Η Γερμανία αναλαμβάνει άμεση δράση για την Αν. Μεσόγειο – Σε Αθήνα και Άγκυρα ο Μάας
Συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια με τον γερμανό ομόλογό του Χάικο Μάας την Τρίτη, με την Γερμανία όπως όλα δείχνουν να ξαναβγαίνει μπροστά διαμεσολαβώντας μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας για να κάτσουν στο τραπέζι του διαλόγου. Το απόγευμα της ίδιας ημέρας ο Μάας θα επισκεφθεί και την Τουρκία.
- «Πιο κοντά από ποτέ» βρίσκεται μια συμφωνία για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, σύμφωνα με την Χαμάς
- Airbnb: Ρεκόρ ανόδου στις βραχυχρόνιες μισθώσεις το 2024
- Συνελήφθη ένας από τους ανήλικους για την επίθεση με μαχαίρι στα δύο αδέρφια στην Πάρο
- Ζελένσκι: Είχαμε πολλές συναντήσεις με τον διευθυντή της CIA και είμαι ευγνώμων για τη βοήθειά του
Συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια με τον γερμανό ομόλογό του Χάικο Μάας την Τρίτη 25 Αυγούστου ανακοίνωσε το υπουργείο Εξωτερικών, τη στιγμή που οι πληροφορίες θέλουν τη Γερμανία να ξαναβγαίνει μπροστά διαμεσολαβώντας μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας προκειμένου οι δύο χώρες να κάτσουν στο τραπέζι του διαλόγου.
Διπλωματικές πηγές δε, επιβεβαιώνουν τις πληροφορίες αυτές προσθέτοντας ότι το απόγευμα της ίδιας ημέρας ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών θα επισκεφθεί και την Τουρκία.
Ειδικότερα, στην επίσημη ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών αναφέρεται ότι «ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, θα συναντηθεί την Τρίτη 25 Αυγούστου και ώρα 12:00, με τον υπουργό Εξωτερικών της Γερμανίας, Heiko Maas.»
25/8 (12.00): Συνάντηση ΥΠΕΞ @NikosDendias με ΥΠΕΞ Γερμανίας Heiko Maas στο Υπ.Εξωτερικών – στο επίκεντρο η κατάσταση σε Αν.Μεσόγειο & σε Λιβύη εν όψει άτυπης συνάντησης ΥΠΕΞ ΕΕ
Περισσότερα➡️https://t.co/nnqzauM81q pic.twitter.com/Dz2DYnjClC
— Υπουργείο Εξωτερικών (@GreeceMFA) August 21, 2020
Στο επίκεντρο η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο
Οι συζητήσεις, σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση, «θα εστιασθούν στην κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο, καθώς και στις σχέσεις ΕΕ-Ρωσίας και στην κατάσταση στη Λιβύη, εν όψει της άτυπης συνάντησης “Gymnich” των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, που θα πραγματοποιηθεί στο Βερολίνο στις 27 και 28 Αυγούστου».
Με το πέρας των συνομιλιών θα ακολουθήσουν δηλώσεις στον Τύπο, καταλήγει η ανακοίνωση.
Κρίσιμα τα επόμενα 24ωρα
Η είδηση αυτή «κουμπώνει» με τις πληροφορίες που μεταφέρει η Καθημερινή ότι βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη η απόπειρα διαμεσολάβησης του Βερολίνου σε Αθήνα και Άγκυρα με στόχο την έναρξη νέου γύρου διαπραγματεύσεων ανάμεσα στις δύο πλευρές.
Όσο δε πλησιάζουμε προς τις 28 Αυγούστου το διπλωματικό παρασκήνιο αναμένεται να πάρει φωτιά αφού χωρίς κάποια θετική ένδειξη για την έκβαση της έντασης μεταξύ των δύο χωρών, η ΕΕ δεν μπορεί να αρκεστεί απλώς στην παρουσίαση κυρώσεων αλλά πρέπει να προχωρήσει ένα βήμα παραπέρα.
Υπενθυμίζεται ότι στις 28 Αυγούστου πραγματοποιείται το άτυπο συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε. (Gymnich) όπου αναμένεται ότι ο ύπατος Εκπρόσωπος Ζοζέπ Μπορέλ θα παρουσιάσει έγγραφο επιλογών για πιθανές κυρώσεις κατά της Τουρκίας για την παραβίαση της υφαλοκρηπίδας Ελλάδας και Κυπριακής Δημοκρατίας.
Με τη Γερμανία να δείχνει μέχρι τώρα ότι θέλει να αποφύγει την επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία, -με το προσφυγικό να παίζει προφανώς κρίσιμο ρόλο για αυτή τη στάση της- πληροφορίες που επικαλείται η Καθημερινή θέλουν να καταβάλλονται προσπάθειες ώστε την ίδια μέρα (28 Αυγούστου) να πραγματοποιηθεί στο Βερολίνο, η επόμενη τριμερής συνάντηση των εκπροσώπων Ελλάδας, Τουρκίας και Γερμανίας (Σουρανή, Καλίν, Χέκερ), στο πλαίσιο των προσπαθειών για αναθέρμανση των διερευνητικών ανάμεσα σε Αθήνα και Αγκυρα.
Την ίδια ημέρα λήγει και η περίοδος των τριών μηνών από το αίτημα της ΤΡΑΟ στο τουρκικό υπουργείο Ενέργειας για έρευνες στην περιοχή που ορίζει το τουρκολιβυκό μνημόνιο.
Κυβερνητικές πηγές στην Αθήνα υπογραμμίζουν ότι η ελληνική πλευρά είναι υπέρ του διαλόγου, προσθέτουν ωστόσο ότι όλα θα εξαρτηθούν από τη στάση της Άγκυρας και την προκλητικότητα που επιδεικνύει. Προσέθεταν επίσης ότι είναι νωρίς να κρίνει κάποιος αν οι νέες προσπάθειες διαμεσολάβησης θα αποδώσουν καρπούς.
Κανείς άλλωστε δεν μπορεί να προβλέψει την αντίδραση της Τουρκίας, με τον Ερντογάν να μην έχει σταματήσει ούτε στιγμή τις απειλές -έστω και προς τέρψη του εσωτερικού ακροατηρίου του- , με την κύρωση από την ελληνική Βουλή στις 26 Αυγούστου των συμφωνιών για ανακήρυξη ΑΟΖ με την Ιταλία και κυρίως αυτή με την Αίγυπτο, που έχει ενοχλήσει σφόδρα την Τουρκία.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις