Κοροναϊός: Πείραμα τεραστίων διαστάσεων υπόσχεται reboot σε συναυλίες
Ένα πείραμα με περισσότερους από 4.000 συμμετέχοντες διεξάγεται σε πανεπιστήμιο της Γερμανίας με στόχο να επιτραπούν οι συναυλίες
- Μιας διαγραφής… μύρια έπονται για τη Ν.Δ.- Νέες εσωκομματικές συνθήκες και «εν κρυπτώ» υπουργοί
- Ποια είναι η Κριστίν Καβαλάρι: Τα ριάλιτι, το toy boy και το «πιο καυτό σεξ» με τον Τζέισον Στέιθαμ
- Κουτσουρεμένος ο προϋπολογισμός του «Διατηρώ»
- Την άρση ασυλίας Καλλιάνου εισηγείται η Επιτροπή Δεοντολογίας της Βουλής
Είναι δυνατόν να επιτραπούν και πάλι οι μουσικές συναυλίες την εποχή του κοροναϊού;
Το γερμανικό πανεπιστήμιο του Χάλε ξεκίνησε ένα γιγάντιο πείραμα με 4.000 συμμετέχοντες για να επιχειρήσει να δώσει μια απάντηση στην ερώτηση αυτή.
Ένας διάσημος στη Γερμανία τραγουδιστής της ποπ, ο Τιμ Μπέντζκο, δέχθηκε να συμμετάσχει σ’ αυτό το τεστ δίνοντας μέσα στην ίδια ημέρα στη Λειψία τρεις συναυλίες με διαφορετικά μέτρα στην καθεμιά, ώστε να δοθεί η δυνατότητα στους ερευνητές να προσδιορίσουν ποιά είναι η καλύτερη δυνατή οργάνωση ώστε να αποφεύγονται μολύνσεις.
Στους συμμετέχοντες, σύμφωνα με όσα μεταδίδει το ΑΠΕ γίνονται δεκτά μόνο νεαρά και υγιή άτομα ώστε να περιορισθεί ο κίνδυνος μόλυνσης στη διάρκεια αυτών των πειραμάτων.
Όλα συμβαίνουν μέσα σε μια μεγάλη αίθουσα συναυλιών της Λειψίας, στην Leipzig Arena.
In #NRW soll es demnächst ein großes Konzert geben – in der Düsseldorfer Arena mit 13.000 Zuschauern. Kann das gut gehen? Das wollen Forscher bei einem Experiment in #Leipzig heute herausfinden – zusammen mit Popstar Tim @bendzko.https://t.co/SkcK53ozXB
— WDR aktuell (@WDRaktuell) August 22, 2020
Leipzig: Bendzko-Konzert als Medizin-Experiment https://t.co/rNtYBN5rEV #Coronavirus #Großveranstaltung #Bendzko #Leipzig #Restart19
— tagesschau (@tagesschau) August 22, 2020
Όλοι οι εθελοντές που ήρθαν για τις συναυλίες αρχικά θερμομετρήθηκαν. Φορούν εξάλλου όλοι μάσκα τύπου FFP2 και φέρουν μια συσκευή η οποία επιτρέπει να ανιχνεύονται όλες οι μετακινήσεις τους και οι επαφές τους μέσα στην αίθουσα.
Φθορίζοντα απολυμαντικά προϊόντα θα επιτρέψουν επίσης να παρατηρηθεί ποιες επιφάνειες ακουμπούν συχνότερα με τα χέρια τους οι συμμετέχοντες.
Μάλιστα το πανεπιστήμιο θα υπολογίσει και την πορεία των αερολυμάτων που εκπνέονται από τους θεατές, αυτά τα μικρά μόρια που, σύμφωνα με τους ειδικούς, διαδραματίζουν έναν ρόλο στη μόλυνση.
Οι ερευνητές του πανεπιστημίου θέλουν να επιχειρήσουν να προσδιορίσουν πώς θα μπορούσε να δοθεί άδεια για μεγάλες συγκεντρώσεις, όπως συναυλίες, και να αποφευχθεί ταυτόχρονα η διάδοση του ιού.
Χάρη στα δεδομένα που θα συγκεντρωθούν, θέλουν να καθορίσουν ένα μαθηματικό μοντέλο για τον υπολογισμό των κινδύνων διάδοσης μέσα σε μια μεγάλη αίθουσα συναυλιών. Τα αποτελέσματα αναμένεται να δημοσιευθούν το φθινόπωρο.
Αναμένονται με ανυπομονησία από τους οργανωτές συναυλιών και όλους τους ανθρώπους που εργάζονται στον πολιτιστικό τομέα και την ψυχαγωγία. Οι περισσότεροι βρίσκονται σε αναγκαστική ανεργία εδώ και μήνες.
Οι μεγάλες συγκεντρώσεις παραμένουν απαγορευμένες τουλάχιστον μέχρι το τέλος Οκτωβρίου και η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ προειδοποίησε πρόσφατα πως δεν βλέπει περιθώριο ελιγμών για τη χαλάρωση των περιορισμών αυτή τη στιγμή, καθώς παρατηρείται αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων του νέου κοροναϊού στη χώρα.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις