Κοροναϊός : «Βόμβες υπερμετάδοσης» τα γηροκομεία – Γιατί ανησυχούν οι ειδικοί
Ο κίνδυνος να μετατραπούν τα γηροκομεία σε «βόμβες κοροναϊού» είναι, όπως φαίνεται, υπαρκτός.
- Ο Κηφισός δεν θα άντεχε το νερό του Ντάνιελ ή της Βαλένθια - Καθηγητής του ΕΜΠ εξηγεί τον λόγο
- Ανδρουλάκης: Να επενδύσουμε στη βιωσιμότητα, την αειφορία και στις συνέργειες μεταξύ του τουρισμού
- Ο Σπηλιωτόπουλος εξηγεί γιατί δεν υπέγραψε τη διακήρυξη του κόμματος Κασσελάκη
- Στοιχεία σοκ για την ενδοοικογενειακή βία: Πάνω από 15.000 γυναίκες έχουν πέσει θύματα σε δέκα μήνες
Μια νέα εστία μαζικής διασποράς της νόσου Covid-19, με 22 κρούσματα σε οίκο ευγηρίας στον Εύοσμο της Θεσσαλονίκης, προκαλεί ανησυχία στους ειδικούς. Ο κίνδυνος να μετατραπούν τα γηροκομεία σε «βόμβες κοροναϊού» είναι, όπως φαίνεται, υπαρκτός. Ηδη έχουν χάσει τη ζωή τους έξι ηλικιωμένοι τρόφιμοι γηροκομείου στο Ασβεστοχώρι της Θεσσαλονίκης, όπου πριν από μία εβδομάδα εντοπίστηκαν δεκάδες κρούσματα της νόσου, ενώ είναι ακόμη νωπή η τραγωδία που χτύπησε τα γηροκομεία της Ιταλίας, του Βελγίου, της Ισπανίας και άλλων χωρών την περασμένη άνοιξη όταν ολόκληρες πτέρυγες οίκων ευγηρίας αποδεκατίστηκαν από τον ιό.
Στο γηροκομείο του Ευόσμου μέχρι χθες είχαν διαγνωστεί θετικά στον SARS-CoV-2 22 άτομα, τα 15 εκ των οποίων ηλικιωμένοι φιλοξενούμενοι και τα επτά μέλη του προσωπικού. Σύμφωνα με πληροφορίες, η διασπορά της νόσου αποκαλύφθηκε την Τρίτη, όταν μια 80χρονη τρόφιμος εκδήλωσε πυρετό. Αμέσως κλήθηκε ο ΕΟΔΥ, ο οποίος διενήργησε τεστ σε 45 ηλικιωμένους και στους εργαζομένους του ιδρύματος. Οι 15 τρόφιμοι, ηλικίας κατά μέσο όρο 80 ετών, που βρέθηκαν θετικοί μεταφέρθηκαν στα νοσοκομεία Ιπποκράτειο και Παπαγεωργίου, ενώ τα επτά μέλη του προσωπικού τέθηκαν σε κατ’ οίκον περιορισμό.
Αν η κατάσταση στα γηροκομεία ξεφύγει από τον έλεγχο, η χώρα μπορεί να έρθει αντιμέτωπη με δραματικές καταστάσεις. Υπενθυμίζεται ότι στο Βέλγιο τον Απρίλιο υπολογιζόταν πως το 50% των συνολικών θυμάτων της χώρας ήταν τρόφιμοι γηροκομείων, ενώ στα τέλη Μαΐου στο Μιλάνο και στο Τορίνο οι άνθρωποι βγήκαν στους δρόμους ζητώντας δικαίωση για χιλιάδες συγγενείς τους που πέθαναν στα γηροκομεία χτυπημένοι από τη νόσο.
Δεν ήταν, όμως, μόνο τα 22 κρούσματα στο γηροκομείο του Ευόσμου που έκαναν βαρύ τον απολογισμό της χθεσινής ημέρας από το μέτωπο της πανδημίας. Τρεις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και συνολικά 217 νέα κρούσματα προστέθηκαν στη λίστα, ενώ ο αριθμός των διασωληνωμένων έφτασε τους 28. Από τον Μάρτιο μέχρι σήμερα έχουν εντοπιστεί στη χώρα 7.864 περιστατικά του νέου κορωνοϊού. Το 23% εξ αυτών θεωρείται σχετιζόμενο με ταξίδι από το εξωτερικό και το 46,7% είναι σχετιζόμενο με ήδη γνωστό κρούσμα. Για τα υπόλοιπα αγνοείται η πηγή μετάδοσης. Η μέση ηλικία των ανθρώπων που νόσησαν στη χώρα μας έχει διαμορφωθεί στα 40 έτη και των θανόντων στα 77 έτη, ενώ το 95,3% των θυμάτων είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Ενδεικτικό της εξάπλωσης της νόσου είναι το ότι τα 217 νέα κρούσματα που ανακοινώθηκαν χθες βρίσκονται διάσπαρτα σε 27 περιφερειακές ενότητες της χώρας.
Παρ’ όλ’ αυτά, την αρνητική πρωτιά εξακολουθεί να κατέχει η Αττική με 89 νέα περιστατικά SARS-CoV-2 χθες, εκ των οποίων τα 15 συνδέονται με ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας. Στη Θεσσαλονίκη κατεγράφησαν 44 νέα περιστατικά, τα δύο συνδεόμενα με ταξίδι στο εσωτερικό, ενώ συνολικά 22 κρούσματα ήταν εισαγόμενα. Μεγάλο αριθμό νέων κρουσμάτων κατέγραψε και χθες ο ΕΟΔΥ στην Περιφερειακή Ενότητα Καρδίτσας, όπου εντοπίστηκαν επτά νέα περιστατικά, στην Ημαθία κατεγράφησαν έξι, στις Κυκλάδες άλλα πέντε, στην Ξάνθη πέντε και στη Χίο τέσσερα.
Φρένο στη διασπορά
Στο μεταξύ, η κυβέρνηση επιχειρώντας να αναστείλει την ανάπτυξη νέων εστιών μαζικής διασποράς της νόσου Covid-19 βάζει στο στόχαστρό της τους ενδεχόμενους υπερμεταδότες, δηλαδή άτομα που εκ των πραγμάτων, κυρίως λόγω εργασιακής θέσης, έρχονται σε επαφή με εκατοντάδες άτομα καθημερινά κινδυνεύοντας να μολυνθούν οι ίδιοι αλλά και να διασπείρουν ευρέως τον ιό.
Στο πλαίσιο αυτό ανακοινώθηκε χθες πως οι οδηγοί των μέσων μαζικής μεταφοράς – σε μετρό, ηλεκτρικό, τραμ, τρόλεϊ και αστικά λεωφορεία – που κατά την καλοκαιρινή τους άδεια είχαν επισκεφθεί περιοχές με βεβαρημένο επιδημιολογικό φορτίο θα υποβάλλονται προληπτικά σε τεστ για τον νέο κορωνοϊό πριν επιστρέψουν στην εργασία τους.
Επιβαρυμένες περιοχές, σύμφωνα με τις καταγραφές του ΕΟΔΥ, θεωρούνται η Περιφέρεια Κρήτης, η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, τα νησιά Αργοσαρωνικού και τα Κύθηρα, οι Περιφερειακές Ενότητες Θεσσαλονίκης, Χαλκιδικής, Λάρισας, Κέρκυρας και οι ∆ήμοι Μυκόνου, Πάρου, Αντίπαρου, Σαντορίνης, Βόλου, Κατερίνης, Ρόδου, Ζακύνθου και Κω.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις