Κοροναϊός : Η Ρωσία προσέφερε βοήθεια για το εμβόλιο στις ΗΠΑ – «Αστείο» το χαρακτηρίζουν οι Αμερικανοί
Ρώσοι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι προσέφεραν «άνευ προηγουμένου συνεργασία» στην Επιχείρηση Ταχύτητα του Φωτός
Ρώσοι αξιωματούχοι δήλωσαν στο CNN ότι προσέφεραν «άνευ προηγουμένου συνεργασία» στην Επιχείρηση Ταχύτητα του Φωτός (OWS), το δια-υπηρεσιακό τμήμα των ΗΠΑ που θεσπίστηκε για την επιτάχυνση της πρόσβασης σε αποτελεσματικά εμβόλια και θεραπείες κοροναϊού.
Όμως, όπως υποστηρίζουν, οι «ΗΠΑ δεν είναι ανοιχτές προς το παρόν» στην ιατρική βοήθεια της Ρωσίας.
«Υπάρχει μια γενική αίσθηση δυσπιστίας προς τη Ρωσία από την αμερικανική πλευρά και πιστεύουμε ότι οι τεχνολογίες – συμπεριλαμβανομένου του εμβολίου, των τεστ και των θεραπειών – δεν υιοθετούνται στις ΗΠΑ εξαιτίας αυτής της δυσπιστίας», δήλωσε Ρώσος αξιωματούχος στο CNN.
Η εκπρόσωπος τύπου του Λευκού Οίκου, Κέιλι Μακενάνι, δήλωσε την Πέμπτη ότι ο πρόεδρος έλαβε ενημέρωση για το ρωσικό εμβόλιο. Είπε ότι τα αμερικανικά εμβόλια βρίσκονται σε «εξονυχιστικές» δοκιμές φάσης τρία, οι οποίες πραγματοποιούνται με υψηλές προδιαγραφές.
Άλλοι Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν στο CNN ότι το ρωσικό εμβόλιο θεωρείται τόσο ημιτελές στις ΗΠΑ ώστε να μην έχει κινήσει το ενδιαφέρον κανενός, πριν ξεκινήσει να γίνεται διαθέσιμο. «Δεν υπάρχει καμία πιθανότητα οι ΗΠΑ να το δοκιμάσουν ούτε σε μαϊμούδες – πόσο μάλλον σε ανθρώπους», δήλωσε χαρακτηριστικά αξιωματούχος δημόσιας υγείας των ΗΠΑ.
Η Ρωσία ανακοίνωσε την Τρίτη ότι έχει αναπτύξει εμβόλιο κατά του κοροναϊού και ο πρόεδρος Βλάντιμιρ Πούτιν δήλωσε ότι η κόρη του το έχει κάνει. Όμως οι δοκιμές δεν έχουν ολοκληρωθεί ακόμη και αρκετοί ειδικοί είναι επιφυλακτικοί απέναντι στους ρωσικούς ισχυρισμούς.
Δεν έχουν δημοσιεύσει στοιχεία
Το εμβόλιο, το οποίο έχει αναπτυχθεί από το Ινστιτούτο Γκαμάλεγια με έδρα τη Μόσχα, εγκρίθηκε από τη ρωσική κυβέρνηση πριν την έναρξη της καίριας φάσης 3 των δοκιμών, κατά την οποία θα χορηγούνταν σε χιλιάδες άτομα. Ο Κίριλ Ντμιτρίεφ, επικεφαλής του Ρωσικού Ταμείου Άμεσων Επενδύσεων (RDIF) ανακοίνωσε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, ότι η Τρίτη φάση των κλινικών δοκιμών θα ξεκινούσε την Τετάρτη.
Η Ρωσία δεν έχει δημοσιεύσει καθόλου επιστημονικά στοιχεία από τις δοκιμές, και το CNN δεν κατάφερε να επιβεβαιώσει την υποτιθέμενη ασφάλεια και αποτελεσματικότητά του.
Κορυφαίος Αμερικανός αξιωματούχος και σύμβουλος της αμερικανικής κυβέρνησης, δήλωσε στο CNN ότι η αμερικανική κυβέρνηση δεν έχει στη διάθεσή της δείγματα του νέου ρωσικού εμβολίου.
«Έχουν αρκετούς ασθενείς στη Ρωσία τώρα ώστε να μπορούν να πραγματοποιήσουν κλινικές δοκιμές, όμως δεν φαίνεται να τις έχουν κάνει, τουλάχιστον όχι στον απαραίτητο βαθμό», δήλωσε ο σύμβουλος της κυβέρνησης που επιθυμεί να διατηρήσει την ανωνυμία του. «Δεν έχουν γίνει δοκιμές αυτού του εμβολίου. Έχουν κάνει υπερβολικά περιορισμένες δοκιμές σε ανθρώπους για να μπορούν να κρίνουν ότι θα λειτουργήσει σε εκτεταμένο πληθυσμό. Μιλάμε για απολύτως ανεπαρκή στοιχεία για την ασφάλειά του».
Η Ρωσία εφάρμοσε νόμο από τον Απρίλιο, ο οποίος κατάργησε την υποχρέωση για ολοκλήρωση της σημαντικότατης τρίτης φάσης των δοκιμών πριν την έγκριση. Αυτό επέτρεψε στους επιστήμονες να επιταχύνουν τις διαδικασίες.
«Σε περίπτωση πανδημίας μπορείς να χρησιμοποιήσεις αρκετά επιχειρήματα για να πεις ότι τα πιθανά πλεονεκτήματα του εμβολίου είναι σημαντικότερα από τους κινδύνους και να του δώσεις Έγκριση Έκτακτης Ανάγκης. Αυτό έκανε βασικά η Ρωσία. Και αυτή είναι η έκπληξη που φοβόμαστε όλοι για τον Οκτώβριο», εξηγεί ο Αμερικανός αξιωματούχος.
«Όμως στο τέλος, οι κίνδυνοι είναι τεράστιοι. Οι συνέπειες θα μπορούσαν να είναι τρομακτικές σε αυτή τη χώρα», προσθέτει.
Πρώην αξιωματούχος της αμερικανικής κυβέρνησης χαρακτήρισε το ρωσικό εμβόλιο «αστείο», συμπληρώνοντας ότι η Ρωσία δεν ολοκλήρωσε την τρίτη φάση των κλινικών δοκιμών, με αποτέλεσμα κανείς – ούτε και ο ΠΟΥ – να μην μπορεί να το πάρει στα σοβαρά. Η πηγή συνέχισε λέγοντας ότι «η Κίνα έχει πολύ περισσότερες πιθανότητες να κερδίσει τον αγώνα δρόμου για το εμβόλιο».
Οι πηγές της κυβέρνησης των ΗΠΑ τόνισαν ότι πιστεύουν ότι ο μόνος λόγος που το κάνει αυτό η Ρωσία, είναι ελπίζοντας σε αντάλλαγμα – κυρίως στην ελπίδα ανταλλαγής του με σημαντικά πλεονεκτήματα. Ο Πούτιν, όπως και ο Τραμπ, δέχεται σημαντικές πιέσεις να επιδείξει ουσιαστικές προσπάθειες αντιμετώπισης του ιού.
«Κανείς δεν θα τολμήσει να αμφισβητήσει τον Πούτιν, και τα ρωσικά κριτήρια αποτελεσματικότητας δεν είναι ανάλογα των αμερικανικών», υπογράμμισε πρώην αξιωματούχος.
- Οι ΗΠΑ πιστεύουν ότι η Ρωσία παρουσίασε νέο πύραυλο με την επίθεση στην Ουκρανία
- Λακωνία: Σορός άντρα εντοπίστηκε κατά την κατάσβεση πυρκαγιάς στη Σκάλα
- Λίβανος: Τουλάχιστον 12 νεκροί και 50 τραυματίες από ισραηλινούς βομβαρδισμούς
- Γερμανία: Ο Πιστόριους δεν θα διεκδικήσει το χρίσμα του υποψήφιου καγκελάριου – Προτείνει Σολτς
- Κιμ Γιονγκ Ουν: Προειδοποιεί για κίνδυνο πυρηνικού πολέμου
- Ουκρανία: Παρίσι και Λονδίνο υπόσχονται να μην αφήσουν τον Πούτιν να «πετύχει τους σκοπούς του»