σου γιατί αυτούς πρέπει να φοβάσαι. Υπάρχει τρόπος να γίνεις πιστευτός και η αποτροπή σε πρώτο πλάνο να λειτουργήσει», είπε.
«Ένα κράτος που έχει εκδηλώσει την απόφασή του να υπεραμυνθεί της εδαφικής του ακεραιότητας και της εθνικής ανεξαρτησίας, θα προχωρήσει σε μια απελευθέρωση των κανόνων εμπλοκής ώστε ο απέναντι να ξέρει ότι θα έχει πρόβλημα (…) Ελλάδα – Κύπρος – Ισραήλ- Αίγυπτος θα μπορούσαν να είναι ένα σύμπλοκο ασφάλειας και άμυνας υπό τον γαλλικό συντονισμό», τόνισε ο κ. Μάζης.
- Αϊτή: Κατά 70% αυξήθηκε ο αριθμός των παιδιών που στρατολογούνται σε συμμορίες
- Τουρκία: Ο κινητήρας αεροσκάφους με 95 επιβαίνοντες τυλίγεται στις φλόγες (δείτε βίντεο)
- Ουρουγουάη: Ο Ζαμαντού Ορσί της κεντροαριστερής αντιπολίτευσης είναι ο νέος πρόεδρος της χώρας
- Ταϊλάνδη: Η αστυνομία ερευνά «τεχνική διαλογισμού» με δεκάδες πτώματα σε βουδιστικό μοναστήρι
- Περού: 11 νεκροί από πτώση λεωφορείου σε χαράδρα – Συμμετείχαν σε σχολική εκδρομή
- Μεξικό: 6 νεκροί και 10 τραυματίες από επίθεση ενόπλων σε μπαρ