Με εκατομμύρια νέα θρανία και δωρεάν μάσκες ανοίγει η Ιταλία τα σχολεία – Το παράδειγμα της Σικελίας
Υπό κανονικές συνθήκες, οι μαθητές αναμενόταν να μοιραστούν το θρανίο τους με κάποιο συμμαθητή τους, απέχοντας ο ένας από τον άλλον μόλις λίγα εκατοστά. Ωστόσο, στην εποχή των μέτρων κοινωνικής αποστασιοποίησης, κάτι τέτοιο δεν μπορεί να συμβεί
Την ώρα που στην Ιταλία σημειώνεται αύξηση των κρουσμάτων κοροναϊού, η κυβέρνηση -όπως στις περισσότερες χώρες- προβληματίζεται για το άνοιγμα των σχολείων, το οποίο αποτελεί μείζον ζήτημα.
Σε μια προσπάθεια να προετοιμάσουν τη μαθητική και εκπαιδευτική κοινότητα ώστε να διατρέξουν το λιγότερο δυνατό κίνδυνο μόλυνσης από τον ιό, η κυβέρνηση ζήτησε την κατασκευή 3 εκατομμυρίων μονών θρανίων. Ωστόσο, οι κατασκευαστικές εταιρείες και οι υπεύθυνοι των σχολείων δεν είναι σίγουροι αν τα θρανία θα είναι έτοιμα εγκαίρως πριν ξεκινήσουν τα μαθήματα.
Υπό κανονικές συνθήκες, οι μαθητές αναμενόταν να μοιραστούν το θρανίο τους με κάποιο συμμαθητή τους, απέχοντας ο ένας από τον άλλον μόλις λίγα εκατοστά. Ωστόσο, στην εποχή των μέτρων κοινωνικής αποστασιοποίησης, κάτι τέτοιο δεν μπορεί να συμβεί.
Το σχέδιο του υπουργείου
Στις 20 Ιουλίου, το υπουργείο Παιδείας της Ιταλίας ζήτησε τη δημιουργία 3 εκατομμυρίων μονών θρανίων σε ανακοίνωση με την ένδειξη «εξαιρετικά επείγον». Ο στόχος είναι να υπάρχουν διαθέσιμα και να διανεμηθούν στα σχολεία με την επανεκκίνηση των μαθημάτων στα μέσα Σεπτεμβρίου.
Σύμφωνα με την «The Washington Post», οι κατασκευαστές έχουν δηλώσει ότι η κατασκευή αυτού του αριθμού θρανίων απαιτεί τουλάχιστον πέντε χρόνια.
«Γνωρίζω προσωπικά όλους στην Ευρώπη που κατασκευάζουν σχολικό εξοπλισμό» δήλωσε ο Emidio Salvatorelli, επικεφαλής εταιρείας στην «The Washington Post». «Δεν μπορεί να γίνει».
Η ιταλική κυβέρνηση έχει αναθέσει σε 11 εταιρείες την κατασκευή 2,5 εκατομμυρίων θρανίων, αριθμός μικρότερος από αυτόν που ζητήθηκε. Ωστόσο, διαβεβαίωσε πως θα καλύψει τις ανάγκες της χώρας.
Η υπουργός Παιδείας της Ιταλίας, Lucia Azzolina, χαρακτήρισε τις μονές θέσεις ως απαραίτητη λύση.
Όλα τα σχολεία στη χώρα έχουν κλείσει από τον Μάρτιο και αναμένεται να ανοίξουν ξανά στις 14 Σεπτεμβρίου. Εκτός από τον εξοπλισμό των σχολείων με μονά θρανία, θα υπάρχουν περιορισμοί στον αριθμό ατόμων, ενώ τα θρανία θα απέχουν μεταξύ τους ένα μέτρο. Παράλληλα, οι εκπαιδευτικοί και οι μαθητές θα φορούν μάσκες, οι οποίες -όπως ανακοινώθηκε- θα διανεμηθούν δωρεάν.
Θα είναι εγκαίρως έτοιμα τα θρανία;
Ο πρόεδρος της Ένωσης Διευθυντών, Antonello Giannelli, κάλεσε την ιταλική κυβέρνηση να ενημερώσει για το χρονοδιάγραμμα που αφορά στην κατασκευή των θρανίων, με τις μέχρι τώρα εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για παράδοσή τους σε κάθε σχολείο σε διαφορετικές ημερομηνίες μεταξύ Σεπτεμβρίου και Οκτωβρίου.
Σύμφωνα με το ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων, La Repubblica, ο Giannelli εξέφρασε την απογοήτευσή του μετά τις πληροφορίες ότι τα θρανία ενδέχεται να μην φτάσουν εγκαίρως σε κάποια σχολεία μέχρι τον Οκτώβριο, εβδομάδες μετά την προγραμματισμένη ημερομηνία ανοίγματος.
Τι εξετάζει η Σικελία
Η περιοχή της Σικελίας εξετάζει ωστόσο άλλο τρόπο προκειμένου να καλύψει την ανάγκη για μονά θρανία, κόβοντας τα ήδη διαθέσιμα στη μέση.
«Θα μπορούσαμε να χρησιμοποιήσουμε διαχωριστικά, επίσης, για να αποφύγουμε την επαφή, αλλά η καλύτερη λύση παραμένει να χωρίσουμε τα θρανία» δήλωσε η επικεφαλής της περιφερειακής ειδικής ομάδας της Σικελίας, Adelfio Cardinale.
Άλλα σχολεία σκέφτονται να κάθεται ένας μόνο μαθητής σε διθέσιο θρανίο, αλλά αυτό θα απαιτούσε επιπλέον αίθουσες. Η Cardinale δεν θέλει να συμβεί αυτό, οπότε τόνισε ότι μάλλον θα καταφύγει στην πρώτη λύση.
Πηγή: insider.com
- Στο Πειθαρχικό η δήμαρχος Κασσάνδρας για το μοιραίο λούνα παρκ
- Σπαρτιάτες: Διακόπηκε για δεύτερη φορά η δίκη – Δεν εμφανίστηκε ξανά ο Στίγκας
- Ζαχαριάδης: «Την αξιωματική αντιπολίτευση την ορίζει ο λαός με εκλογές – Δεν ψήφισε Ανδρουλάκη για αρχηγό»
- FY & Αλεξία Κεφαλά: Μαζί στη ζωή, μαζί και στο MadWalk
- Βίκτορ Όρμπαν: Θα προσκαλέσει τον Μπενιαμίν Νετανιάχου στην Ουγγαρία σε κόντρα με το ένταλμα σύλληψης του ΔΠΔ
- ΑΕΚ: Το μεγάλο ξεσκαρτάρισμα του Γενάρη – Το… σχέδιο Ριμπάλτα και οι «5» που είναι σε δύσκολη θέση