Δύσκολη η επόμενη μέρα για τα πανεπιστήμια: Τι θα γίνει με εξεταστική, λέσχες και παραδόσεις μαθημάτων
Η έλευση του κοροναϊού έχει αλλάξει τους «νόμους» στα Πανεπιστήμια όλης της χώρας με γονείς και σπουδαστές να περιμένουν με αγωνία τις εξαγγελίες της υπουργού Παιδείας το μεσημέρι της Δευτέρας
Δύσκολη αναμένεται η επόμενη μέρα για φοιτητές και πανεπιστημιακούς μετά τις νέες συνθήκες που θα επικρατήσουν στα Ιδρύματα. Η έλευση του κοροναϊού έχει αλλάξει τους «νόμους» στα Πανεπιστήμια όλης της χώρας με γονείς και σπουδαστές να περιμένουν με αγωνία τις εξαγγελίες της υπουργού Παιδείας το μεσημέρι της Δευτέρας.
Όπως όλα δείχνουν η χρήση μάσκας και η εξ’ αποστάσεως διδασκαλία θα είναι αυτά που θα «σώσουν» την παρτίδα και δεν θα αφήσουν την χρονιά να χαθεί.
Ο υφυπουργός Παιδείας Βασίλης Διγαλάκης μιλώντας στον Ελεύθερο Τύπο τόνισε ότι η κατεύθυνση που επιθυμεί να ακολουθήσει το υπουργείο Παιδείας είναι το άνοιγμα των πανεπιστημιακών χώρων, ώστε να επανέλθει σταδιακά η κανονικότητα και στην περίπτωση των φοιτητών.
«Κάτι που πρέπει να λάβουμε υπ’ όψιν μας είναι ότι οι φοιτητές έμειναν μακριά από τον φυσικό τους χώρο, το πανεπιστήμιο, για ένα εξάμηνο» ανέφερε ο κ. Διγαλάκης και συνέχισε: «Αν συνεχίζαμε με αποκλειστικά την υιοθέτηση της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης, θα μετράγαμε στο τέλος του έτους έναν χρόνο κατά τον οποίο δεν θα βρίσκονταν εντός ενός αμφιθεάτρου», σημειώνει ο υφυπουργός Παιδείας και συνεχίζει: Σε αυτό θα πρέπει να λάβουμε υπ’ όψιν και τους νέους φοιτητές που θα μπουν τώρα στο πανεπιστήμιο. Οι πρωτοετείς θα πρέπει να έχουν μία πρώτη επαφή με το πανεπιστήμιο».
Μάσκα, όριο φοιτητών και φαγητό σε πακέτο
Η επιθυμία της κυβέρνησης αλλά κυρίως των καθηγητών είναι οι φοιτητές να επανέλθουν όσο το δυνατόν γρηγορότερο στο κανονικό τους πρόγραμμα, ωστόσο σύμφωνα με τους λοιμωξιολόγους αυτό δεν θα γίνει το επόμενο διάστημα.
Το πιο πιθανό είναι ότι θα παραμείνουν ανοιχτά τα πανεπιστημιακά ιδρύματα αλλά για σεμινάρια ή διαλέξεις μεταπτυχιακών μαθημάτων σε μικρές ομάδες φοιτητών. Το όριο των 50 ατόμων ανά αίθουσα θα τηρηθεί ευλαβικά και στις εκπαιδευτικές αίθουσες με τα υπόλοιπα μαθήματα να διεξάγονται εξ’ αποστάσεως.
Στις λέσχες σίτισης θα είναι διαθέσιμο μόνο το φαγητό σε πακέτο καθώς θα παραμείνουν κλειστοί οι κοινόχρηστοι χώροι για να αποφευχθεί ο συνωστισμός.
Η χρήση μάσκας θα είναι υποχρεωτική τόσο για τους φοιτητές, όσο και το διδακτικό και λοιπό προσωπικό κατά τη διάρκεια της εξεταστικής περιόδου του Σεπτεμβρίου και πιο συγκεκριμένα καθ όλη τη διάρκεια της εξέτασης και για όλες τις μορφές των διά ζώσης εξετάσεων (γραπτές και προφορικές).
Συστήνεται τα ΑΕΙ να λαμβάνουν ειδική μέριμνα για τους φοιτητές που ανήκουν σε ομάδες αυξημένου κινδύνου (ευπαθείς ομάδες) προκειμένου να αποφεύγεται ο συγχρωτισμός τους με άλλους φοιτητές κατά τη διάρκεια των δια ζώσης εξετάσεων. Αντίστοιχα, η Συνέλευση κάθε Τμήματος συστήνεται να λαμβάνει ειδική μέριμνα για το διδακτικό προσωπικό των ΑΕΙ που ανήκουν σε ομάδες αυξημένου κινδύνου (ευπαθείς ομάδες).
Η ορθή εφαρμογή και τήρηση των προτεινόμενων αυτών μέτρων και κανόνων ασφαλείας κατά τη διενέργεια των εξετάσεων, παρακολουθείται από τον Πρόεδρο του Τμήματος, καθώς και το διδακτικό προσωπικό του Α.Ε.Ι. στο οποίο έχει ανατεθεί ανά περίπτωση το διδακτικό έργο του κάθε μαθήματος σύμφωνα με το εκάστοτε πρόγραμμα σπουδών.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις