Τραπέζι ελληνοτουρκικού διαλόγου «στρώνει» το Βερολίνο – Κρίσιμη εβδομάδα
Αποκλιμάκωση της έντασης στην νοτιο-ανατολική μεσόγειο και επανεκκίνηση του διαλόγου μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, επιδιώκει το Βερολίνο. Ο Γερμανός Υπουργος Εξωτερικών την Τρίτη θα ταξιδέψει σε Αθήνα και Άγκυρα σε μια διαμεσολαβητική προσπάθεια, ενώ η κυβέρνηση έχει ξεκαθαρίσει ότι διάλογος μπορεί να γίνει, μόνο για το θέμα της υφαλοκρηπίδας
- Αναστάτωση στο ΕΣΥ με τις πρωινές εφημερίες και στο βάθος… «ράντζα»
- Πιστεύετε ότι ο σκύλος που γυρνά ανάσκελα, όταν συναντά άλλον σκύλο, φανερώνει υποταγή;
- Ματ Λε Μπλανκ: Ο θρήνος για τον Μάθιου Πέρι, η «εξαφάνιση» και η αλλαγή επαγγελματικής καριέρας
- Τι λέει ο διευθυντής ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου για τον σεισμό στα Καλάβρυτα
Διαμεσολαβητική προσπάθεια για να αποκλιμακωθεί η ένταση στην ανατολική Μεσόγειο μετά τις τουρκικές προκλήσεις, αναλαμβάνει η Γερμανία.
Την ερχόμενη Τρίτη ο Γερμανός Υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας θα συναντηθεί με τον Νίκο Δένδια στην Αθήνα και το ίδιο απόγευμα θα πετάξει για Άγκυρα προκειμένου να συναντηθεί και με τον Τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου.
Οι συζητήσεις θα εστιασθούν στην κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο, καθώς και στις σχέσεις ΕΕ-Ρωσίας και στην κατάσταση στη Λιβύη, εν όψει της άτυπης συνάντησης των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, που θα πραγματοποιηθεί στο Βερολίνο στις 27 και 28 Αυγούστου.
Η χρονική συγκυρία αυτού του ταξιδιού δεν είναι τυχαία, καθώς αύριο λήγει η παράνομη τουρκική NAVTEX, την Τετάρτη αναμένεται η Βουλή να κυρώσει τις συμφωνίες καθορισμού ΑΟΖ με Ιταλία και Αίγυπτο, τη Πέμπτη η Άνγκελα Μέρκελ θα συναντηθεί με τον ΓΓ του ΝΑΤΟ και την Παρασκευή στο Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ ο Ζοζέφ Μπορέλ θα παρουσιάσει λίστα κυρώσεων κατά της Τουρκίας ενόψει της Συνόδου Κορυφής τέλη Σεπτεμβρίου.
Στόχος είναι η επανεκκίνηση του διαλόγου και ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ξεκαθαρίσει ότι προϋπόθεση είναι η Τουρκία να σταματήσει τις προκλήσεις αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο προσφυγής στη Χάγη στο τέλος της διαδρομής.
Η Τουρκία πάντως παραμένει μία από τις χώρες που δεν έχουν υπογράψει τη Σύμβαση για το Δίκαιο της θάλασσας του ‘82 ενώ το Oruc Reis συνεχίζει να μπαινοβγαίνει στην ελληνική υφαλοκρηπίδα.
Η κυβέρνηση έχει ξεκαθαρίσει ότι αφού η Τουρκία δείξει έμπρακτα ότι προχωρά σε αποκλιμάκωση της έντασης, είναι έτοιμη για να ξεκινήσουν οι διερευνητικές επαφές από εκεί που σταμάτησαν το 2016 για τη μονή διαφορά μας που είναι η υφαλοκρηπίδα.
Δείτε το ρεπορτάζ του MEGA
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις