Καμπανάκι για νέα απάτη στο Διαδίκτυο – Οδηγίες από την ΕΛ.ΑΣ.
Η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος ενημερώνει τους πολίτες - χρήστες του διαδικτύου, για προσπάθεια οικονομικής εξαπάτησης, μέσω μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου με εκβιαστικό περιεχόμενο
- Η Google πιέζεται να πουλήσει το Chrome, η OpenAI αναπτύσσει δικό της browser
- Νέο πολιτικό σκηνικό – Η ευκαιρία του ΠΑΣΟΚ, οι «νάρκες» για Μητσοτάκη και το στοίχημα του ΣΥΡΙΖΑ
- Οι αλλαγές στη λειτουργία των Airbnb και η ανατροπή στις μισθώσεις
- Εξάρθρωση τρομοκρατικού πυρήνα που συνδέεται με τον ΙSIS, στο πλαίσιο κοινής επιχείρησης ασφαλείας Ισπανίας – Μαρόκου
Τη δράση κυκλώματος απατεώνων που επιχειρούν να εκβιάσουν χρήστες του Διαδικτύου με την αποκάλυψη προσωπικών σεξουαλικών στοιχείων επισημαίνει η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος.
Από την έρευνα, που βρίσκεται σε εξέλιξη, αποκαλύφθηκε πως πρόκειται για τη διεθνώς γνωστή απάτη σεξουαλικής εκβίασης «sextortion scam», που εκδηλώνεται με μαζική αποστολή μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου σε διάφορους αποδέκτες, ανεξαρτήτως φύλου και ηλικίας, με σκοπό την εξαπάτησή τους.
Σύμφωνα με την Ελληνική Αστυνομία, τις τελευταίες ημέρες καταγράφονται πολλά περιστατικά της συγκεκριμένης απάτης, κάτι που έχει προκαλέσει την κινητοποίηση των αρμόδιων αρχών.
Όπως επισημαίνει η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, οι άγνωστοι δράστες, με τη χρήση απατηλών λογαριασμών ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, στέλνουν μαζικά μηνύματα σε αποδέκτες και τους ενημερώνουν ότι διαθέτουν πρόσβαση στη συσκευή τους και το μήνυμα έχει αποσταλεί από τον προσωπικό τους λογαριασμό.
Παράλληλα τους γνωστοποιούν ότι δήθεν έχει εγκατασταθεί κακόβουλο λογισμικό, μετά από την επίσκεψή των χρηστών του Ίντερνετ σε κάποιον ιστότοπο, το οποίο έχει ενεργοποιήσει την κάμερα και τους έχει καταγράψει σε προσωπικές στιγμές.
Στη συνέχεια αναφέρεται ότι το κακόβουλο λογισμικό έχει συλλέξει όλες τις επαφές των χρηστών, από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και οι δράστες απειλούν με την αποστολή του επίμαχου υλικού στις επαφές τους, σε περίπτωση που δεν τους καταβάλουν bitcoins, σε ειδικό λογαριασμό.
Τι πρέπει να κάνουν οι πολίτες:
Η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος συστήνει στους παραλήπτες των απατηλών αυτών μηνυμάτων:
– Να αγνοούν τα μηνύματα και να μην καταθέτουν χρήματα στους λογαριασμούς, που τους παραθέτει ο δράστης.
– Να μην ανοίγουν τυχόν συνημμένα αρχεία σε μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου από άγνωστους αποστολείς.
– Να μην επικοινωνούν ποτέ και για κανένα λόγο με τους εκβιαστές.
– Να αλλάζουν άμεσα κάθε κωδικό ασφαλείας (password) που νομίζουν ότι διακυβεύεται.
– Να αξιολογούν τις ρυθμίσεις ασφαλείας του υπολογιστή τους.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις