Μείωση στις εισαγωγές αερίου «βλέπει» η Άγκυρα μετά την ανακάλυψη στη Μαύρη Θάλασσα
«Με την ανακάλυψη, περιμένουμε σοβαρή πτώση στις εισαγωγές. Έχουμε κάνει δουλειά ώστε οι πολίτες μας να χρησιμοποιούν το φυσικό αέριο με πολύ πιο οικονομικό κόστος» δήλωσε ο Ντονμέζ στους δημοσιογράφους
Η Τουρκία αναμένει πως οι ενεργειακές εισαγωγές της θα μειωθούν σημαντικά μετά την ανακάλυψη μεγάλου κοιτάσματος φυσικού αερίου στη Μαύρη Θάλασσα και περισσότερες ανακαλύψεις μπορεί να γίνουν σε άλλες περιοχές, οι οποίες τώρα αξιολογούνται, δήλωσε ο τούρκος υπουργός Ενέργειας, Φατίχ Ντονμέζ, στον απόηχο των ανακοινώσεων Ερντογάν.
«Με την ανακάλυψη, περιμένουμε σοβαρή πτώση στις εισαγωγές. Έχουμε κάνει δουλειά ώστε οι πολίτες μας να χρησιμοποιούν το φυσικό αέριο με πολύ πιο οικονομικό κόστος» δήλωσε ο Ντονμέζ στους δημοσιογράφους.
«Υπάρχει μπροστά μας μια νέα περιοχή 6.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων. Η εκτίμηση των ειδικών μας είναι ότι μπορεί να δούμε και εκεί παρόμοιες δομές» πρόσθεσε, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters.
Σύμφωνα με τον ίδιο «ήδη μπορούμε να πούμε πως το αέριο που θα παράγουμε οι ίδιοι θα είναι πιο οικονομικό από το αέριο που εισάγουμε… Είναι αναπόφευκτο να πέφτουν οι τιμές όταν το προϊόν είναι άφθονο».
«Άνθρακας ο θησαυρός» Ερντογάν – Τι λένε αναλυτές
Πάντως, η «έκπληξη» του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αποδείχτηκε κατώτερη των προσδοκιών που είχαν καλλιεργηθεί στη γείτονα.
Ο Ερντογάν υποστήριξε ότι η ποσότητα του φυσικού αερίου που ανακαλύφθηκε ανέρχεται σε 320 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα, ένα μέγεθος που -ανέφεραν αναλυτές- είναι μεν αξιοσημείωτο αλλά όχι ικανό προκειμένου να μετατρέψει τη χώρα σε περιφερειακό ενεργειακό κόμβο ή να αλλάξει τα δεδομένα στην οικονομία της.
Ο γαμπρός του Ερντογάν και υπουργός Οικονομικών, Μπεράτ Αλμπαϊράκ, εξέφρασε την ελπίδα πως η ποσότητα αυτή θα εξαλείψει το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών της Τουρκίας, με ανεξάρτητους πάντως εμπειρογνώμονες να αμφισβητούν τον ισχυρισμό αυτό.
Ο Ulrich Leuchtmann από την Commerzbank έκανε λόγο για θετική είδηση για την Τουρκία, «ωστόσο δεν μπορεί φέρει τα πάνω – κάτω που περίμεναν κάποιοι» μετά από προηγούμενες αναφορές ότι το κοίτασμα θα κάλυπτε τις ενεργειακές ανάγκες της Τουρκίας για τις επόμενες δύο δεκαετίες.
Όπως σημείωσε, επίσης, συνήθως απαιτούνται έως και δέκα χρόνια έως ότου υπάρξει άντληση του οποιουδήποτε κοιτάσματος στη Μαύρη Θάλασσα και θα απαιτούντο δισεκατομμύρια επενδύσεων για τη δημιουργία των υποδομών παραγωγής και διάθεσης.
Αν και το εύρημα είναι σημαντικό, είναι μικρότερο από άλλες ανακαλύψεις στην Ανατολική Μεσόγειο. Πρόκειται για το ένα τρίτο του κοιτάσματος Zohr της Αιγύπτου, ένα από τα μεγαλύτερα που ανακαλύφθηκαν στη Μεσόγειο, το οποίο εκτιμάται ότι είναι μεγέθους 850 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων φυσικού αερίου.
Το Διεθνές Ινστιτούτο Αναλύσεων, Eurasia Group, εκτιμά ότι το συγκεκριμένο κοίτασμα μπορεί να καλύψει τις ανάγκες της Τουρκίας για μόλις 7-8 χρόνια, ενώ θεωρεί εξαιρετικά φιλόδοξες τις προσδοκίες του Ερντογάν να ξεκινήσει η παραγωγή φυσικού αερίου το 2023.
Παράλληλα, αν και η υπάρχουσα υποδομή αγωγών στην περιοχή και η γειτνίαση με προσοδοφόρες αγορές με υψηλή ζήτηση φυσικού αερίου καθιστούν το κοίτασμα ελκυστικό, δεν είναι καθόλου βέβαιο αν η Άγκυρα μπορεί να προσελκύσει το ενδιαφέρον διεθνών εταιρειών ενέργειας για να βοηθήσει στην ανάπτυξη των πεδίων.
- Το πανόραμα της Stoiximan GBL και οι ομάδες που προκρίθηκαν στο Final-8 του Κυπέλλου
- Μακελειό στο Μαγδεμβούργο: Έφοδος της γερμανικής αστυνομίας στο ξενοδοχείο που διέμενε ο δράστης
- Βαρθολομαίος: Καταδίκασε την επίθεση στο Μαγδεμβούργο – «Ασύμβατη με κάθε έννοια ανθρωπιάς»
- ΑΕΚ – Λεβαδειακός: «Παγώνει» τη Νέα Φιλαδέλφεια με πέναλτι ο Πεντρόσο (vid)
- Συνάντηση Φάμελλου με Μυλόπουλο – «Απόφαση του ΣΥΡΙΖΑ η αναβάθμιση θεμάτων Αυτοδιοίκησης σε κεντρικό επίπεδο»
- Παναθηναϊκός – Άρης 126-74: Ισοπεδωτικοί οι «πράσινοι» κόντρα σε 8 παίκτες