Εν αναμονή της «έκπληξης» Ερντογάν το κοινό μήνυμα Μέρκελ και Μακρόν κατά της τουρκικής προκλητικότητας
Για πρώτη φορά εδώ και αρκετές ημέρες η σημερινή ειδησεογραφία ήταν σχεδόν υποτονική για τα ελληνοτουρκικά. Οι προπαγανδιστικές φωτογραφίες της Τουρκίας για το Oruc Reis και η αποκρυπτογράφηση των μηνυμάτων Μέρκελ και Μακρόν που μίλησαν για την απειλή της κυριαρχίας κρατών μελών της ΕΕ. Αύριο οι εκπλήξεις που έχει υποσχεθεί ο Ερντογάν
Για πρώτη φορά εδώ και αρκετές ημέρες η σημερινή ειδησεογραφία ήταν σχεδόν ανύπαρκτη για τα ελληνοτουρκικά.
Προπαγάνδα και εκπλήξεις
Σε αντίθεση με τον πυρετό των εξελίξεων των προηγούμενων ημερών για την Ανατολική Μεσόγειο όπου το Oruc Reis συνεχίζει να πλέει εντός της παράνομης τουρκικής Navtex, φαντάζουν μάλλον υποτονικά τα όσα συνέβησαν σήμερα.
Ακόμα και σε διπλωματικό επίπεδο μένει να αποκρυπτογραφηθεί το επόμενο διάστημα αν το κοινό μήνυμα των Μέρκελ και Μακρόν για σεβασμό του διεθνούς δικαίου σηματοδοτεί νέες εξελίξεις στην περιοχή.
Σε κάθε περίπτωση και σε αντίθεση με την ένταση των διεργασιών των προηγούμενων ημερών και εβδομάδων, αν μη τι άλλο οι σημερινές εξελίξεις σίγουρα δεν ήταν θορυβώδεις. Ενδεχομένως αυτό να οφείλεται και στο γεγονός ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες περιμένουν τις «εκπλήξεις» που έχει υποσχεθεί ο Ερντογάν για αύριο και οι οποίες σύμφωνα με το Bloomberg ενδεχομένως να είναι ανακοινώσεις για αποκάλυψη ενεργειακού κοιτάσματος στη Μαύρη Θάλασσα.
Βέβαια η τουρκική έκδοση του Euronews υποστηρίζει ότι η έκπληξη Ερντογάν συνδέεται με ανακάλυψη κοιτάσματος φυσικού αερίου όχι στη Μαύρη Θάλασσα, αλλά στη Μεσόγειο!
Η Άγκυρα και ειδικότερα το τουρκικό υπουργείο Άμυνας περιορίστηκε να δώσει νέες φωτογραφίες από τα πολεμικά πλοία που συνοδεύουν το Oruc Reis κάνοντας, κάνοντας λόγο για διεξαγωγή ερευνών στις «περιοχές θαλάσσιας δικαιοδοσίας της χώρας μας στην Ανατολική Μεσόγειο».
«Οι φρεγάτες και οι κορβέτες των τουρκικών ναυτικών δυνάμεων εξακολουθούν να παρέχουν αποφασιστική συνοδεία και προστασία στο ORUC REİS που διεξάγει έρευνα στις περιοχές θαλάσσιας δικαιοδοσίας της χώρας μας στην Ανατολική Μεσόγειο» ήταν η λεζάντα των τουρκικών φωτογραφιών.
Frigates and corvettes of the Turkish Naval Forces continue to resolutely provide escort and protection to R/V ORUC REİS that is conducting research in the maritime jurisdiction areas of our country in the Eastern Mediterranean. pic.twitter.com/YmPvWYichO
— T.C. Millî Savunma Bakanlığı (@tcsavunma) August 20, 2020
Δεν θα ανεχθούμε…
Την ίδια ώρα από την θερινή προεδρική κατοικία του Μακρόν, η Γερμανίδα καγκελάριος και ο Γάλλος πρόεδρος θέλησαν να εμφανιστούν με ενιαία γραμμή για την Ανατολική Μεσόγειο.
Μάλιστα η κα Μέρκελ υπό το πιεστικό βλέμμα του κ. Μακρόν δήλωσε πως «δεν θα ανεχθούμε απειλή κυριαρχία κρατών-μελών της ΕΕ» και αμφότεροι εξέφρασαν τη στήριξή τους στην Ελλάδα έναντι των τουρκικών προκλήσεων.
Μάλιστα οι δύο Ευρωπαίοι ηγέτες συμφώνησαν στην αναγκαιότητα να υπάρξει σεβασμός στο Διεθνές Δίκαιο στην Ανατολική Μεσόγειο.
Συμπληρωματικές οι θέσεις Γερμανίας και Γαλλίας
Ειδικότερα, ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε, μετά το πέρας των συνομιλιών του με την Άνγκελα Μέρκελ στη γαλλική θερινή προεδρική κατοικία στο Φορ ντε Μπρεγκανσόν, ότι στο θέμα της Ανατολικής Μεσογείου, η Γαλλία και η Γερμανία συμφωνούν στην ανάγκη να διαφυλαχθεί η σταθερότητα, ο σεβασμός στο (διεθνές) δίκαιο.
Ο Γάλλος πρόεδρος επισήμανε ακόμη πως είναι απαραίτητη η αποκλιμάκωση της έντασης και ο σεβασμός της κυριαρχίας των κρατών-μελών της ΕΕ.
Πρέπει να έχουμε μια θετική ατζέντα προκειμένου να επαναδεσμευτεί η Τουρκία στη συζήτηση με την Ευρώπη, σημείωσε.
Ο Εμανουέλ Μακρόν επανέλαβε πως η διπλωματία χωρίς τις κόκκινες γραμμές δεν υπάρχει, αλλά και στρατιωτική ισχύς χωρίς διπλωματία δεν παράγει αποτέλεσμα.
Όπως τόνισε η στάση της Γερμανίας και της Γαλλίας είναι συμπληρωματικές η μία της άλλης στην Ανατολική Μεσόγειο.
Je me réjouis du niveau d’engagement commun exceptionnel entre nos pays, tant sur le plan bilatéral, que sur le plan européen et international. Ensemble, nous sommes plus forts. https://t.co/zmOzK72dCi
— Emmanuel Macron (@EmmanuelMacron) August 20, 2020
Από την πλευρά της η Άνγκελα Μέρκελ τόνισε πως η Γερμανία έχει ταχθεί υπέρ του διαλόγου, αλλά δεν θα γίνει ανεκτή η απειλή της κυριαρχίας κρατών μελών της ΕΕ.
«Είμαι ικανοποιημένος με το εξαιρετικό επίπεδο κοινής δέσμευσης μεταξύ των χωρών μας, τόσο διμερώς, σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο. Μαζί είμαστε ισχυρότεροι» γράφει ο Μακρόν στην ανάρτησή του την οποία έκανε και στα γερμανικά.
Επιδιώκεται διάλογος, αλλά όχι με κάθε κόστος
Αν όντως τα περί κοινού μετώπου Γαλλίας -Γερμανίας και στο θέμα της Ανατολικής Μεσογείου, ισχύουν ο Ταγίπ Ερντογάν θα βρεθεί σε δύσκολη θέση, καθώς -τουλάχιστον μέχρι τώρα- η Μέρκελ του έδινε χρόνο επιλέγοντας την πολιτική των ίσων αποστάσεων και προσπαθώντας να πείσει την Τουρκία να κάτσει στο τραπέζι του διαλόγου με την Ελλάδα.
Ενδεικτικό είναι ότι η Μέρκελ εξέφρασε χθες, κατά τη διάρκεια της Συνόδου της ΕΕ για τη Λευκορωσία, την ανησυχία της για την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο, δηλώνοντας ότι «θέλουμε αποκλιμάκωση της κατάστασης».
Όπως τόνισε η Καγκελάριος, η Γερμανία ενεργοποιείται προς την κατεύθυνση διαλόγου σε ό,τι αφορά στις διαφωνίες για τη χάραξη των θαλάσσιων συνόρων μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας κι επισήμανε ότι πρέπει να ξαναρχίσει αυτός ο διάλογος που είχε σταματήσει το 2016.
Τέλος, παρέπεμψε στη Σύνοδο Κορυφής των ηγετών της Ε.Ε τον Σεπτέμβριο αναφέροντας ότι η Σύνοδος θα εμβαθύνει στις σχέσεις με την Τουρκία.
Οι τοποθετήσεις πάντως της Μέρκελ για την τουρκική προκλητικότητα στην Ανατολική Μεσόγειο οι οποίες μέχρι σήμερα είναι σε ήπιους τόνους, γεγονός που μαζί με την διαρροή ότι η Γερμανία καθυστερεί τη λήψη ευρωπαϊκής απόφασης για επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία, προκάλεσαν την οργή Αθήνας και Κύπρου που εκφράστηκε στη χτεσινή Σύνοδο.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο κύπριος πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης μίλησαν ανοιχτά για δύο μέτρα και δύο σταθμά της ΕΕ καθώς την ώρα που συζητούν για κυρώσεις στη Λευκορωσία, αφήνουν χωρίς κυρώσεις την Τουρκία να παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα δύο κρατών-μελών της ΕΕ όπως είναι η Ελλάδα και η Κύπρος.
Σε ότι αφορά δε την γερμανική επιδίωξη για διάλογο μεταξύ των δύο πλευρών, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκαθάρισε ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη για διάλογο ωστόσο προϋπόθεση είναι η Τουρκία να πάψει να προκαλεί ένταση στην περιοχή.
Πολιτική επεκτατισμού
Τον ίδιο όρο για οποιοδήποτε περαιτέρω βήμα στην ευρωτουρκική σχέση, θέτει στην Τουρκία και η Γαλλία με τον Εμμανουέλ Μακρόν να δηλώνει σε συνέντευξή του που θα δημοσιευόταν σήμερα, ανήμερα της συνάντησης του με την Μέρκελ, ότι ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ασκεί «πολιτική επεκτατισμού», η οποία «αναμιγνύει τον εθνικισμό και τον ισλαμισμό» και η οποία όχι μόνο δεν είναι «συμβατή με τα ευρωπαϊκά συμφέροντα», αλλά απεναντίας είναι «παράγοντας αποσταθεροποίησης» της Ευρώπης.
«Η Ευρώπη χρειάζεται να δει τα γεγονότα και να αναλάβει τις ευθύνες της», τονίζει ο Μακρόν που από την αρχή δεν μάσησε τα λόγια του στο ζήτημα της τουρκικής προκλητικότητας, στάση που έχει προκαλέσει την οργή της Τουρκίας και του Ερντογάν.
«Δεν τάσσομαι υπέρ της κλιμάκωσης. Όμως, από την άλλη πλευρά, δεν πιστεύω σε μια ανίσχυρη διπλωματία. Στείλαμε το μήνυμα ότι η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη έχει νόημα», επισήμανε ο αρχηγός του γαλλικού κράτους.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις