Ανάχωμα στο κύμα της ανεργίας
Οσο αυξάνεται ο αριθμός των κρουσμάτων του κορωνοϊού, τόσο ανεβαίνει η ταχύτητα στο κοντέρ της ύφεσης
- Ανοιχτά τα μαγαζιά σήμερα - Κορυφώνεται η κίνηση, τι να προσέχουμε όταν αγοράζουμε παιχνίδια και τρόφιμα
- Πώς διαμορφώνονται οι τιμές από το χωράφι στο ράφι
- Χριστουγεννιάτικα μπισκοτάκια για τον σκύλο και τη γάτα μας – Εύγευστες συνταγές
- Ο Τραμπ διορίζει τον παραγωγό του «Apprentice», ως ειδικό απεσταλμένο στη Μεγάλη Βρετανία
Οσο αυξάνεται ο αριθμός των κρουσμάτων του κορωνοϊού, τόσο ανεβαίνει η ταχύτητα στο κοντέρ της ύφεσης. Και, όπως το δεύτερο κύμα της πανδημίας που εισβάλλει στη χώρα μας γεννά μεγάλη ανησυχία για τις ανθρώπινες απώλειες και για τις αντοχές του συστήματος υγείας, έτσι και η ύφεση δείχνει να εκτοξεύεται σε επίπεδα ίσως και άνω του 10%! Είναι κατανοητή η «γραμμή» επικοινωνιακής διαχείρισης των άκρως ανησυχητικών εξελίξεων στην οικονομία, την οποία ακολουθεί το υπουργείο Οικονομικών. Ενα κλίμα πανικού θα μπορούσε να λειτουργήσει ως επιταχυντής, κάνοντας την κατάσταση ακόμη χειρότερη, σε πολύ λίγο διάστημα, για όλους. Αυτός είναι και ο λόγος που η κυβέρνηση δεν βιάζεται να αναθεωρήσει προς το χειρότερο τις προβλέψεις για το βάθος της φετινής ύφεσης, εμμένοντας στην περιοχή του 8%, παρά τα αρνητικά στοιχεία που καταφθάνουν από όλους τους κρίσιμους κλάδους της οικονομίας. Σε κάθε περίπτωση, τόσο το υπουργείο Οικονομικών, όσο και η Τράπεζα της Ελλάδος θα περιμένουν πρώτα να δουν τα στοιχεία που θα ανακοινώσει η ΕΛΣΤΑΤ στις 4 Σεπτεμβρίου σχετικά με το ύψος της ύφεσης το δεύτερο τρίμηνο του έτους, για να κρίνουν αν θα αναθεωρήσουν προς το χειρότερο τις προβλέψεις τους για το βάθος της ύφεσης φέτος.
Βεβαίως, πίσω από τις κλειστές πόρτες στο Μέγαρο Μαξίμου, η ανησυχία έχει χτυπήσει κόκκινο. Τα μηνύματα που καταφθάνουν έχουν σημάνει κόκκινο συναγερμό, τόσο για ό,τι συμβαίνει στο υγειονομικό μέτωπο όσο και σ’ αυτό της οικονομίας. Δεν είναι τυχαίο ότι στη μάχη της επικοινωνιακής διαχείρισης επιστρατεύτηκε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας σπεύδοντας – και ορθά έπραξε – να προαναγγείλει την απόκτηση από την Ελλάδα εκατοντάδων χιλιάδων εμβολίων κατά του ιού από τον Δεκέμβριο, σπάζοντας το πρωτόκολλο για τέτοιου είδους ανακοινώσεις. Τις δηλώσεις του υπουργού, που δημιούργησαν ελπίδες ότι σε σύντομο χρονικό διάστημα μπορεί να είναι διαθέσιμο το εμβόλιο για την αντιμετώπιση της πανδημίας, κάλυψε πλήρως, για ευνόητους λόγους, την επομένη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης πριν επιβεβαιωθούν και επισήμως μία μέρα μετά από την ίδια τη φαρμακευτική εταιρεία.
Πέρα, όμως, από την επικοινωνιακή διαχείριση της υγειονομικής καταιγίδας, υπάρχει η πραγματικότητα και οι σκληροί αριθμοί. Εκγυροι οικονομολόγοι και αξιόπιστοι αναλυτές προβλέπουν, με βάση τα έως τώρα δεδομένα, ότι η οικονομία βαδίζει με διψήφιο ποσοστό ύφεσης. Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η αύξηση των ανέργων. Η «επίσημη» ανεργία είναι ήδη υψηλή στη χώρα μας, και – όπως όλα δείχνουν – το φθινόπωρο θα υπάρξει έκρηξη, αν δεν ληφθούν σοβαρά μέτρα ανάσχεσης. Ακόμη και αν η οικονομία αρχίσει σταδιακά να ανακάμπτει κάποια στιγμή μέσα στο 2021, το ερώτημα που τίθεται είναι: Τι θα γίνει με όλους αυτούς τους ανέργους; Πότε θα μπορέσουν να βρουν πάλι δουλειά και πώς θα ζήσουν;
Φυσικά και δεν μπορούν να περιμένουν την… ανάκαμψη της οικονομίας. Για αυτό και η κυβέρνηση πρέπει να δώσει τα ρέστα της στην υπόθεση αυτή. Τα μέτρα που ετοιμάζεται να ανακοινώσει πρέπει να είναι τολμηρά και να απαντούν στο πρόβλημα. Δεν πρέπει να γίνουν απολύσεις. Εχουν και οι εργοδότες τη δική τους ευθύνη. Αλλιώς, ο λαϊκισμός παραμονεύει. Και αυτός που δεν έχει να φάει είναι το πιο εύκολο θύμα του!
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις